Συνεχή εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα βάζει η τρόικα, με νέες απαιτήσεις

🕔03/10/2012 - 11:39

Νέα έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχαν το μεσημέρι τα μέλη της τρόικας, παρουσία και του αναπληρωτή  υπουργός Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.  Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη, διήρκεσε μία ώρα και αποχωρώντας οι εκπρόσωποι της τρόικας, ως συνήθως, δεν έκαναν δηλώσεις.

Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώνει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του σήμερα  στη γερμανική εφημερίδα «Bild», αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμία διαμάχη με την Τρόικα», ότι «είμαστε σε καλό δρόμο. Περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας μέσα Οκτωβρίου. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάρει φρέσκο χρήμα από το τελευταίο πακέτο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα των Reuters, μπορεί τελικά να απαιτηθούν 4 έως και 6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που μακραίνει ακόμη περισσότερο τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ προς τη χώρα μας.

Νωρίτερα, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη συναντήθηκαν σήμερα το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, η πρόοδος στην άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, οι παρεμβάσεις στην αγορανομική νομοθεσία και οι αλλαγές στην αδειοδότηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Ακόμη, εξετάστηκε η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και η ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και η αξιοποίηση και λειτουργία των αεροδρομίων, ενώ ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους παραχωρησιούχους για την επανεκκίνηση των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων.

Νέα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ η τρόικα συνεχίζει να βάζει νέα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις, καθώς θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η τρόικα ζητά τώρα να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013 ακόμη 2 δισ. ευρώ σε μέτρα, πέραν των 7,8 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα κληθούν να υποστούν μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά, την ώρα που το συνολικό πακέτο των μέτρων είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 κι ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος για ακόμη μία διετία, δηλαδή έως το 2016!

Από το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν ως «παράλογη» την απαίτηση αυτή και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καθώς ξεφεύγει εντελώς από το πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι θα συμβάλει στο να μεγαλώσει η ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό σε χαμηλότερο ποσό, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό δεν αποκλείεται να φέρει το θέμα στο Eurogroup της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, αναφέρουν πληροφορίες από αρμόδιες πηγές. Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση αυτή του Eurogroup τελικά δεν θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, καθώς τα στελέχη της έχουν ήδη κάνει γνωστό ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Έτσι, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα για την Ελλάδα θα ξεκαθαρίσουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

 

Ζητούν και νέα μείωση των αποζημιώσεων

Χθες, Τρίτη, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, συνάντηση κατά την οποία επανέφερε το θέμα περί νέας μείωσης των αποζημιώσεων απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα!

Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα έθεσε τρία θέματα στον υπουργό Εργασίας:
• Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζομένου.

• Κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

• Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο) και αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.

Η τρόικα χρησιμοποίησε και πάλι το ίδιο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει και την προηγούμενη φορά που είχε θέσει θέμα μείωσης των αποζημιώσεων και υποστήριξε ότι οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα είναι από τις πλέον υψηλές στην Ευρώπη. Επίσης, έθεσε και πάλι θέμα για τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπεται για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης φέρεται να απάντησε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης».

 

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Σαμαρά με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων να έχει κλείσει μέχρι και τη Δευτέρα. Για να γίνει, όμως, αυτό, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η τρόικα στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως οι κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο, Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι και Ντράγκι, σε μια παράλληλη πολιτική διαπραγμάτευση, ούτως ώστε να βρεθεί λύση.  

Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει από την πλευρά της όσα έπρεπε προκειμένου να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι τώρα έφτασε η στιγμή και η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της και φέρεται να επισημαίνει ότι εφόσον έχει ενταχθεί στο πακέτο των μέτρων η ρήτρα απόκλισης, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να προωθήσει τις διορθωτικές αλλαγές και εάν δεν υπάρξουν τα αποτελέσματα (σε δημοσιονομικό επίπεδο) που έχει προβλέψει το οικονομικό επιτελείο, τότε να ζητηθούν νέα μέτρα.

 

Focus: Οι δανειστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους

Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν κολλήσει με ευθύνη των δανειστών της Ελλάδας για τους οποίους αναφέρει ότι «δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους».

«Κάθε φορά που διαπιστωνόταν ότι οι διαπραγματεύσεις για την συνέχιση της δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα παραπαίουν, οι υποψίες έπεφταν στους Έλληνες που εφέροντο ως ένοχοι», αναφέρει το περιοδικό και τονίζει ότι στην παρούσα φάση οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει με ευθύνη της τρόικας.

To Focus επισημαίνει, πάντως, ότι εάν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν έχει σημειωθεί συμφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιθανό να μην εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Μακροπρόθεσμα η χώρα θα απειλούνταν με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη», σημειώνει, αλλά τονίζει ότι «σύμφωνα με ειδικούς οι Αθήνα θα λάβει σε κάθε περίπτωση τα χρήματα προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει ότι η τρόικα είναι διχασμένη και πως «τις διαπραγματεύσεις δυσχεραίνει η διαμάχη μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικας.
«Εφόσον η τρόικα δεν έχει καταλήξει σε κοινή θέση οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πιο δύσκολες», φέρεται να δηλώνει ένας από τους εκπροσώπους.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Άδεια από το ΕΣΡ στο One Channel

17/09/2019 - 18:11 - Την οριστική άδεια στο τηλεοπτικό κανάλι One Channel της εταιρείας "Alter Ego" ιδιοκτησίας Βαγγέλη...

Κατά του Ν/Σ για τις εξορύξεις οι Οικολόγοι Πράσινοι

17/09/2019 - 18:03 - «Απαράδεκτη η διάταξη για κρατικές επιδοτήσεις εξορύξεων στο νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο»,...

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο άνθρωπος - ρεκόρ (vid)

17/09/2019 - 18:00:00 -

Η Τσουρή επιστρέφει στις πισίνες για την ΑΕΚ

17/09/2019 - 17:56:20 -

Τα best seller βιβλία της εβδομάδας

17/09/2019 - 17:56:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τι δεν αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Νότης Μαριάς

Στις 6 Αυγούστου δημοσιεύσαμε άρθρο μας με τίτλο «άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου εδώ και τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας» καθώς ήταν για...

Δείτε όλο το άρθρο
Μετρό - Γιατί διχάζουν τη Θεσσαλονίκη πάλι;

Γιάννης Μαγκριώτης

Η Θεσσαλονίκη είχε και έχει μεγάλα πλεονεκτήματα από τη θέση της και την ιστορική της εξέλιξη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς και σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητους

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ... αναλφάβητουςΟ ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπουργείο Ζέσης και Θέρμης

Υπουργείο Ζέσης

και ΘέρμηςΠαντελής Μπουκάλας Οπου, κάποια στιγμή, του κύκλου τα γυρίσματα σε φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να πεις καλό λόγο για τον κ. Μάκη Βορίδη. Οχι...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» (8-9-2019) Στις 16,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας Marc .Συγκεκριμένα, από τη δημοσκόπηση που... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ

Ξεκίνησε η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ


Μία από τις μεγαλύτερες εκθεσιακές συμμετοχές της διεθνώς οργανώνει η Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα «Άναψαν οι μηχανές» για την 85η ΔΕΘ που θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η ΕΕ Διορία στη Βρετανία για τις προτάσεις περί backstop δίνει η...

Σημειώνεται ότι η Φινλανδία ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να καθορίζει...

Νέα Τεχνολογίας Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro Huawei: Παρουσιάστηκαν τα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro

Η παρουσίαση της Huawei τελείωσε και μας έφερε την τέλεια ναυαρχίδα για τους λάτρεις της φωτογραφίας και ένα...

Κύπρος - Ειδήσεις Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων Το Κυπριακό θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων

  Το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με τη σχέση πολιτικά ίσων οντοτήτων όχι με σχέση...

Ειδήσεις υγείας Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη Αλκοόλ: Ποια ποσότητα προστατεύει από τον διαβήτη

Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους με...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο Markopoulo Park Σάκης Ρουβάς, Έλενα Παπαρίζου, Ελένη Φουρέιρα στις 22.9 στο...

Όλοι οι δρόμοι την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου οδηγούν στον Ιππόδρομο Αθηνών, Markopoulo Park, όπου ο...

Νέα για αυτοκίνηση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες! Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες...

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 4ος Μέγαρα: Πλούσιες φωτογραφίες!Επιλέξαμε ορισμένες από τις φωτογραφίες...

Αγροτικά Νέα 30 startups 4ο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας 30 startups 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής...

Επενδυτές, αγρότες και περισσότερες από 30 startups από κάθε γωνιά του πλανήτη συμμετείχαν στο 4ο ...

Πολιτιστικά Νέα Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Φλώρινα (video) Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Φλώρινα (video)

Εντυπωσιακά ευρήματα που «μαρτυρούν τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον...

Εκπαιδευτικά Νέα  Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ Νέα ηλεκτρονική Αίτηση σε Λειτουργούντα τμήματα ΕΠΑΛ

Οι μαθητές/τριες οι οποίοι είχαν δηλώσει προτίμηση για ολιγομελή τμήματα ΕΠΑ.Λ.  παραμένουν στην ηλεκτρονική...

Τουρισμός - Ειδήσεις H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για… υποβρύχιες selfie H λίμνη που έχει γίνει ο απόλυτος προορισμός για…...

Είναι ασυνήθιστο μία λίμνη να έχει… λογαριασμό στο Instagram, όμως η Umbul Ponggok αποτελεί λαμπρή και...

Επιστήμη - ειδήσεις Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης (video) Άστρο νετρονίων με μάζα 333.000 φορές μεγαλύτερη της Γης...

Διεθνής ομάδα αστρονόμων 6 χωρών ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (pulsar) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ...

Ξεχωριστές ειδήσεις Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης "να είναι χαρούμενοι" Γαλλία: Δήμαρχος υποχρεώνει τους κατοίκους της πόλης...

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη δυτική Γαλλία υποχρεώνει επισήμως τους κατοίκους της "να είναι χαρούμενοι"...