Σύσκεψη αρχηγών: Τα μέτρα δεν «κλείδωσαν», σκλήρυνση της στάσης προς τρόικα

🕔20/09/2012 - 18:12

Δεν οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα στη σύσκεψη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, αναβλήθηκαν προκειμένου να εξεταστούν σε νέα σύσκεψη, πιθανόν κατά την προσεχή Πέμπτη, ενώ από τις δηλώσεις τους προέκυψε και κλίμα αμφισβήτησης για τον τρόπο χειρισμού των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ εστάλη ευθέως μήνυμα προς τους εκπροσώπους των δανειστών, ότι τα «τιμωρητικά μέτρα» δεν είναι αποδεκτά, όπως δεν θα γίνουν αποδεκτές και άλλες «οριζόντιες περικοπές». Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε η δήλωση ότι στηρίζει τα μέτρα και την κυβέρνηση αλλά όχι το «πακέτο» που κατατέθηκε, με πολλές επιμέρους αιχμές. Αντιπρότεινε την παράταση των μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χρονικά σε δύο διετίες, ώστε να επιμεριστούν χρονικά.

Για «επιχείρηση εξαπάτησης του λαού», «λεονταρισμούς» και «παράσταση» προαποφασισμένων μέτρων, κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα:

Από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Οικονομικών, προκύπτει ότι η σύσκεψη διεξήχθη μεν σε «καλό κλίμα» αλλά ήταν μια δύσκολη συζήτηση με πολλές ενστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

O κ. Βενιζέλος, στην έναρξη της δήλωσή του επανέλαβε ότι «το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αφού σήκωσε το βάρος της δύσκολης διαχείρισης των πραγμάτων τα προηγούμενα χρόνια, θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και την ψήφιση των μέτρων, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε μια πολιτική, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδώσει αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας για την παρούσα κυβέρνηση». Ταυτόχρονα ωστόσο, «όσο εγγυόμαστε την ψήφιση των μέτρων και τη σταθερότητα της χώρας, άλλο τόσο είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, ώστε το πακέτο των μέτρων αυτών να είναι πράγματι το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο. Να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα», ενώ επανέλαβε με έμφαση πως «ο μη οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων είναι το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλιστεί».

Το ύψος των μέτρων του πακέτου

 Ο κ. Βενιζέλος, αντέτεινε ουσιαστικά σε όσα είχε δηλώσει πριν ο υπουργός Οικονομικών, ότι «δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα». Στο τέλος της δήλωσής του, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους δήλωσε πώς κατά την άποψή του «υπάρχει συμφωνία για περίπου 8 δισ. ευρώ, η οποία συμφωνία αφορά το σκέλος των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων. Αυτό είναι ήδη υπερβολικό. Υπολείπονται 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό το 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να αυξηθεί... Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μεγαλύτερη συμβολή των λειτουργικών περικοπών του δημοσίου. Φάρμακο, άλλες δαπάνες υγείας, άμυνα, δημόσια διοίκηση» .

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για τους χειρισμούς της : «Θυμάστε ότι δεν έγινε δεκτή στην πράξη η επίμονη πρότασή μου για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Αν είχε συγκροτηθεί η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, θα είχαμε συμπράξει ενεργά και επίσημα σε όλες τις φάσεις... Αλλά, όταν κάποιοι έρχονται την τελευταία στιγμή και λένε «ελάτε κι εσείς στις επαφές», δεν το εννοούν. Το λένε πολύ αργά και άκομψα απευθυνόμενοι στο ΠΑΣΟΚ». Υπογράμμισε ότι  «πρέπει να επιταχυνθεί πλέον η διαδικασία...γιατί η καθυστέρηση μας εκθέτει σε κινδύνους».  

Μάλιστα έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας πως ζήτησε να γίνει νέα συνάντηση αρχηγών μόλις το επιτελείο είναι  έτοιμο, διότι «πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα και με οριστικοποιημένη τη συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου»

 Τόνισε όμως ο κ. Βενιζέλος, ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει «όπως–όπως, όσο–όσο. Όχι με κάμψη της διαπραγματευτικής δύναμης που πρέπει να έχει η χώρα. Όχι σε βάρος της κοινωνίας. Όχι με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας που δυστυχώς πολλές φορές την έχει η τρόικα σε αυτά που λέει. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και είναι πολύ περήφανος για να αντιμετωπίζεται «παιδαγωγικά» και τιμωρητικά», επικαλούμενος σχετική δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. 

Κατά τον κ. Βενιζέλο η πρόταση που θα έρθει στη βουλή θα πρέπει να έχει «αντίβαρα. Το αντίβαρο μέτρων κοινωνικής προστασίας, το αντίβαρο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και το αντίβαρο που πρέπει να μας δώσουν οι εταίροι μας σε σχέση με την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση Βενιζέλου για την παράταση  

Κατέθεσε εκ νέου την πρόταση για παράταση που θα «επιτρέψει να κλιμακώσουμε τα μέτρα σε δυο φάσεις, σε δυο διετίες. Αυτό ετέθη στη σημερινή συζήτηση. Είναι μια διέξοδος, η οποία υπάρχει και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Θα την προτείνει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Εάν μέχρι το 2014, στην πρώτη διετία, καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και την αλλαγή του κλίματος, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα της δεύτερης διετίας», είπε αφήνοντας να εννοηθεί από τα παραπάνω, ότι έχει συμφωνήσει με αυτή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Παρ΄ όλα αυτά σχολίασε επικριτικά προς την ΝΔ ότι «τα ισοδύναμα απέτυχαν, δεν θέλω να τα σχολιάσω. Είναι η λογική της παράτασης που επιτρέπει ηπιότερα μέτρα και λογική και δίκαιη κλιμάκωση και αποφυγή της τελευταίας δέσμης μέτρων, εάν αποδώσουν αποτέλεσμα όλα τα άλλα».

Οι διαφωνίες με την τρόικα           

Τόνισε πως «η τρόικα ζητάει δύο δισεκατομμύρια αποτέλεσμα», «αλλά όχι τα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα. Πρέπει να προέλθουν από εκεί που υπάρχει φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή». Τέλος αναφέρθηκε στην «εσωτερική ισορροπία του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Η γενική εικόνα ήταν ότι περίπου 6,5 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και 5 δισ. ευρώ από τη λειτουργία του κράτους: από τη δημόσια διοίκηση και τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, από την υγεία, το φάρμακο, την άμυνα, κοκ. Αυτή η ισορροπία πρέπει να διατηρηθεί. Ήδη έχει διαταραχθεί. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική κατανομή και πρέπει τα υπουργεία να τεκμηριώσουν την περικοπή δαπανών που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προς την τρόικα με τον καλύτερο τρόπο και με νομοθετημένες εγγυήσεις αποτελεσματικότητας, όπου χρειάζεται».

Κληθείς μεταξύ άλλων να σχολιάσει το κλίμα στη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Βενιζέλος, άφησε αιχμές κατά της χθεσινής «διαρροής» του κ. Στουρνάρα για «γκρίνιες». Είπε: «Το κλίμα είναι πάντα καλό, δημιουργικό, καλόπιστο, αλλά έχουμε υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία.  Εμείς είμαστε συνεπείς. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα. Κανείς δεν γκρινιάζει και κανείς δεν θέλει να μετακυλήσει αλλού το βάρος».  

 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δεν έχει κλείσει τίποτε οριστικά. Όσοι βιάστηκαν να πουν ό,τι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί, έχουν κάνει λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς, τον υπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε: «Συνεχίζεται, όμως, η διαπραγμάτευση. Η τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως και η λειτουργία αυτής της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός ο κ. Κουβέλης και σε νέα ερώτηση εάν υπάρχουν άξονες πάνω στους οποίους έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα πορευθούν, επανέλαβε: «Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται».

Ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας που συμμετείχε στη σύσκεψη, επανέλαβε και αυτός ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και πρόσθεσε πως «υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου, αλλά παραμένει ακόμα ένα κομμάτι, το οποίο παραμένει ανοιχτό. «Είναι, κυρίως, μέτρα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του κράτους». Σημείωσε  ότι «είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση, πολύ δύσκολη. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».

Ερωτηθείς τέλος ο κ. Στουρνάρας, εάν η τρόικα μπορεί να δεχθεί τα διαθρωτικά μέτρα, απάντησε: « Αυτό προσπαθούμε και αυτό είναι και το σημείο τριβής. Αυτό ελπίζουμε».

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών αποτελούν την κορύφωση της επιχείρησης εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρών, παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και η αδυναμία τους να υπερασπιστούν μπροστά στο λαό  το νέο πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής και οικονομικής ισοπέδωσης», ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε ανατροπή των μέτρων μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης, δήλωσε ότι «η παράσταση της δήθεν ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης παίρνει νέα παράταση τουλάχιστον ως την άλλη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα οι κυβερνητικοί εταίροι, ή αναζητούν τρόπο ανακοίνωσης των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί υπό τον φόβο των αντιδράσεων των εξαπατηθέντων πολιτών ή κάποιος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο χωρίς ακόμα να ξέρουμε το γιατί.»

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!