Σε ερωτήσεις μελών της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza απάντησε ο Αλ. Τσίπρας (video)

🕔17/02/2020 - 21:59

«Η Ελλάδα θα επανέλθει στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο όραμά του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που «είναι ταυτόσημο με το όραμα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη περιπέτεια τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πειραματόζωο της ΕΕ, εφαρμόστηκαν θεωρίες του δόγματος του σοκ...» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο όραμά του, ότι «η Ελλάδα θα επανέλθει στον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας και θα βγάζει και ένα πρόσωπο ανθρωπισμού, όπως έπραξε το 2015, απέναντι στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Επίσης θα είναι μία Ελλάδα που θα μπορεί να καλύπτει τα όνειρα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εσωκομματικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα κατάφερε να γίνει η καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου. «Ήταν πάντα ένα κόμμα ανοικτό και διαρκώς μετασχηματιζόμενο που τολμούσε να αλληλεπιδρά με την κοινωνία. Γι αυτό και πέτυχε να αξιοποιήσει την κρίση του πολιτικού συστήματος και να μετατραπεί από ένα χρήσιμο κόμμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης αλλά με πλούσιες ιδέες σε κόμμα εξουσίας. Σήμερα βρίσκεται σε μία νέα φάση και πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του και τις αγκαλιές του στο νέο κόσμο που ψήφισε αυτό το κόμμα. Συνεπώς θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ανοικτό, ριζοσπαστικό αλλά και σύγχρονο κόμμα που αξιοποιεί τις δυνατότητες για να εμβαθύνει την εσωκομματική δημοκρατία», σημείωσε.

Σχετικά με την προσέλευση ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και εγκατέλειψε τους ψηφοφόρους του και όχι το αντίστροφο. Όσοι έρχονται έχουν συνειδητοποιήσει ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι τους.

Σε ερώτηση για την εσωτερική γραφειοκρατία στο κόμμα είπε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση να προχωρήσουμε τολμηρά. Υπάρχουν φόβοι, ανησυχίες που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Πήραμε όμως σημαντικές αποφάσεις. Πήραμε την απόφαση να κορυφώσουμε την διαδικασία ένταξης νέων μελών δίνοντας ισότιμο ρόλο και στα ψηφιακά μέλη...Κάθε οργάνωση μελών θα πρέπει να έχει τον υπεύθυνο διαδικτυακής οργάνωσης και να συντονίζονται για τις δράσεις που θα επιλέγουν».

Δείτε τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Πώς εκτός από την κυβέρνηση θα αποκτήσουμε και την εξουσία;», ήταν η επόμενη ερώτηση. «Εν μέρει αυτή η ερώτηση έχει να κάνει με ότι την προηγούμενη περίοδο κυβερνήσαμε σε συνθήκες μνημονίων και άρσης κυριαρχίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εμείς αποδείξαμε ότι η Αριστερά δεν θέλησε να κάνει το κράτος λάφυρο ή να αλώσει τον κρατικό μηχανισμό. Αλλά δεν ήμασταν αρκετά τολμηροί ώστε οι κανόνες, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και λογοδοσία να εφαρμοστούν πλήρως. Αυτό πρέπει να είναι ένα μάθημα, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί την επόμενη φορά όχι για να βάλλουμε τους δικούς μας αλλά για να βάλλουμε τους άξιους», τόνισε.

Στο ερώτημα πώς θα ασκήσει πιο δυναμική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο ελληνικός λαός έκρινε αυτό που έκρινε και η επιλογή του είναι σεβαστή. Εμείς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα, δικαιωμένο τον κόσμο, να κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος της αποχής και να πάρουμε ένα ποσοστό των ανθρώπων που ψήφισαν ΝΔ γιατί πίστεψαν ότι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός κλπ. Αυτό τον κόσμο για να τον κερδίσεις δεν πρέπει να φωνάζεις, πρέπει να κάνεις δυναμική αλλά εμπεριστατωμένη και ουσιαστική αντιπολίτευση. Αυτό κάνουμε εμείς και στα κρίσιμα θέματα, το μεταναστευτικό, τα εθνικά, το ασφαλιστικό έχουμε σηκώσει την φωνή και κάνουμε εμπεριστατωμένη αντιπολίτευση. Πρέπει όμως να γίνουμε καλύτεροι και να προσπαθήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε κινήματα στην βάση».

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με την Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι σαν κυβέρνηση «κάναμε πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης...Πρέπει να απευθυνθούμε στους έντιμους δικαστές για να χτυπήσουμε τα κυκλώματα διαφθοράς μέσα στην Δικαιοσύνη...». Ενδεικτικά για τις παθογένειες στην Δικαιοσύνη ανέφερε ότι «τόσα χρόνια μετά, δεν έχει αρχίσει ακόμη η δίκη για το ναρκόπλοιο... Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και ένα μέτωπο εντιμότητας με την κοινωνία αλλά και με τους έντιμους δικαστές».

«Την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί», είπε ο κ. Τσίπρας, σε απάντηση μέλους του isyriza και πρόσθεσε «με κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία». Συνεχίζοντας συμφώνησε ότι υπάρχει η αίσθηση σε κάποιο κόσμο ότι «δεν προχωρήσαμε όσο βαθιά έπρεπε στην σύγκρουση με την διαφθορά. Εν μέρει είναι αλήθεια αυτό και φαίνεται από το ότι για πρώτη φορά τα μεγάλα ΜΜΕ πλήρωσαν και το ότι τώρα είναι απέναντί μας γιατί ακριβώς εμείς δεν συναλλαχθήκαμε με τους 'νταβατζήδες' όπως τους είπε κάποιος άλλος, όχι εγώ».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σχέσεις με την Εκκλησία, είπε ότι ενώ έγινε ένα σημαντικό βήμα με την συμφωνία με την Εκκλησία, κάποιοι που είναι η «δεξιά του Κυρίου» επικράτησαν και την ακύρωσαν. Στην παρατήρηση ότι δεν πήγε συγκρουσιακά σε αυτό το θέμα είπε ότι η κυβέρνηση ήταν σε σύγκρουση με τις συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ με το εσωτερικό μέτωπο δεν ήταν εύκολο να ανοίξει σύγκρουση και με την Εκκλησία.

Για τις συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στα κόμματα της Αριστεράς η δημοκρατική συζήτηση είναι πλούτος και δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο οι λεγόμενες τάσεις ολοένα και λιγότερο παράγουν ιδέες και πολιτική και περισσότερο δημιουργούν ομαδοποιήσεις. Υπ' αυτή την έννοια είναι παρωχημένες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάλογο και δημοκρατία. Το κόμμα πρέπει να είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό να έχει κανόνες και να μην είναι αρχηγικό, αυτή την στιγμή με ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μας παρακολουθούνε από όλη την Ευρώπη. Να κάνουμε το βήμα οι κρίσιμες και μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνονται από την βάση του κόμματος. Θα εισηγηθώ στο συνέδριο για τα κρίσιμα θέματα ακόμη και της διακυβέρνησης να ψηφίζει η βάση».

Για την επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, σημείωσε κατ' αρχήν ότι «στην πολιτική στα εργασιακά κρίνεται η διαφορά της αριστεράς από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που είναι στην κυβέρνηση. Οι απόψεις που λένε ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μέσα από μείωση των μισθών, που προβάλλει η παρούσα κυβέρνηση έχουν αποτύχει παντού. Χωρίς μισθούς δεν υπάρχει ενεργός ζήτηση και κατανάλωση και ξαναγυρνάμε στον φαύλο κύκλο της κρίσης». Ανέφερε ακόμη ότι ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε 11% αύξηση μισθών «όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και στόχος μας ήταν με 7,5% για το 2020 και 2021 να επιστρέψουμε στον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ. Επίσης θα κάνουμε την ολική επαναφορά της 13η σύνταξης». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποιεί ούτε καν την υπόσχεση για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης του 4%.

Μιλώντας για τα θέματα νόμου και τάξης είπε ότι «το θέμα της ασφάλειας είναι δύσκολο να μην είναι προνομιακό για την κυβέρνηση γιατί εμπεριέχει ένα αντανακλαστικό που είναι ο φόβος και εκείνοι επενδύουν στον φόβο». Σημείωσε, πάντως, ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από τη ΝΔ με την ένταση της καταστολής είναι προορισμένη να αποτύχει γιατί εστιάζουν στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση ενώ στους δρόμους σφάζονται. Ακόμη, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ρωτώντας: «Γιατί έκανε τον αρχηγό της Αστυνομίας που ήταν στο Μάτι, γενικό γραμματέα Δημοσίας Τάξεως; Τι γραμμάτια ξεπληρώνει;».

Για τα εθνικά θέματα και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας είπε ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να επιστρέψει στο δόγμα της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τις συμμαχίες της αλλά και την γεωστρατηγική της σχέση». Ασκώντας ξανά κριτική είπε ότι «ο προβλέψιμος είναι προβλέψιμος και δεν τον υπολογίζουν. Είναι λάθος η πολιτική της κυβέρνησης. Στην αντιμετώπιση της Τουρκίας ακολουθούν μια αντιφατική στάση...Υπάρχει έλλειψη στρατηγικής και αδυναμία σθεναρής παρουσίας και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή επίθεση από τους μηχανισμούς διάδοσης fake news. Ως παράδειγμα έφερε ότι «ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αξιοποιήσει faκe news, με τις αναφορές του στην Βουλή για την οικογένειά του και τα εισοδήματά του, που του γύρισε μπούμερανγκ». Συνεχίζοντας είπε ότι «ο καλύτερο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα fake news είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να δίνουμε τις απαντήσεις που πρέπει. Το μεγάλο όπλο για την αριστερά είναι πάντα η αλήθεια και η δικαιοσύνη».

Σχετικά με το ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι οφσάιντ» και πρόσθεσε ότι «είναι ένας συνδυασμός διαπλοκής και ανικανότητας γιατί είναι μία κυβέρνηση εξυπηρέτησης συμφερόντων...Όταν είσαι υποχρεωμένος να εξοφλείς γραμμάτια υπάρχει πρόβλημα. Και ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να νομίζει ότι κέρδισε μόνος του τις εκλογές, εκείνοι όμως που τον έκαναν πρωθυπουργό έχουν άλλη άποψη. Και όταν αυτοί έχουν και από μία ομάδα και ένα κανάλι τότε δημιουργείται πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η Αριστερά ήταν και είναι πάντα πατριωτική δύναμη και οι εξελίξεις τώρα την δικαιώνουν. Πρόσθεσε, επίσης: «Που κρυφτήκαν οι "μακεδονομάχοι τώρα που ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τηρεί αλλά και τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών;».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στην ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «εγώ δεν θα την πω ΥΕΝΕΔ», ωστόσο «αν είχα διορίσει τον διευθυντή του γραφείου μου, πρόεδρο φανταστείτε τι θα έλεγαν; Άλλωστε έχει διορίσει και καμιά εικοσαριά δημοσιογράφους στο Μαξίμου», ανέφερε. Συνεχίζοντας είπε ότι είναι υπερβολική η εύνοια που δείχνουν τα ΜΜΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη -μέχρι φυσιογνωμιστή επιστράτευσαν- και προέβλεψε ότι στο τέλος αυτό δεν θα του βγει σε καλό. Σημείωσε ακόμη ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι εχθρικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ο ρόλος τους δεν πρέπει να υπερεκτιμάται.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την Ανάπλαση  του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Στην ομάδα των Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Έλενας Σταυροπούλου το πρώτο βραβείο Τον νικητή του πρώτου βραβείου του Διεθνούς...


Δείτε θέμα και σχόλια