Τα πορίσματα των κομμάτων μετά από την Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων

🕔23/01/2017 - 11:42

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις των κομμάτων για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Μετά από τη σχετική ψηφοφορία, το τελικό κείμενο θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το πόρισμα της Επιτροπής θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου. Μέχρι αύριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό αίτημα με την υπογραφή 60 βουλευτών, όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση στην Εξεταστική την Παρασκευή επί του πορισματικού σχεδίου της πλειοψηφίας, τα κόμματα διατύπωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις, τόσο ως προς τα αίτια, όσο και ως προς τις ευθύνες που υπάρχουν και σε ποια πρόσωπα πρέπει να καταλογισθούν.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του πορίσματος, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει» και υπογράμμισε «τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής», που θα αποτυπώνεται στο τελικό πόρισμα, το οποίο αναμένεται να αριθμεί περί τις 600 σελίδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλο βάρος στην υπόθεση».

Με σχετική απόφαση της πλειοψηφίας, το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, που φτάνει τις 965 σελίδες, αποστέλλεται στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Από τα μέλη της Εξεταστικής τα 18 αποφάσισαν η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και μόνο πέντε βουλευτές της Ν.Δ. διαφώνησαν.

«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.

Το πόρισμα της Εξεταστικής εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 παρών (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

 

 

ΝΔ: Σε μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή

«Σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης» κατέληξε η Εξεταστική Επιτροπή, φέρεται να αναφέρει στο πόρισμά της η ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές της Πειραιώς αναφέρουν πως το πόρισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφέρει τα εξής:

«Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία είχε υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, διήρκεσαν 9 μήνες. Το διάστημα αυτό εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες, κυρίως εκπρόσωποι κομμάτων, τραπεζικών ιδρυμάτων και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και εκπρόσωποι και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και ανεγνώσθησαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων, που αφορούσαν στις δανειοδοτήσεις των κόμματων και των ΜΜΕ.

Και που καταλήξαμε;

Στο συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν προέκυψε καμία εμπλοκή τους στην δανειοδότηση κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά τη συμφωνία με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε ξεχωριστή γνώμη για δύο κυρίως λόγους:

1. Διότι υπάρχει συνολικά διαφορετική αντίληψη για τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών, και

2. διότι η πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την έρευνα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ υπήρξε ενταγμένη σε μία από τις βασικές πολιτικές στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην υπόθεση εργασίας, ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι διεφθαρμένες και διαπλεκόμενες με το εξίσου διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα, ενώ το τραπεζικό σύστημα, με την παρέμβαση αυτών των πολιτικών δυνάμεων, τελικά χρηματοδοτεί παράνομα τα εξίσου διεφθαρμένα και διαπλεκόμενα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου αυτά, με την σειρά τους, να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, να επηρεάζουν τους πολίτες υπέρ των πολιτικών δυνάμεων».

Ακόμη, αναφέρει ότι έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, η πλειοψηφία, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, απεφάνθη πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, για την τυχόν παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Συνεπώς», συμπληρώνει, «το μόνο εύλογο και ταυτόχρονα αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι κατέρρευσε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι, η Εξεταστική Επιτροπή, ως κοινοβουλευτική επιτροπή, έχει ως αντικείμενό της τον έλεγχο πολιτικών ζητημάτων μείζονος ενδιαφέροντος και όχι την άσκηση δικαστικών ή εποπτικών καθηκόντων».

Συνοψίζοντας η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μία μόνο φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή».

Έτσι, όπως υπογραμμίζει, «μία ακόμη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ». 

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ευθύνες άλλων πολιτικών προσώπων, που «αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο "τρίγωνο της διαπλοκής", το οποίο προφανώς δεν ήταν στην αρχική σκέψη, όσων είχαν την πρωτοβουλία για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Ν.Δ.:

1. Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST» της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

2. Προέκυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την από 14/12/2010 επιστολή του προς την ΕΤΕ, ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων Τραπεζικού δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το παράνομο του αιτήματός του, καθώς δεν πληρούσε τα σχετικά χρηματοοικονομικά κριτήρια.

3. Προέκυψε ότι αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ δεν προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση (στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής). Σε περίπτωση δε αύξησης κεφαλαίου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα πρέπει να καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως ήδη καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων του δανείου του προς τις Τράπεζες.

4. Προέκυψε ότι κατά το παρελθόν, έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας ΑΥΓΗ από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες.

5. Προέκυψε ότι το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%.

6. Προέκυψε ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, και με μεθόδευση που περιέχει απατηλές παραστάσεις προς τις Τράπεζες, γεγονός που συνέβη ακριβώς γιατί η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

7. Προέκυψε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ίδιου έτους τουλάχιστον τρεις φορές.

8. Προέκυψε ότι σήμερα τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα (αν και παρατηρείται καθυστέρηση καταβολής των δόσεων), σημειώνεται όμως ότι σε περίπτωση εκλογών και σύμφωνα με τα ποσοστά που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει στις τωρινές δημοσκοπήσεις, θα είναι υπέρμετρα δυσχερής η κάλυψη των υποχρεώσεών του.

9. Και αν σε όλα τα ανωτέρω, προστεθεί η λυσσώδης προσπάθεια ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου, όπως εκδηλώθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, η παράνομη έγκριση του πόθεν έσχες Καλογρίτσα, η εξίσου παράνομη ανακήρυξή του ως οριστικού υπερθεματιστή, πράξη η οποία, εκκρεμούσης και της μηνυτήριας αναφοράς, αναμένεται να αξιολογηθεί ποινικά και η πολύ πρόσφατη μεθόδευση για τον έλεγχο του ΔΟΛ μέσω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι σαφές ότι έχουν ήδη προκύψει ευθύνες ευθέως για τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις ανωτέρω πράξεις.

 

ΚΚΕ: Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στο πόρισμά του, το ΚΚΕ αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και δηλώνει πως θεωρεί «εντελώς ουσιαστικά αβάσιμη» την αναφορά του πορίσματος Καλούδη στο ΚΚΕ.

«Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ. Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο. Τυχών ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» από τις τράπεζες, καθώς για τα ΜΜΕ «το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται στα 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ πάνω από 280 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία διασφάλιση». «Την ευνοϊκή μεταχείρισή τους επισημαίνει και η ΤτΕ όταν διαπιστώνει ότι εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικών πηγών αποπληρωμής και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει δέσμευση των μετόχων», προστίθεται στο πόρισμα. 

Για τα δάνεια των κομμάτων το ΚΚΕ αναφέρει ότι ανέρχονται σε περίπου 418 εκατ. ευρώ: ΕΤΕ: 33,6 εκατ. ευρώ, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΕ): 359 εκατ. ευρώ, Eurobank: 13 εκατ. ευρώ και Alpha Bank: 12,2 εκ. ευρώ.

Η ΝΔ οφείλει 210 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 196 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), η οποία το έχει καταγγείλει).

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει 190 εκατ. ευρώ (από τα οποία 158 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (ΑΤΕ), που επίσης έχουν καταγγελθεί).

Ο ΣΥΡΙΖΑ 8 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, το οποίο εξυπηρετείται.

Το ΚΚΕ 8,3 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ και Attica Bank, τα οποία εξυπηρετούνται. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «μας καλύπτει η  βασική εκτίμηση του πορίσματος της πλειοψηφίας όπου αναφέρεται ότι τα δάνεια που έχει συνάψει το ΚΚΕ με την ΕΤΕ και την Τράπεζα Αττικής είναι εξυπηρετούμενα και έχουν δοθεί με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και με εμπράγματη ασφάλεια ακινήτων».

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα Καλούδη, που επισημαίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά στελεχών τραπεζών και οικονομικών υπευθύνων (εκπροσώπων) πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του οικονομικού υπευθύνου του ΚΚΕ, στο πόρισμα αναφέρεται πως πρόκειται για επισήμανση « εντελώς ουσιαστικά αβάσιμη», καθώς:

- η οφειλή είναι 7.072.656 ευρώ,

- «έχει εκχωρηθεί νομότυπα αποκλειστικά και μόνο προς την Εθνική Τράπεζα, το σύνολο της ετήσιας τακτικής κρατικής επιχορήγησής του, των ετών 2011 έως 2018».

- η ΤτΕ εκτιμά ότι διασφαλίζεται η «ομαλή αποπληρωμή των δανειοδοτήσεων».

 

Μαξίμου: Αδυνατώντας η ΝΔ να απαντήσει, εφευρίσκει τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ»

Ως υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση του «τριγώνου της διαπλοκής» χαρακτήρισαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, και πρόσθεσαν πως «χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις - ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποδείχθηκε ότι «βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων».

«Τι ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή;», διερωτώνται οι ίδιες πηγές, και απαντούν:

«Ότι τράπεζες δάνειζαν με ‘αέρα’ σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα».

«Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

«Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

«Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων».

«Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά».

Οι ίδιοι κύκλοι καταλογίζουν στη Νέα Δημοκρατία θράσος, κατηγορώντας την ότι «επιμένει ότι μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή, και αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη ‘διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ’».

«Το λέει αυτό το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει! Συντάσσεται ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη πως τα χρέη της Ν.Δ. στις τράπεζες πρέπει να διαγραφούν; Έτσι θα ‘εξυγιάνει’ τα οικονομικά του κόμματός του;», διερωτώνται οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κατηγορούν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ».

«Πραγματικά αναρωτιόμαστε κ. Μητσοτάκη, τολμάτε και κουνάτε το δάχτυλο, τη στιγμή που τόσο το κόμμα σας, όσο και εσείς χρωστάτε σε όποιον μιλάει ελληνικά;», αναρωτιούνται οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εξαπολύουν «βέλη» και κατά του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με τα σημερινά του εκλογικά ποσοστά θα αποπληρώσει τα χρέη του σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, έχοντας πάρει δάνεια 199 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν, για όλα αυτά θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και στα δάνεια του Πρώτου Θέματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ξεκίνησε και στήθηκε με ‘περίεργα’ τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού», αλλά και ότι ο Θέμος Αναστασιάδης «δανειζόταν από τις τράπεζες για να αγοράζει μετοχές μιας εταιρείας που ανήκε στον ίδιο και τους συνεταίρους του».

Παράλληλα, οι κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για «όργιο δανεισμού των τραπεζών στον Σταύρο Ψυχάρη και το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το οποίο κατέληξε να γίνει μέχρι και βίλα πολυτελείας στο Πόρτο Χέλι».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στην ιδιότυπη ομερτά

Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, αναφέρει πως το πόρισμά της «θέτει τέλος στην ιδιότυπη ομερτά, σε σχέση με την δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, η οποία έπληξε καίρια την αξιοπιστία τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και των ΜΜΕ», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.

Η Εξεταστική Επιτροπή, αναφέρει, «δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου, δεν ήταν σαν κι αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.  Έτσι, από το έργο της προέκυψαν στοιχεία για προβληματικά και επισφαλή δάνεια αλλά και στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων». 

«Αποκαλύφθηκε σε όλο του το εύρος ο δανεισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, αλλά κι αυτά που έλαβαν τα ΜΜΕ, που  φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την ΤτΕ».

Παράλληλα, εκτιμά ότι μόνο μετά την έναρξη της εξεταστικής άρχισαν να καταγγέλλονται τόσο τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όσο και τα δάνεια μεγάλων ΜΜΕ. Και καταλογίζει θράσος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, «και την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για την χώρα». «Πήρε ένα δάνειο (για τον Κήρυκα Χανίων) το 2005, πλήρωσε μόνο μια δόση, αποδείχθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής, και επιπλέον, επί 11 χρόνια και 5 μήνες η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή αυτό το δάνειο προχώρησε σε μια -σκανδαλώδη- ρύθμιση. Αυτός ο άνθρωπος κουνάει το δάχτυλο, κάνει κριτική, πετάει λάσπη, προσποιούμενος τον άσπιλο και τον εκσυγχρονιστή», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

Κάνει επίσης λόγο για «κόλπα» του «συνεταίρου του κ. Μητσοτάκη στη λασπολογία, του κομιστή Θ. Αναστασιάδη, με τα ‘περίεργα’ τραπεζικά δάνεια, τις εταιρείες - μπάμπουσκες του Πρώτου Θέματος, εταιρείες που, από ότι αποκαλύφθηκε ήταν και φαντάσματα».

«Και για όλα αυτά, αντί να απολογηθεί στους πολίτες η Ν.Δ., αντί να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πάρτι που είχε στήσει στην πλάτη τους, προσπαθεί, ακόμα και σήμερα, να απαξιώσει το έργο της και να διαστρεβλώσει εντελώς τα συμπεράσματά της. Όσες ‘συμφωνίες αλήθειας’ κι αν διαφημίσει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, αντιπροσωπεύουν το πιο σάπιο, σκοτεινό και διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Οι μέρες της ασυδοσίας τους όμως έχουν τελειώσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Α. Λοβέρδος: Πόρισμα «στρατευμένο» στις επιδιώξεις του Μαξίμου

Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την χρηματοδότηση των κομμάτων και ΜΜΕ δημοσιοποίησε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε κείμενό του, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει την «αυθαίρετη και ‘ενοχική’ απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κλείσει ‘άρον-άρον’ τον κατάλογο των μαρτύρων αποφεύγοντας δυσάρεστες συναντήσεις και περιστάσεις» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «η Επιτροπή, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε, επισήμως και με ψηφοφορία να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της εξετάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους μάρτυρες».

Όπως εκτιμά, «το ‘πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ’ δεν μπορεί να αποτελεί βάση συνεννόησης» και υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία πέτυχε την αποστολή της να παραδώσει σήμερα στη Βουλή ένα πόρισμα ‘στρατευμένο’ στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου».

Συμπερασματικά, για τα δάνεια των κομμάτων υποστηρίζει ότι «η τραπεζική δανειοδότηση χρησιμοποιήθηκε ως βασική πηγή εξεύρεσης των αναγκαίων, για όλα τα κόμματα, πόρων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών» και επιπλέον ότι «το σύνολο των αιτημάτων χορήγησης πιστώσεων που υποβλήθηκαν εκ μέρους των κομμάτων τελούσαν σε συμφωνία με την πάγια τραπεζική πρακτική».

Τέλος, για την δανειοδότηση των ΜΜΕ ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι «το πλέον σημαντικό ποσοτικό συμπέρασμα είναι ότι δεν αποδείχθηκε η επιχειρηματολογία για τα φερόμενα ‘θαλασσοδάνεια’ προς ΜΜΕ» επισημαίνοντας ότι «η σημαντική πλειονότητα των δανείων είναι ενήμερα και παρακολουθούν τα προγράμματα καταβολών έστω και μετά από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις».

 

Ένωση Κεντρώων: Σοβαρές ευθύνες πολιτικών, τραπεζικών, στελεχών ΜΜΕ

Υπόμνημα με τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ εστάλη στον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, από τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννη Σαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, η Ένωση Κεντρώων είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη αλλά, όπως υποστηρίζει η Ε.Κ. είναι και πολιτικές καθώς «τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση των αξιωματούχων».

Τέλος η Ε.Κ. δηλώνει στο υπόμνημά της ότι «το ότι κάποια κόμματα αισθάνονται ότι δεν έχουν ευθύνες συνιστά πρόκληση σε βάρος της κοινωνίας».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Μηνυτήρια αναφορά κατά της Σ. Νικολάου για απευθείας αναθέσεις κατέθεσαν οι Π. Πολάκης, Θ. Ξανθόπουλος και Χρ. Σπίρτζης

18/05/2021 - 12:56 - Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο...

Το νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά σαρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος

18/05/2021 - 12:39 - Για σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τα οφέλη να διαχυθούν στην...

Επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποιεί ο Ν. Δένδιας

18/05/2021 - 12:17 - Επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη  πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών,...

DW: Η ιστορία της Χαμάς - Ο Ερντογάν και οι άλλοι υποστηρικτές της

18/05/2021 - 12:00:16 -

Μαγιορκίνης για αθηναϊκή μετάλλαξη: «Παγκόσμια πρωτοτυπία, ήρθε από τη Νιγηρία» (vid)

18/05/2021 - 11:55:22 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για την powergame.gr (13-4-2021) Δημοσκόπηση της GPO. Προβάδισμα ΝΔ με 12.4%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (10-4-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια