Στοίχημα η δημιουργία σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης, είπε ο Ν. Μηταράκης

🕔06/09/2019 - 12:24

Για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά μίλησε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναλυτικά, αναφερόμενος στα μέτρα για την ανάπτυξη που αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Μηταράκης είπε: «πρώτον (είναι) η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των φορολογικών βαρών, ξεκινήσαμε ήδη εμπροσθοβαρώς με μείωση φόρων που αφορούν τα νοικοκυριά. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με μειώσεις φόρων που αφορούν και την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αυτό είναι το μέγα ζητούμενο, για τη δημιουργία σταθερών, πλήρους απασχόλησης, ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Το δεύτερο σημείο - συνέχισε ο κ.Μηταράκης - «είναι τα συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπως η χωροταξική ταυτότητα που θα δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να γνωρίζουν καθαρά για ένα ακίνητο συγκεκριμένα τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, ώστε να μην χάνουμε χρόνο, σήμερα χάνουμε πάρα πολύ χρόνο στην χωροταξική αδειοδότηση επενδύσεων. Και βέβαια είναι σημαντικό να ακούσουμε και για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που για την κυβέρνησή μας αποτελεί στόχο πρωταρχικής σημασίας».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ καλή η ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι μια αφορμή να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια της κρίσης ως προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καλούμε τους πολίτες να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία ώστε να μπορέσουν από εκεί και πέρα να ρυθμίσουν καλύτερα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, χωρίς το άγχος του παρελθόντος».

Σε σχέση με ζητήματα απονομής συντάξεων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «ενισχύσαμε με προσωπικό, ενισχύουμε με διαδικασίες, βρήκαμε περίπου 470.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μια εικόνα κακής λειτουργίας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δουλέψει δεκαετίες και έφτασαν στην ηλικία συνταξιοδότησης να πρέπει να περιμένουν κάποια χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν να λαμβάνουν την οριστική τους σύνταξη».

Για εμάς - συνέχισε ο κ. Μηταράκης «είναι πρώτη προτεραιότητα η ψηφιοποίηση των σχετικών συστημάτων (η "Ατλας-Ψηφιακή Σύνταξη") , έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο που πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε, τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των συντάξεων να εκδίδεται αυθημερόν και αυτό να επεκταθεί στο 90% μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (...)».

Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών στον ΕΦΚΑ, ο κ. Μηταράκης είπε «οι 120 δόσεις ισχύουν για όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, θα προχωρήσουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μην χάσει ο κόσμος την προθεσμία που υπάρχει για το τέλος Σεπτεμβρίου (...) θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια προεγγραφή στο σύστημα των 120 δόσεων και αυτό θα κατοχυρώνει την ημερομηνία του τέλους Σεπτεμβρίου».

Αναφερόμενος στη Στέγη Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, είπε πως πρόκειται γι πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «να εκμεταλλευθεί κάποια παλιά ακίνητα που ανήκουν στην κοινωνική ασφάλιση στο κέντρο της Αθήνας, για να δημιουργήσουν ένα κέντρο το οποίο θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Θεωρώ σημαντικό επίσης ότι θα βοηθήσει και στην αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ και θα δώσει και μια νέα πνοή σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου είναι κρίσιμο να δούμε μια αναζωογόνηση αυτής της περιοχής».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει ρύθμιση στο θέμα των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, εισφορές το επόμενο διάστημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Είναι στόχος μας να μειώσουμε εισφορές κατά 25% , δηλαδή να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές από το 13,3% στο 10% και των εργαζομένων από το 6,67% στο 5%, αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας (...). Αυτό θα επιτρέψει, πρώτον, στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος και δεύτερον στους εργαζόμενους να δουν μια αύξηση του καθαρού ποσού που πάνε κάθε μέρα σπίτι τους (...). Είναι πολύ μεγάλη η ψαλίδα στην Ελλάδα μεταξύ του συνολικού κόστους απασχόλησης και του καθαρού ποσού που παίρνει ο εργαζόμενος στο σπίτι του, αυτή η ψαλίδα πρέπει να μειωθεί, ώστε να αυξηθούν οι καθαροί μισθοί».

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «θεωρούμε ότι μεγάλο ρόλο θα παίξει η ενίσχυση της ψηφιοποίησης των συναλλαγών και πρέπει να ξαναδούμε τα κίνητρα που δίνονται στους λήπτες υπηρεσιών να λαμβάνουν την απόδειξη και να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα».

Σε σχέση με το τι αλλάζει στο "πεδίο" της επικουρικής σύνταξης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να γίνει μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, για να μειώσουμε τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος υπέρ του ασφαλισμένου».

«Θα ξεκινήσουμε από 1/1/2021 για τους νέους εργαζόμενους -δυστυχώς για να κρατήσουμε το κόστος μετάβασης απόλυτα διαχειρίσιμο δεν θα αφορά η νέα επικουρική τους παλαιότερους εργαζόμενους, τη δική μας γενιά - η βασική αλλαγή είναι ότι η νέα επικουρική θα κεφαλαιοποιείται. Δεν θα χρησιμοποιούμε τα λεφτά των νέων εργαζομένων για να τα δώσουμε για παλιές συντάξεις και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελπίζουν ότι σε τριάντα ή σαράντα χρόνια από σήμερα το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να καλύψει τις δικές τους επικουρικές συντάξεις, αλλά θα μπαίνουν σε ατομικό λογαριασμό, στο όνομά τους, τα δικά τους λεφτά και τα λεφτά των εργοδοτών τους, τα οποία θα αυγατίζουν για τη δική τους αποκλειστική σύνταξη. Αυτό δημιουργεί μαζί με την κύρια σύνταξη που παραμένει κρατική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ένα καλύτερο πλέγμα ασφάλειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο "πεδίο" της ανεργίας, ο κ. Μηταράκης επισήμανε: «είδαμε μια μείωση της ανεργίας τον Αύγουστο και αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία που καταθέσαμε έδωσε μια περισσότερη ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Το μεγάλο στοίχημα -και πρέπει να πάρουμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες δίνοντας σχετικά κίνητρα- είναι η μετατροπή των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επί ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ο βασικός τρόπος απασχόλησης των Ελλήνων, σε θέσεις μόνιμης και πλήρους απασχόλησης».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Κοινή προσπάθεια των ΚΚ για ουσιαστική ανασυγκρότηση ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

18/10/2019 - 12:38 - «Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός...

Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

17/10/2019 - 16:48 - Να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, μέσα από πολύ συνοπτικές και επαρκείς...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο  Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία Νέα προειδοποίηση Ερντογάν στις ΗΠΑ για την Συρία

«Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη...

Νέα Τεχνολογίας H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV H Nvidia ετοιμάζει και δεύτερο μοντέλο Shield TV

Γνωρίζαμε από τον Ιούλιο ότι βρισκόταν υπό κατασκευή νέο Shield TV, δεν γνωρίζαμε όμως πως η Nvidia σχεδιάζει...

Κύπρος - Ειδήσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις Καταγγελείες ΚΔ στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την...

Ειδήσεις υγείας 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video) 8 επιστημονικοί τρόποι για να νιώσετε ευτυχισμένοι (video)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν χιλιάδες συμβουλές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του Λονδίνου Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των...

Η ιστορία του ντελιβερά που τα έβαλε με την μαφία των σκούτερ του ΛονδίνουΕνάμισι χρόνος έχει περάσει από την...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων Παγκόσμια έκθεση χριστουγεννιάτικων γραμματόσημων

Η Ηλεκτρονική Πινακοθήκη – Φωτοθήκη – Βιβλιοθήκη του Δήμου Γαλατσίου παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση 1500...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα Μετεγγραφές: Κατατέθηκαν 6.371 αιτήσεις μέχρι σήμερα

Από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί έξι χιλιάδες τριακόσιες εβδομήντα μία αιτήσεις και...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά (video) Ρομπότ λύνει τον κύβο του Ρούμπικ με το ένα χέρι σε 4 λεπτά...

Ερευνητές στο openAI -ομάδα επιστημόνων στην Καλιφόρνια, αφοσιωμένων σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης- εξέλιξαν...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της ταινίας Joker (ΦΩΤΟ+VIDEO) Χαμός στο Μπρονξ για μια φωτογραφία στα θρυλικά σκαλιά της...

Στο σημείο βρίσκονται καθημερινά και φωτογραφίζονται  instagrammers, influencers και διάφοροι τουρίστες που...