Στοίχημα η δημιουργία σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης, είπε ο Ν. Μηταράκης

🕔06/09/2019 - 12:24

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μίλησε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναλυτικά, αναφερόμενος στα μέτρα για την ανάπτυξη που αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Μηταράκης είπε: «πρώτον (είναι) η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών, ξεκινήσαμε ήδη εμπροσθοβαρώς με μείωση φόρων που αφορούν τα νοικοκυριά. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Το δεύτερο σημείο - συνέχισε ο κ.Μηταράκης - «είναι τα συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως η χωροταξική ταυτότητα που θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να γνωρίζουν καθαρά για ένα ακίνητο συγκεκριμένα τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, ώστε να μην χάνουμε χρόνο, σήμερα χάνουμε πάρα πολύ χρόνο στην χωροταξική αδειοδότηση επενδύσεων. Και βέβαια είναι σημαντικό να ακούσουμε και για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που για την κυβέρνησή μας αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ καλή η ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι μια αφορμή να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια της κρίσης ως προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καλούμε τους πολίτες να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία ώστε να μπορέσουν από εκεί και πέρα να ρυθμίσουν καλύτερα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, χωρίς το άγχος του παρελθόντος».

Σε σχέση με ζητήματα απονομής συντάξεων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ενισχύσαμε με προσωπικό, ενισχύουμε με διαδικασίες, βρήκαμε περίπου 470.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μια εικόνα κακής λειτουργίας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δουλέψει δεκαετίες και έφτασαν στην ηλικία συνταξιοδότησης να πρέπει να περιμένουν κάποια χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν να λαμβάνουν την οριστική τους σύνταξη».

Για εμάς - συνέχισε ο κ. Μηταράκης «είναι πρώτη προτεραιότητα η ψηφιοποίηση των σχετικών συστημάτων (η "Ατλας-Ψηφιακή Σύνταξη") , έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο που πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε, τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν και αυτό να επεκταθεί στο 90% μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (...)».

Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών στον ΕΦΚΑ, ο κ. Μηταράκης είπε «οι 120 δόσεις ισχύουν για όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, θα προχωρήσουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην χάσει ο κόσμος την προθεσμία που υπάρχει για το τέλος Σεπτεμβρίου (...) θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια προεγγραφή στο σύστημα των 120 δόσεων και αυτό θα κατοχυρώνει την ημερομηνία του τέλους Σεπτεμβρίου».

Αναφερόμενος στη Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, είπε πως πρόκειται γι πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «να εκμεταλλευθεί κάποια παλιά ακίνητα που ανήκουν στην κοινωνική ασφάλιση στο κέντρο της Αθήνας, για να δημιουργήσουν ένα κέντρο το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ σημαντικό επίσης ότι θα βοηθήσει και στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ και θα δώσει και μια νέα πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου είναι κρίσιμο να δούμε μια αναζωογόνηση αυτής της περιοχής».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, εισφορές το επόμενο διάστημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Είναι στόχος μας να μειώσουμε εισφορές κατά 25% , δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές από το 13,3% στο 10% και των εργαζομένων από το 6,67% στο 5%, αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας (...). Αυτό θα επιτρέψει, πρώτον, στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και δεύτερον στους εργαζόμενους να δουν μια αύξηση του καθαρού ποσού που πάνε κάθε μέρα σπίτι τους (...). Είναι πολύ μεγάλη η ψαλίδα στην Ελλάδα μεταξύ του συνολικού κόστους απασχόλησης και του καθαρού ποσού που παίρνει ο εργαζόμενος στο σπίτι του, αυτή η ψαλίδα πρέπει να μειωθεί, ώστε να αυξηθούν οι καθαροί μισθοί».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «θεωρούμε ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει η ενίσχυση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών και πρέπει να ξαναδούμε τα κίνητρα που δίνονται στους λήπτες υπηρεσιών να λαμβάνουν την απόδειξη και να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα».

Σε σχέση με το τι αλλάζει στο "πεδίο" της επικουρικής σύνταξης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, για να μειώσουμε τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος υπέρ του ασφαλισμένου».

«Θα ξεκινήσουμε από 1/1/2021 για τους νέους εργαζόμενους -δυστυχώς για να κρατήσουμε το κόστος μετάβασης απόλυτα διαχειρίσιμο δεν θα αφορά η νέα επικουρική τους παλαιότερους εργαζόμενους, τη δική μας γενιά - η βασική αλλαγή είναι ότι η νέα επικουρική θα κεφαλαιοποιείται. Δεν θα χρησιμοποιούμε τα λεφτά των νέων εργαζομένων για να τα δώσουμε για παλιές συντάξεις και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι σε τριάντα ή σαράντα χρόνια από σήμερα το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να καλύψει τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, αλλά θα μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των εργοδοτών τους, τα οποία θα αυγατίζουν για τη δική τους αποκλειστική σύνταξη. Αυτό δημιουργεί μαζί με την κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ένα καλύτερο πλέγμα ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο "πεδίο" της ανεργίας, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «είδαμε μια μείωση της ανεργίας τον Αύγουστο και αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία που καταθέσαμε έδωσε μια περισσότερη ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα -και πρέπει να πάρουμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες δίνοντας σχετικά κίνητρα- είναι η μετατροπή των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επί ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ο βασικός τρόπος απασχόλησης των Ελλήνων, σε θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 3.424 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Κατέληξαν ακόμη 21 ασθενείς

21/05/2022 - 17:13 - Στα 3.424 είναι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις...

Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 επανέλαβε ο Γ. Οικονόμου

21/05/2022 - 16:03 - «H κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και κατ’...

Με ομιλίες συνέδρων και μελών η δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

21/05/2022 - 14:47 - Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και...

Προβάδισμα 7,4 μονάδων υπέρ της ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB

21/05/2022 - 13:29 - Στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου,...

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις τουρκικές παραβιάσεις

21/05/2022 - 13:08 - Κριτική στον πρωθυπουργό σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον σε συνδυασμό με τις...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

Χρήστος Καψάλης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα στην Ελλάδα οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο από το 1974 μέχρι σήμερα αυτό συνέβη μόνο 3 φορές. Σε αυτά τα...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ

Ξεκίνησαν αμφισβητώντας το FIR Αθηνών. Τους αναχαίτιζαν οι έλληνες πιλότοι, δεν ενδιαφέρθηκε και ο ICAO. Έγινε συνήθεια η παράβαση. Αφού το...

Δείτε όλο το άρθρο
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Από χθές, 18 προς 19/5/2022, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος (σα να λέμε η μάνα και όλο το επίλοιπο σόι…)  θρηνούν έναν από...

Δείτε όλο το άρθρο
Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια (με τη βοήθεια και του Φρόιντ)

Από μικρό και από.. πρόεδρο, μαθαίνεις την αλήθεια Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Δύο χοντρές γκάφες σε μια εβδομάδα από τον ίδιο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Μανιφέστο» (17-5-2022) Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Μανιφέστο. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ (12-5-2022) Δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ. Προβάδισμα ΝΔ με 8,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο  Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON

Ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών FRESKON


Σημαντική προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται στο Διεθνές...


Δείτε θέμα και σχόλια