Στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου οι Πρ. Παυλόπουλος και Κ. Μητσοτάκης

🕔26/10/2019 - 11:42

Τι είπαν στα μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστούν στους εορτασμούς για τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο. Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης, βρέθηκαν στο ναό του Αγίου Δημητρίου όπου παρακολούθησαν την επίσημη δοξολογία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήλθε στο ναό συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, καθώς και τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές. Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος, μόλις έφτασε έξω από το ναό κατευθύνθηκε προς τα προστατευτικά κάγκελα χαιρέτισε πολίτες και αντάλλαξε ευχές. Την ώρα που προσέρχονταν στο ναό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε φτάσει στο ναό και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Άγιος Δημήτριος, με το μαρτύριο του, μας δίνει το παράδειγμα για το πώς πρέπει, ως λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε, έναντι πάντων, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια» και πρόσθεσε: «Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Δημήτριος, με το μαρτύριό του κατά την διάρκεια του βάρβαρου διωγμού των Χριστιανών επί Διοκλητιανού και Γαλερίου, έχει καταστεί διαχρονικό υπόδειγμα πίστης και θάρρους». «Πριν απ' όλα υπόδειγμα πίστης, διότι υπέστη το μαρτύριό του αρνούμενος ν' αποκηρύξει την πολλαπλώς έμπρακτη προσήλωσή του στην Χριστιανική θρησκεία. Με τον τρόπο αυτόν όμως ανέδειξε, όπως άλλωστε του ταιριάζει, τον Χριστιανισμό όχι ως φανατική θρησκευτική προσήλωση, αλλά ως παράδειγμα έκφρασης της θρησκευτικής ελευθερίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο Άγιος Δημήτριος, όμως, και με το μαρτύριό του αλλά και με την ενθάρρυνση προς τον Νέστορα όταν κατανίκησε τον Λυαίο, ανέδειξε την υπεροχή του αγνού θάρρους απέναντι σε κάθε μορφής κατεστημένη δύναμη και εξουσία. Και κατά τούτο αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, παράδειγμα για το πώς πρέπει, ως λαός και ως έθνος, να υπερασπιζόμαστε, έναντι πάντων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια, πέρα και έξω από το ποια είναι η ισχύς εκείνων που τα απειλούν, με στήριγμα το αδάμαστο φρόνημα, το οποίο μας εμπνέει η Ιστορία μας και η κληρονομιά των προγόνων μας. Χρόνια πολλά».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να χαράξει μια νέα πορεία εθνικής ανόρθωσης. «Ανατάσσουμε την οικονομία, θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, χτίζουμε τις εθνικές μας συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία» τόνισε. Ακόμη, αναφερόμενος στην επιμονή και τη διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 λίγες ώρες πριν φτάσουν στην πόλη τα στρατεύματα του βόρειου γείτονα μας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την ίδια επιμονή και διορατικότητα κτίζουμε και σήμερα αυτό που αποκαλώ «πατριωτισμό της ευθύνης». «Με αυτοπεποίθηση, ειλικρίνεια,  σοβαρότητα και σχέδιο, πορευόμαστε σε ένα μέλλον που θα είναι καλύτερο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με μια βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους, συνοδεία του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο πρωθυπουργός περπάτησε στην Αριστοτέλους και χαιρέτισε πολίτες, είχε σύντομες συνομιλίες μαζί τους, αντάλλαξε ευχές και φωτογραφήθηκε με εκείνους που του το ζήτησαν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο καφέ «Ολύμπιον» όπου τον υποδέχτηκαν βουλευτές, στελέχη της ΝΔ και μια ομάδα νέων. Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παιδικό Χωριό στο Πλαγιάρι, όπου συνομίλησε με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

 

Τα μηνήματα των πολιτικών

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως «είναι διπλή μέρα χαράς, διπλή μέρα γιορτής για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιορτάζει τον Άγιο Δημήτριο, προστάτη και πολιούχο της που έζησε και μαρτύρησε σε αυτά εδώ τα χώματα. Γιορτάζει όμως και την απελευθέρωσή της». «Η απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό έγινε ως επιστέγασμα των αγώνων του έθνους. Δικό μας χρέος, η δική μας γενιά να μην αφήσει λευκές σελίδες στην ένδοξη ιστορία της χώρας αυτής της γης. Χρέος μας είναι να αγωνιστούμε για να έχουμε την πόλη και τη χώρα μας στον αγώνα της πρωτοπορίας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης», τόνισε.

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε: «Η καρδιά της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, την απελευθέρωσή της. Τιμά τους απελευθερωτές και αναλαμβάνει το χρέος να διαδώσει παντού, σε όλο τον κόσμο, ότι η κληρονομιά είναι της Μακεδονίας, είναι ελληνική. Χρόνια πολλά στη Δημητρούλα, στον Δημήτρη, χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ο οποίος υπογράμμισε: «Εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ  να εκφράσουμε τις ευχές μας στη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της για υγεία και δύναμη με ανθρωπιά, ευαισθησία και αλληλεγγύη. Η Θεσσαλονίκη, η πόλη μας η πρωτεύουσα της Μακεδονίας συναντά τις προκλήσεις του μέλλοντος με γνώση των προβλημάτων, με βαθιά πίστη στην αξιοσύνη των ανθρώπων της και με απόλυτο δυναμισμό για τους αγώνες που θα συνεχιστούν όπως και οι διεκδικήσεις. Χρόνια Πολλά».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης τόνισε: «Η καλύτερη τιμή την ημέρα απελευθέρωσης μιας πόλης είναι να της δώσεις προοπτική στο μέλλον και στους πολίτες της να δώσεις την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μπορούμε όλοι μαζί αυτό να το κάνουμε. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζει η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη. Και βέβαια σε μια τέτοια λαμπρή γιορτή, η σκέψη μας βρίσκεται, εκτός από τους προγόνους μας και τις θυσίες που έκαναν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, και στο μέλλον αυτής της πόλης. Στο πώς όλοι μαζί σε συνεργασία, με συνεννόηση, θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη μητρόπολη που θα στηρίζεται στο εμπόριο, στην καινοτομία, που θα υποστηρίζει και θα βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν αλλά και που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Εμείς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε ταγμένοι ακριβώς σ' αυτό τον στόχο. Χρόνια πολλά σε όλους». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σήμα των μακεδονικών προϊόντων, επισήμανε: «Η Μακεδονία είτε με ‘k’ τη γράψει κανείς, είτε με ‘c’, είτε με κεφαλαία είτε με μικρά γράμματα, είτε με ίσια είτε ανάποδα, είναι μία και είναι ελληνική».

 

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στα εγκαίνια δύο Εκθέσεων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το δημαρχείο, αντίστοιχα. Στις 13.30 ο κ. Παυλόπουλος θα μιλήσει στη διάρκεια του γεύματος που θα παραθέσει προς τιμή του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος, Κωνσταντίνος Κούτρας, στη Λέσχη Αξιωματικών. Στις 17.15 θα επισκεφθεί τον Σύλλογο Συνδρόμου Down, στις 18.30 θα παραστεί στην τελετή που θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και στις 20.00 θα επισκεφθεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Στις 9.20 το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί το Αντιτορπιλικό “ Βέλος” και στη συνέχεια τη ΧΑΝΘ, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στις 13.30 θα παραστεί στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Εβραϊκού Μουσείου. Στις 18.00 θα επισκεφθεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών και στις 19.30 θα μεταβεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων της, όπου ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας θα απονείμει στον κ. Παυλόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας και θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός μετά την επίσημη δοξολογία θα παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης έργων τέχνης, με τίτλο «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη», στο Διοικητήριο.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η ύφεση θα είναι βαθιά - Χρειαζόμαστε σχέδια στήριξης αλλά και αναδιάρθρωσης της οικονομίας

Χρήστος Καψάλης

Στις 30 Μαρτίου ο κ. Σταικούρας δήλωνε ότι εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους δύο μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β'...

Δείτε όλο το άρθρο
Στις αποφάσεις των αρμοδίων πειθαρχούμε, δεν σταματάμε όμως, να σκεπτόμαστε…

Γιάννης Μαγκριώτης

Πειθαρχούμε στις αποφάσεις και τις οδηγίες των αρμοδίων, μένουμε σπίτι, δεν εφησυχάζουμε για κανένα λόγο, ούτε όμως υποκύπτουμε στον φόβο και τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας ιός ήταν αρκετός, για να αποδειχθεί ότι οι κοινωνίες είναι απροστάτευτες

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Τώρα όλοι συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν  επαρκείς υποδομές για να περιθάλψουν  το σύνολο των πολιτών που τυχόν θα προσβληθούν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Κορωνοϊός: Η «βόμβα» της αποκάλυψης των στρεβλώσεων της οικονομίας;

Δημήτρης Μάρδας

Μια βόμβα οποιασδήποτε μορφής μπορεί να τινάξει τον τουρισμό κάθε χώρας στον αέρα για μια ολόκληρη χρονιά! Το ίδιο συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη...

Δείτε όλο το άρθρο
Το τελευταίο σύμβολο της μετεμφυλιακής Ελλάδας

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου «Στο χωριό μου είμαστε όλοι επαναστάτες, ό,τι μας λέει ο άλλος λέμε όχι αμέσως. Έμαθα στο χωριό μου αυτό το πράγμα το...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας  και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό

Η ΔΕΘ-Helexpo στο πλευρό της κοινωνίας και της Πολιτείας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό


Οι δράσεις αλληλεγγύης που αναλαμβάνει Στη δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή περίοδο που βιώνει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η χώρα μας, αλλά και...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!