Σε τί αντιδρούν τα κόμματα για τις αλλαγές σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ με το νέο νόμο

🕔01/07/2011 - 16:42

Κατακαλόκαιρο, για να μειωθούν οι αντιδράσεις φοιτητών και διδασκόντων, κατατίθεται για ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για ΑΕΙ και Τεχνολογικά, καταγγέλλει η αντιπολίτευση. Σε τι διαφωνούν ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, συμφωνεί ο ΛΑΟΣ. Τι δηλώνει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Δεν τοποθετείται επί του περιεχομένου του σχεδίου Νόμου, αναμένοντας την επίσημη κατάθεσή του η ΝΔ, αλλά καταγγέλλει την προφανή προχειρότητα και ανευθυνότητα. Το ΚΚΕ, καταγγέλλει το ταξικό του περιεχόμενο που υπαγορεύεται από το εργοδοτικό κεφάλαιο. Ο ΣΥΝ, συνεπικουρεί στην άποψη αυτή και χαρακτηρίζει τις αλλαγές, τις πιο αντιδραστικές  μεταρρυθμίσεις που έχουν γνωρίσει τα πανεπιστήμια. Ο ΛΑΟΣ, θεωρεί ότι επιτέλους η κυβέρνηση προβαίνει σε θετική δράση. Η ίδια η υπουργός Παιδείας, συμφωνεί ότι τα Ιδρύματα αναμορφώνονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για να δοθεί επιτέλους στους φοιτητές η δυνατότητα στην πραγματική γνώση και ένα πτυχίο με πραγματικό αντίκρισμα.

Αναλυτικότερα:

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε:

«Όλοι περιμέναμε να δούμε το Σχέδιο Νόμου, όπως τουλάχιστον διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση. Αντ' αυτού είδαμε και πάλι γενικές αρχές, οι οποίες ουσιαστικά δεν διαφέρουν από τις προτάσεις που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο ως κείμενο διαβούλευσης.

Η Ν.Δ. έχει κατ' επανάληψη επισημάνει την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει προειλημμένες αποφάσεις ως νέες προτάσεις για τα ΑΕΙ.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τους τελευταίους εννέα μήνες η Υπουργός Παιδείας το μόνο που επεδίωκε ήταν -στο πλαίσιο ενός προσχηματικού διαλόγου- μία παρελκυστική τακτική για να καταθέσει τον υποτιθέμενο και άγνωστο ακόμη Νόμο, στο μέσον του καλοκαιριού, με τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κλειστά, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα -όπως τουλάχιστον δείχνει να πιστεύει- στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα είναι πλέον προφανείς.

Αναμένουμε το Σχέδιο του νέου Νόμου για να τοποθετηθούμε επί των επιμέρους θεμάτων».

 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 

«Ο νέος Νόμος Πλαίσιο επιχειρεί να εφαρμόσει το σύνολο των αντιδραστικών κατευθύνσεων που χρόνια τώρα επεξεργάζονται και δρομολογούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μαζί με την ΕΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν την ανώτατη εκπαίδευση στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη μόρφωση, αλλά και για το λαό συνολικά αφού πανεπιστήμια και έρευνα θα υπηρετούν αποκλειστικά την κερδοφορία και την ισχυροποίηση των μονοπωλίων.

Θεσμοθετεί τους 3 κύκλους σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - δια βίου εκμετάλλευσης. Έτσι δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια στην ανεργία και στην επανακατάρτιση. Το πτυχίο αποσυνδέεται πλήρως από το επάγγελμα. Για την πλειοψηφία των σπουδαστών προορίζονται μόνο ταχύρυθμες καταρτίσεις, ακόμα και μονοετείς, που θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται από τα μονοπώλια, με άξονα την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την παραγωγή εργατικού δυναμικού με μισθούς Κίνας και Αφρικής.

Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ, με την ολοκληρωτική παράδοση των υποδομών, της φοιτητικής μέριμνας (εστίες, λέσχες κ.λπ.) σε ιδιώτες που θα πουλούν υπηρεσίες στους φοιτητές, εξωθώντας τη φτωχή λαϊκή οικογένεια να χώσει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να σπουδάσουν τα παιδιά της.

Σχολές θα ανοίγουν και θα κλείνουν, θα χρηματοδοτούνται, ανάλογα με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρήσεων. Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των σχολών, οι τετραετείς εμπορικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις είναι το χαλί για εισβάλλουν πιο βίαια τα μονοπώλια στη δομή και στο περιεχόμενο, σε κάθε λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Γενικεύεται η στρατιά των συμβασιούχων διδασκόντων, των εκπαιδευτικών χαμηλών βαθμίδων που θα υπογράφουν συμβάσεις χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Η αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις, με όρους ανταποδοτικότητας, θα είναι ο μοχλός για την κατάργηση της μονιμότητας, τη μείωση μισθών για το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό.

Η διοίκηση των ΑΕΙ ανατίθεται με πλήρεις αρμοδιότητες στο συμβούλιο του Ιδρύματος, σε μια μικρή μερίδα καθηγητών που θα εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις, τις επιχειρηματικές δράσεις των Ιδρυμάτων, θα επιλέγουν ακόμα και τον Πρύτανη. Ο Νόμος-Πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρή αντιδραστική παρέμβαση και στο φοιτητικό κίνημα, στις δομές και στα συλλογικά του όργανα, καθιερώνοντας το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή φοιτητή στο συμβούλιο διοίκησης. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των μονοπωλίων, ιδιαίτερα τους συμβασιούχους και των χαμηλών βαθμίδων, τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, να αντιταχθούν στη νέα λαίλαπα στην ανώτατη εκπαίδευση. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η υποκρισία της κυβέρνησης ότι «νοικοκυρεύει» την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση! Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ είναι κομμάτι της ενιαίας σαρωτικής αντεργατικής επίθεσης που το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση, έχουν εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης».

 

 

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:

 

«Επιτέλους το ΠΑΣΟΚ μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες, φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει τον ορθό βηματισμό, όσον αφορά στα θέματα της Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας».

 

 

Το Γραφείο τύπου του ΣΥΝ, υποστηρίζει:

 

«Με το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η κατάργηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων με την κατάργηση της Συγκλήτου και τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων,   η σύνδεση της χρηματοδότησης με βάση την εκπλήρωση των αγοραίων όρων που θα τίθενται κάθε φορά, το σπάσιμο των σπουδών σε 3 κύκλους με την καθιέρωση πρώτου 3ετούς κύκλου bachelor και η συνακόλουθη διάλυση των πτυχίων,  οι διαγραφές φοιτητών και οι απολύσεις καθηγητών, αποτελούν τις πιο αντιδραστικές  μεταρρυθμίσεις που έχουν γνωρίσει τα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες.

 Όλες αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές συγκλίνουν στη μετατροπή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες που θα είναι μόνο κατ' όνομα δημόσιες, ενώ στην πραγματικότητα θα λειτουργούν με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για να παρέχουν φτηνούς και αναλώσιμους στην αγορά εργασίας επισφαλείς εργαζομένους. Ο κοινωνικός χαρακτήρας των πανεπιστημίων καταργείται, η παιδεία παύει να αποτελεί ένα δημόσιο για τους πολίτες αγαθό.

Η Υπουργός Παιδείας φέρνει το νομοσχέδιο μέσα στον Ιούλιο και  παρά την πλήρη αντίθεση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας στα σχέδιά της. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και θυμίζει εποχές που πραγματικά το πανεπιστήμιο ήταν υπό επιτήρηση. Οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων θα θυμίσουν στην κυβέρνηση ότι τα πανεπιστήμια ανήκουν στην  κοινωνία και θα μπλοκάρουν τα αντιδραστικά της σχέδια».

 

Η υπουργός Παιδείας , Άννας Διαμαντοπούλου, δήλωσε σχετικά με την πρόταση νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

«Οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται για τα Ανώτατα Ιδρύματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που χρηματοδοτεί τα Ιδρύματα και εμπιστεύεται τα παιδιά της.
Η ελληνική κοινωνία θέλει ένα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ανοιχτό, που να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και στις ανάγκες της οικονομίας, ένα Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που να συνδέεται με όλο τον κόσμο.
Οι σημερινές αλλαγές έχουν στόχο αυτό το Πανεπιστήμιο και αυτό το ΤΕΙ. Με καθηγητές οι οποίοι αξιολογούνται και είναι κοντά στα παιδιά. Με Πανεπιστήμια που αξιολογούνται και χρηματοδοτούνται με βάση τους στόχους και την επιτυχία τους. Με διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν και κρίνονται. Με κέντρα αριστείας, που θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας και την επιστήμη.
Με προγράμματα σπουδών τα οποία πιστοποιούνται και έχουν σχέση με αυτό που ζητούν η αγορά εργασίας και η επιστήμη και η διάρκεια των οποίων εξαρτάται από τις πραγματικές ανάγκες. Για αυτό και είπαμε ότι η διάρκεια σπουδών ορίζεται από το Ίδρυμα και πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία χρόνια ή και περισσότερο.
Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα που θέλουμε πρέπει να απαντούν επίσης στις ανάγκες των φοιτητών, γιατί φοιτητής σημαίνει ότι δίνουμε στη νεολαία μας τη δυνατότητα στην πραγματική γνώση και ένα πτυχίο με πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια