Συμφωνία στο Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και ελάφρυνση του χρέους

🕔22/06/2018 - 09:59

Συμφωνία – πακέτο, για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Eurogroup.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες.

Αναφορικά με το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος. Επιπλέον, εφόσον εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και με ένα ενισχυμένο πλαίσιο εποπτείας, συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Η Ελλάδα από την πλευρά της δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αλλά και για εκτιμώμενα πλεονάσματα, ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο από το 2023 έως το 2060.

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

 

Μ. Σεντένο: Ελλάδα και θεσμοί εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ενώ το ίδιο έκαναν και οι θεσμοί» δήλωσε ο Μ. Σεντένο, που υπογράμμισε πως «το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες», καθώς «η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να τις εφαρμόζει».

Σε σχετικό του tweet, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα εξέρχεται του προγράμματος βοήθειας, έχοντας συμφωνήσει σε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η πρόσβαση στις αγορές.

 

Π. Μοσκοβισί: Οριστικά παρελθόν το Grexit

Για ιστορική στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «επιτέλους οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους». Ο κίνδυνος Grexit, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, ανέκυψε δύο φορές για τη χώρα, το 2012 και το 2015, ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

«Χτίζουμε τις συνθήκες ώστε η ολοκλήρωση του προγράμματος να μας φέρει μια μακροπρόθεσμη επιτυχία» υπογράμμισε και σημείωσε πως «η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η Ευρωζώνη αλληλεγγύη».

Όπως είπε, το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο, εκτιμώντας ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Επίτροπο, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για «ενισχυμένη συνεργασία», η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Κ. Ρέγκλινγκ: Ιστορική στιγμή

Για ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η ένωση έζησε κρίσιμες στιγμές κατά το παρελθόν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, εξήρε την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Ταυτόχρονα, εστίασε στον μεγάλο δρόμο που διένυσε η Ελλάδα από το 2015, όταν και βρέθηκε κοντά στο Grexit. 

Όπως είπε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει «δίχτυ» προστασίας, συνεργαζόμενος με την Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία -όπως ξεκαθάρισε- θα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.

 

Κ. Λαγκάρντ: Βελτίωση των προοπτικών του χρέους, το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε πως βελτιώνονται αισθητά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το χρέος, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο, ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε το τελευταίο διάστημα η Αθήνα.

Όπως είπε, η απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης, που όπως είπε «περιορίζει τους μεσοπρόθεσμους χρηματοικονομικούς κινδύνους και βελτιώνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του χρέους». Αυτό, πρόσθεσε, θα είναι καλό για την Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ. 

Παράλληλα, τόνισε πως το Ταμείο «λαμβάνει υπόψη  την δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να συνεχίσουν να εξετάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, εάν αυτό χρειαστεί». «Αυτό», είπε, «θα παρείχε σημαντικές εγγυήσεις, σε περίπτωση που η πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμες μακροικονομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υλοποιηθούν». 

Τήρησε, πάντως, αποστάσεις από το Eurogroup, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στην πορεία της επικείμενης διαβούλευσης με την Ελλάδα, η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα. «Αν και ο χρόνος έχει σαφώς τελειώσει για ενεργοποίηση του προγράμματός μας, θα παραμείνουμε πλήρως δεσμευμένοι στη στήριξη της Ελλάδας, ώστε να διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη και να πετύχει πιο ανθηρή ανάπτυξη στην μετά προγράμμματος εποχή» τόνισε, καταλήγοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε και στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. 

 

Β. Ντομπρόβσκις: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

«Τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου στην Ελλάδα σε αυτή την ιστορική στιγμή! Η αποψινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος. Για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της» επεσήμανε, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

Αργότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN, ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε την απόφαση ως «ιστορική στιγμή» για την Ελλάδα, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα τελικά ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και μπορεί να σταθεί στα πόδια της».  

 

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα

Σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα. «Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίνω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες» ανέφερε.

 

 

 

Μ. Ντράγκι: Βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επεσήμανε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων»

 

Βερολίνο: Καλό σημάδι

Θετικά αποτίμησε το Βερολίνο τη συμφωνία, με την εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, όταν ερωτήθηκε σχετικά, να σημειώνει: «Είναι καλό σημάδι για την Ελλάδα και συνολικά την Ευρωζώνη». 

 

Κομισιόν: Οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν πραγματικά

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε πως τα διάφορα στοιχεία της συμφωνίας, ως σύνολο, θα αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση τον Αύγουστο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Η συμφωνία, τόνισε η Κομισιόν, περιλαμβάνει μια αξιόπιστη δέσμη μέτρων που θα διαβεβαιώσουν τους εταίρους και τους επενδυτές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές και επιτρέποντας στην Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια.

Συμπλήρωσε δε πως η συμφωνία επιτρέπει την εκταμίευση ποσού 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας το οποίο θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνων στο μέλλον.

«Οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων απέδωσαν πραγματικά, απτά αποτελέσματα, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, εδραιώνοντας την θέση της στην καρδιά της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε η Κομισιόν.

 

Εμ. Μακρόν: Η συμφωνία δείχνει ότι η Ευρώπη προχωρά

Ως «πολύ θετική» έκρινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο για το χρέος της Ελλάδας και καταδεικνύει ότι «η Ευρώπη προχωρά» παρά τις «δυσκολίες».

«Χαιρετίζω την πολύ θετική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, μια νέα αφετηρία για αυτή τη φίλη χώρα την οποία στηρίζει τόσο η Γαλλία», ήταν η ανάρτηση του Γάλλου προέδρου στο Twitter. «Παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη προχωρά: αυτήν την εβδομάδα, μια ιστορική γαλλογερμανική συμφωνία για την ευρωζώνη και μια αληθινή έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα. Η Ευρώπη των αποτελεσμάτων υπάρχει όταν δείχνουμε αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

 

 

Το βίντεο της Κομισιόν για τη συμφωνία

Με ένα βίντεο… γεμάτο Ελλάδα, καθώς και γραφήματα σχετικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας, η Κομισιόν αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από τις αγορές.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτησή στον ελληνικό λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Twitter, «μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας επιστρέφουν και θα μπορέσει σύντομα να σταθεί στα πόδια της».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και δεκάδες τραυματίες Ισχυρός σεισμός στις Φιλιππίνες: Ένα παιδί νεκρό και...

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε σήμερα τo νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, προκαλώντας τον...

Νέα Τεχνολογίας  Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 22 Οκτωβρίου

Η επίσκεψη Ερντογάν θα διαρκέσει μία ημέρα.

Κύπρος - Ειδήσεις Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου Στο πλευρό της Λευκωσίας η Μαδρίτη: Η Τουρκία να σεβαστεί...

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της...

Ειδήσεις υγείας Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες εναλλακτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις Ψυχιατρικά συμπτώματα άνοιας: Ποιες είναι οι νέες...

Οι ασθενείς με άνοια εμφανίζουν συχνά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως επιθετικότητα και ανησυχία, τα οποία...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση  Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google Αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα Πλατό το doodle της Google

Έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων και σύντομα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα κλοπιμαία του Έλγιν Η υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφή στο ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ με τα...

«Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ στον Αβλέμονα Κυθήρων από την Εφορεία...

Εκπαιδευτικά Νέα Μετεγγραφές: Από  σήμερα  έως και  27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις  Μετεγγραφές: Από σήμερα έως και 27 Οκτωβρίου οι αιτήσεις

Από σήμερα  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου  έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ, Ντιντιέ Κελόζ Νόμπελ Φυσικής 2019: Στους κοσμολόγους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ...

Τρεις  οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Οι κοσμολόγοι Τζέιμς Πιμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις  Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό) Αυτή η ηθοποιός θα είναι η επόμενη Catwoman (φωτό)

Σύμφωνα με το “The Hollywood Reporter” η απόφαση ελήφθη με συνυποψήφιες της Κράβιτζ για τον ρόλο τις Άνα ντε...