Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στρέφεται η προανακριτική επιτροπή

🕔10/06/2020 - 19:03

Θέμα το αν μπορούν να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα και αν μπορούν να κληθούν επί του νέου κατηγορητηρίου

Στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θα απευθυνθεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να έχει τη γνώμη εάν μπορεί να κληθούν ως «ύποπτοι» και μη πολιτικά πρόσωπα. Στο επιστημονικό συμβούλιο θα τίθεται ένα ακόμα ερώτημα: αν ο κ. Παπαγγελόπουλος και μη πολιτικά πρόσωπα μπορεί να κληθούν επί των αδικημάτων του νέου κατηγορητηρίου (σ.σ. μετά τη μήνυση Μιωνή) προτού να έχει διενεργηθεί πράξη έρευνας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων.

Τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα του έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Νωρίτερα σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, με γραπτή δήλωσή τους εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αιτούνται τη γνώμη της επιστημονικού συμβουλίου. Προσδιορίζουν επίσης σε ποια ερωτήματα είναι αναγκαίες απαντήσεις, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης πρότεινε να εξεταστούν από την επιτροπή δύο ακόμη εισαγγελικοί λειτουργοί, οι Ι. Μωραϊτάκης και Γ. Γρίβας. Και οι δύο περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσώπων που έχει προτείνει ο κ. Παπαγγελόπουλος να εξεταστούν. Ωστόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επέμεινε, όπως και χθες ότι θα πρέπει να κληθούν οι κ.κ. Καλούδης και Ζαγοραίος.

«Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, δεν θέτουμε ζήτημα για τους μάρτυρες. Ωστόσο η πρόταση της πλειοψηφίας είναι για να προσέλθουν ως μάρτυρες πρόσωπα που έχουν προταθεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζει τη διαδικασία με απειλές για αποχώρηση;», σχολίασε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης.

«Γιατί απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ μάρτυρες που ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει προτείνει; Σταματήστε να απειλείτε κάθε λίγο και λιγάκι με αποχώρηση», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης κατέθεσε ότι ουδέποτε κλήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο από τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε και είχε ακούσει ποτέ τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν». Επίσης χαρακτήρισε εξαίρετους συναδέλφους τους εισαγγελικούς λειτουργούς Ελένη Ράικου, Ιωάννη Αγγελή και Ευγενία Κυβέλου.

 

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης μετά το νέο ‘κατηγορητήριο’ κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, συνεδρίασε στις 4.06.2020 και αποφάσισε επί δύο θεμάτων, τα οποία δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της. Το πρώτο: καλεί τους τυχόν συμμετόχους του υπουργού για παροχή εξηγήσεων στο στάδιο λειτουργίας της ‘Επιτροπής’ και πριν ακόμα καταστεί ‘κατηγορούμενος’ ο πρώην υπουργός, και δεύτερον: ενώ ερευνά, υποτίθεται, νέο κατηγορητήριο, δεν προβαίνει σε καμία διενέργεια συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για την στοιχειοθέτηση ή μη των νέων κατηγοριών».

Ιδίως ως προς την υποχρέωση της προανακριτικής επιτροπής να προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων προτού καλέσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι, μετά την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η προανακριτική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει όχι μόνο την τυχόν ενοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και την αθωότητά του. Αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 239 του ΚΠΔ, πρέπει να γίνει με την εξέταση μαρτύρων και τη συλλογή αποδείξεων.

Όπως όμως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η προανακριτική επιτροπή αντί να τηρήσει όσα ο ΚΠΔ επιβάλλει (σ.σ. συλλογή αποδεικτικών στοιχείων κλπ), «καλεί, τον αρχικά εγκαλούμενο ως ύποπτο πρώην υπουργό, να παράσχει εξηγήσεις, χωρίς προηγουμένως να ενεργηθεί ούτε η ελάχιστη εξέταση μαρτύρων και συλλογή αποδεικτικών στοιχείων επί των αδικημάτων του νέου κατηγορητηρίου». Ταυτόχρονα, όπως τονίζουν, η προανακριτική επιτροπή καλεί ως «υπόπτους» ιδιώτες μη πολιτικά πρόσωπα χωρίς γι’ αυτά να έχει υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον ΚΠΔ, αποφαίνεται και ερευνά αποκλειστικά το πολιτικό πρόσωπο, πρώην υπουργό. Προς επίρρωσιν μάλιστα της θέσης τους αυτής (σ.σ. ότι στην παρούσα φάση ελέγχεται μόνο πολιτικό πρόσωπο), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι αυτός είναι ο λόγος που ο κ.Παπαγγελόπουλος ήταν το μοναδικό πρόσωπο που παρέστη και στην Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ. στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου) για να αντικρούσει τις σε βάρος του κατηγορίες.

Ενόψει αυτών, στην συνεδρίαση της Επιτροπής της 4.06.2020, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ενστάσεις για τις δύο προαναφερόμενες «μη σύννομες αποφάσεις» -όπως αναφέρουν- της επιτροπής, και γι αυτό αποφάσισαν προσφυγή στο Επιστημονικό Συμβούλιό της Βουλής, υποβάλλοντας τα εξής δύο ερωτήματα:

«1ον. Έχει τη νομική δυνατότητα και αρμοδιότητα η ‘Επιτροπή’ να καλέσει, και μάλιστα a priori, χωρίς τη διεξαγωγή καμία έρευνας και αποδεικτικής διαδικασίας, τους τυχόν συμμετόχους στο στάδιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης και παντάπασι πριν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά πρώην υπουργού-πολιτικού προσώπου; Η θέση μας είναι αρνητική και στηρίζεται στο Σύνταγμα και το νόμο, αλλά και πληθώρα νομολογίας, καθώς και στην επιστήμη και θεωρία του ποινικού και ποινικοδικονομικού δικαίου.

2ον. Είναι από ποινικοδικονομικής απόψεως ανεκτό και σύννομο να καλείται ο πρώην υπουργός-πολιτικό πρόσωπο να παράσχει εξηγήσεις επί των αδικημάτων του νέου κατηγορητηρίου χωρίς και πριν ακόμα διενεργηθεί ούτε μία πράξη έρευνας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για να μπορεί και η Επιτροπή, αλλά, και κυρίως, ο «εγκαλούμενος» πρώην υπουργός να παράσχει εξηγήσεις, όχι γενικά και αφηρημένα επί των τίτλων των νέων κατηγοριών, αλλά επί συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ‘επαρκείς ενδείξεις’ και να δικαιολογήσουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Ολομέλεια της Βουλής, λειτουργούσα ως Εισαγγελέας που έχει αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης, μετά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την ‘Επιτροπή’ που ενεργεί ως γενικός προανακριτικός υπάλληλος, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων του ΚΠΔ;».

«Και αν αυτό δεν είναι ανεκτό για το εγκαλούμενο ‘πολιτικό πρόσωπο’ είναι πολλαπλώς παράνομο για τους ιδιώτες, τυχόν συμμετόχους του», προσθέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η θέση μας επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κατάθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου Αθήνας κ. Ιωαννίδη, ο οποίος διαβεβαίωσε δύο πράγματα: 1ον. Ότι ο ίδιος έδωσε παραγγελία σε Εισαγγελικό Λειτουργό, στον φυσικό δικαστή δηλαδή, να διερευνήσει τη μήνυση Μιωνή κατά των μη πολιτικών προσώπων που η ‘Επιτροπή’ μας αποφάσισε να καλέσει ως ‘υπόπτους’ (Παπαδάκου, Φιλιππάκη και Τάρκα), και 2ον. Ότι απαγορεύεται από το νόμο(ΚΠΔ)για τα ίδια πρόσωπα και την ίδια υπόθεση να γίνεται έρευνα από δύο διαφορετικά Εισαγγελικά όργανα ταυτόχρονα, όπως εν προκειμένω, και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών δηλαδή και από την «Επιτροπή» μας που λειτουργεί ως Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι τις απαντήσεις που έδωσε, κατά την εξέτασή του σήμερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης.

«Έτσι αποκαλύφθηκε πλήρως η υποκρισία, η σκοπιμότητα και η παρανομία της πλειοψηφίας της ΝΔ, που παρά το νόμο και αντίθετα με το Σύνταγμα, έχει προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, χωρίς καν να εξετάσει τους μάρτυρες που προτείνει, και κυρίως τους Εισαγγελικούς λειτουργούς για τους οποίους ο κ. Μιωνή άφησε υπαινιγμούς για συμμετοχή ή υποβοήθηση της ‘συμμορίας’, που υπάρχει μόνο στο μυαλό του. Και γι’ αυτό η πλειοψηφία της ΝΔ δεν τολμά να καλέσει ως μάρτυρες τους Εισαγγελικούς λειτουργούς που έλαβαν καταθέσεις από Φαλτσιανί, χειρίστηκαν τις υποθέσεις Μιωνή και γνωρίζουν ‘από πρώτο χέρι’ τι ακριβώς έχει συμβεί και έχει μεσολαβήσει. Φοβούνται τους Εισαγγελείς, ενώ σε ένα Κράτος Δικαίου και μία ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε να το επιδιώκουν. Θλίψη και μόνο θλίψη», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν:

«Η θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής επί των δύο προαναφερομένων ζητημάτων είναι κρίσιμη, διότι ομιλούμε για ‘δικαιώματα’ υπόπτων και μάλιστα και μη πολιτικών προσώπων που ήδη ελέγχονται από τον φυσικό τους δικαστή (άρθρα 8 και 96 Σ), που αποτελούν τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπως οριοθετούνται και υπό την ισχύ της ΕΣΔΑ, του Θεμελιώδη Χάρτη Ατομικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και φυσικά της Νομολογίας του ΕΔΑΔ. Ιδίως όταν καλούνται ως ύποπτοι χωρίς ποτέ να έχουν κληθεί στην Ολομέλεια για να ‘απολογηθούν’» ούτως ειπείν. Πού ζούμε; Σε τι ακριβώς καθεστώς;».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για το Δεκαπενταύγουστο

15/08/2020 - 18:58 - Διπλό μήνυμα τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τα ελληνοτουρκικά, έστειλε ο πρωθυπουργός,...

Βροχή τα πρόστιμα για ωράριο και μάσκες: «Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη

15/08/2020 - 17:52:00 -

ΝτεΆντρε Τζόρνταν: Μοίρασε φαγητό σε προσωπικό πρώτης γραμμής (pics)

15/08/2020 - 17:51:04 -

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία - Η προκλητικότητα και η επιθετικότατα δεν μας πτοούν

15/08/2020 - 17:31 - Μήνυμα στην Τουρκία ότι η προκλητικότητα και η επιθετικότατα «δεν μας πτοούν», έστειλε η...

Άρχισαν τα όργανα! Φυσική η υγρασία στους φακούς στο Note 20 Ultra λέει η Samsung

15/08/2020 - 16:16:27 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια