Τερτίπια Ερντογάν κατά την επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο στην Κομοτηνή

🕔08/12/2017 - 13:09

Στην Κομοτηνή βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Θράκη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ και τα μέλη της αποστολής της τουρκικής κυβέρνησης.

Το προεδρικό αεροσκάφος αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας λίγο μετά τις 10:00 και έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον κ. Ερντογάν,  εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Περίπου στις 12.25 μ.μ. ο πρόεδρος της Τουρκίας έφθασε στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής μαζί με τα μέλη της τουρκικής κυβερνητικής αποστολής που τον συνοδεύουν. Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.

Σημειώνεται ότι στην πόλη της Κομοτηνής έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχουν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο. Παράλληλα, δεκάδες άτομα, έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη. 

 

 

Επισκέφτηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο

Ο κ. Ερντογάν, αμέσως μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλλέ, επισκέφτηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής. Ο πρόεδρος της Τουρκίας περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός, Γιάννης Αμανατίδης, και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο ξανά (όπως και στην Αθήνα) για «ομοεθνείς» του στη Θράκη. «Δώσατε αγώνες επιβίωσης εδώ και χρόνια και σας συγχαίρω γιαυτό», είπε τους συγκεντρωμένους και πρόσθεσε: «Μετέφερα τις αγωνίες σας στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιος έχει πίστη δεν πρέπει να φοβάται να την δείξει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μειονοτικό λύκειο της Κομοτηνής είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα. Περίμεναν αρκετή ώρα να φτάσει ο Ερντογάν και όταν τον είδαν, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Θεωρώ ότι είστε μια γέφυρα ανάμεσα στους Τούρκους και τους Έλληνες. Απόσα ξέρω, αυτή τη στιγμή στην ελληνική Βουλή υπάρχουν βουλευτές που σας εκπροσωπούν. Τώρα αυτοί οι βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να αναφέρουν τα προβλήματά σας», είπε επίσης ο Ερντογάν.

Αργότερα, μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι, όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».

Σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν «έναν λαό». 

«Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν έναν λαό», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι, «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με τελικό προορισμό την Τουρκία.

 

 

«Διπλωματικό επεισόδιο» στο μειονοτικό σχολείο

Σημειώνεται ότι η πρόθεση του κ Ερντογάν να μιλήσει στους μαθητές του μειονοτικού σχολείου προκάλεσε αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά και έφερε πληροφορίες για «διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ του κ. Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος είχε υποδεχτεί τον κ. Ερντογάν αντέδρασε όταν άκουσε τον πρόεδρο της Τουρκίας να ζητά μικρόφωνο για να μιλήσει. «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε», φέρεται να του είπε ο κ. Αμανατίδης, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε το περιστατικό σε μια μαθήτρια λέγοντάς της πως ζήτησε μικρόφωνο για να μιλήσει και δεν του το έδωσαν και τότε η μαθήτρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξέσπασε σε κλάματα.

Σημειώνεται ότι στο εσωτερικό του σχολείου, όπου ο Ερντογάν συνάντησε μέλη του συλλόγου των διδασκόντων και μαθητές, δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους. Αφού μίλησε με μαθητές του μειονοτικού σχολείου, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά του έδωσαν τομικρόφωνο, με τον Γιάννη Αμανατίδη να τον προλογίζει!

Πάντως, αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για διπλωματικό επεισόδιο στη Θράκη. «Κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος» ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Tο ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης επεσήμανε προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν προβλέπεται στη συμφωνία των δύο μερών να εκφωνήσει λόγο από μικροφώνου στα παιδιά του μειονοτικού σχολείου της Κομοτηνής.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά  τον Αριστείδη Ποζρικίδη,  έναν δικό της άνθρωπο

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Αριστείδη Ποζρικίδη, έναν δικό της άνθρωπο


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Αριστείδης Ποζρικίδης, ένας άνθρωπος της ΔΕΘ, που αγάπησε τη Θεσσαλονίκη και την υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις, που...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!