Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής

🕔10/01/2018 - 21:35

Σε υψηλούς τόνους από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, διεξήχθη την Τετάρτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση.

 

 

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, είπε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο, για το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα και δεν έχετε δει τίποτα ακόμα».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την απαρτία, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας. «Νομίζω πως μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο. Ούτε και θα δεχόμασταν αυτό που προτείνει η ΝΔ για την κήρυξη της απεργίας» είπε και επισήμανε ότι στη διαπραγμάτευση, ειδικά με το ΔΝΤ, υπήρχαν τρεις πυλώνες για τα εργασιακά -οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο.

«Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτή τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές» είπε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα πάντως, να δούμε και ποιο είναι το βάρος αυτής της διάταξης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους και μπορεί να παρθεί μια απόφαση με παρόντες 50 και με αποτέλεσμα 30-15-5, δεν φαίνεται καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατάξεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά δεν έχουν βάση όλα όσα ακούγονται για την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς. «Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

 

 

Στ. Κοντονής: Υπήρξε «ρητορική φόβου και τρόμου» για το θεσμό του διαμεσολαβητή

Νομοτεχνική βελτίωση που θα ορίζει ως ελάχιστη αμοιβή για τον Διαμεσολαβητή τα 150 ευρώ αντί τα 250 που προβλέπει η αρχική διάταξη, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για αόριστη ρητορική φόβου και τρόμου από ορισμένες πλευρές, σε ό,τι αφορά το θεσμό του διαμεσολαβητή για την επίλυση ιδιωτικών εξωδικαστικών διαφορών, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι στήνεται μηχανισμός άλωσης του πολίτη που θέλει να βρει το δίκαιο του».

Αφού σημείωσε ότι μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο οι εργατικές διαφορές, χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ανακρίβεια» τον ισχυρισμό ότι ο Διαμεσολαβητής εκδίδει απόφαση: «Δεν αλλάζει τίποτα στη διαδικασία. Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει, δεν τέμνει μια διαφορά πολιτών, όπως κάνει το δικαστήριο αλλά συντονίζει μια προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης μιας ιδιωτικής διαφοράς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αυτό που ορίζει το νομοσχέδιο, είναι η υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων να οδηγηθούν στον Διαμεσολάβηση».

Ακόμη, είπε ότι «ο Διαμεσολαβητής ως θεσμός εξώδικης επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, έχει εισαχθεί στο δίκαιο μας από το 2010, αλλά είχε νομοθετηθεί λάθος - και για αυτό υπήρξε κραυγαλέα αποτυχία αυτά τα 7 χρόνια λειτουργίας του, με υποθέσεις που δεν ξεπέρασαν διψήφιο νούμερο». «Προσπαθούμε να καταστήσουμε τον θεσμό αποτελεσματικό», επεσήμανε ο κ. Κοντονής, σημειώνοντας ότι στην Ιταλία λύνονται 250.000 εξωδικαστικές υποθέσεις μέσω του Διαμεσολαβητή.

Απαντώντας στη κριτική για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο κ. Κοντονής μίλησε για παραφιλολογία που ακούγεται, και αντέτεινε ότι αυτό που επιδιώκεται με τη νέα διάταξη, είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχος αλλά και καλύτερο τίμημα στο πλειστηριασμό. «Θέλουμε να ελέγχονται οι πλειστηριασμοί από τραμπούκους, όπως γινόταν στο παρελθόν και να χάνονται οι περιουσίες των πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί, ή να διασφαλίσουμε τον έλεγχο και την διαφάνεια και να υπάρχει καλύτερο πλειστηρίασμα;», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

 

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Πλήρης αναξιοπιστία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ»

Σφοδρή κριτική, με έντονα σκωπτικό τόνο, άσκησε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ πλήρη αναξιοπιστία λόγων ως αντιπολίτευση και έργων ως κυβέρνηση.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος στράφηκε και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν τον ρώτησε πώς αισθάνεται που, από την πλατεία Συντάγματος με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα «τα υπογράφει όλα». Επίσης, προκάλεσε σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, αντιδράσεις από τις πτέρυγες των συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς, με αιχμή ιδίως τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις απεργίες, καταλόγισε στους βουλευτές ότι έρχονται στη Βουλή κάθε φορά και ψηφίζουν όλα τα μέτρα, εναντίον των οποίων διαμαρτύρονταν και έβγαιναν στους δρόμους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις απεργίες, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι κάνει αυτό που ούτε η ΝΔ έκανε και σήμερα το «κάνουν μαζί». «Αλήθεια, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, είναι ιδιωτικοποίηση ή ξεπούλημα;», «κάνετε μεγάλη κοινωνική παρέμβαση, αφού μειώνετε το προσωπικό κόστος με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», «πώς θα γίνουν οι προσλήψεις των 'ράμπο' στο νέο Ελεγκτικό Σώμα, με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;», «η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, προβλέπει καζίνο στην Κρήτη και αλλού στην Ελλάδα;» ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Κωνσταντινόπουλου, που προκάλεσαν θόρυβο και διαμαρτυρίες στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου διεξάγεται η συζήτηση.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στα επιδόματα, λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας και σχολίασε: «Επειδή αγαπάει τους φτωχούς, τους πολλαπλασιάζει», ενώ προσέθεσε, πως «σήμερα ή από σήμερα θα ξεκινήσει να υλοποιεί την πιο σκληρή δεξιά πολιτική».

 

 

Ν. Καραθανασόπουλος: «Επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη»

«Επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή συντελείται στο όνομα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως και αν μετά τον Αύγουστο δεν υπάρξει νέο μνημόνιο με τη μορφή πιστοληπτικής γραμμής, θα παραμένουν οι μνημονιακοί νόμοι και επισήμανε ότι τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνεχίσουν, τουλάχιστον έως το 2060, στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους, για το οποίο βεβαίως δεν ευθύνεται η εργατική τάξη.

Ιδιαίτερα για την διάταξη για την απεργία, είπε ότι είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό κίνημα. «Ξεκινάει η κυβέρνηση το ξήλωμα αυτού του δικαιώματος, της κατάκτησης της απεργίας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ζήτημα αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, διακαή πόθο των τραπεζιτών, διακαή πόθο του ΣΕΒ» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».

«Είναι αποκαλυπτική η στάση της ΝΔ, η οποία θα ψηφίσει αυτή τη διάταξη με χέρια και με πόδια, αλλά και οι υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και τώρα λέει να κάνουμε διάλογο και να δούμε...να δούμε δηλαδή πώς θα υπονομεύσουμε το δικαίωμα στην απεργία» σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «και το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ρότα κινείται» το οποίο, όπως κατήγγειλε, επίσης υπονόμευσε τις δομές του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Έχετε βαμμένα και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα χέρια σας στο αίμα της εργατικής τάξης» είπε επίσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε εργοδοτικό και κυβερνητικό κίνημα. «Αποτελεί εχθρική πράξη η διάταξη αυτή απέναντι στην εργατική τάξη» είπε και κατηγόρησε επίσης και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι υποκριτικά βγάζουν δελτία τύπου αν και βάζουν πλάτη σε αυτές τις επιδιώξεις.

«Σας καλούμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις όσο είναι νωρίς. Η εργατική τάξη έχει αποδείξει ότι άλλες προηγούμενες προσπάθειες, από τον αείμνηστο Λάσκαρη, βρήκαν τοίχο. Συντρίφτηκαν από το εργατικό κίνημα και το ίδιο μέλλον θα έχει και η δικιά σας διάταξη» προειδοποίησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

 

 

Μ. Γεωργιάδης: «Πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα»

Eκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο ειδικός αγορητής, Μάριος Γεωργιάδης, έκανε λόγο για «πρωτοφανές φαινόμενο» το να έρχεται ένα νομοσχέδιο 1.531 σελίδων και 400 άρθρων με τα οποία ρυθμίζονται δεκάδες θέματα και να καλούνται οι βουλευτές μέσα σε ένα βράδυ να το μελετήσουν. «Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, με επίτηδες ατάκτως ερριμμένα άρθρα, ώστε κανείς να μην τα καταλάβει, ενώ δεν υπάρχει άλλη χώρα που να ευτελίζει τόσο τα κοινοβουλευτικά ήθη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ , είπε πως δεν τους φτάνουν 1000 και μία νύχτες να κοιμήσουν τα παιδιά τους με τόσα παραμύθια.

«Το 2018 είναι το έτος που όλοι οι Έλληνες θα καταθέσουν μία ή δύο συντάξεις ή έναν μισθό από τους πρόσθετους φόρους και τις εισφορές. Η αρχή έγινε με τον Προϋπολογισμό, η συνέχεια έρχεται με τα 50 αυτά προαπαιτούμενα και βέβαια έπεται συνέχεια με αυτά που είναι σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί» προσέθεσε. Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, συνοψίζοντας την έντονη κριτική του, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έκανε πράξη τα συσσίτια, τους μποναμάδες, τα κουπόνια και τους μισθούς των 375 ευρώ και πρόσθεσε πως «ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν εφαρμόστηκε τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα φτωχοποίησης τόσων ομάδων του πληθυσμού και όλης της μεσαίας τάξης».

 

 

Θ. Παπαχριστόπουλος: «Κοιτάμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση»

Στα βήματα που έγιναν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κυρίως για το χρέος, την ανεργία, τους μισθούς, τις συντάξεις και την άμβλυνση της φτώχειας, αναφέρθηκε εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Κοιτάμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Γίνονται συμβιβασμοί, αλλά αυτή η κυβέρνηση, όταν υποχρεώθηκε στο τρίτο μνημόνιο πήγε σε εκλογές», ανέφερε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως κάνει ότι δεν βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, «λες κι ήταν αόρατες».

«Οι πολίτες έστειλαν σπίτι τους κάποιους υπερεπαναστάτες και ανέθεσαν στην ίδια κυβέρνηση να διαχειριστεί έναν συμβιβασμό. Ο Σόιμπλε ήθελε να μας πετάξει έξω. Και δεν χρειάζεται να ξαναπούμε τη διαστρέβλωση που φάγαμε, ότι το 'όχι' στο δημοψήφισμα ήταν 'όχι' στην Ευρώπη» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «μια φτωχή χώρα, χρεοκοπημένη έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την πραγματικότητα».

 

 

Γ. Μαυρωτάς: «Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική»

Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική, ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού, ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αιτήθηκε αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες. Αναφερόμενος στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων που τίθενται πλέον, ο κ. Μαυρωτάς μίλησε για αλλαγή της φιλοσοφίας και επικαλούμενος την αριστοτέλεια ρήση «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων», τόνισε πως πρέπει μεν να μπουν κριτήρια, αλλά «να μην απεμπολήσουμε τελείως το θέμα της δημογραφικής πολιτικής και της υπογεννητικότητας».

«Να το συζητήσουμε να βρούμε μια πιο δίκαιη και πιο εθνική πολιτική έναντι του δημογραφικού προβλήματος, όπως για τον προσδιορισμό του οικογενειακού ισοδύναμου» είπε, και πρότεινε να μπει ένας αυξανόμενος συντελεστής στον αριθμό τέκνων, καθώς με τις σημερινές ρυθμίσεις ένας τρίτεκνος με 35.000 οικογενειακό εισόδημα μένει εκτός επιδόματος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της απαρτίας για απόφαση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες και οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας. Όλα αυτά όμως, θα έπρεπε να γίνουν με ανοικτό κοινωνικό διάλογο, «που δεν το είδαμε» συμπλήρωσε ο βουλευτής και τόνισε ότι «με αυτές τις διαδικασίες, δεν μπορούμε να συναινέσουμε».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, παρατήρησε ότι υπάρχουν περίπου 100 υπουργικές αποφάσεις υλοποίησης διαδικασιών απαραίτητων για την εφαρμογή των νόμων μέσα στα 400 άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ενώ μόνο για ένα άρθρο τίθενται ρητές προθεσμίες - για να καταλήξει πως «νομοθεσία χωρίς χρονοδιαγράμματα, είναι τελικά πύργος κτισμένος στην άμμο».

 

 

 

Ο. Γεροβασίλη: «Στόχος οι θέσεις των συμβασιούχων να γίνουν μόνιμες»

«Πολιτική μας είναι να μειωθούν σταδιακά οι θέσεις των συμβασιούχων και να μετατραπούν σε θέσεις μόνιμες. Όλα προχωρούν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με διαφάνεια και όχι στη λογική προηγούμενων κυβερνήσεων που τη μια μέρα γραφόσουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη γινόσουν δημόσιος υπάλληλος», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ο. Γεροβασίλη απαντώντας στην κριτική που δέχεται..

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων, λέγοντας προς την αντιπολίτευση ότι «μας κατηγορείτε ότι τάχα κοροϊδέψαμε τους συμβασιούχους, ότι τους τάξαμε ότι θα τους μονιμοποιήσουμε και δεν το κάναμε. Μάλλον από τις εφημερίδες τα διαβάζετε αυτά» και πρόσθεσε: «Υπάρχει δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ένα σύστημα να προσλαμβάνονται άνθρωποι ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αλλά να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα ανορθολογικό σύστημα προσλήψεων προσωπικού, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Μπορούμε να το ανατρέψουμε; Δηλαδή όσοι σήμερα είναι ορισμένου χρόνου να τους κάνουμε μόνιμους την άλλη μέρα; Αυτό δεν γίνεται από το Σύνταγμα της χώρας. Μετατρέπουμε, κατά το δυνατό, θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης σε μόνιμης απασχόλησης και όταν βρούμε αυτές τις θέσεις τις προκηρύσσουμε σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, και με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες ακολουθούνται όσα λέει το Σύνταγμα και οι νόμοι, χωρίς να υπάρχει ούτε ένας που να έχει προσληφθεί με διαφορετική διαδικασία. Τίτλους εφημερίδων λέτε εδώ μέσα που είναι ψέματα».

Αναφερόμενη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι «διαχρονικά άνθρωποι εγκλωβισμένοι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». «Τι κάναμε ως κυβέρνηση εκεί; Μετατρέψαμε τις θέσεις. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν και θα είναι μόνιμες θέσεις για 8.500 περίπου ανθρώπους. Αντίστοιχα κινηθήκαμε έγινε με τους πυροσβέστες, όπου μετατρέπουμε τις θέσεις πενταετούς θητείας σε μόνιμες διότι αυτό ήταν το λογικό», είπε και εξήγησε: «Ορίζουμε ότι ο μέσος όρος συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, δεν θα ξεπεράσουν το μέσο όρο συμβασιούχων του 2016, το έχουμε θέσει ως οροφή. Όμως τις θέσεις που μετατράπηκαν σε μόνιμες τις αφαιρούμε από συμβασιούχους. Δηλαδή σταδιακά θα μειώνονται οι θέσεις συμβασιούχων και θα αυξάνονται οι θέσεις που θα προκηρύσσονται για μόνιμες. Αυτό ήταν στην πολιτική μας, το έχουμε πει ανοιχτά, και μετατρέπουμε θέσεις συμβασιούχων σε μόνιμες. Αυτό είχαμε πει και αυτό κάνουμε. Άλλο αν δεν αρέσει σε κάποιους, οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία και λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος. Θυμηθείτε εσείς που κυβερνήσατε χρόνια πως γινόταν να είσαι τη μια μέρα μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη δημόσιος υπάλληλος».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχολίασε και δημοσιεύματα για τους γραμματείς υπουργείων. «Ακούστηκε ότι διορίσαμε γραμματείς κλπ. Που τα είδατε αυτά; Μάλλον σε εφημερίδες. Επειδή κυβερνήσατε πολλά χρόνια, γνωρίζετε ότι οι γραμματείς των υπουργείων ήταν πολιτική επιλογή υπουργού και με υπογραφή πρωθυπουργού. Αυτό καταργείται τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πρώτες προκηρύξεις έχουν ήδη εκδοθεί, ξεκινήσαμε από το υπουργείο που προΐσταμαι και εντός των επομένων ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις όλων των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων και τομεακών γραμματέων, εξαιρουμένων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για ευνόητους λόγους», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Πρώτη φορά ξεκινάμε διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης και αυτή είναι μια τέτοια διαδικασία. Δεν σηκώνει λοιπόν κριτική εκτός και αν θέλετε να την αφήσουμε όπως είναι. Στη ρύθμιση προβλέπεται χρονικό περιθώριο πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δηλαδή έως 30.6.2018 θα έχουν τοποθετηθεί οι προερχόμενοι από κρίση γραμματείς. Επίσης ρυθμίζουμε μεταβατικό στάδιο, δηλαδή να μπορεί να συνυπάρξει με τον απερχόμενο για τρεις μήνες για λόγους συνέχειας της διοίκησης, είναι ένας νέος θεσμός για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των υπουργείων».

 

 

Θ. Φωτίου: Η αύξηση των επιδομάτων δεν είναι αναδιανομή της φτώχειας

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την παροχή επιδομάτων, και απαντώντας στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης «περί αναδιανομής της φτώχειας», είπε ότι «η ισονομία και η προστασία του παιδιού, είτε είναι ένα, είτε δύο κ.ο.κ. είναι η πολιτική μας» και έκανε λόγο για αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 260 εκ. ευρώ, γεγονός που αίρει τέτοιες αιτιάσεις.

«Είναι αυτό αναδιανομή της φτώχειας; Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σταθεί σε καμία λογική. Φτιάξαμε ένα σύστημα με κανόνες για όλους, χωρίς αυθαιρεσίες, γιατί το προηγούμενο ήταν αυθαίρετο και βόλευε, αφού με λίγα λεφτά δινόταν στη μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα - στους τρίτεκνους και πολύτεκνους - που είναι 100.000 από τις συνολικά 800.000 οικογένειες που παίρνουν τα προνοιακά-οικογενειακά επιδόματα» ανέφερε η κ. Φωτίου και προσέθεσε πως δινόταν με ευκολία, κατ' αποκοπή και ανεξαρτήτως εισοδήματος, 500 ευρώ κατά κεφαλήν στους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ανεξαρτήτως αν όλοι οι άλλοι έπαιρναν ελάχιστα λεφτά.

«Αυτό ήταν το εφεύρημα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους και οι άλλοι, με ένα ή δύο παιδιά, έμειναν εκτός, γιατί αυτή η μεγάλη μάζα, 700.000 οικογένειες, είναι με ένα ή δύο παιδιά και έπαιρναν 40 ευρώ ανά παιδί στην πρώτη κατηγορία, μετά έπαιρναν 23 ευρώ, μετά 27 ευρώ και μετά έπαιρναν 13 ευρώ για κάθε παιδί» σχολίασε και χαρακτήρισε 'ντροπή' το να μιλά κανείς για μέτρο εναντίον της υπογεννητικότητας.

Αναφερόμενη στις νέες ρυθμίσεις, η κ. Φωτίου είπε πως άλλαξαν τα «οικονομικά περιθώρια» της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας, που είναι και η πιο αδύναμη, έναντι των άλλων δύο εισοδηματικών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότεροι δικαιούχοι από ό,τι μέχρι σήμερα σε αυτήν και το σύστημα να γίνεται πια «δίκαιο και καθαρό».

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε, επίσης, ότι διανέμονται 910 εκ. ευρώ σε 138.000 οικογένειες, εκ των οποίων 50.000 τρίτεκνες και τετράτεκνες, και συμπλήρωσε ότι θα αυξηθούν όλα τους τα επιδόματα και θα δουν τεράστιες αυξήσεις - ενώ παραδέχθηκε πως σε άλλες οικογένειες - τρίτεκνες και τετράτεκνες - θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις.

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΑγροτικά Νέα Με συνολικά 15.364 αιτήσεις "έκλεισαν" τα Σχέδια Βελτίωσης - Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση Με συνολικά 15.364 αιτήσεις "έκλεισαν" τα Σχέδια...

Σε συνολικά 15.364 ανέρχονται οι αιτήσεις ενίσχυσης για ένταξη στα Σχέδια Βελτίωσης, με συνολικό...

Πολιτιστικά Νέα «Μουσικές Ιστορίες» από τους «Τρόπος» «Μουσικές Ιστορίες» από τους «Τρόπος»

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στο «Μπαράκι της Διδότου» οι «Τρόπος» παρουσιάζουν τις «Μουσικές Ιστορίες». «Της...

Εκπαιδευτικά Νέα Το πρόγραμμα εξετάσεων Πιστοποίησης  αποφοίτων Ι.Ε.Κ., 1ης Περιόδου 2018   Το πρόγραμμα εξετάσεων Πιστοποίησης αποφοίτων Ι.Ε.Κ., 1ης...

Το αναλυτικό πρόγραμμα διεξαγωγής των Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων...

Τουρισμός - Ειδήσεις Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Τα φώτα των δρόμων κινέζικης πόλης ίσως αντικατασταθούν από ένα «τεχνητό φεγγάρι» Τα φώτα των δρόμων κινέζικης πόλης ίσως αντικατασταθούν από...

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, για να φωτίσουν από ψηλά την πόλη τους με ένα δορυφόρο που θα λειτουργεί σαν «τεχνητό...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γνωρίστε τους ανθρώπους που Καθαρίζουν σκηνές Εγκλημάτων (Βίντεο) Γνωρίστε τους ανθρώπους που Καθαρίζουν σκηνές Εγκλημάτων...

Ο Michael Wiseman είναι ο ιδρυτής της εταιρείας καθαρισμός σκηνών εγκλήματος 24Trauma στη Μασαχουσέτη. Η...