Στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος – Τι προβλέπει και πότε ψηφίζεται

🕔23/01/2020 - 11:43

Θα πρέπει να περάσει με πλειοψηφία 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα, Πέμπτη, ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και την καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%. Ο εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον υπό συζήτηση νέο εκλογικό νόμο, εφόσον το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Σημειώνεται ότι το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές (άρθρο 54 παρ.1Σ). Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος απαιτεί πλειοψηφία 200 τουλάχιστον βουλευτών, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, δηλαδή, πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Θ. Λιβάνιος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος είπε πως αν ο εκλογικός νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσχυε στις εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1977 και μετά, θα οδηγούσε τη χώρα σε ακυβερνησία. «Από τις 20 Νοεμβρίου 1977 μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός δεν ήθελε καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών σχολιάζοντας την κριτική ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, οριακά θα έπαιρνε 151 έδρες. Το 1993 θα έπαιρνε 147 έδρες. Με ποιον θα έκανε κυβέρνηση; Με το ΚΚΕ; Θα έκανε κυβέρνηση με την Πολιτική Άνοιξη ή μήπως με τη ΝΔ; Το 2000, που το πρώτο κόμμα πήρε 44%; Το 2004 πήρε 44,4% το πρώτο κόμμα, ιστορικό υψηλών ψήφων. Με 45% δεν δικαιούται κάποιο κόμμα να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Το 2004, η ΝΔ θα είχε 143 έδρες, όταν μέσα στη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ, ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ. Τι κυβέρνηση θα γινόταν; Ποιος θα συμφωνούσε με ποιον;», σχολίασε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι ο εκλογικός νόμος έρχεται εγκαίρως. Έρχεται λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Ο εκλογικός νόμος έρχεται τώρα, χωρίς να γνωρίζει κανένας, τι θα γίνει σε 3,5 χρόνια που θα γίνουν εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Θα γίνουν με απλή αναλογική και αν δεν συμφωνήσουν τότε τα κόμματα θα γίνουμε τι θα γίνει παραπέρα», είπε ο υφυπουργός και επισήμανε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε χρόνο, και εφόσον ήταν λάτρης της απλής αναλογικής, όπως λέει, να φέρει την απλή αναλογική, δεν την έφερε, διότι δημοσκοπικά ήταν στο 40% και η ΝΔ, τότε, στο 18% περίπου. Οπότε μια χαρά σας έκανε. Τον φέρατε, τον Ιούλιο του 2016, όταν δηλαδή ήσασταν 4 και 5 μονάδες πίσω».

Ο κ. Λιβάνιος είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο για την «εκλογή βουλευτών», δεν είναι το τέλος των θεσμικών παρεμβάσεων, για το εκλογικό σκέλος. «Θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των προεκλογικών δαπανών, για τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας και μια σειρά προσαρμογές των κανόνων του εκλογικού αγώνα στη σύγχρονη πραγματικότητα», δήλωσε ο υφυπουργός.

 

Σ. Φάμελλος: «H ΝΔ δεν θέλει την ευρωπαϊκή κανονικότητα»

«H ΝΔ δεν θέλει την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ας το παίζουν 'μένουμευρώπηδες'. Δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό φιλελευθερισμό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «το επιχείρημα της μη κυβερνησιμότητας αναδεικνύει και κάτι πολύ πιο βαθύ και πιο επικίνδυνο. Θεωρεί η ΝΔ ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ικανός να προστατεύσει και να περιφρουρήσει τη δημοκρατία μας. Και λέει ότι αν ακολουθήσουμε τη βούληση του λαού, θα οδηγηθούμε σε μη κυβερνησιμότητα», ενώ σχολίασε: «Έρχεστε εσείς δηλαδή, ως καλοί πατερούληδες να εξασφαλίσετε την κυβερνησιμότητα. Έτσι όμως καταδικάζετε τον ελληνικό λαό να μην είναι αυτοδύναμος. Η απλή αναλογική προσδίδει αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα και δίνει δύναμη στο λαό να περιφρουρήσει την ευημερία του. Η ΝΔ δεν θέλει να έχει δύναμη ο λαός».

Ακόμη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, που πέφτει η βιομηχανική παραγωγή, αυξάνεται ο δείκτης της ανεργίας, εκτίθεται στα διεθνή, εκτίθεται στο προσφυγικό».

«Εμείς το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σύνθεση και τη συνεννόηση, το αποδείξαμε στην ψήφο των ομογενών, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ επιχειρεί τώρα να διαρρήξει ξανά τη συζήτηση στο πολιτικό σύστημα για να διαφωνήσουμε», είπε ο κ. Φάμελλος και τόνισε ότι «ιδιαίτερα με τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, χρειάζεται να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και απλή αναλογική, διότι αυτό θα μας προστάτευε από πολλά περιστατικά πολιτικής εξαπάτησης, όπως αυτή που επιχειρεί ο κ. Λιβάνιος και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης».

 

Κ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την απλή αναλογική

«Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία είναι ουραγός των δημοκρατικών χωρών και εσάς σας νοιάζει αν θα γίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την εκλογή βουλευτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Σήμερα ο Economist σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 39η θέση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της δημοκρατίας» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούν για δημοκρατία εδώ είναι χειρότεροι από τους φασίστες και ψάχνουν για άλλοθι για να κρύψουν τον φασισμό τους. Κυβερνήσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, κάνατε έναν εκλογικό νόμο -έκτρωμα και βολευτήκατε. Αυτό λέγεται πολιτικαντισμός».

«Φτάνει πια με τον περίσσευμα της υποκρισίας. Από το 1974 έως το 2019 έχουμε αλλάξει οκτώ εκλογικά συστήματα. Συνολικά δε, στην ιστορία της χώρας έχουμε αλλάξει 15 εκλογικά συστήματα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και τόνισε.

«Συμφωνείτε σε όλα μεταξύ σας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Σε όλα: κόψιμο συντάξεων, περικοπές μισθών, μνημόνια κλπ. Εκμεταλλεύεστε τις έννοιες εξομάλυνση, αναλογικότητα, ανωμαλία και σε όλες τις κυβερνήσεις το μόνο που κάνετε είναι να προτάσσετε το κομματικό συμφέρον».

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, είπε πως η Ελληνική Λύση συμφωνεί με την απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι «όταν έχουμε Τούρκους πράκτορες στο προξενείο της Κομοτηνής πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην μπουν και στην Βουλή. Γι' αυτό λέμε μεν ναι στην απλή αναλογική, αλλά σήμερα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία δεν πρέπει να προτιμηθεί ως εκλογικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση ισχυρή. Εσείς είστε τόσο καλοί, ως κόμμα έχετε πρόγραμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά θέλετε να συγκυβερνήσετε. Γιατί θέλετε σώνει και καλά να συγκυβερνήσετε; Γιατί θέλετε να βάλετε κι άλλους στο παιχνίδι», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής και τόνισε .

«Εμείς έχουμε πρόγραμμα 200 σελίδων και θέλουμε ο λαός να μας επιλέξει. Και να κυβερνήσουμε αυτόνομα γιατί είμαστε διαφορετικοί από όλους εσάς. Λέμε όχι στην μικροπολιτική και στον μικροκομματισμό». Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άλλαξε τον εκλογικό νόμο όταν βρέθηκε σε αποδρομή. «Με αυτό που κάνατε δημιουργήσατε προβλήματα και στην διακυβέρνηση των δήμων και έτσι δυσκολεύετε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό λέγεται πολιτική υποκρισία. Κάνατε ένα νόμο πριν φύγετε για να δυσκολέψετε την επόμενη κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και κατέληξε.

«Στόχος σας είναι οι πολίτες να μην είναι ενεργοί. Γιατί αν οι νέοι γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική, εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να σας ενοχλεί κανείς. Άλλα λέγατε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνετε ως κυβέρνηση. Κάνετε πλύση εγκεφάλου στους πολίτες μέσα από τα κανάλια που ελέγχετε. Πρέπει να βρούμε τρόπο να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στην πολιτική».

 

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, είπε ότι «η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί και συγκυριακοί κομματικοί σχηματισμοί, με μοναδικό στόχο την άσκηση εξουσίας» και πρόσθεσε ότι το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι μια χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία μας. Πολύ, δε, περισσότερο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών, «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας, την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγχρονισμό και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι «προσβάλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Χτίζετε τοίχους, αγαπητοί συνάδελφοι, και αναδεικνύετε ότι το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία».

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με αυτά που κάνετε, θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές, διαφωνίες και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές, αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία, αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, για τη σύγκληση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από διακόσιες ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

«Η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι σαν παράταξη αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστικοί. Θέλετε να λέτε ότι είστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η κυβέρνηση, πρώτη κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε, επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες».

«Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν σχέδιο νόμου είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.  

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει το μπόνους, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και με πενήντα έδρες και διατηρώντας το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Και αυτό μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων «κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική κριτική με λιγότερη ή περισσότερη αναλογικότητα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και «το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόρριψη της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν, που σταθερά υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Εμείς, στο πρόγραμμά μας είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, αλλά επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα, με τα εθνικά θέματα ανοικτά, με τη λαθρομετανάστευση να έχει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα το έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, αποφασίσαμε σαν Ελληνική Λύση να πούμε 'ναι' στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση παρ' όλο που δεν είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα το οποίο χρειάζεται η πατρίδα μας για να κυβερνηθεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Στο βωμό ενός ψευδεπίγραφου χάους της ακυβερνησίας, θυσιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική αρχή, η αντιπροσωπευτικότητα και η αναλογικότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου, και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές κυβερνήσεις τόσο δεκαετιών, που ζηλεύει η σημερινή κυβέρνηση, είναι που τελικά κατάντησαν την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας φάνηκαν τελικά πιο σταθερές και λιγότερο αυθαίρετες, λόγω ακριβώς της ανάγκης και της επίτευξης συναινέσεων».

«Με τον εκλογικό νόμο κλείνει ο πρώτος κύκλος των θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με τις οποίες έδωσε ανάγλυφο το στίγμα της πολιτικής της φιλοσοφίας. Μιας φιλοσοφίας που επιζητεί και πετυχαίνει συναινέσεις στα μεγάλα και τα κρίσιμα, αλλά και δεν διστάζει να συγκρουστεί μετωπικά με λογικές τακτικισμού και κομματικής ιδιοτέλειας, που βλέπουν τα μικρά αλλά αδυνατούν να διακρίνουν τα μεγάλα και επωφελή για την Ελλάδα», ανέφερε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, 3,5 χρόνια πριν από τις εκλογές, σ' αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική μόνο όταν κατάλαβε ότι θα έχανε τις εκλογές», είπε και τόνισε ότι τώρα το δίλημμα που τίθεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία είναι «ακυβερνησία ή κυβερνησιμότητα». 

«Η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Δυστυχώς, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που οι ομιλούντες σήμερα για συναίνεση, αποκαλούσαν τους συναδέλφους τους βουλευτές γερμανοτσολιάδες και προδότες, καλώντας σε λιντσάρισμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «επειδή βούληση των πολιτών είναι οι σταθερές κυβερνήσεις, ικανές να ανοίξουν δρόμους προόδου και προοπτικής, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές και η ΝΔ θα τις κερδίσει με την υποστήριξη του ελληνικού λαού».

«Πριμοδοτείται η κυβερνησιμότητα σε πλήρη αναλογικότητα με την επιθυμία της κοινωνίας να κυβερνηθεί», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης που τόνισε: «Θέλουμε να βάλουμε τους κανόνες του παιχνιδιού από τώρα. Δεν χειραγωγούμε εμείς ένα σύστημα ανάλογα με την προβολή του επόμενου εκλογικού αποτελέσματος. Όπως κάνατε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μιμούμενοι το ΠΑΣΟΚ και τον Μένιο Κουτσόγιωργα! Και αυτό διαχωρίζει τη δική μας πρόθεση από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς και εννοώ την απλή αναλογική η οποία αποτελεί προϊόν δόλιας σκοπιμότητας». Παράλληλα, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικό καιροσκοπισμό».  
Ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε δύο προτάσεις στο δημόσιο διάλογο: 
- Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, ώστε ο ελέγχων να μην είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος. 
- Σταθερή διάρκεια κυβερνητικής θητείας. Οι εθνικές εκλογές να διεξάγονται κάθε 4 ή και 5 χρόνια σε σταθερή και προκαθορισμένη ημερομηνία. 

 

Κόντρα Γ. Γεραπετρίτη – Δ. Τζανακόπουλου

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημειώνοντας πως «είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης». Επεσήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία.

Όταν ο υπουργός επικαλέστηκε την «πολιτική ιστορία και συνταγματική ιστορία», για τις συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα και στον κόσμο, ξέσπασε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε: «Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%». 

Αναφερόμενος στο παρόν, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέμφεται το πλειοψηφικό σύστημα, αν και η ίδια το έχει αξιοποιήσει δύο φορές για να βρεθεί στην εξουσία. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί «για πρώτη φορά, είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό με λιγότερο από 40% και δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, να έχει κάτω από 40% αθροιστικά, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν μια κυνική κίβδηλη συναίνεση». 

Οι αναφορές του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μέσα στον επιχειρηματολογικό του οίστρο, δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε το Σώμα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε την κυβέρνησή του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας «δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα ή τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933, καγκελαρίου της Γερμανίας. Να αποδώσει δηλαδή την ευθύνη για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, στην απλή αναλογική» παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη, να ανακαλέσει τη δήλωσή του:

«Θέλετε να πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ότι δεν έφταιγαν οι υπέρογκες αποζημιώσεις, δεν έφταιγαν οι ουρές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έφταιγε ο αντισημιτισμός, δεν έφταιγε η άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έφταιγε ένα συνολικό πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα για την άνοδο του Χίτλερ, αλλά έφταιγε η απλή αναλογική. Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα, πολιτική, ιδεολογική την οποία σας καλώ να ανακαλέστε άμεσα». 

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική», και αυτό είναι επίσης μια ακόμη «άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί».

Όσο για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέσπισε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Είχαμε πολύ δουλειά, να αποκρούουμε το συνεχές σαμποτάζ, την υπονόμευση από εσάς και την παράταξή σας, την επιλογή σας να στηρίξετε τις ακραίες δυνάμεις που επέβαλαν στη χώρα τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά γιατί έπρεπε να αποκρούσουμε το επικίνδυνο σχέδιό σας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας». 

«Εγώ βεβαίως δεν ανέφερα ότι προκλήθηκαν όλα αυτά εξαιτίας της απλής αναλογικής» απάντησε ο υπουργός. «Εγώ σας έδωσα το οντολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά και είναι γνωστό το τι έχει συμβεί ιστοριογραφικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλο ότι δεν εκφράζει την ελευθερία της έκφρασης. 

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο κύριε Τζανακόπουλε, ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται! Και αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε! Η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του βουλευτή είναι συνταγματική επιταγή!», είπε ο υπουργός Επικρατείας και σχολίασε την αντίδραση, από τα βουλευτικά έδρανα του κ. Τζανακόπουλου: «Έτσι θα πάμε σε απλή αναλογική. Με τους αθλίους και τους μη αθλίους. Αυτή η παράταξη έβαλε πλάτη για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας, όταν φέρατε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κύριε Τζανακόπουλε»!.  

«Ο ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για την απλή αναλογική και τη Βαϊμάρη. «Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, ιδιαίτερα σήμερα που η εισαγγελέας ουσιαστικά πρότεινε την αθώωση της Χρυσής Αυγής», είπε ο Θανάσης Παφίλης και σχολίασε και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. «Ακούσαμε απίστευτα από την πλευρά του κ. Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση, και την οικονομική και την χρεοκοπία, την έφεραν τα εκλογικά συστήματα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και κατήγγειλε: «Έχετε γίνει πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Πουλήσατε κυριολεκτικά το κίνημα που ξεσηκώθηκε κόντρα στη καπιταλιστική κρίση. Τους είπατε ότι για αυτά που γίνονται φταίει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και όχι το σύστημα. Τους είπατε ότι αν γίνουμε εμείς κυβέρνηση θα τα αλλάξουμε όλα και φέρατε το τρίτο μνημόνιο».

«Η αστική δημοκρατία είναι δικτατορία της αστικής τάξης» είπε και χαρακτήρισε ως ληστεία την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Είπε επίσης ότι  η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κυβερνήσει με μειοψηφικό ποσοστό σε σχέση με το εκλογικό σώμα, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που διατηρεί η σημερινή, ο οποίος  προβλέπει ότι ένα σωματείο  για να αποφασίσει  απεργία θα πρέπει να ψηφίσει το 50% συν 1 των μελών του. 

 

Πότε θεσπίστηκε το πρώτο μπόνους

Το εκλογικό σύστημα της ενίσχυσης του πρώτου κόμματος (μπόνους) θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ν. 3231/2004 (σ.σ. νόμος Σκανδαλίδη) με την ενίσχυση στο πρώτο κόμμα να ορίζεται στις 40 έδρες, χωρίς πρόβλεψη ελάχιστου εκλογικού ποσοστού (κατώφλι) για την ενεργοποίησή του και χωρίς διάκριση μεταξύ αυτοτελούς κόμματος και συνασπισμού κομμάτων. Με τον ν. 3636/2008 (σ.σ. νόμος Παυλόπουλου)αυξήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες, και πάλι ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού, με τη διαφοροποίηση, όμως, ότι για τη χορήγηση επιπλέον εδρών σε συνασπισμό κομμάτων ο νόμος απαιτούσε να είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν. Με το ν. 4406/2016 καταργήθηκε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και θεσπίστηκε αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, με διατήρηση του ορίου εισόδου στο 3%.

Στην ελληνική εκλογική νομοθεσία, ιδίως από το 1951 και εφεξής, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με εξαίρεση εκείνες των ετών 1989-1990, εφαρμόστηκαν συστήματα κινούμενα στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, σε διάφορες παραλλαγές της, προς τον σκοπό της επιδίωξης σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός  για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Προκηρύχθηκε ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης έκανε η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς προκηρύχθηκε σήμερα ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός...


Δείτε θέμα και σχόλια