Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (Live)

🕔14/03/2019 - 10:41

Σε εξέλιξη από το πρωί η συνεδρίαση - Θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η νέα συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των αναθεωρητέων διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με πάνω από 151 ψήφους, από τη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα ανοίξει κατάλογος ομιλητών, αλλά θα πάρουν το λόγο μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους, μέλη του προεδρείου της Επιτροπής Αναθεώρησης και υπουργοί, ενώ μετά τη μία το μεσημέρι αναμένεται να μιλήσουν και πολιτικοί αρχηγοί.

Για να δείτε τις διατάξεις επί των οποίων θα γίνει η ψηφοφορία, πατήστε εδώ.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση από την Ολομέλεια της Βουλής:

 

 

 Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος που ξεκίνησε αυτή η Βουλή αλλά να επανεκκινήσει ταχύτατα μια αναθεωρητική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλα τα «βαριά» θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Κατά την ομιλία του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε δύο φορές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ καθαρά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν δηλαδή, δεν συμβεί αυτό μέσα στην πρώτη Σύνοδο της επόμενης Βουλής, τότε δεν προχωρά η αναθεώρηση που προτείνει η παρούσα Βουλή. Η ΝΔ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η παρούσα Βουλή δεν θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να καταλήξει σε πρόταση αναθεώρησης «τολμηρή, χρήσιμη και γενναία» με όλα τα σημαντικά θέματα, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται νέα αναθεώρηση πριν περάσει 5ετία από την περάτωση της προηγούμενης. Έχει δε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνταγματικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

«Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη Βουλή θα κληθεί να συζητήσει τα απομεινάρια μιας συνταγματικής αναθεώρησης που είναι έξω από τις πραγματικές ανάγκες και θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η οποία θα είναι σαφώς η ΝΔ, να συζητήσει χαοτικές, περιττές και εκτός τόπου και χρόνου διατάξεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις», είπε ειδικότερα ο βουλευτής της ΝΔ και επέμεινε: «Θα κληθεί η επόμενη πλειοψηφία, η πλειοψηφία της ΝΔ και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να σταθμίσει κατά πόσον τα απομεινάρια αυτής της αναθεωρητικής προσπάθειας αξίζουν τον κόπο να μετατραπούν σε αναθεώρηση ή να προχωρήσουμε σε μια εξ υπαρχής διαδικασία η οποία θα δώσει και την πραγματική βαρύτητα με πρόταση για την αναθεώρηση όλων εκείνων των άρθρων που εσείς δεν τολμήσατε να προτείνετε».

Ακόμη πιο καθαρά ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην επόμενη Βουλή η συζήτηση της σημερινής πρότασης αναθεώρησης αλλά να γίνει ταχύτατα μια αναθεωρητική επανεκκίνηση που θα έχει μέσα της όλα τα «βαριά» θέματα. Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Τασούλας, όταν λίγο αργότερα, και πάλι απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους κατηγόρησε:

«Αρνηθήκατε τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Αρνηθήκατε ουσιαστικές αλλαγές και καταφύγατε σε περιττές και χαοτικές διατάξεις για να καμαρώνετε και να κοκορεύεστε ότι έχετε ένα... αριστούργημα, μια συνταγματική αναθεώρηση “ τολμηρή”, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, “ τολμηρή και ευρείας κλίμακας”. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Η επόμενη Βουλή θα κληθεί να σταθμίσει, από το εύρος των διατάξεων που θα σταλούν με τη σημερινή ψηφοφορία, αν θα πραγματοποιηθεί μια σημειακή αναθεώρηση, προς την κατεύθυνση, κυρίως της πολιτικής σταθερότητας και της διαφύλαξης του κύρους του πολιτικού κόσμου, με τον δραστικό περιορισμό δικαστικών προνομίων ή αν θα κάνει μια άλλη κίνηση ταχύτατης αναθεωρητικής επανεκκίνησης, που θα έχει μέσα όλα τα σημαντικά και βαριά θέματα, που αφορούν τον ελληνικό λαό και τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

Όσο για τη στάση που τήρησε όλο αυτό το διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε: «Εμείς ποτέ δεν υπονοήσαμε ότι τάχα θα είμαστε απόντες από τη συνταγματική αναθεώρηση. Είμαστε παρόντες, από την αρχή, και σύραμε τα πράγματα για το θεσμικό τοπίο της αναθεώρησης που είναι η Βουλή [...] Εσείς οι ίδιοι όμως δεν σεβαστήκατε ούτε τις προτάσεις σας, δεν σεβαστήκατε ούτε τις ανάγκες της χώρας, δεν σεβαστήκατε ούτε το δικαίωμα του ελληνικού λαού, που μεσολαβεί ανάμεσα στην προτείνουσα και στην αναθεωρητική Βουλή, να καθορίσει την αναθεώρηση επιλέγοντας την πρόταση που αυτός θέλει. Γι’ αυτό και εμείς σας είπαμε, από την αρχή, να ψηφίσει ο ένας τις προτάσεις του άλλου ώστε ο λαός να γίνει η αναθεωρητική δύναμη, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Το αρνηθήκατε και αυτό. Αρνηθήκατε τη λαϊκή παρέμβαση στην αναθεώρηση».

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε, στην ομιλία του, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα, επειδή δεν έχει έργο και επιτεύγματα να επιδείξει, επειδή δεν άσκησε τη διακυβέρνηση προς όφελος της χώρας, διαχειρίζεται την ήττα του. Με τη δε προοπτική αλλαγής διακυβέρνησης, ο κ. Τασούλας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την κυβερνητική σταθερότητα, απέρριψε τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος για το περιβάλλον, τις προτάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την αποφυγή αναδρομικής φορολογίας, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην θρησκευτική ουδετερότητα, σημειώνοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά την αποθέωση του περιττού, είναι μια επίδειξη μοντερνισμού, αφού το άρθρο 13 του Συντάγματος ξεπερνάει τη θρησκευτική ουδετερότητα καθιερώνει την απόλυτη ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως, και συνεπώς η πρόταση για θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, είναι μια πρόταση βερμπαλιστική, περιττή, δείχνει εχθροπάθεια στην επικρατούσα θρησκεία, η οποία δεν είναι επιβαλλόμενη θρησκεία, είναι προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα.

Περιττές χαρακτήρισε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν σχέσει με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι απέτρεψαν τη δημιουργία πρότυπων σχολείων σε κάθε περιφέρεια (σ.σ.: πρόταση της ΝΔ), γιατί δεν θέλουν τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να μπορέσουν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας παιδεία, σύμφωνα με τα προσόντα τους, για να νικήσουν τη μοίρα τους. Είναι χαρακτηριστική η φράση του εισηγητή της ΝΔ πως «η Αριστερά προφανώς, θέλει ο κόσμος να είναι βουτηγμένος στην κακουχία του για να μπορεί να αλιεύει από τα θύματα της κακουχίας ψηφοφόρους, με επιδόματα, ενώ η ΝΔ θέλει να μπορεί ο καθένας να πολεμάει τη μοίρα του».

Όσο για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία από την πρόκληση εκλογών, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι δεν πέρασε η προμετωπίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε εκλογή από το λαό, αφού δεν έκοψε το νήμα των 151 ψήφων. Με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Τασούλας, στην επόμενη Βουλή το θέμα θα λυθεί χωρίς το καταχρηστικό υπερόπλο της προσφυγής στις κάλπες και της διαλύσεως της Βουλής, αφού έχει εξασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, έκανε λόγο για αναθεωρητέες διατάξεις που θα αφήσουν ένα ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα για την επόμενη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι αυτά που συγκρούονται σε αυτή τη συζήτηση για την αναθεώρηση είναι η πρόοδος με τον συντηρητισμό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτό που προτείνει είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.

«Δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερες οι αντιπαραθέσεις για τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίθετα, βρίσκονται στοω πυρήνα της πολιτικής. Οι διατάξεις σκιαγραφούν το αύριο. Από τη μια είναι η πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα σύνταγμα της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η επαναφορά του παλιού, των ανισοτήτων και της ελίτ. Η ΝΔ προτείνει ένα ευκαιριακό "σοκ λιστ" χωρίς αξιακό πρόταγμα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη ΝΔ δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας . Εδώ λοιπόν θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές και οι συντηρητικές προτάσεις. Οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των πολλών και οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των λίγων, της ελίτ».

Στη συνέχεια, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος ήταν άνευρες και άφησαν μικρό θεσμικό αποτύπωμα, αντίθετα οι σημερινές αναθεωρητέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν μια ισχυρή θεσμική αποτύπωση για την επόμενη Βουλή.

«Έχουμε κερδίσει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ευρεία αποδοχή διατάξεων και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τη Βουλή», τόνισε.

Μίλησε ακόμα για ένα συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της κοινωνίας, της ισότητας και της δημοκρατίας που βασίζεται σε 4 άξονες:

Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους και της δικαιοσύνης που είναι αποτέλεσμα και νίκη των αριστερών αγώνων.

 «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων. Εγγυόμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν είναι επέκταση φιλανθρωπίας αλλά αποτελεί βήμα στην ισότητα τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ καθορίζει την πολιτική της με τη συνταγματοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ιδιωτικών κερδοφόρων πανεπιστήμιων. Με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Για εμάς οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φυσική κατάσταση. Υποχρέωση της Αριστεράς είναι να τις μειώσουμε στοχεύοντας στην κατάργησή τους. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού πάει χέρι χέρι με την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εμείς, σήμερα, ξαναθεμελιώνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά επεκτείνουμε και τα ατομικά δικαιώματα κάτι που αρνείται η ΝΔ».

Δεύτερος άξονας, ανέφερε ο κ. Δουζίνας «είναι η διεύρυνση ης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», για να τονίσει «ότι το πιο σημαντικό αντίβαρο είναι η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων και αυτό εγγυάται η απλή αναλογική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

 «Στο ίδιο πλαίσιο είναι η πρόταση μας που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, δίνοντας μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις» συμπλήρωσε. Ο κ. Δουζίνας, στο σημείο αυτό, κατηγόρησε την ΝΔ για υποκρισία και «προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, βάζοντας στο επίκεντρό της την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι «αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποτρέψει μια δεξιά παρένθεση».

 «Η κατάφορα αντισυνταγματική της πρόταση να εκλέγεται από 151 βουλευτές δείχνει πλήρη αντιδημοκρατική πρακτική. Κάνετε σκιαμαχίες με ανύπαρκτους εχθρούς για να επισκιάσετε τα πραγματικά επίδικα», σημείωσε.

Τρίτος άξονας είναι, ανέφερε ο κ. Δουζίνας, «η θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που φέρνουν τον λαό στο προσκήνιο και η άρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει ότι φοβάται τον λαό».

Σχετικά με τον τέταρτο άξονα για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, ο κ. Δουζίνας επεσήμανε ότι «η πρόταση μας για το άρθρο 3 είναι για να καταστήσουμε σαφές ότι η επικρατούσα θρησκεία δεν προσδιορίζει την θρησκευτικότητα της πολιτείας».

Μίλησε ακόμα για θεσμικό εκβιασμό της ΝΔ κυρίως για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε «παραλογισμό την άποψή της ότι η σημερινή αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων».

 «Αν πράγματι η πρώτη δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, γιατί κάναμε 18 συνεδριάσεις στην Επιτροπή Αναθεώρησης; Κάναμε συζήτηση για το θεαθήναι;» σημείωσε και κατέληξε: «Σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της προόδου».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης είπε ότι «η ΝΔ προτείνει διατάξεις για ένα Σύνταγμα λειτουργικό, σοβαρό, με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτικό και με σημαντικές παρεμβάσεις» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για μία ολοκληρωμένη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της προτείνουσας και της αναθεωρητικής Βουλής, ο κ. Τραγάκης τόνισε ότι «η προτείνουσα Βουλή (σ.σ. η παρούσα Βουλή) δεν ασχολείται με το περιεχόμενο. Με το περιεχόμενο ασχολείται η αναθεωρητική Βουλή (σ.σ. η επόμενη Βουλή)», επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη διακεκριμένους συνταγματολόγους και έχουν αποφανθεί σχετικά.

Ο κ. Τραγάκης επέμεινε ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει, ως προς το περιεχόμενο, την αναθεωρητική Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού γίνει η πρώτη συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, τον Φεβρουάριο, είχε συζητήσει με επτά έγκριτους συνταγματολόγους, τους καθηγητές Αλιβιζάτο, Δρακόπουλο, Κοντιάδη, Μανιτάκη, Μποτόπουλο, Παραρά και Σπυρόπουλο, οι οποίοι ομόφωνα συμφώνησαν ότι η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, δεν δεσμεύεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την προτείνουσα ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι γι' αυτόν τον λόγο, στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό Σώμα επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι παρά τα όσα υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σχέδια που θα συγκρουστούν στις επικείμενες εκλογικές μάχες, «ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο σχέδιο με διαφορετικές παραλλαγές που είναι εξίσου αντιλαϊκές». Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφορές, έχουν έναν κοινό παρανομαστή και κοινούς διακριτούς στόχους.

Ως πρώτο κοινό στόχο ανέφερε την «ιερή» για τα κόμματα αυτά, κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα έτσι ώστε «να μη διαταράσσεται για κανένα λόγο η άσκηση της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής».

Επισήμανε ότι αυτή η σταθερότητα διασφαλίζεται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», η οποία, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «αν γίνει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μιας κυβέρνησης και η πρόταση αυτή υπερψηφιστεί, άρα, η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυβέρνηση αυτή δεν πέφτει, δεν γίνονται εκλογές, αν δεν υπάρξει συμφωνία για άλλο πρωθυπουργό και άλλο κυβερνητικό σχήμα».

«Αυτό είναι βαθιά αντιδραστικό, στην ουσία μιλάμε για την επίσημη συνταγματική κατοχύρωση των κυβερνήσεων μειοψηφίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «παρόμοια πρόταση κατέθεσε και η ΝΔ για τους συνεχείς τετραετείς αδιατάρακτους κύκλους όπου για κανέναν λόγο δεν θα πέφτει οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Είπε ότι, πέραν τούτου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμπίπτουν και στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών «άσχετα αν η ΝΔ λέει εκλογή ΠτΔ με 151 και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε εκλογή από το λαό (πρόταση) που οδηγούσε σε άλλους δρόμους».

Υπενθύμισε, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνα, ότι το θέμα της εκλογής ΠτΔ από το λαό «τελείωσε με την προηγούμενη ψηφοφορία γιατί καταψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο 30 και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», άρα, «η όποια προσπάθεια να βάλετε το συγκεκριμένο ζήτημα "από το παράθυρο", θα πρόκειται για τεράστιο τυχοδιωκτισμό».

Είπε ότι η επιχείρηση συνταγματικής κατοχύρωσης των κυβερνήσεων μειοψηφίας αποσκοπεί στην προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος σε συνθήκες «μιας πιθανής μελλοντικής αστάθειας που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα».

Πρόσθεσε ότι κυοφορούνται σοβαρές εξελίξεις, πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας κρίσης, ίσως, ακόμα μεγαλύτερης, και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ «ως ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος» και η ΝΔ σπεύδουν «να θωρακίσουν το Σύνταγμα έναντι του λαού, των αγώνων του και του ενδεχόμενου να υπάρξουν λαϊκά ξεσπάσματα που θα επιδράσουν στη σταθερότητα των κυβερνήσεων και του αστικού πολιτικού συστήματος γενικά».

«Αυτή την αστάθεια ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να την φοβάται, πρέπει να την επιδιώκει κιόλας, για να εμποδίζει μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να δημιουργεί ρήγματα και κυρίως να συγκεντρώνει δυνάμεις για μια ριζική ανατροπή, γιατί η δική σας σταθερότητα είναι η μεγαλύτερη αστάθεια για το λαό και τα δικαιώματά του», πρόσθεσε.

Είπε ότι δεύτερος κοινός στόχος της Αναθεώρησης ήταν «η συνταγματοποίηση μιας σειράς πλευρών που πέρασαν με τα μνημόνια» και επισήμανε ότι «από τη στιγμή που είναι κατοχυρωμένη και συνταγματικά η αναγνώριση της υπεροχής του ευρωενωσιακού δικαίου, με τα άρθρα 28 και 80 που επέβαλαν, η όποια ερμηνεία του Συντάγματος να γίνεται υπό το πρίσμα της συμμετοχής της χώρας στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα», βάσει αυτών «πέρασαν μέτρα και υλοποιήθηκαν μνημόνια».

Ο Γ. Γκιόκας είπε ότι τρίτος κοινός στόχος της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι η λεγόμενη «ηθική», η «αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος που κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης και των βάρβαρων μέτρων που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος δεν καταργείται αλλά παραμένει με κάποιες βελτιώσεις, ενώ διατηρείται «ένας βασικός πυρήνας του άρθρου 86 ότι για μια σειρά αδικήματα την ευθύνη της προκαταρκτικής εξέτασης, την άσκηση ποινικής δίωξης, της ανάκλησης ποινικής δίωξης, θα συνεχίσει να την έχει η Βουλή, δηλαδή, η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία».

Είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για «να δοθεί ώθηση σε αυτή τη διαδικασία, όμως, στην επόμενη Βουλή θα επιμείνουμε να υπάρξει απάλειψη όλων αυτών των ρυθμίσεων που υπάρχουν σήμερα».

Είπε ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με ημίμετρα να «ξεπεράσει κι άλλους υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας και την υιοθέτηση της πραγματικής καθαρής απλής αναλογικής».

«Το ΚΚΕ συμμετείχε στη Συνταγματική Αναθεώρηση και κατέθεσε προτάσεις για να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς φυσικά αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Γκιόκας, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα και ότι «αυτό δείχνει ποιές είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές».

«Είναι ένα ζήτημα που δείχνει και τη δημοκρατικότητά σας, το ότι μία ΚΟ αν έχει κάτω από 50 βουλευτές δεν μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις της στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης», πρόσθεσε.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις του «πάνω απ' όλα στον λαό για να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος και καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο να γυρίσει την πλάτη σε όλα τα ψεύτικα διλήμματα, και τα δήθεν "προοδευτικά" και "δημοκρατικά" καλέσματα που αποτελούν το πλυντήριο της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

«Η πραγματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού απαιτεί βαθύτερες ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, ο λαός έχει δικαίωμα να παλεύει με όλες τις μορφές σε μια τέτοια κατεύθυνση και έχει, επίσης, και τη δύναμη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του σημερινού Συντάγματος», κατέληξε ο κ. Γκιόκας.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάνει καιροσκοπικές ή συγκυριακές προτάσεις, αλλά προτάσεις που βλέπουν το μέλλον της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόταση της ΝΔ αποσκοπούσε σε πολλά πράγματα στην επικαιρότητα και όχι στην απόκτηση μιας συνταγματικής, θεσμικής εγγύησης της κοινωνικής και ιστορικής πορείας της χώρας», επισήμανε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. «Η άποψη αυτή είναι ειλικρινής και αναγκαστική θεσμικά και οφείλει η επόμενη Βουλή να τη σεβαστεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Στις προσεχείς εκλογές θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματα των δύο κομμάτων από τον ελληνικό λαό, που θα ψηφίσει αν θέλει μια συνταγματική μεταρρύθμιση προοδευτική, στην κατεύθυνση αναβάθμισης και ενίσχυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν θα ταχθεί υπέρ της επιλογής μιας κυβέρνησης που εισηγείται λευκή συνταγματική επιταγή και κάνει ότι θέλει αιφνιδιάζοντας και χωρίς να δικαιολογεί την ψήφο της».

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε ναυαρχίδα των προτάσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας το άρθρο 86, που αφορά την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων της χώρας. «Είχαμε σε αυτή τη διάταξη ευρύτατη πλειοψηφία. Δεν σημαίνει, όμως, ότι όλοι το επιθυμούν για τον ίδιο λόγο. Είναι γνωστό ότι υπάρχει και η ακροδεξιά αντίληψη ότι όλοι διεφθαρμένοι είναι. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86 δεσμεύει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρόταση που θα βελτιώσει τη λογοδοσία, τον ποινικό έλεγχο και την ευθύνη των πολιτικών στο Κοινοβούλιο. Η προώθηση της δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι να κερδίσει τις εκλογές. Το άρθρο 86 είναι κεντρικό ζήτημα για τη λειτουργίας της Δημοκρατίας διότι εισάγει την ποινική λογοδοσία των αρχόντων».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, άσκησε έντονη κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μικρόψυχη υστερόβουλη και ανεύθυνη στάση. «Οι προτάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν για πολλά σημεία μικρόψυχη και αμυντική», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της αναθεώρησης του άρθρου 16 παράγραφοι 5 και 8 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την απόρριψη της πρότασης για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Σε πολλά σημεία η πρόταση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υστερόβουλη, όπως η προσπάθεια εισαγωγής ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής αλλά και ρητορικά έως δημαγωγικά, χωρίς πραγματικό κανονιστικό περιεχόμενο. Σε άλλα ήταν αλλοιωτικά του πολιτεύματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ευκολία των δημοψηφισμάτων με συλλογή υπογραφών. Ήταν ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικριτικός ήταν και για το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο κράτος, τονίζοντας ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Ο κ. Βενιζέλος μίλησε όμως και για προβλήματα που υπάρχουν στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμες τις προτάσεις της για το άρθρο 16 και για την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «είναι κρίμα που αυτές δεν εισάγονται καν στην επόμενη Βουλή».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ανούσια τη σύγκρουση ως προς την δέσμευση της δεύτερης Βουλής από τις κατευθύνσεις της πρώτης και πρόσθεσε ότι «το πέσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα του Συντάγματος είναι το άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής διαδικασίας». «Χωρίς συναίνεση και χωρίς πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εφικτή», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

 

Θα απέχει από την ψηφοφορία η Ένωση Κεντρώων

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, ενημέρωσε το Σώμα ότι το κόμμα του θα απόσχει από την ψηφοφορία και τόνισε ότι «χάθηκε δυστυχώς μια χρυσή ευκαιρία για μια ουσιαστική -και όχι κατ' επίφαση- Συνταγματική Αναθεώρηση. Χάθηκε η ευκαιρία για ριζικές τομές, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της ίσης μεταχείρισης των πολιτών απέναντι στο νόμο, της αντιπροσώπευσης και των εν γένει βασικών εγγυήσεων για την τήρηση της συνταγματικής αρχής».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια άτολμη μειοψηφική κυβέρνηση η οποία επέλεξε να εντάξει την κορυφαία αυτή διαδικασία στα μικροπολιτικά της συμφέροντα και σε στενά κομματικά όρια, «πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις τουλάχιστον δέκα προτάσεις που παρουσίασε η ΕΚ».

«Απέχουμε λοιπόν από την ψηφοφορία γιατί πιστεύουμε ότι το Σύνταγμα είναι προϊόν συναίνεσης και ουσιαστικής συζήτησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θα περιμένουμε την κυβέρνηση που θα τολμήσει τις ρήξεις, αρχής γενομένης με την πελατειακή εξάρτηση και το ρουσφέτι που αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή του νεοελληνικού κράτους» είπε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για «ποινικοποίηση του ρουσφετιού», καθιέρωση της απλής αναλογικής, τη μη μετεκλογική «μεταγραφή» βουλευτών από το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν σε άλλο, την «απαγόρευση» να ξεπερνά το έλλειμμα το 3%, τη «δίκαιη αναλογία» προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ, την ύπαρξη Ανεξάρτητης Αρχής ελέγχου των ευρημάτων των εταιρειών δημοσκόπησης.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιστιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια