Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019

🕔13/12/2018 - 21:13

Κόντρα Ε. Τσακαλώτου – Ν. Δένδια για το κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ

Συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019. Η συζήτηση θα προχωρήσει με πέντε συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου, όταν θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τη ΝΔ να παρουσιάσει αναλυτικά το ποσό που θα διέθετε ως κυβέρνηση για τον κοινωνικό προϋπολογισμό.

«Κάνω μια ερώτηση για 2η φορά. Πόσο θα ήταν το ποσό που θα θέλατε να ξοδέψετε το 2019;», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο κ. Σταϊκούρας μου απάντησε ότι μπορώ να βρω τις απαντήσεις γιατί είναι δημοσιευμένες οι θέσεις της ΝΔ. Θέλω να ακούσω την απάντηση στη Βουλή για να μπορώ να κάνω και την ομιλία μου. Να μην μου λέτε μετά ότι βρήκα τον λάθος αριθμό. Ρωτάω, νομίζω, ευγενικά. Το 2019 πόσο νομίζετε ότι θα έπρεπε να ξοδέψουμε πάνω από τα 920 εκατομμύρια που έχουμε προβλέψει να ξοδέψουμε εμείς. Νομίζω είναι μια εύλογη ερώτηση, όταν έχουμε αντιπαράθεση για τον δικό μας προϋπολογισμό. Να ξέρουμε, ξοδεύουμε λίγα; Ξοδεύουμε πολλά; Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Δεν νομίζω ότι ζητάω πολλά» είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ ο κ. Τσακαλώτος, που ζήτησε απαντήσεις από τη ΝΔ και για τα αντίμετρα. «Λέγατε ή δε λέγατε το 2017 το καλοκαίρι και το 2017 το φθινόπωρο ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα; Ότι είναι φαντασιώσεις; Το λέγατε ή δεν το λέγατε; Λέω ψέματα; Και εσείς και το ΠΑΣΟΚ δεν λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα; Και πάλι λέτε που πήγανε τα αντίμετρα. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι εμείς τα αντίμετρα θα τα κάνουμε σε τέσσερα χρόνια, αντί για δύο χρόνια, και δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις. Μήπως εσείς θέλετε να μειώσουμε τις συντάξεις για να υλοποιήσουμε τα αντίμετρα σε δύο χρόνια; Μπορούμε να έχουμε απάντηση; Αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, μπορώ να έχω ξεκάθαρη απάντηση; Θα μειώνονταν ή δεν θα μειώνονταν οι συντάξεις».

«Αν ο υπουργός Οικονομικών έχει την εντύπωση ότι εδώ πρόκειται για ένα είδος φροντιστηρίου στο οποίο μπορεί να ρωτάει τον καθένα ομιλητή, ‘τον 3ο μήνα του 4ου χρόνου της 5ης διακυβέρνησης της ΝΔ, πόσα χρήματα θα πάρετε από τον ΦΠΑ και πόσα θα χαλάσετε για τις συντάξεις, και πες μου αμέσως τώρα’ αυτό δεν συνιστά σοβαρότητα. Υπάρχει συνολική πρόταση η οποία έχει κατατεθεί» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, σημείωσε όμως ότι ο κ. Τσακαλώτος θα λάβει απαντήσεις. «Μας ρωτήσατε τι θα κάνουμε με τις συντάξεις. Τι να σας απαντήσουμε; Εμείς έχουμε απαντήσει με τον πιο αρμόδιο τρόπο. Καταθέσαμε τροπολογία για τη μη μείωση των συντάξεων. Κατά συνέπεια η δική μας θέση ήταν η μη μείωση των συντάξεων» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Μας εγκαλείτε για την ευθεία ερώτηση του κ. Χατζηδάκη στον κ. Μοσκοβισί ο οποίος μας είπε "πες μας εσύ τι άποψη έχεις για να σου απαντήσουμε κι εμείς". Η τοποθέτησή μας απέναντι στον ελληνικό λαό όμως ήταν σαφέστατη με την κατάθεση συγκεκριμένης τροπολογίας την οποία εσείς καταψηφίσατε».

«Έκανα μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Τι θα δαπανούσατε το 2019 και δεν έχω ιδέα ακόμα τι θα κάνατε» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και ανακούφισης των οφειλετών τους επόμενους μήνες, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. «Στον ελληνικό λαό οφείλουμε και δεν έχουμε εξοφλήσει την οφειλή μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος αναφερόμενος στους πολίτες που γονάτισαν από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως είπε, έρχονται διευκολύνσεις διότι το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκε πριν από το 2015 και «στέναξε» από την κρίση.

«Τι ακριβώς προσάπτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ηγέτες της ΕΕ; Ότι συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού και να ξαναγίνει κυβέρνηση;» είπε ο υφυπουργός Εργασίας σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι στο πλαίσιο συναλλαγής. «Ο φόβος σας ο μεγάλος είναι ότι θα χάσετε και αυτές τις εκλογές διότι εμείς ό,τι είπαμε το κάναμε και αυτό δεν μπορείτε να το αντικρούσετε με επιχειρήματα λογικά, επικαλείστε μια όψιμη παροχολογία ενόψει εκλογών που θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβρη του 2019» τόνισε και σχολίασε σκωπτικά ότι «κανονικά η Ελλάδα βρίσκεται σε εκλογές από τότε που αναδείχθηκε αυτή η κυβέρνηση».

«Στον ελληνικό λαό οφείλουμε και δεν έχουμε εξοφλήσει την οφειλή μας. Διότι ο λαός στέγνωσε, γονάτισε τα προηγούμενα χρόνια της δικής σας καταστροφής», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και απευθύνθηκε στη ΝΔ: «Κύριε Δένδια δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς που στον νόμο Δένδια μπήκαν μόνο τρεις επιχειρήσεις. Εσείς που στηρίζετε, όπως λέτε, την επιχειρηματικότητα, μόλις τρεις επιχειρήσεις καταφέρετε να βάλετε στη διαδικασία του νόμου Δένδια. Εμείς όμως αδιάλειπτα συνεχίζουμε να βρίσκουμε μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, μέτρα ανακούφισης των οφειλετών. Συνεχώς κάνουμε ρυθμίσεις και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Και στο πρώτο τρίμηνο και στο πρώτο τετράμηνο και στους επόμενους μήνες-μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μας- θα παίρνουμε μέτρα για την ελάφρυνση των οφειλετών που στέναξαν. Το 97% των οφειλετών δημιουργήθηκαν προ του 2015 εξαιτίας των δικών σας πολιτικών». Οφείλετε να δείτε τι είναι αυτό που μας διδάσκει το παρελθόν για να μην επαναληφθεί στο μέλλον, σημείωσε ο υφυπουργός, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ. «Τι είναι αυτό που προτείνετε, ως κάτι διαφορετικό, που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνησή μας στην περίοδο της δικής της διακυβέρνησης; Διότι τα δικά μας προγράμματα και οι προϋπολογισμοί που καταθέσαμε, εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Και αυτός είναι ένας απολογισμός τιμής για την κυβέρνησή μας. Όλες οι προβλέψεις μας πέτυχαν, κάθε προϋπολογισμός που καταθέσαμε τηρήθηκε στο ακέραιο» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκαν και οι προβλέψεις για τα πλεονάσματα με συνέπεια να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Ο κ. Πετρόπουλος σχολίασε και τις επικρίσεις της ΝΔ για τις περικοπές που έγιναν από τη σημερινή κυβέρνηση. «Είναι όλες μα όλες αποτέλεσμα πολιτικών που εσείς είχατε ήδη προαναγγείλει. Υπάρχουν διατάξεις που εσείς είχατε ήδη προαναγγείλει. Υπάρχουν διατάξεις που εσείς είχατε ήδη ψηφίσει και βαφτίσατε περικοπή την εισφορά για τις συντάξεις που αυξήθηκε κατά μισή εκατοστιαία μονάδα από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο και κατά μισή και για τον εργαζόμενο, το οποίο θα πάρει στη σύνταξή του» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε ότι αν τυχόν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα καταρρεύσουν οι συντάξεις.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον υφυπουργό να εξηγήσει γιατί σύμφωνα με έκθεση από το ΚΕΑΟ «τριπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξαπλασιάστηκαν οι οφειλέτες». «Τους λόγους τους εξηγεί η ίδια η έκθεση του ΚΕΑΟ. Η ενοποίηση των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων συγκέντρωσε και τις οφειλές. Δυστυχώς είναι ακόμα αρκετές οφειλές εκτός ΚΕΑΟ. Ο ΟΑΕΕ για παράδειγμα έχει οφειλές που εξοφλούνται στο παλιό σύστημα για παράδειγμα. Δεν αυξήθηκαν συνεπώς οι οφειλέτες, σωρεύτηκαν οι υπάρχοντες μέσα στο ΚΕΑΟ και λείπουν αρκετοί ακόμη. Αλλά από υπάρχοντες οφειλέτες όχι επειδή δημιουργήθηκαν από τη δικιά μας πολιτική», απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας.

Πρόταση για σημαντική μείωση των επιτοκίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε οικονομικά ασθενείς κοινωνικές ομάδες, έκανε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. «Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει και να εξετάσει το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυρών ώστε να δώσει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για να μπορέσουν να ανασάνουν. Θεωρώ ότι αυτό που προτείνω θα συμβάλει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης στις ομάδες πληθυσμού που την τελευταία 10ετία δοκιμάζονται από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα όπλα που της παρέχει η δημοκρατία, απέναντι σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι προϊόν συναλλαγής η συμμετοχή της στη κυβέρνηση, και τόνισε ότι αυτό που την ενέπνευσε είναι η κοινωνική ατζέντα του προγράμματος της. «Πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας προειδοποιώ ότι θα με βρουν απέναντι τους όπως δεν το έχω κάνει ποτέ, με όλα τα όπλα της δημοκρατίας που μου παρέχει, όλοι όσοι συνεχίζουν να σχολιάζουν χωρίς την έγκριση μου και θεωρούν ότι η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είναι προϊόν συναλλαγής και δέσμευσης μου να υπογράψω τη συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ, για την κριτική που ασκεί στον Προϋπολογισμό και για τις αναφορές της για παροχολογίες, χαρακτηρίζοντας ατόπημα τη στάση της, και αντιτείνοντας ότι είναι συμπεριφορές που αμαυρώνουν και δεν τιμούν τον πολιτικό κόσμο. «Είναι ολισθηρός αυτός ο δρόμος που η κοινωνική ατζέντα βαφτίζεται ως παροχολογία», σημείωσε ενώ χαρακτήρισε «όνειδος για τη Βουλή» τις αιτιάσεις περί συναλλαγής της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων με εθνικό θέμα. Έκανε δε λόγο για ένα νέο αυξημένο Προϋπολογισμό, που εστιάζει στην ασφάλεια των πολιτών και των ενστόλων.

Αναφερόμενη ειδικά στα στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, η κ. Παπακώστα υπογράμμισε ότι επιλύονται χρόνια προβλήματα τους. Όπως είπε, ήδη έχουν κατατεθεί στους συνταξιούχους της Αστυνομίας 178 εκατ. ευρώ αναδρομικά και της Προσβεστικής 38 εκατ., ενώ με πολιτική απόφαση θα καταβληθούν και τα χρηματικά ποσά για τους ειδικούς φρουρούς.

Η κ. Παπακώστα κάλεσε όλα τα κόμματα να χαμηλώσουν τους τόνους και τις κομματικές αντιπαραθέσεις στο θέμα της ασφάλειας και να συναισθανθούν τις ευθύνες τους, γιατί, όπως είπε, υπάρχουν άλλα πεδία για διαφωνίες και αυτές οι επιπόλαιες μικροκομματικές αντιδράσεις μόνο πλήττουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Τέλος, κάλεσε την Αλβανία να σεβαστεί την ελληνική μειονότητα, να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και να ξανασκεφτεί τις αστοχίες και τις παραλήψεις της, επισημαίνοντας ότι η ένταξη της στην ΕΕ περνά μέσα από τη στήριξη της Αθήνας. Καταλήγοντας την τοποθέτησή της επί του Προϋπολογισμού, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε: «Είναι ένας Προϋπολογισμός που ανοίγει μια νέα εποχή, μόνη της η χώρα στέκεται όρθια χωρίς δάνειες δυνάμεις και όπου ομόνοια εκεί και η νίκη. Αυτό το δόγμα πρέπει να εφαρμόσουμε».

Την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για την «ουσιαστική» ισότητα των φύλων σε κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας, στην οικογένεια, στην πολιτική, στην εργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην παιδεία, στα ΜΜΕ, στους δήμους και τις Περιφέρειες, προανήγγειλε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Αφού ανέφερε ότι «πρόκειται για την κορύφωση των πολιτικών πράξεων αυτής της κυβέρνησης, στον τομέα της ισότητας των φύλων για την υπόθεση στήριξης των γυναικών της πατρίδας μας εντός της τετραετίας» κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να το στηρίξουν. «Κάθε δημοκρατικός πολίτης και βουλευτής έχει την υποχρέωση να εξετάσει τη συναίνεση ως επιλογή προτεραιότητας για ένα νομοσχέδιο με τόσο σημαντικό περιεχόμενο» είπε η αρμόδια υπουργός.

Αναφερόμενη στον έτερο τομέα των αρμοδιοτήτων της που αφορά στα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια, η κ. Χρυσοβελώνη προανήγγειλε επίσης πρόταση νομοθετικής παρέμβασης που θα επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση των πολιτών στις καθημερινές τους ανάγκες (όπως οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα). Όπως είπε, τελικός στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή λειτουργία των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων ώστε οι πολίτες να μπορούν να λαμβάνουν τα έγγραφα που τους ενδιαφέρουν από μία συσκευή με πρόσβαση στο σύστημα του υπάρχοντος Μητρώου Πολιτών μέσω ίντερνετ.

Τέλος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2019, είναι ο πρώτος που ανοίγει μια χειροπιαστή, θετική προοπτική, καθώς μειώνει τη φορολογία και, υπό προϋποθέσεις κινητροδότησης για εργασία, τις εισφορές, επιστρέφει χρήματα από το υπερπλεόνασμα σε πολλούς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, μπαίνει τέλος στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι δήμοι σε μόνιμη βάση ευεργετικές υπηρεσίες προς τον πολίτη ενώ προβλέπει αύξηση των κονδυλίων για ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και επιστημονικές ημερίδες για την ισότητα των φύλων.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να ξαναβγεί η Ελλάδα στο προσκήνιο, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που σημείωσε: «Τώρα το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης περνάει στην επόμενη φάση του για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, που ξαναβγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, και με την κοινωνία αυτή τη φορά, βασικό διαμορφωτή των εξελίξεων» είπε ο κ. Λιάκος. Για την πορεία από το 2015 έως εδώ, ο υφυπουργός είπε ότι «η έξοδος από μια κρίση πολυετή και επικίνδυνη κατέστη πριν από τρία χρόνια μια ανάγκη επιτακτική και εθνική. Η κυβέρνησή πρότεινε το δικό της σχέδιο και το έφερε εις πέρας με πραγματική πατριωτική δέσμευση, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που επικρατούσαν στη δεδομένη συγκυρία».

«Προετοιμάζουμε τη χώρα για μια περίοδο έντονων προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και προπορευόμαστε στη διαμόρφωση προοδευτικών συμμαχιών για να αποτρέψουμε μια ωμή αντικοινωνική ατζέντα που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να δώσει απαντήσεις τώρα για τα επίδικα του μέλλοντος», είπε ο κ. Λιάκος και σε αυτά συμπεριέλαβε την κοινωνική προστασία για τους αδύναμους, τα ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τον κόσμο της εργασίας και το άνοιγμα των προσβάσεων και δυνατοτήτων προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις.

«Η συνέχιση στο μονοπάτι των μετασχηματισμών, των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, είναι μονόδρομος. Οι αλλαγές που έχουν γίνει πρέπει να διατηρηθούν, και θα είναι το πεδίο της αναμέτρησης των διαφορετικών αντιλήψεων για την κατεύθυνση της κοινωνίας» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αφήνουμε πίσω μια περίοδο επιτροπείας, κοινωνικής υποχώρησης, θεσμικής απαξίωσης, χαμηλών προσδοκιών και περνάμε σε μια νέα κατάσταση όπου έχουμε ανακτήσει σημαντικούς βαθμούς αυτονομίας, η οικονομία μας αναπτύσσεται ξανά, κοινωνικές αδικίες διορθώνονται, και η δημοκρατική λειτουργία ξαναβρίσκει το νόημά της».

«Ο προϋπολογισμός είναι το τέλος μιας πρώτης προσπάθειας, επίμονης, επίπονης και συστηματικής, για να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από την κρίση και να διαμορφώσουμε νέους όρους υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας» συμπλήρωσε, και επικαλέστηκε «τους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη σημαντική πτώση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών, την ανάκαμψη των επενδύσεων, την αξιόπιστη δημοσιονομική εικόνα και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, την αύξηση των κοινωνικών παροχών που ανακουφίζουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού».

Παρακαταθήκη της κυβέρνησης, είναι ένα εκτεταμένο μεταρρυθμιστικό έργο που άλλαξε σε σημαντικό βαθμό την οικονομίας με όρους δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας, προσαρμοστικότητας στις διεθνείς τάσεις και αντοχής σε ενδεχόμενα μελλοντικά υφεσιακά πλήγματα, συνέχισε ο υφυπουργός, και σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν και θα αποτελέσουν τη βάση για το επιδιωκόμενο αναπτυξιακό άλμα της επόμενης δεκαετίας που «πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, η νέα εποχή μετά τα μνημόνια, βρίσκει τη χώρα με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο και τις δικές της μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. «Πλέον», είπε, «είμαστε σε θέση να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος και να πετύχουμε ενισχύσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων, εγγυάται εργασιακά δικαιώματα, αυξάνει το μερίδιο της αμειβόμενης εργασίας με την παραγωγικότητα. Επίσης ενισχύονται τομείς όπως η έρευνα και η εκπαίδευση».

Ο Προϋπολογισμός του 2019 αλλάζει το πλαίσιο της πολιτικής, καθώς υπάρχει σε αυτόν προοδευτική φιλοκοινωνική αντζέντα, υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις για δημόσια αγαθά όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ ότι την ενοχλεί πολύ αυτό γιατί απομακρύνεται το σενάριο επιστροφής της στην εξουσία.

«Γι' αυτό κι αυτή η έξαλλη συμπεριφορά, αυτή η ακροδεξιά ταυτότητα, γι' αυτό οι συμμαχίες με περίεργα κέντρα οικονομικά και εκδοτικά, και ποιος ξέρει με τι ανταλλάγματα να έχουν δοθεί από τώρα» είπε ο κ. Φάμελλος και ρώτησε: «Φαντάζεστε να τους άφηνε ο ελληνικός λαός να επιστρέψουν, αφού τώρα ξεπούλησαν εθνικά και λαϊκά συμφέροντα σε καναλάρχες και παίζουν από τώρα το παιχνίδι των ψεύτικων πρωτοσέλιδων;».  

«Όμως εμείς καταφέραμε, όχι απλώς να αλλάξουμε την κατάσταση, αλλά και να εισαγάγουμε και το περιβάλλον ως βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής, γιατί θέλουμε να υπάρχει πραγματικό προϊόν, μακροπρόθεσμη εργασία, βιώσιμη ανάπτυξη ποιότητα ζωής, επαρκείς πόροι στη χώρα μας» είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε πως ο Προϋπολογισμός έχει ενσωματωμένο το περιβάλλον ως στοιχείο της παραγωγής ανασυγκρότησης του κόστους δημόσιας λειτουργίας. Γι' αυτό πλέον, όπως ανέφερε, υπάρχουν δασικοί χάρτες και εθνική στρατηγική για να παράγεται εθνικό προϊόν. Απαγορεύεται οποιαδήποτε τακτοποίηση σε περιοχές εθνικών δρυμών, περιοχές Natura, ρέματα, παραλίες, αναδασωτέα από πυρκαγιά - και με την καινούργια νομοθέτηση και στο Μάτι απαγορεύεται να υπάρχουν μικροί δρόμοι και κλειστό μέτωπο στην παραλία και να μην υπάρχει πράξη οικοδομής στους δρόμους και στην παραλία στο Μάτι.  

«Κανένα παραθυράκι δεν θα υπάρχει στην αυθαίρετη δόμηση» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ταυτοχρόνως υπάρχουν πόροι 2,5 δισ. ευρώ που εισέρχονται στην αγορά των αποβλήτων, δημιουργώντας ένα άλλο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.

«Γιατί η χώρα έχει πλέον στρατηγική για την κυκλική οικονομία και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλα αυτά αποδεικνύουν την πολύ μεγάλη στροφή που πρέπει να κάνουμε όλοι μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής» παρατήρησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος. Αυτός ο Προϋπολογισμός - κατέληξε - αποδεικνύει ότι η χώρα δεν γυρίζει πίσω. 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλαΝίκος Μωραΐτης Με τις εκλογές του Ιουλίου οι Έλληνες κατέστησαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα fake news. Αφού τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο

σας αρέσει» από αστυνομικούς για το ΘριάσιοΔημήτρης Αγγελίδης Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Μακρόν: Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία συνιστούν "διεθνή κρίση" Μακρόν: Οι πυρκαγιές στη Βραζιλία συνιστούν "διεθνή...

"Διεθνή κρίση" χαρακτήρισε απόψε τις πυρκαγιές στη Βραζιλία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο πίσω μέρος Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο...

Ο CEO της OnePlus, Pete Lau πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα δεύτερο 5G smartphone...

Κύπρος - Ειδήσεις Αστυνομία: Απόδοση ευθυνών για υπόθεση Μεταξά Αστυνομία: Απόδοση ευθυνών για υπόθεση Μεταξά

Για απόδοση ευθυνών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής βαθμίδας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής...

Ειδήσεις υγείας Ποιοι προτείνονται ως νέοι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδος Ποιοι προτείνονται ως νέοι διοικητές των Υγειονομικών...

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προτείνονται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Νέα γενιά πλαστικών από την FCA [video] Νέα γενιά πλαστικών από την FCA [video]

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα υλικά στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου. Το πλαστικό προσφέρει πολλά και...

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα «Πράσινο φως» και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για επένδυση στο Ελληνικό «Πράσινο φως» και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για...

Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -μια μέρα μετά την αντίστοιχη...

Εκπαιδευτικά Νέα Το ΦΕΚ με τη   νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά Το ΦΕΚ με τη νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα...

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η   νέα τροποποιημένη Εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου  στη Βιολογία,...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από διάρρηξη Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς...

Μια 93χρονη γυναίκα απεβίωσε έπειτα από διάρρηξη στο σπίτι της και η αιτία αποδόθηκε στο σύνδρομο «ραγισμένης...