Συγκλίσεις με την Αριστερά πρέπει να επιδιώξει το Κέντρο είπε ο Φ. Κουβέλης

🕔23/12/2018 - 11:06

Ο προοδευτικός πόλος δημιουργείται μέσα από την κοινωνία, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας

Συγκλίσεις του Κέντρου με την Αριστερά ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης, που υπογράμμισε την ανάγκη να απομακρυνθεί το Κίνημα Αλλαγής από την πολεμική του στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως ‘κεντροαριστερές' ή ‘σοσιαλδημοκρατικές', πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής », επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης. «Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά», είπε, «προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις ζυμώσεις στην Ευρώπη, αναγνώρισε ότι «η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη», ωστόσο, «η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης».

Χαρακτήρισε δε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα» και, από την ώρα που θα υπάρξει, «διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα». Εκτίμησε πάντως ότι η ΝΔ θα συνεχίσει στο θέμα αυτό, «να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο μεταφορικό ισοδύναμο και τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2019 και ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια - Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Το πολιτικό κλίμα προσδιορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την προοπτική να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπερψηφισθεί;

Οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί στην ΠΓΔΜ διαμόρφωσαν συνθήκες για να υπάρξει λύση. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της την απομάκρυνε από μεγαλοϊδεαλισμούς και αλυτρωτισμούς, και την οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα. Η Συμφωνία είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα, με τους όρους που περιέχει και αφορούν στους αλυτρωτισμούς, στην εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων -erga omnes. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και δεν παραχωρεί ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα, και από την ώρα που θα υπάρξει, διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν προϋποθέσεις για να ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από βουλευτές - πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να υπερψηφισθεί.

Δεδομένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι, εάν έρθει προς κύρωση η Συμφωνία, προτίθενται να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα; Θα συνεχίσετε ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις εκλογές ή θα επιχειρηθεί ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την είσοδο και άλλων βουλευτών;

Οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα συμπράξουν σε πρόταση δυσπιστίας που τυχόν κατατεθεί από τη Ν.Δ. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει ανεμπόδιστα το έργο της και την πορεία της έως τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, στο τέλος της τετραετούς θητείας της.

Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει το δικαίωμά της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης; Από τις 17 Δεκεμβρίου, άλλωστε, ανέκτησε αυτή την κοινοβουλευτική δυνατότητα...

Είναι αμφίβολο εάν η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Είναι προφανές ότι θα εκτιμήσει πως η πρότασή της θα απορριφθεί και δεν θα θελήσει να δεχθεί μια κοινοβουλευτική ήττα. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία. Έτσι θα πορευτεί, επιχειρώντας να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο, να διχάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει, όπως πιστεύει το μέτωπο των «πατριωτών» εναντίον της κυβέρνησης.

Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της σύγκλισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την κεντροαριστερά... Πώς ακριβώς την εννοείτε; Το Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται στο προοδευτικό μπλοκ και επιδιώκει τη στρατηγική ήττα του...

Η αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων είναι παρούσα, με δεδομένες και υπαρκτές τις ανάγκες της κοινωνίας και τις ανισότητές της, που τροφοδότησαν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με ιδιαίτερη ένταση στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «κεντροαριστερές» ή «σοδιαλδημοκρατικές», πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύουν τις ευρείες κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις. Η αντιπαράθεση της κεντροαριστεράς στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική και στην καταστροφολογική αντιπολίτευση της Ν.Δ. θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά, προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Φοβάστε την έκρηξη του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη; Θεωρείτε ότι πράγματι απειλείται η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα;

Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη. Η Ευρώπη από όραμα ελπίδας και πλαίσιο κοινής ευημερίας ταυτίστηκε σημαντικά με τη λιτότητα και την αδυναμία προάσπισης της κοινωνικής διάστασης. Η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ένας τεχνοκρατικός εκσυγχρονισμός που αφήνει τη μισή και πλέον κοινωνία έξω από την οικονομία και αποτελεί οπισθοδρόμηση η αποδυνάμωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εναλλακτική πρόταση και πολιτική για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ίδιας της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης.

Είστε επικεφαλής ενός πολυδαίδαλου υπουργείου με πολλές αρμοδιότητες. Ποια είναι η ατζέντα των προτεραιοτήτων σας για το 2019;

Προτεραιότητες αποτελούν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, οι δράσεις για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, με τα πολλαπλά καθήκοντά του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη ναυτική εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη νησιωτική πολιτική πρέπει να επισημανθεί ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήδη επεκτάθηκε σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Το μεταφορικό ισοδύναμο με πρόσφατη ρύθμιση θα καλύπτει και τη μεταφορά καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα λιμάνια που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ; Θα αλλάξει κατά τη γνώμη σας με αυτό το νομοσχέδιο το επενδυτικό κλίμα;

Το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια - Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019 και θα γίνει νόμος. Έτσι, θα κινηθούν διαδικασίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, για εμπορικές - οικονομικές επενδύσεις, με αυτονόητο το σημαντικό οικονομικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα και την κοινωνία. Εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για το αποτέλεσμα αυτό.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου

Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μία ημέρα.

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες...

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση  Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google

Έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων και σύντομα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα κλοπιμαία του Έλγιν Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα...

«Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Από  σήμερα  έως και  27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις  Μετεγγραφές: Από σήμερα έως και 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Από σήμερα  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό) Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό)

Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter” η απόφαση ελήφθη με συνυποψήφιες της Κράβιτζ για τον ρόλο τις Άνα ντε...