Στη Θεσσαλονίκη, από σήμερα, το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ

🕔14/10/2021 - 14:28

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τρία χρόνια μετά το τελευταίο συνέδριο

Ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στο οποίο οι Αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας «συναντήθηκαν», διά ζώσης, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τρία χρόνια από το τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», με τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι σύνεδροι της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν από σήμερα το μεσημέρι τις τριήμερες εργασίες, με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, να τονίζει πως «θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο, κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ως Αυτοδιοίκηση». «Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές, που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες», είπε στον αρχικό του χαιρετισμό ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κρήτης που, όπως είπε, «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, ενώ ευχήθηκε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να «βγει πιο δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος ως οικοδεσπότης καλωσόρισε στην πόλη όλους τους συνέδρους. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα θέματα καθημερινής ανάγκης, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων είναι, όπως είπε, η διοικητική μεταρρύθμιση, το μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από τη διοίκησή του. «Δουλεύουμε καθημερινά για αλλαγές στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στο τέλος της δεκαετίας οφείλουμε να παραδώσουμε μια αναβαθμισμένη, βελτιωμένη πόλη στις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει».

Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, Α' αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και όταν υπάρχει η Πολιτεία που μπορεί να ακούσει και να νομοθετήσει, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα».

 

Στ. Πέτσας: Συμπληρωματική ΚΑΠ, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ

«Σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση μιας συμπληρωματικής ΚΑΠ, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά τους δήμους να αντιμετωπίσουν όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ταυτόχρονα, είπε ότι με βάση την εξέλιξη του προϋπολογισμού και τη συνεννόηση που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να προχωρήσει και σε κάτι ακόμα παραπάνω με τη μορφή της χρηματικής ΚΑΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Για το 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα είναι ένα έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, με σκοπό την άρση τυχόν δυσλειτουργιών, τη βελτίωση σημείων τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν και τη διόρθωση σημείων που δεν δουλεύουν ώστε να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μία σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των ΚΑΠ ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να αντιστρέφεται η πορεία μείωσης των τελευταίων ετών.

«Δεν μιλάμε για μαξιμαλιστικές αυξήσεις, μιλάμε, όμως, για ρεαλιστικές και όχι συμβολικές αυξήσεις και πιστεύω το 2022, με τη δική σας συμβολή, με καλή διάθεση, με πνεύμα συνεργασίας, όχι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θα βρούμε αυτό το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και το οικονομικό μας επιτελείο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι δόθηκαν 237,1 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των δήμων που είχαν απώλειες εσόδων και αύξηση δαπανών κι αν χρειαστεί, το υπουργείο Εσωτερικών είναι εδώ μέχρι το τέλος της χρονιάς για να βοηθήσει ξανά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμη ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 είχε δώσει κάτι παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αθροίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με την ευελιξία που δόθηκε από τον περασμένο Μάρτιο υπάρχει ένας ονομαστικός προϋπολογισμός τριών δισεκατομμυρίων 125 εκατομμυρίων ευρώ για εντάξεις έργων. Μετά δε τις συνεννοήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο αυτές τις μέρες θα μπορέσει να αυξηθεί κι άλλο αυτός ο χώρος, για να δουν οι δήμοι την ένταξη έργων που προσδοκούν. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το επίπεδο των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και θα μιλάμε για ένα σημαντικά μεγαλύτερο χρηματοδοτικό φάκελο, που μπορεί να φτάνει και ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω.

Η προηγούμενη κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή, είπε ο κύριος Πέτσας και πρόσθεσε: «Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα για να κάνουμε πράξη τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

 

Στ. Καλαφάτης: «Στόχος η ουσιαστική αναβάθμιση της ΤΑ»

«Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Στόχος είναι η μετεξέλιξή της σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Είναι η θεσμική ενίσχυσή της προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης είπε ακόμη ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γι' αυτό γνωρίζει τα θέματά της, πιστεύει στην αναβάθμιση του θεσμού και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του και συνεργάζεται και εμπιστεύεται τα πρόσωπα που υπηρετούν τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι φιλοδοξώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση του θεσμού και των δυνατοτήτων του. Στη στήριξη των προσπαθειών σας για έξυπνους και πράσινους Δήμους. Στις δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας. Ότι, στα βήματά που κάνετε, θα με βρίσκετε στο πλευρό σας», σημείωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Τόνισε δε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο σε όσα συμβαίνουν και αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για δράσεις και έργα υποδομής, όπως και τη χρήση νέων εργαλείων στο πλαίσιο της μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (30-9-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 11.1%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (26-9-2021) Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα. Προβάδισμα ΝΔ με 11.4%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA»  από τις 23-25 Οκτωβρίου  στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κλάδος του κοσμήματος δίνει ραντεβού στο Σαλόνι της «KOSMIMA» από τις 23-25 Οκτωβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Ο λαμπερός κόσμος της «KOSMIMA» ανοίγει αύριο τις πύλες του στο περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και φέρνει κοντά τους...


Δείτε θέμα και σχόλια