Σκέψεις να ορίζουν τα πανεπιστήμια το βαθμό εισαγωγής σε συγκεκριμένο μάθημα

🕔02/06/2020 - 19:03

Η Ν. Κεραμέως εξήγησε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξετάζουν τα πανεπιστήμια, οι σχολές και τα τμήματα ελάχιστο βαθμό για κάποια μαθήματα

Τη δυνατότητα να ορίζουν τα πανεπιστήμια το βαθμό εισαγωγής σε συγκεκριμένο μάθημα επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που, στο πλαίσιο ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της σχολικής εκπαίδευσης, είπε πως το υπουργείο επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να ορίζουν τα πανεπιστήμια και οι επιμέρους σχολές και τμήματα, έναν ελάχιστο βαθμό για συγκεκριμένα μαθήματα - για παράδειγμα να μπορεί το Πολυτεχνείο να απαιτεί συγκεκριμένο βαθμό στα Μαθηματικά.

Με αφορμή την προηγηθείσα συζήτηση των βουλευτών με τους εκπροσώπους φορέων, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύνθεση των τμημάτων του Δημοτικού, σε περίπτωση νέας εξέλιξης της πανδημίας το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών ως προς τον αριθμό σε κάθε τμήμα είπε, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι «περάσαμε τον κάβο».

Για τα θέματα διορισμών στην εκπαίδευση, είπε ότι αυτοί της ειδικής αγωγής ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, ενώ για τους διορισμούς της γενικής εκπαίδευσης σημείωσε ότι το ΑΣΕΠ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και προχωρούν κι εκεί. Για το θέμα σημειώθηκε και ολιγόλεπτη αντιπαράθεση της κ. Κεραμέως με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, εξ αφορμής της εκτίμησης του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Θ. Μαλαγάρη ότι δεν γίνονται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι έχει ήδη υπογράψει τους διορισμούς 1.040 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ότι ακολουθούν και άλλοι, ενώ ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι όποιοι διορισμοί, ήταν προγραμματισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπέρκλεϊ, NYU, το Κολούμπια και το Τζων Χόπκινς, να θέλουν να συνεργαστούν με τα δικά μας εξαιρετικά πανεπιστήμια. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είπε, είναι να φροντίσουμε για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, ώστε η συνεργασία αυτή να λάβει σάρκα και οστά. Θέλουμε η χώρα μας «να γίνει ένας φάρος γνώσης», να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων και να προχωρήσουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και όλου του κόσμου, πρόσθεσε.

 

Τι είπαν οι φορείς

Θετική στάση έναντι του νομοσχεδίου κράτησαν οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων, της ΠΟΣΔΕΠ, των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστών, ενώ την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για τα θέματα της εκπαίδευσης ζήτησαν μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ. Για έλλειψη διατάξεων που αφορούν στην ειδική αγωγή και τους μαθητές με αναπηρία, έκαναν λόγο η Γ. Μπουλμέτη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, ο κ. Π. Σταμάτης, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, και ο κ. Ιω. Λυμβαίος, γ.γ. της ΕΣΑμεΑ.

Ο κ. Θ. Μαλαγάρης (ΟΛΜΕ) εξέφρασε διαφωνία στην αυστηροποίηση των κριτηρίων προβιβασμού, ενώ χαρακτήρισε αντιεπιστημονική την αναγραφή της διαγωγής και την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από εξεταζόμενο μάθημα. Για την αξιολόγηση των καθηγητών, είπε ότι (πρέπει να) είναι καθαρά εσωτερική διαδικασία, χωρίς τιμωρητική λογική, αλλά με σκοπό την επιμόρφωσή τους.

Ο κ. Αθ. Κικινής (ΔΟΕ) σχολίασε τη διαδικασία τηλεδιάσκεψης των φορέων με την κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, λέγοντας ότι «η σημερινή συζήτηση δείχνει και τα προβλήματα που είχαμε με το webex όταν κάναμε μάθημα με τους μαθητές». Χαρακτήρισε ως επιστροφή στο παρελθόν τον ορισμό 25 μαθητών ανά τμήμα, εκτίμησε ότι είναι λάθος η εισαγωγή αγγλικών στα νηπιαγωγεία «όταν δεν έχουν κατακτηθεί βασικά στάδια της ελληνικής», ενώ σημείωσε ότι η ομοσπονδία δεν είναι αντίθετη στην εισαγωγή δεξιοτήτων στα δημοτικά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, Χ. Κυραϊλίδης είπε ότι είναι ευχάριστο, η κυβέρνηση να αγκαλιάζει την εμπειρία και τις καλές πρακτικές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ζήτησε «περισσότερη αυτονομία, ελευθερία, και εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και διευθυντές». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα καλό, θαρραλέο πρώτο βήμα, ότι είναι «εξαιρετικής έμπνευσης» τα εργαστήρια για την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, και επισήμανε ότι είναι θετική η επαναφορά συντελεστών βαρύτητας, τους οποίους (πρέπει) «να τους ορίζουν τα πανεπιστήμια». Εξάλλου, για τη αξιολόγηση είπε ότι βοηθά ώστε «όλα τα σχολεία να είναι τα καλύτερα δυνατά» ενώ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είπε ότι ήρθε για να μείνει.

Ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) Γ. Χριστόπουλος μίλησε για έλλειψη διαλόγου, ζήτησε την ακύρωση της ρύθμισης για τις κάμερες στα σχολεία, κατήγγειλε την εργασία αδήλωτων εκπαιδευτικών, και τέλος, για την επαναφορά της διαγωγής είπε ότι το πρόβλημα της συμπεριφοράς δεν λύνεται μέσω του στιγματισμού.

Ο Ιω. Βαφειαδάκης: πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) είπε ότι η βάση του 10 εξασφαλίζει την αξιοκρατία, ότι είναι θετική η αύξηση των γραπτών μαθημάτων, ενώ για την τράπεζα θεμάτων είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του για τη μη διασφάλιση κινητικότητας μεταξύ των πεδίων, προτείνοντας την προσθήκη επιπλέον μαθήματος στις εξετάσεις, ώστε μαθητές μίας κατεύθυνσης, να επιλέγουν σχολές και κάποιας άλλης κατεύθυνσης.

Ο Τηλ. Κουντούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων είπε ότι η αύξηση των μαθητών των τμημάτων στο δημοτικό, από 22 σε 25, θα δυσχεράνει την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών.

Ο Σπ. Γλένης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, είπε ότι το σχέδιο νόμου επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενώ ζήτησε να δοθούν κίνητρα σε εκπαιδευτικούς για να υπηρετήσουν σε σχολεία με αυξημένο εκπαιδευτικό έργο. Όσο για την αξιολόγηση, είπε ότι είναι λάθος να μην αξιολογούνται οι διευθυντές που θα κληθούν να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς.

Η Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων χαρακτήρισε πολύ θετική τη διάταξη για επαναφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ως εξεταζόμενου μαθήματος στο γυμνάσιο, ενώ εκτίμησε ως απαραίτητη την αναγραφή της διαγωγής, καθώς «θα αναχαιτίσει» τις παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Δ. Λάμπρου, αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος, είπε ότι είναι απαράδεκτο να κατατίθεται τέτοιο νομοσχέδιο σε περίοδο ειδικών συνθηκών. «Και μόνο ότι οι ιδιώτες και οι φροντιστές λένε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, δείχνει ποιους εξυπηρετεί το σχέδιο νόμου»είπε ο κ. Λάμπρου.

Ο Γρ. Τζιβελέκας, πρόεδρος των ιστορικών προτύπων σχολείων, είπε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει τον ρόλο και τον θεσμό των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ενώ πρότεινε πρότυπα σχολεία αγροτικού και τεχνικού προσανατολισμού.

Η Χρυσή Βιτσιλάκη, πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προεδρεύουσα της Συνόδου των Πρυτάνεων, είπε ότι (η Σύνοδος) χαιρετίζει τη ρύθμιση για τα Ξενόγλωσσα Προπτυχιακά Προγράμματα, διότι «ενισχύουν την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων». Για τις μετεγγραφές των φοιτητών, είπε ότι είναι «θετική η προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου» σημειώνοντας πάντως ότι (ο θεσμός των μετεγγραφών) λειτουργεί ως κοινωνική και οικονομική πολιτική. Για τις εκλογές των πρυτανικών αρχών, είπε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση για την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου, καθώς και για την επαναφορά της θητείας των πρυτάνεων σε 4 αντί για 3 έτη.

Ο Γερ. Σιάσος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, είπε ότι πρέπει να καταργηθούν οι μετεγγραφές, και να γίνονται μόνο για τεκμηριωμένους λόγους υγείας, εξέφρασε τη συμφωνία του για τα ΞΠΠ και επισήμανε ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου

«Πράσινο φως» από το Technology Forum στην BEYOND 4.0 - Μεγάλοι «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας στην Έκθεση από τις 1-3 Οκτωβρίου


“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τους 23 φορείς που απαρτίζουν το Technology Forum απέσπασε η πρώτη Διεθνής Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και...


Δείτε θέμα και σχόλια