Στοίχημα η δημιουργία σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης, είπε ο Ν. Μηταράκης

🕔06/09/2019 - 12:24

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μίλησε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναλυτικά, αναφερόμενος στα μέτρα για την ανάπτυξη που αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Μηταράκης είπε: «πρώτον (είναι) η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών, ξεκινήσαμε ήδη εμπροσθοβαρώς με μείωση φόρων που αφορούν τα νοικοκυριά. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Το δεύτερο σημείο - συνέχισε ο κ.Μηταράκης - «είναι τα συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως η χωροταξική ταυτότητα που θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να γνωρίζουν καθαρά για ένα ακίνητο συγκεκριμένα τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, ώστε να μην χάνουμε χρόνο, σήμερα χάνουμε πάρα πολύ χρόνο στην χωροταξική αδειοδότηση επενδύσεων. Και βέβαια είναι σημαντικό να ακούσουμε και για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που για την κυβέρνησή μας αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ καλή η ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι μια αφορμή να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια της κρίσης ως προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καλούμε τους πολίτες να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία ώστε να μπορέσουν από εκεί και πέρα να ρυθμίσουν καλύτερα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, χωρίς το άγχος του παρελθόντος».

Σε σχέση με ζητήματα απονομής συντάξεων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ενισχύσαμε με προσωπικό, ενισχύουμε με διαδικασίες, βρήκαμε περίπου 470.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μια εικόνα κακής λειτουργίας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δουλέψει δεκαετίες και έφτασαν στην ηλικία συνταξιοδότησης να πρέπει να περιμένουν κάποια χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν να λαμβάνουν την οριστική τους σύνταξη».

Για εμάς - συνέχισε ο κ. Μηταράκης «είναι πρώτη προτεραιότητα η ψηφιοποίηση των σχετικών συστημάτων (η "Ατλας-Ψηφιακή Σύνταξη") , έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο που πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε, τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν και αυτό να επεκταθεί στο 90% μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (...)».

Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών στον ΕΦΚΑ, ο κ. Μηταράκης είπε «οι 120 δόσεις ισχύουν για όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, θα προχωρήσουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην χάσει ο κόσμος την προθεσμία που υπάρχει για το τέλος Σεπτεμβρίου (...) θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια προεγγραφή στο σύστημα των 120 δόσεων και αυτό θα κατοχυρώνει την ημερομηνία του τέλους Σεπτεμβρίου».

Αναφερόμενος στη Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, είπε πως πρόκειται γι πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «να εκμεταλλευθεί κάποια παλιά ακίνητα που ανήκουν στην κοινωνική ασφάλιση στο κέντρο της Αθήνας, για να δημιουργήσουν ένα κέντρο το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ σημαντικό επίσης ότι θα βοηθήσει και στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ και θα δώσει και μια νέα πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου είναι κρίσιμο να δούμε μια αναζωογόνηση αυτής της περιοχής».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, εισφορές το επόμενο διάστημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Είναι στόχος μας να μειώσουμε εισφορές κατά 25% , δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές από το 13,3% στο 10% και των εργαζομένων από το 6,67% στο 5%, αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας (...). Αυτό θα επιτρέψει, πρώτον, στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και δεύτερον στους εργαζόμενους να δουν μια αύξηση του καθαρού ποσού που πάνε κάθε μέρα σπίτι τους (...). Είναι πολύ μεγάλη η ψαλίδα στην Ελλάδα μεταξύ του συνολικού κόστους απασχόλησης και του καθαρού ποσού που παίρνει ο εργαζόμενος στο σπίτι του, αυτή η ψαλίδα πρέπει να μειωθεί, ώστε να αυξηθούν οι καθαροί μισθοί».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «θεωρούμε ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει η ενίσχυση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών και πρέπει να ξαναδούμε τα κίνητρα που δίνονται στους λήπτες υπηρεσιών να λαμβάνουν την απόδειξη και να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα».

Σε σχέση με το τι αλλάζει στο "πεδίο" της επικουρικής σύνταξης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, για να μειώσουμε τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος υπέρ του ασφαλισμένου».

«Θα ξεκινήσουμε από 1/1/2021 για τους νέους εργαζόμενους -δυστυχώς για να κρατήσουμε το κόστος μετάβασης απόλυτα διαχειρίσιμο δεν θα αφορά η νέα επικουρική τους παλαιότερους εργαζόμενους, τη δική μας γενιά - η βασική αλλαγή είναι ότι η νέα επικουρική θα κεφαλαιοποιείται. Δεν θα χρησιμοποιούμε τα λεφτά των νέων εργαζομένων για να τα δώσουμε για παλιές συντάξεις και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι σε τριάντα ή σαράντα χρόνια από σήμερα το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να καλύψει τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, αλλά θα μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των εργοδοτών τους, τα οποία θα αυγατίζουν για τη δική τους αποκλειστική σύνταξη. Αυτό δημιουργεί μαζί με την κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ένα καλύτερο πλέγμα ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο "πεδίο" της ανεργίας, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «είδαμε μια μείωση της ανεργίας τον Αύγουστο και αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία που καταθέσαμε έδωσε μια περισσότερη ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα -και πρέπει να πάρουμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες δίνοντας σχετικά κίνητρα- είναι η μετατροπή των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επί ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ο βασικός τρόπος απασχόλησης των Ελλήνων, σε θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

315 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, επτά νέοι θάνατοι

26/09/2020 - 19:50 - Σε 315 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές...

Μια κυβέρνηση που κατηγορεί τους πολίτες μετράει αντίστροφα, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

26/09/2020 - 18:27 - «Μία κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα»...

Σε ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

26/09/2020 - 15:37 - Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τη...

Fake προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ΝΔ, σχολίασε η Ε. Αχτσιόγλου

26/09/2020 - 14:55 - «H απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ακόμη και σ' αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που...

Τροπολογία για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ εν μέσω κορωνοϊού κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ

26/09/2020 - 13:45 - Τροπολογία για τη θέσπιση αντικειμενικών, όπως αναφέρεται, κανόνων για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια