Στη σύσκεψη αρχηγών η απόφαση για τις μεταθέσεις 165 σε εφορίες - ΣΔΟΕ

🕔20/12/2012 - 17:00

«Παγώνει» η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις μεταθέσεις 165 στελεχών εφοριών και του ΣΔΟΕ και ειδικότερα τα κριτήρια που επιλέχθηκαν. Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ενδοκυβερνητική κρίση, ο ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης συναντήθηκε με τους κ.κ. Φ.Σαχινίδη και Γ.Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, παρόντος μάλιστα του κ. Στουρνάρα. Το θέμα παραπέμφθηκε προκειμένου να ληφθεί απόφαση μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν έντονα για τις «πελατειακές μετακινήσεις».

Οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί προέκυψαν μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις μεταθέσεις 165 στελεχών εφοριών και του ΣΔΟΕ και ειδικότερα τα κριτήρια που επιλέχθηκαν. Πρόκειται για 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 τμηματάρχες, οι οποίοι μετατίθενται σε άλλες ΔΟΥ, ως απλοί υπάλληλοι, ή σε ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά αντιδρούν έντονα για τον αιφνιδιασμό και τα κριτήρια αντικατάστασης.

Το ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί. «Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα». Ο κ. Σαχινίδης είπε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Θέση στο θέμα πήρε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε: «Εδώ και καιρό, συζητούσαμε ότι δεν πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι κομματικές, ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα όπου η χώρα χρειάζεται τα καλύτερα των στελεχών της». Πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας όπου θέτει το ζήτημα της αξιολόγησης, με κριτήρια και αποτίμηση των επιδόσεων του κάθε στελέχους». Σημείωσε επίσης ότι αυτό «δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες, αφορά όλα τα υπουργεία. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να έχει ανοιχτές προκηρύξεις, αδιάβλητες διαδικασίες και κριτήρια».

 Ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης , είπε ότι πρόκειται για τοποθετήσεις στελεχών της ΔΑΚΕ στις Εφορίες και πρόσθεσε: «Δεν μας ενημέρωσαν.  Δεν ήταν απλά φάουλ αλλά ένα τραγικό λάθος. Οι κρίσεις των προϊσταμένων πρέπει να γίνονται μέσω αξιολόγησης. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία δεν πρέπει να παρακάμπτεται. Πρόκειται για δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με τους καλύτερους. Το 85% όσων τοποθετήθηκαν είναι στελέχη της ΔΑΚΕ. Τέτοιες τακτικές μας γυρνούν δεκαετίες πίσω».

ΔΗΜΑΡ: Η στελέχωση πρέπει να γίνεται  με αξιοκρατικά κριτήρια

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά πήρε θέση στο θέμα με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία αναφέρεται ότι η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. «Η απόδοση και η λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα στελέχη που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Από την πλευρά τους, οι εφοριακοί έκαναν λόγο για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολιάζει:

«Οι αλλαγές στελεχών στις φορολογικές υπηρεσίες, αποδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο, τη λογική της αναξιοκρατίας, της διαπλοκής και του κομματικού ελέγχου που διαπνέει την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μεγάλα λόγια για διαφάνεια-αξιολόγηση-μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της λειτουργίας των εφοριών με ικανά στελέχη, η προστασία όσων ελεγκτών κάνουν σωστά τη δουλειά τους από πιέσεις οικονομικών συμφερόντων, αποδείχτηκαν ότι ήταν προεκλογικά πυροτεχνήματα που έσβησαν γρήγορα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να ανακαλέσει τις σχετικές αποφάσεις και να προχωρήσει σε κρίσεις, με ενιαία-μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ να εγκαταλείψουν τις προφάσεις και τις «καταγγελίες» για τις κρίσεις αυτές και να εξηγήσουν αν οι αναφορές τους, το τελευταίο διάστημα για διαφάνεια και δικαιοσύνη, αφορούσε στο πιο «δίκαιο» μοίρασμα των θέσεων. Καλούμε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να σταματήσουν, έστω και τώρα, αυτόν τον κατήφορο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:  «Η διαρκής αναπροσαρμογή του φορολογικού καταδεικνύει προχειρότητα ή αποτελεί μια μεθοδολογία που αποσκοπεί στον κατευνασμό των αντιδράσεων; Τους κυβερνητικούς εταίρους δεν φαίνεται να τους απασχολεί καν το ζήτημα, αφού όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης πρόσφατα, οι αντιρρήσεις τους θα εκφραστούν (κατόπιν εορτής;) στη συζήτηση στην Ολομέλεια! Απεναντίας, ο κ. Βενιζέλος βουρκώνει με τις αντικαταστάσεις στις εφορίες των "δικών του παιδιών" από τα "παιδιά" του συνεταίρου του. "Παιδιά" -και τα μεν και τα δε- των κομματικών σωλήνων και όχι μιας στοιχειώδους αξιοκρατίας. Αχ, Ελλάδα!»

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία: Η μεγάλη μπλόφα ή η αναπόφευκτη σύγκρουση;

Δημήτρης Μάρδας

Αν και η τουρκική οικονομία κινείται σε θολό τοπίο, ο Ερντογάν προκαλεί! Με τα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει, τις στρατιωτικές βάσεις που κτίζει...

Δείτε όλο το άρθρο
Απώλεια μνήμης κυβερνητικών αξιωματούχων σε εγκαίνια μεγάλων έργων

Γιάννης Μαγκριώτης

Τα μεγάλα έργα όπως το Μετρό χρειάζονται σοβαρή προετοιμασία για την ωρίμανση της δημοπράτησής και της κατασκευής τους. Σε χώρες δημοκρατικές, όπου...

Δείτε όλο το άρθρο
Πού πήγαν τα λεφτά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;

Παναγιώτης Αλεβιζάκης

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν ένα προϊόν με το οποίο οι τράπεζες με την σχέση 40-60 - 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας   60% από τις τράπεζες – θα...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάπτυξη χωρίς χρήματα

Λάμπρος Μπούκλης

Η λέξη αν άπτυξη βρίσκεται στα χείλη & στα αυτιά όλων μας, εδώ και δεκαετίες. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε μία φάση...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Κορυφαίες Γερμανικές επιχειρήσεις στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ

Κορυφαίες Γερμανικές επιχειρήσεις στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ


Βιομηχανίες και επιχειρήσεις που «πρωταγωνιστούν» στο Ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό στερέωμα θα συμμετάσχουν στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο στην...


Δείτε θέμα και σχόλια