Στόχος της επόμενης μέρας η αύξηση του μέσου εισοδήματος, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος

🕔23/08/2018 - 12:48

Στην επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την έξοδο από το μνημόνιο αναφέρθηκε αναλυτικά με δηλώσεις του την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι στόχοι για την επόμενη μέρα είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει». «Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε» είπε και σημείωσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο» το μέτρο. Όπως είπε, το τι θα γίνει είναι ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό, και πολύ σύντομα θα δοθεί απάντηση για αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι επανήλθαν από την ημέρα που εξέπνευσε το πρόγραμμα και αυτό ήταν νομοθετημένο. Όπως είπε, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, καθώς και την αρχή της επεκτασιμότητας, δηλαδή, αν μία σύμβαση αφορά το 50% συν 1 του κλάδου, αυτή επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.

Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι έχει νομοθετηθεί διαδικασία διαβούλευσης, στη βάση της οποίας θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, να κινήσει αυτή την διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό είναι δεδομένο. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, το έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας. Μην έχετε καμία αμφιβολία» τόνισε.

Σχετικά με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί διχαστικού λόγου του πρωθυπουργού, στο διάγγελμά του, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο πολιτικός λόγος ο δικός μας πάντα εκινείτο στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από το παλιό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2015» και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι ήταν το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξη στα μνημόνια.

«Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος έπαιξε ένα «κομβικό πολιτικό ρόλο» στην μεταμόρφωση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό προσωπικό και τους παράγοντες της οικονομικής ελίτ, τον τρόπο που είχε δομηθεί η ελληνική οικονομία και τελικά οδηγηθήκαμε στην καταστροφή» σημείωσε.

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι βγαίνουμε από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είπε ότι «είτε το θέλει η ΝΔ, είτε δεν το θέλει», «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί».

Όπως είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο, ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης, για αυτό «έχει στεναχωρηθεί τόσο πολύ που βγαίνουμε».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα από το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει το ESM, ώστε τα πρώτα «ελεύθερα» βήματα στις αγορές να είναι σταθερά και συμπλήρωσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από όλων των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ περί εκτόξευσης των επιτοκίων αν αγγίξουμε το μπάφερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για το 2019 και το 2020 και το μπάφερ είναι για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και ομολόγων τα οποία ωριμάζουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως είπε, όλα αυτά τα έχουν λάβει υπόψη τους όσοι συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η λογική αυτή είμαι μόνιμη επωδός των θεσμών για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, για να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταποδοτικός. Όπως είπε, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε να «ελαφρύνουμε» τους πολίτες σε σχέση με το Δημόσιο.

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει τόσο όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια, ενώ το 46,8% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί σχεδόν το σύνολο.

«Έχουμε τη βούληση, έχουμε και την ικανότητα, έχουμε και την επάρκεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τις οποίες επί 40 χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα(...) για λόγους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πελατειακών συμφερόντων, δεν κατάφερε να υλοποιήσει» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η αύξηση των κατώτατου μισθού θα λειτουργήσει ως τονωτικό. Το βασικό πρόβλημα όπως είπε αποτελεί ο κίνδυνος χώρας (country risk), μέχρι τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν ξένες, έπρεπε να δανείζονται με 7% με 8% περισσότερο. Με την έξοδο από το μνημόνιο, όπως είπε, αυτό το «τεράστιο χάσμα» στο κόστος δανεισμού « ήδη έχει αρχίσει να κλείνει».

«Για την επόμενη μέρα έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και συνετή δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να μην γκρεμίσουμε όλα όσα κτίσαμε και δεύτερον, να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται». «Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους». Όπως είπε, «έχουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τους ανθρώπους που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τα συνεργεία ήταν εκεί από την πρώτη μέρα. Είπε ότι έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που υλοποιούνται και αναφορικά με τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπάρχουν 61 ακίνητα που έχουν προτεραιοποιηθεί για να κατεδαφιστούν μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς και μία λίστα 200-300 ακινήτων που είναι στη δεύτερη σειρά προτεραιότητας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ταχεία υλοποίηση της νέας χωροταξικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.

Με αφορμή δηλώσεις για συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου, είπε ότι με την έξοδο από το μνημόνιο, οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ γίνονται ακόμα πιο σαφείς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να απομονώσει και αναδείξει ως αιτία του κοινωνικού διχασμού το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ, ανέφερε τον αντιαριστερό «παροξυσμό» των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη και υπογράμμισε ότι πυρήνας των ιδεολογικών απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη που άφησε το κόμμα «έρμαιο σε μια ακροδεξιά ομάδα» που τον κρατάει όμηρο.

Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πόλωση, σύγκρουση και η αντιπαράθεση υπάρχουν στην πολιτική. «Η σύγκρουση είναι το χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι θέλουμε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα υποστηρίξει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την τόνωση της ανάπτυξης.

Τέλος, σχετικά με το Μακεδονικό και την στάση του υπουργού Άμυνας, είπε ότι ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα πορευτεί μέχρι το τέλος της 4ετίας με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις από την γείτονα, θα περάσει από το Κοινοβούλιο με αρκετά ευρεία πλειοψηφία.

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου

Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μία ημέρα.

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες...

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση  Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google

Έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων και σύντομα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα κλοπιμαία του Έλγιν Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα...

«Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Από  σήμερα  έως και  27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις  Μετεγγραφές: Από σήμερα έως και 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Από σήμερα  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό) Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό)

Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter” η απόφαση ελήφθη με συνυποψήφιες της Κράβιτζ για τον ρόλο τις Άνα ντε...