Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί ο εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση

🕔21/01/2021 - 20:43

Συνάντηση με τον Στ. Καλαφάτη και τον Απ. Τζιτζικώστα είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι «όλοι μαζί να προχωρήσουμε, να γυρίσουμε σελίδα που θα ευνοεί την κυβερνησιμότητα, προς όφελος της αποτελεσματικότητας, δηλαδή των ποιοτικών υπηρεσιών που περιμένει ο πολίτης από εμάς».

Ο κ. Πέτσας είχε συζήτηση σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «επειδή είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα είμαστε ενωμένοι Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις τομές στις οποίες μας έχει εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός και ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, να κάνουμε, σε θεσμικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο». Ακόμη, ο κ. Πέτσας είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε ένα δεύτερο θεσμικό ζήτημα που έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και κυρίως  τις σχέσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τις Περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επίπεδο, ο κ. Πέτσας τόνισε πως άκουσε με πολλή προσοχή τις σκέψεις του κ. Τζιτζικώστα, ως εκπροσώπου και των υπόλοιπων Περιφερειών, για επιπλέον χρηματοδότηση. Μίλησε, επίσης, για στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας πως ο κ. Τζιτζικώστας εκτός από πρόεδρος της ΕΝΠΕ είναι και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και παρατήρησε ότι «αυτό δείχνει πως όταν έχουμε σχέδιο και έργο, με το σπαθί μας μπορούμε μα κερδίζουμε οι Έλληνες τόσο σημαντικές θέσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «δρομολογείται ήδη μια σειρά σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με την Κεντρική Μακεδονία, και στόχος είναι να υπάρξει ένα θετικό αποτύπωμα τόσο στην Κεντρική Μακεδονία όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε, ώστε όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης να τύχουν της ευεργετικής επίδρασης αυτών των σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει την κατεύθυνση των ισχυρών Περιφερειών, των Διοικήσεων που θα μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών να πάνε τον τόπο μας μπροστά» και πως συζήτησαν για τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδοτήσεων των Περιφερειών, ιδιαίτερα από τους εθνικούς πόρους, αλλά και από προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης», και τόνισε πως οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και στην απορρόφηση των κονδυλίων του. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για την «εξαιρετική συνεργασία» που είχε μαζί της και για τη νέα ηγεσία είπε ότι μπορεί να πάει ακόμα πιο βαθιά τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί.

 

Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΕΔΚ-Μ

Ο κ. Πέτσας συμμετείχε σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Στ. Καλαφάτη και του προεδρείου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης και ο γεν. γραμματέας της ΠΕΔΚΜ, δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Γάκης.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, προγράμματα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και την προοπτική «ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των δήμων» μέσα από την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τη συζήτηση σχετικά με τον «κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της», τονίζοντας ότι τέθηκαν «ενδιαφέρουσες ιδέες, που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν δρομολογημένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη» , μέσα από τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος» και τις εντάξεις σε αυτά έργων τοπικού ενδιαφέροντος, με δράσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, όπως, έργα ύδρευσης, ποιότητας ζωής, «έξυπνης πόλης», ανακύκλωσης κ.α. και πρόσθεσε:

 «Γιατί, οι δημότες, σήμερα, δεν κοιτούν ψηλά για να δουν μεγάλα κτίρια για να στεγάσουν διοικητήρια, αλλά κοιτούν χαμηλά για να δουν τις λακκούβες, για να δουν τα σκουπίδια, για να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται και έχουν απαιτήσεις από τους δήμους και φυσικά από εμάς. Γιατί είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε ο κ. Πέτσας. «Συζητήσαμε και το θέμα της ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας των δήμων, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έρχεται σύντομα» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε, επίσης, ότι συζητήθηκε και μια «επόμενη προτεραιότητα» του υπουργείου, που θα πάρει τη μορφή ενός προς διαβούλευση νομοσχεδίου, σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, ώστε σε συνεργασία με τους δήμους, να αντιμετωπιστεί συνολικά και αυτό το ζήτημα.

«Οι δήμαρχοι είναι γνήσιοι εκφραστές των ανησυχιών και των αναγκών των πολιτών και για αυτό και ο διάλογος , ο οποίος προηγήθηκε, ήταν πολύ ουσιαστικός» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης. «Οι δήμαρχοι-πρόσθεσε- λειτουργούν ως καταλύτες και ως καλοί αγωγοί, ώστε μέσα από ένα θετικό πνεύμα συνεργασίας που ήδη υπάρχει, να μπορέσει η κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, να ενισχύσει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με απώτερο στόχο να επιλυθούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, προβλήματα των πολιτών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η σημερινή συζήτηση και ευελπιστούμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία των πολιτών».

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε τα θέματα που τέθηκαν, μεταξύ αυτών, την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στην ευρωπαϊκή διάσταση και στην προοπτική της, τα έργα, τα προγράμματα που αφορούν την τεχνολογική αναβάθμιση, τις «έξυπνες» εφαρμογές, τα έργα κοινωνικής μέριμνας και ποιότητας ζωής των δήμων. Επίσης, συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες για τα ζώα συντροφιάς που θα προωθηθούν σύντομα με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε τον κ. Πέτσα «καλό γνώστη» των θεμάτων της αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό, για την κατανόηση των προβλημάτων και τη συνεργασία.

 

Συνάντηση και με τον Κ. Ζέρβα

Ο κ. Πέτσας με τον κ. Καλαφάτη είχα και συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση περίπου μιάμισης ώρας, ο κ. Πέτσας εξήρε το έργο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης λέγοντας πως έχουν κατατεθεί «πολύ σημαντικά σχέδια που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πραγματικά αλλάζουν την όψη της πόλης. Ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως το έχετε ονομάσει, και νομίζω είναι, όχι μόνο σε ύψος ποσού, αλλά και ως προς τον συνδυασμό προτάσεων σε διαφορετικές κατηγορίες του προγράμματος που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά την αλλαγή αυτής της όψης. Εμείς θα είμαστε δίπλα να στηρίξουμε οποιοδήποτε σοβαρό σχέδιο προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Πέτσας, πρόσθεσε, πως στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του εκλογικού νόμου και τα έργα του «Φιλόδημος ΙΙ». «Όλα αυτά διαβεβαίωσα τον δήμαρχο ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ό,τι εκκρεμότητα υπάρχει θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε επόμενη συνάντηση πολλά από αυτά τα θέματα θα έχουν λυθεί.

Ο κ. Ζέρβας από την πλευρά του ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου και της κυβέρνησης για την προώθηση των θεμάτων της πόλης: «Είναι μια διαρκής προσπάθεια και υπάρχει ένας διαρκής δίαυλος συνεργασίας. Χαίρομαι που ο υπουργός βρίσκεται κοντά στον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση».

Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό κατά το Σαββατοκύριακο που θα λειτουργεί η αγορά, στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων: «Λόγω των εκπτώσεων θα λειτουργήσει η αγορά το Σαββατοκύριακο και είναι ένα μεγάλο πείραμα για όλους μας. Να βγούμε να ψωνίσουμε, να χαρούμε την ανοιχτή αγορά αλλά με προσοχή. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για ψώνια με τα απαραίτητα μέτρα και με τίποτα να μην αφήσουμε το κακό να ξαναγυρίσει στην πόλη μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαφάτης, είπε πως «η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης σκοπεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως επιταχυντής των οποιοδήποτε έργων ή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σχεδιάζονται, δρομολογούνται ή υλοποιούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το αγαστό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την ευόδωση με τελικό ωφελούμενο τον Θεσσαλονικιό».

Στη συνάντηση με τους κυρίους Πέτσα και Καλαφάτη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Φωτόπουλος και οι αντιδήμαρχοι, Γιώργος Αβαρλής και Μιχάλης Κούπκας.

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανώτατη εκπαίδευση: Το χάος των κακοτεχνιών με κορυφή τα επαγγελματικά προσόντα!

Δημήτρης Μάρδας

Σ την ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο λάθος άρχισε με την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Η ταφόπλακα που ετοιμαζόταν εδώ από την έναρξη της δεκαετίας το 2000,...

Δείτε όλο το άρθρο
40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΟΧΙ στη Γερμανική Ευρώπη

Νότης Μαριάς

Συμπληρώθηκαν  40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) την 1 η Ιανουαρίου 1981, μια ένταξη η οποία...

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, διεθνοποίηση της εργασίας, κέρδη και μισθοί

Δημήτρης Μάρδας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχουμε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια με σκοπό την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου των βιομηχανικών προϊόντων μέσω...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι άλλο μπορεί να δικαιολογήσει ο κορωνοιός;

Γιάννης Μαγκριώτης

Διάβασα προχθές σε τοπικό έγκυρο ενημερωτικό site αποκλειστική είδηση από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι, μετά την συνάντησή της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-2-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (24-2-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll. Προβάδισμα ΝΔ με 17.1%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια