Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis

🕔09/04/2019 - 13:54

Διαβιβάστηκε και θα λάβουν γνώση της οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, αναμένεται να λάβουν γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα και για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα (Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά) για τα οποία παραμένει ανοικτή, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα και εκτιμάται ότι η αξιολόγηση του σχετικού υλικού θα αυξήσει κατά πολύ τον αριθμό των αρχειοθετήσεων.

 

Τι αναφέρει το διαβιβαστικό για τον Ανδ. Λοβέρδο

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς ο Ανδ Λοβέρδος καλείται σε ανωμοτί κατάθεση σχετικά με την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας.

Αναφέρεται ειδικότερα ότι:

• Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA 200 mg X112 , εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία NOVARTIS, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό, κατά τα έτη 2011 και 2012, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

• Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg, αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «Ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού, έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προηγήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα, ενώ η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται σε 2.659 ευρώ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 3.753 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 3.265 ευρώ στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών τον Μάιο του 2012.

• Για το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα το 2011 στα νοσοκομεία είχε πωλήσεις 2,7 εκ. ευρώ ενώ για το έτος 2012 οι πωλήσεις στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες το σκεύασμα είχε πωλήσεις 1,9 εκ. ευρώ το 2011 και 2,6 εκ. ευρώ το 2012.

• Το υπουργείο Υγείας, τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας NOVARTIS (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο «προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος στην εταιρεία NOVARTIS».

Επίσης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, καλείται ως ύποπτος να καταθέσει ανωμοτί για την κακουργηματική πράξη της δωροδοκίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της NOVARTIS.

Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή για τον Ανδρέα Λοβέρδο, έγινε καθώς οι εισαγγελείς έλαβαν υπόψιν μία σειρά ενδείξεων που κατά την κρίση τους οδηγούν στο ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα για δωροδοκία. Οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων για να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας, ενώ έχουν αποστείλει κλήσεις και στους υπευθύνους διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartis, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι εισαγγελείς έφθασαν σε αυτά τα πρόσωπα, καθώς από εικονικά τιμολόγια αποτύπωσαν ύποπτες διαδρομές χρήματος.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να ξεκινούν από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, να σταθμεύουν στη Novartis-Ελλάς κι ένα μέρος αυτών να πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια, που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία, για δήθεν διαφήμιση σε τρεις διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ιδιαίτερη εντύπωση αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται και άλλες εταιρείες. Υπό έρευνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι και άλλες εταιρείες που φέρονται να παίζουν το ρόλο «πλυντηρίου».

 

ΝΔ: «Οι σκευωροί θα λογοδοτήσουν»

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επαναλαμβάνει τα περί «πολιτικής σκευωρίας», διαμηνύοντας ότι «οι σκευωροί θα λογοδοτήσουν».

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σ. Ζαχαράκη, δήλωσε πως «πριν από 14 μήνες, η κυβέρνηση πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, επινόησε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Έστησε δέκα κάλπες και επιχείρησε να διασύρει δέκα πολιτικούς της αντίπαλους, ανάμεσα  στους οποίους και δύο πρώην πρωθυπουργούς».

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι «τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος, οι σκευωροί δεν έχουν καν το θάρρος να απολογηθούν. Ας το γνωρίζουν από σήμερα. Θα λογοδοτήσουν».

 

 

Ευ. Βενιζέλος: «Κακοφτιαγμένη σκευωρία»

Για «κακοφτιαγμένη σκευωρία» μίλησε, νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, σε δική του ανακοίνωση για το θέμα και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι μεταξύ των τεσσάρων  (Π. Πικραμμένος, Γ. Κουτρουμάνης και Ανδ. Λυκουρέντζος οι άλλοι τρεις) που η εισαγγελία έθεσε την υπόθεσή τους στο αρχείο.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Το σκάνδαλο Novartis είχα πει εξαρχής ότι είναι αντίστροφο. Αφορά αυτούς που οργάνωσαν τη σκευωρία. Την πιο μεγάλη και την πιο κακοφτιαγμένη πολιτική σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών.

» Αυτό το αντίστροφο σκάνδαλο είναι ογκώδες και αυταπόδεικτο. Αποτελεί προσβολή του πολιτεύματος και ως εκ τούτου δεν έχουμε δικαίωμα να το υποβαθμίσουμε ή να το λησμονήσουμε. Δεν αφορά όσους θίχτηκαν προσωπικά αλλά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

 

Π. Πολάκης: «Έγινε η αρχή και έπεται η συνέχεια»

Σε ανάρτησή του για το θέμα στο facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, έκανε λόγο για «δικαίωση».

«Έγινε η αρχή και έπεται η συνέχεια... Δικαιοσύνη και Δικαίωση» έγραψε ο κ. Πολάκης, ενώ σε άλλη ανάρτησή του καταφέρεται εναντίον του κ. Λοβέρδου: «Να ποια είναι η συμμορία, να ποιοι είναι οι κακοποιοί... Αντρέα Λοβέρδο που τολμάς να μιλάς ακόμα αντί να κρυφτείς σε καμια τρύπα. Όλα βγήκαν και θα βγουν στο φως για να δει ο λαός πώς ληστεύατε τη χώρα την περίοδο που την βάζατε στο γύψο των μνημονίων. Α, και που 'σαι πες στον Άδωνη που σου συμπαραστάθηκε πως: "Γροικά χτύπους στα Χανιά γροικά κι επαέ κοντά"».

 

 

Στ. Θεοδωράκης: «Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-6»

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σχολίασε:

«Με ρωτούν και εδώ στη Λάρισα αν ενέχονται πολιτικοί στο σκάνδαλο Novartis. Τους εξηγώ ότι αυτό θα το απαντήσει μόνο η Δικαιοσύνη. Το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ ‘βρήκαμε παπά, ας θάψουμε 5-6’ οδήγησε στην ενοχοποίηση και αυτού ακόμα, του Π.Πικραμμένου! Και δεν του έχουν ζητήσει καν συγνώμη».

 

 

Ένωση Κεντρώων: «Όσοι είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν»

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «όσοι είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν». Συγκεκριμένα, το κόμμα του κ. Λεβέντη ανέφερε:

«Καλά θα κάνουν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα να σεβαστούν το ανακριτικό πόρισμα της Δικαιοσύνης και να μην εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές εναντίον των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Όσοι είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Η Κυβέρνηση ωστόσο καθυστέρησε στην έρευνα των μεγάλων υποθέσεων και αυτό γεννά υποψίες».

 

Γ. Κουτρουμάνης: «Μεγάλη δικαίωση»

Σε δική του δήλωση, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έκανε λόγο για «μεγάλη δικαίωση» για τον ίδιο. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του με αφορμή την απόφαση των Εισαγγελικών Αρχών για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε:

«Η απόφαση των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών αποτελεί για μένα μια μεγάλη δικαίωση και αποδεικνύει την αδικία που διεπράχθη σε βάρος μου , από όσους προσπάθησαν, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, να με εμπλέξουν στην υπόθεση ΝΟVARTIS.

» Δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και το έκανε.

» Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή, συκοφαντία, σπίλωση και τελικά ανέντιμη πράξη, για έναν πολιτικό αλλά και οποιοδήποτε πολίτη, που λειτούργησε με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να παρουσιάζεται στα μάτια μιας κοινωνίας που υποφέρει ως εμπλεκόμενος σε οικονομικό σκάνδαλο.

» Κατά συνέπεια, δεν θα ξεχάσω και δεν θα συγχωρήσω ποτέ, τους απαράδεκτους κυβερνητικούς χειρισμούς, μέσα από τους οποίους στοχοποιήθηκα, εντελώς άδικα, εδώ και 15 μήνες.

» Είμαι ευγνώμων σε όσους πίστεψαν, και ήταν πάρα πολλοί, στην εντιμότητά μου και την αψεγάδιαστη πορεία μου και στάθηκαν δίπλα σε μένα και την οικογένειά μου σε αυτή την περιπέτεια που βιώσαμε, η οποία έλαβε τέλος με την απόφαση των δικαστικών αρχών».

 

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησης: ιδέες από τη συζήτηση για την οργάνωση των κομμάτων

Η κρίση κοινωνικής εκπροσώπησηςΒάλια Αρανίτου Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει για τα καλά στους κόλπους της Αριστεράς μια ευρεία...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ

263.737 επισκέπτες στην 84η ΔΕΘ


Οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- «αγκάλιασαν» τη φετινή διοργάνωση και γιόρτασαν για μία ακόμα χρονιά με τον ιστορικό θεσμό της πόλης Πάνω από το...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Τραμπ: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου «δεν αποτελεί πρόβλημα» Τραμπ: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου «δεν αποτελεί...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε τις επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις...

Νέα Τεχνολογίας Το είδαμε και αυτό! Ζητάνε ως και 5 χιλιάρικα για το Samsung Galaxy Fold στη γκρίζα αγορά Το είδαμε και αυτό! Ζητάνε ως και 5 χιλιάρικα για το...

Μπορεί η επίσημη τιμή του Samsung Galaxy Fold να είναι 2 χιλιάρικα περίπου, αλλά πολλοί μεταπωλητές και ιδίως...

Κύπρος - Ειδήσεις HE:Καμία επίσημη ενημέρωση για άνοιγμα των Βαρωσίων HE:Καμία επίσημη ενημέρωση για άνοιγμα των Βαρωσίων

Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την...

Ειδήσεις υγείας Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού &εμφράγματος Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού...

Ο μεσημεριανός ύπνος μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού,...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της Ελένη Μενεγάκη: Aποχώρηση - βόμβα από την εκπομπή της

Όλο εκπλήξεις φέτος η Ωραία Ελένη

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία Μπεγνή & φοβερός αγώνας στην Supersport Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μέγαρα 4ος: Κυριαρχία Μπεγνή & φοβερός αγώνας στην SupersportΜε μπόλικο...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video) Ο Eric Burdon για την Ελλάδα, τη ροκ και τη ζωή (video)

Στην Ελλάδα επέστρεψε για τη μεγάλη συναυλία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ο Eric Burdon, θρύλος...

Εκπαιδευτικά Νέα Μέχρι την Παρασκευή η εγκύκλιος για τις εγγραφές των νεοεισαχθέντων στα Πανεπιστήμια Μέχρι την Παρασκευή η εγκύκλιος για τις εγγραφές των...

Μέσα στην εβδομάδακαι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα εκδοθεί η εγκύκλιος  για  την εγγραφή των...

Τουρισμός - Ειδήσεις Οινικές προτάσεις για το τριήμερο Οινικές προτάσεις για το τριήμερο

Με τον τρύγο να βρίσκεται σε εξέλιξη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η περίοδος είναι ιδανική για μια...

Επιστήμη - ειδήσεις Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας (video) Ανακαλύφθηκε νερό σε πιθανώς κατοικήσιμο πλανήτη –Έλληνας ο...

Την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη...

Ξεχωριστές ειδήσεις Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross Καυγαδάκι προκάλεσε παραλίγο τραγωδία σε αγώνα autocross

Τέσσερις θεατές χρειάστηκε να νοσηλευτούν.