Ομόφωνα ψηφίστηκε η κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις

🕔11/12/2018 - 11:12

Συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο, που πέρασε ομόφωνα

Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Η τροπολογία με το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «όχι» και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α΄ βαθμού και τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών». 

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε και η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α' βαθμού και τη στέλεχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Προχωρούμε στη σταδιακή διόρθωση αδικιών, στην ενίσχυση κοινωνικού κράτους, στην έμπρακτη τόνωση της οικονομίας, των νοικοκυριών και την επακόλουθη ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς. Η σημερινή επιλογή της μη περικοπής των συντάξεων για το 2019 δεν ήταν καθόλου δεδομένες πολιτικές επιλογές. Αντιθέτως είναι αποτυπώματα στίγματα μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης ενός πολύ συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, και πρόσθεσε: «Εκμεταλλευτήκαμε με λελογισμένο τρόπο όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, που δημιουργήθηκαν από την έξοδο της χώρας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σε συνέχεια αυτών των περιθωρίων ερχόμαστε να τα καλύψουμε παίρνοντας ευνοϊκά μέτρα. Είναι μικρά αλλά είναι και τα πρώτα βήματα γιατί σιγά σιγά ανακτούμε κομμάτι της δημοσιονομικής κυριαρχίας μας. Λόγω της εξόδου λοιπόν από το πρόγραμμα αλλά και της βιωσιμότητας του ΕΦΚΑ είμαστε σε θέση να ακυρώνουμε επώδυνα μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο ήταν η μείωση των συντάξεων», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεινε: «Η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων ήταν ένα επώδυνο μέτρο που σήμερα ακυρώνουμε. Είναι πολιτική επιλογή».

«Το συγκεκριμένο μέτρο ήταν αχρείαστο έστω και αν τότε που το ψηφίζατε επιχειρηματολογούσατε διαφορετικά», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση από τότε είχε υπογραμμίσει ότι δεν έπρεπε να έχει ψηφιστεί ένα τέτοιο μέτρο και είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ σταθερά υποστήριζε, εντός και εκτός της χώρας και σε όλα τα επίπεδα, τη μη υλοποίηση αυτής της περικοπής και για το λόγο αυτό μάλιστα είχε καταθέσει και σχετική τροπολογία. Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε επίσης ότι αυτές οι περικοπές που ακυρώνονται σήμερα, δεν είναι οι μοναδικές που θεσπίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση ψηφίστηκαν μαζί με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και που αυτές σήμερα δεν ακυρώνονται δυστυχώς για τους ασφαλισμένους. «Διαπραγματευτήκατε μόνοι, αποφασίσατε μόνοι σας, αγνοήσατε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, διαπραγματευτήκατε τα αντίμετρα με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων», είπε ο Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας ότι ο νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.

«Καλωσορίσαμε από την αρχή την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεψηφίσει αυτά που είχε ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία με τα δύο χέρια της και συμπαγέστατη επιβεβαίωσε την περικοπή των συντάξεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί και «όλο το έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου». Ο κ. Κουτσούκος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σπεύδει μεν έντρομη να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ το θεσμικό έκτρωμα Κατρούγκαλου. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μαζεύει άρον άρον τις διατάξεις φοβισμένη για το πολιτικό κόστος που θα έχει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Κατήγγειλε επίσης τον «προπηλακισμό», από την κυβερνητική πλειοψηφία, του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ ο οποίος είχε καταγγείλει το νόμο Κατρούγκαλου, κατά την ακρόασή του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου προηγήθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου. Ο κ. Κουτσούκος μίλησε για τριχοτόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και δραματικές μειώσεις που φτάνουν μέχρι 36,6% και υπενθύμισε ότι η ΔΗΣΥ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που «θα είναι η σημαία έναντι όποιων πολιτικών εξελίξεων» και αυτό «είναι κάτι που άπαντες πρέπει να το έχουν υπόψη τους»

«Δεν καταργούνται οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. «Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν καταργεί τις διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα που έχουν μειώσει τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, πάνω από 30 φορές, που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων έως και 50%. Το νομοσχέδιο δεν επαναφέρει την κατώτερη σύνταξη, δεν καταργεί τον επανυπολογισμό που δίνει συντάξεις πείνας, δεν καταργεί τα ποσοστά αναπλήρωσης που από 70% έως 80% έχουν πάει στο 43%, το νομοσχέδιο δεν καταργεί τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας, δεν επαναφέρει τις συντάξεις των αγροτών που, από 486, σήμερα παίρνουν 320 ευρώ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Κατσώτης είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει το άρθρο που προβλέπει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους. «Θα ψηφίσουμε το άρθρο, επισημαίνουμε όμως πως όσοι συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου, συνταξιοδοτούνται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Αποτέλεσμα η μέση νέα κύρια σύνταξη να φτάνει στα 480,29 ευρώ από 708,2 ευρώ που ήταν πριν από το νόμο αυτό», είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε: «Οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες έως το 2022. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι για πανηγύρια. Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή πέρα από τις 30 και πάνω που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι. Κατηγορείτε ο ένας τον άλλο ποιος έκανε τις περισσότερες μειώσεις στις συντάξεις. Κανείς δεν διαφωνεί ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνανε 21 μειώσεις συντάξεων. Ρωτάμε, εσείς καταργήσατε καμία από τις μειώσεις αυτές; Όχι, τις ενσωματώσατε όλες και συνεχίσατε το πετσόκομμα».

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, καταλογίζοντάς του ότι «ψεύδεται πριν αναπνεύσει» κι εκτίμησε ότι μετά τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, «η κυβέρνηση μετράει μέρες». Καταλόγισε δε, στον κ. Τσίπρα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ, είναι αποτέλεσμα των όσων συνομολόγησαν και εδράζονται σε δικές τους τοποθετήσεις.

«Ο κ. Τσίπρας, απέδειξε στην εκπνοή του πολιτικού του βίου, ότι πρώτα ψεύδεται και μετά μιλάει κι ότι απευθύνεται στον λαό σαν να απευθύνεται σε αμνήμονες, αλλά ευτυχώς ο λαός κατάλαβε κι η νέμεση της κάλπης πλησιάζει», είπε, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα ως ελάφρυνση, μικρές μειώσεις από τις αυξήσεις που ο ίδιος έκανε λόγω του εξαμήνου Τσίπρα - Βαρουφάκη.

«Πανηγυρίζετε για την μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων για το 2019. Αυτό σας δίνει αφορμή πανηγυρισμών. Υπάρχει κανείς που ήθελε αυτή την τόσο σκληρή λύση; Όχι βέβαια - αλλά προφανώς κάτι θέλετε να παρουσιάσετε, και όταν θέλετε να παρουσιάσετε κάτι που σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό, να είστε προσεκτικοί, διότι υπάρχουν οι αριθμοί που διαψεύδουν επιχειρήματα δήθεν πανηγυρισμών και δήθεν λογικής. Υπάρχει η αδιάψευστη αλήθεια σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010, και το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου», είπε προς τα έδρανα των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε επίσης στον πρωθυπουργό, ότι είπε ψέματα και για την αδήλωτη εργασία, αφού αυτή αυξάνεται και έχει αγγίξει το 27% από 22% που το παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση. «Διότι, πρέπει να υπολογίζουμε ως αδήλωτη εργασία και την εργασία εκείνη που δηλώνεται με μισθό τον κατώτατο, αλλά στα ‘μαύρα’ συμπληρώνονται τα υπόλοιπα» πρόσθεσε.

Απέναντι σε σχετικές αναφορές, σχολίασε ότι από το ΠΑΣΟΚ έφυγαν και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, άτομα που ήταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά δυσαρεστούνταν μακριά από την εξουσία. «Αυτοί σας πλησίασαν κι ορισμένοι μάλιστα με τον πιο ανέντιμο τρόπο και με σειρά αλλαγών στις προτιμήσεις τους ακόμη και μετά τις εκλογές. Κάποιοι από αυτούς ψήφισαν την Δευτέρα, δεν ψήφισαν την Κυριακή» είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά δε, τον Κ. Σημίτη, υπέδειξε να μιλάει γι’ αυτόν, «όποιος κατορθώσει έστω κατά το ήμισυ, αντίστοιχο επίτευγμα με τα δικά του». 

Αναφορικά με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι τα όσα συμβαίνουν πλέον και αφορούν την ΠΓΔΜ, έχουν εξήγηση και κανένας απ’ τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν δικαιούται να κάνει τον έκπληκτο. «Όσα υπογράψατε κι όσα χειροκροτήσατε στον πρωθυπουργό σας, αυτά αποτελούν την βάση και την αφορμή να λέει σήμερα ο Ζάεφ αυτά που λέει. Παράγωγα της πολιτικής σας είναι να υπογράψετε την συμφωνία των Πρεσπών. Τα όσα ο κ. Ζάεφ προβάλλει εμφατικά για τη γλώσσα και την μειονότητα των τάχα Μακεδόνων στην Ελλάδα, προκύπτουν από τα όσα υπογράψατε και σχετίζονται με την γλώσσα τους και με την ιθαγένεια-εθνικότητά τους. Αυτά συνομολογήσατε και εκεί εδράζονται οι δικές τους τοποθετήσεις σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

«Σας λέγαμε ότι εμείς δεν αναδεχόμαστε τις ευθύνες από αυτή την Συμφωνία και δεν πέρασαν λίγες μέρες κι ο κ. Ζάεφ άρχισε να αρθρώνει τα επιχειρήματα που αρθρώνει και μέχρι σήμερα, με τον ίδιο ακριβώς τόνο και για τους ίδιους ακριβώς λόγους» πρόσθεσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην σημερινή τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, για να πει ότι μετά από αυτή, «δεν πολυβλέπει κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι η κυβέρνηση αυτή μετράει μέρες». «Αυτό να το καταλάβουμε όλοι ως την έναρξη ενός δρόμου χωρίς επιστροφή. Η κυβέρνηση παύει να υπάρχει» εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

«Για μια ακόμη φορά εξελίχθηκε στη Βουλή μια άσφαιρη αντιπαράθεση που στόχο έχει να συγκαλυφθεί η ουσία. Δηλαδή ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων». Αυτό σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος για την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο προχώρησε η συζήτηση στη Βουλή, προειδοποίησε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, θα εξετάσει τη στάση της σε ανάλογες περιπτώσεις για το αν θα νομιμοποιήσει, με τη συμμετοχή και την παρουσία της, μια τέτοια διαδικασία.

«Υπάρχουν και όρια. Δεν είναι η Βουλή υπόθεση των δύο μονομάχων σε ρωμαϊκή αρένα όπου μάλιστα επί της ουσίας το θήραμα είναι ο λαός», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι «πετσοκόβεται το λαϊκό εισόδημα με την υλοποίηση της αντιλαϊκής ευρωπαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «είναι όχημα για να ικανοποιηθούν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για την αλλαγή συνόρων» και πρόσθεσε ότι «με τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο ασκός του Αιόλου».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σημαιοφόρος των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών και μια απέραντη βάση αμερικανονατοϊκών στρατοπέδων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι στόχος είναι επίσης οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις να πάρουν και αυτές κομμάτι από τη λεία των Δυτικών Βαλκανίων και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους.

«Τσακώνονται ποιος επιβάρυνε περισσότερο από τους δύο τον λαό! Η επιβάρυνση του λαού ήταν 74 δισ. και δεν ήταν και εφάπαξ. Συνεχίζουν να τον επιβαρύνουν. Το θέμα είναι αν τα 65 δισ. της επιβάρυνσης είναι της ΝΔ και υπόλοιπα του ΣΥΡΙΖΑ; Σωρευτικά ήρθαν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε και τα 65 δισ. των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεν απάλλαξε τον λαό από τίποτα και του φόρτωσε και άλλα βάρη στην καμπούρα του», είπε, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και έφερε και έναν νόμο ασφαλιστικό έκτρωμα, τον νόμο Κατρούγκαλου που μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης με αποτέλεσμα την τεράστια μείωση των συντάξεων».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς να λέει ψέματα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και τόνισε πως «η ΝΔ ποτέ δεν καταλόγισε ευθύνες αν δεν υπήρχαν. Είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και της υπεύθυνης πολιτικής διαχείρισης. Δεν σας κατηγορούμε επειδή κάνατε μειώσεις στις συντάξεις. Αν αυτό ήταν αναγκαίο πολιτικά και δημοσιονομικά θα λέγαμε ότι βεβαίως πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Σας κατηγορούμε και σας καταγγέλλουμε γιατί οι μειώσεις που κάνατε, δεκαεπτά συνολικά, δεν ήταν αναγκαίες. Ήταν αχρείαστες».

«Παρέλαβα τον Μάιο του 2012 την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, κληρονόμησα συγκεκριμένο περιβάλλον στο ασφαλιστικό, τίμησα ό,τι παρέλαβα, δεν βγήκα να καταγγείλω το παρελθόν. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να βελτιώσω αυτά που πήρα και κληρονόμησα. Και πράγματι, μέσα από τις αναγκαστικές προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν καταλήξαμε στο τέλος του 2014 σε ένα περιβάλλον ισορροπίας που εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας το ασφαλιστικό μέχρι το 2060», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η αναλογιστική μελέτη που βγήκε για πρώτη φορά έδειξε ότι το ασφαλιστικό, με τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει, ήταν βιώσιμο ως το 2060.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βρούτσης μίλησε για ιδεοληψίες που γκρέμισαν το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας με συνέπεια να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση απόλυτου ενδοτισμού, με 27 αυξήσεις φόρων, 17 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. «Σήμερα αυτό που έχουμε, τέσσερα χρόνια μετά, είναι η κυβέρνηση να έρχεται στη Βουλή για να ξηλώσει τον χειρότερο νόμο, τον νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος ήταν αχρείαστος, οι μειώσεις ήταν αχρείαστες και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι της χώρας θα έχουν 35% μειωμένες τις κύριες συντάξεις συγκριτικά με το 2014», είπε και πρόσθεσε ότι οι επικουρικές μειώνονται 45%.

Ειδικά για τη σημερινή νομοθετική παρέμβαση, είπε ότι μόνη της η κυβέρνηση είχε ψηφίσει τις μειώσεις και σήμερα τις ξεψηφίζει. «Ο νόμος αυτός δεν προχωράει. Πρέπει να μειωθούν και οι εισφορές του μη μισθολογικού κόστους. Είχατε καταγγείλει τον κ. Μητσοτάκη όταν το ανέφερε και σήμερα φέρνεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών», είπε ο κ. Βρούτσης και πρόσθεσε ότι με την ανταποδοτικότητα και όσα προέβλεψε ο νόμος Κατρούγκαλου, διαλύθηκε το ενιαίο των συντάξεων.

«Ποτέ δεν υπήρξε πλεονασματικός προϋπολογισμός στο ασφαλιστικό σύστημα. Ποτέ δεν ήταν και ούτε είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι το 2019 δεν θα είναι κυβέρνηση, ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ με τον χειρότερο τρόπο και τον τινάζει στον αέρα», τόνισε και προέβλεψε ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στη Βουλή, τον έκανε ρεζίλι ο συνεταίρος του ο κ. Ζάεφ, λέγοντας ότι είναι Μακεδόνας και ότι ομιλεί τη Μακεδονική γλώσσα».

«Η πραγματική συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ το Βόρεια Μακεδονία. Ήταν το Μακεδονία. Μακεδονία τους έλεγε ο Τζανακόπουλος που πήγαινε με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Μακεδονία τους έλεγε ο Τσακαλώτος που έχει υπογράψει την αίτηση για να λέγονται Μακεδονία», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι τις συντάξεις τις πήρατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών! Έγινε ανταλλαγή και πολιτική συναλλαγή! Με τη διαφορά ότι δεν το κάνατε ως προδότες. Το κάνατε γιατί είχατε από την αρχή μια λανθασμένη θέση, και θα κριθείτε από τον ελληνικό λαό και την ιστορία γι' αυτό».

Ο κ. Γεωργιάδης καταδίκασε «την αήθη επίθεση του πρωθυπουργού στον πρώην συνάδελφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τατσόπουλο». «Δεν έχω ακούσει πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιον χυδαίο τρόπο, με τρόπο πεζοδρομιακό στο Κοινοβούλιο. Δεν ήταν απολειφάδι ο κ. Τατσόπουλος όταν ήταν βουλευτής του Τσίπρα. Έγινε απολειφάδι τώρα! Αλλά τέτοιος είναι ο Τσίπρας, μικρός και ασήμαντος και τέτοιο πρόσωπο δείχνει. Ένας Πολάκης χωρίς μούσια».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Πετσίτη, σχολίασε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας προκλήθηκε πολλές φορές σήμερα για το θέμα αυτό, δεν είπε ούτε το όνομα μια φορά. «Μα δεν έχει ακούσει ο κ. πρωθυπουργός ότι ένας φίλος του, από τα 5.000 ευρώ εισόδημα έχει πάει στα 200.000 ευρώ και έπαιρνε χρήματα από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον οποίο η δικαιοσύνη έχει ασκήσει κακούργημα στον δικό σας διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ; Γι' αυτό όλο το θέμα δεν είχε να πει κάτι ο κ. Τσίπρας;» είπε και εκτίμησε ότι «η μόνη λογική εξήγηση είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά του».

«Παραδοχή πολιτικής ήττας» του κ. Μητσοτάκη ήταν το να στρέψει την συζήτηση στη Βουλή από τις συντάξεις στο Μακεδονικό, εκτίμησε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος. Ο κ. Ηλιόπουλος καταλόγισε στον αρχηγό της ΝΔ ότι «νομιμοποίησε» τη Χρυσή Αυγή καθώς επιλέγει να συνδιαλαγεί με το σύνθημα «πουλήσατε την Μακεδονία», ενώ ταυτοχρόνως «επέλεξε έναν ολισθηρό δρόμο για την ίδια την Δημοκρατία».

«Το γεγονός ότι σήμερα για ένα σημαντικό ζήτημα όπως είναι οι συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφερθεί σε αυτό αλλά στο Μακεδονικό, είναι εξ αρχής μια παραδοχή πολιτικής ήττας γιατί όταν η ΝΔ βγήκε να πει την πρότασή της, ‘το περίφημο Ασφαλιστικό Πινοσέτ’ και απάντησε το υπουργείο Εργασίας, ότι επιφέρει ζημία άνω των 50 δισ. στην κοινωνική ασφάλιση, χάθηκε» είπε ο κ. Ηλιόπουλος κι εκτίμησε ως «πιο επικίνδυνο» το να επιλέγει ο αρχηγός της ΝΔ να συνδιαλαγεί με τους φασίστες και τους νεοναζί με το σύνθημα «πουλήσατε την Μακεδονία». «Όταν επιλέγει να μπει στη συζήτηση ‘πουλήσατε την Μακεδονία για να πάρετε τις συντάξεις’ επιλέγει έναν πολύ ολισθηρό δρόμο για την ίδια την Δημοκρατία».

Απευθυνόμενος δε προς την πτέρυγα της ΝΔ, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «γιατί αν όντως υπήρξε συνδιαλλαγή στις ευρωεκλογές σε ποιά ευρωομάδα θα είναι». «Θα είστε στην ευρωομάδα του ΕΛΚ, αυτών που έκαναν συναλλαγή με την ελληνική κυβέρνηση για να πουλήσουν την Μακεδονία, όπως πιστεύετε, ή θα πάτε με την Λεπέν; Πείτε το ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η ιδεολογική νίκη του κ. Βορίδη μέσα στη ΝΔ κι αυτό θα είναι ένα δείγμα εγκυρότητας γι αυτά που λέτε» σχολίασε.

Επίσης καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι σε συνάντησή του με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έκανε την ούτως ή άλλως «τρομακτική» δήλωση ότι οι νέοι επιλέγουν την αδήλωτη εργασία, πόσο δε μάλλον όταν αυτή συνέπεσε με τον ξυλοδαρμό ανασφάλιστου εργαζόμενου από τον εργοδότη του και κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιχειρεί να αθωώσει το ΔΝΤ, ασκώντας αυτή την κριτική που ασκεί για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ενώ επιλέγει να καταστροφολογεί για ΝΑ νομιμοποιήσει το πρόγραμμά της που είναι μνημόνιο για την εργασία για την κοινωνική πλειοψηφία.

Η νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυε από 1.1.2019, επιβεβαιώνει ότι ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει οριστικά κλείσει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.  

«Τελειώνουμε με μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών και πλέον μπορούμε να περνάμε σε μέτρα επεκτατικά, δηλαδή σε μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών και ελάφρυνσης των πολιτών από φόρους και εισφορές» είπε και πρόσθεσε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, μπαίνει τέλος στη διαδικασία των μνημονίων - και η χώρα, η Βουλή, η κυβέρνηση, μπορούν πλέον να προχωρούν σε πολιτικές που επιλέγουν, να ακυρώνουν μέτρα αχρείαστα σε καθεστώς σχετικής οικονομικής ελευθερίας.

«Η ακύρωση που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, είναι γεγονός που επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό το μέτρο ήταν αχρείαστο, διαρθρωτικά και δημοσιονομικά», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το μέτρο ήταν αχρείαστο διότι το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του και έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη, και διότι η ελληνική οικονομία, με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «σήκωνε» το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αν και η κυβέρνηση προειδοποιούσε «να μην ποντάρουν όλα τα λεφτά τους εκεί», διότι γίνονται προσπάθειες και θα επιτευχθεί η ακύρωση του μέτρου.

«Πυρήνας του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν μόνο οι περικοπές στις συντάξεις αλλά συνολικά η κατάσταση της οικονομίας», παρατήρησε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η καταστροφολογία δεν αφορούσε μόνο στις περικοπές αλλά και την πρόβλεψη ότι έρχονται κόφτες, έρχονται νέοι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ότι η χώρα θα αναγκαστεί σε νέο μνημόνιο και ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού είναι τόσο τραγική, που θα οδηγούσε έτσι και αλλιώς στην περικοπή των συντάξεων. «Ήταν μια καταστροφολογία σε πολλά επίπεδα η οποία διαψεύστηκε παταγωδώς και σήμερα ηττάται σε όλο της το μέγεθος», τόνισε η υπουργός.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα μια στάση επιμονής, καθαρής δουλειάς, σκληρής επιμονής στην ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων» είπε η υπουργός Εργασίας, για να προσθέσει ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, «η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε, κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να την κλείσει. Έλεγε κατά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ότι αυτά τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση είναι ιδεοληψίες της αριστεράς, το να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, που τώρα χάρη σε αυτές, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς».

«Μήπως μας συμπαρασταθήκατε κιόλας, όταν ήρθε εδώ ο κ. Μοσκοβισί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ακύρωση του μέτρου, που του κάνατε επίθεση διότι αυτό έβγαζε το πρόγραμμα σας από τον προσανατολισμό του;» είπε απευθυνόμενη στη ΝΔ η κ. Αχτσιόγλου, για να υπογραμμίσει ότι τη στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης την καθόρισε η επιδίωξη πολιτικού οφέλους με την επένδυση στην καταστροφολογία, και την καθόρισε και η συνολική αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τις προγραμματικές θέσεις. «Θέλουν ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ που παραδίδει πυλώνες του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς καμία προστασία των σημερινών συνταξιούχων και ασφαλισμένων» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση αυτή, έχει πάρει μια πολύ σαφή πολιτική απόφαση. Να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όμοια απόφαση έχει πάρει και για την υγεία. Προστατεύουμε τις συντάξεις, μειώνουμε τις εισφορές, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και κλείνουμε πληγές του παρελθόντος. Τα μέτρα που ψηφίζουμε και υλοποιούμε από την 21η Αυγούστου και μετά, επιβεβαιώνουν αυτή την προσπάθεια. Είναι το σημερινό μέτρο προστασίας των συντάξεων, είναι η αύξηση που θα δούνε 620.000 συνταξιούχοι από 1.1.2019, και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε αυτή τη χώρα, δεν θα έχουμε μειώσεις συντάξεων, αλλά θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις μισθών. Είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που δίνει τη δυνατότητα αυξήσεων στους μισθούς, είναι οι πράξεις μας για τη μείωση της ανεργίας» είπε η υπουργός Εργασίας. Αυτές είναι οι πράξεις που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την εκπλήρωση του χρέους του προς την κοινωνία, τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, είναι οι πράξεις που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, είναι οι πράξεις που διαχωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό πολιτικό σύστημα και από την εξυπηρέτηση της οικονομικής ελίτ.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε πως «αξιοποιούμε τη θετική δημοσιονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, με τον κόπο του λαού, για να επιστρέψουμε το όφελος σε εκείνον κι αυτές οι θετικές μας επιδόσεις ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στη μάχη για να μην κοπούν οι συντάξεις».

Η κ. Παπανάτσιου παρατήρησε ωστόσο ότι αντιθέτως η ΝΔ δέχεται την κατάσταση ή απλώς συντάσσεται με την φιλοσοφία του ΔΝΤ και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, όταν οραματίζεται μια κοινωνική ασφάλιση παραδομένη στα ιδιωτικά συμφέροντα τότε είναι λογικό το δημόσιο σύστημα να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

«Η αντιπολίτευση μιλά για παροχολογία. Τί από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να γίνει; Μήπως το κοινωνικό μέρισμα ή η επιδότηση πετρελαίου. Η ΝΔ όμως, ποντάρει στο αφήγημα της καταστροφής εμείς απλώς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μία πολιτική για να αφήσουμε την περίοδο των μνημονίων πίσω μας» κατέληξε η υφυπουργός Οικονομικών.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Kαταγγελία των ρουσφετιών προεκλογικά και πλήρης νομιμοποίησή τους μετεκλογικά

Τα ρουσφέτια πριν και μετά της εκλογές για τη ΝΔΔέσποινα Σπανού Ανοίγει όχι μόνο παράθυρο αλλά διάπλατα η πόρτα για την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ.Το...

Δείτε όλο το άρθρο
Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»

Από τη ρατσιστική βλακεία στα «γεωπολιτικά χαρακτηριστικά»Πέτρος Κατσάκος Και ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε πως για τη σημαντική αύξηση των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Σαουδική Αραβία: Επίθεση με drones στο αεροδρόμιο της Άμπχα Σαουδική Αραβία: Επίθεση με drones στο αεροδρόμιο της Άμπχα

Ο εκπρόσωπος των Χούτι επεσήμανε ότι τα drones έπληξαν τους πύργους ελέγχου τόσο του αεροδρομίου όσο και της...

Νέα Τεχνολογίας 85 εφαρμογές του Google Play με 8 εκ. downloads περιέχουν adware (η λίστα) 85 εφαρμογές του Google Play με 8 εκ. downloads περιέχουν...

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι 85 εφαρμογές το Google Play Store με περισσότερα από 8 εκατομμύρια downloads...

Κύπρος - Ειδήσεις Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019 Forbes: Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί για το 2019

  To Forbes δημοσίευσε τη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς για το 2019 και ο Ντουέιν Τζόνσον,...

Ειδήσεις υγείας Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (video) Θάνατος καπνιστή στις ΗΠΑ που ενδέχεται να συνδέεται με το...

Ένας άνδρας ενήλικος στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video] Audi S2 του 1991 με 6λιτρο W12! [video]

Έχουμε δει αλλαγές κινητήρων, αλλά αυτή είναι από τις πιο ακραίες. Παρ’ όλα αυτά, το αυτοκίνητο δουλεύει,...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης πραγματικότητας Εικαστικά έργα καταλαμβάνουν μεγαλουπόλεις μέσω διευρυμένης...

Η Apple συνεργάστηκε με το New Museum της Νέας Υόρκης σε μια καινούρια σειρά εμπειριών διευρυμένης...

Εκπαιδευτικά Νέα Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών – ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών...

Η ισχύς των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών/ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της Γενικής...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για 3 μπουκάλια μέλι Αδιανόητο:Τζαμαϊκανός έμεινε 3 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για...

Ένας άνδρας παρέμεινε υπό κράτηση για σχεδόν 3 μήνες στις ΗΠΑ, διότι έφερε από την Τζαμάικα τρία μπουκάλια...