Ψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή το Πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

🕔07/02/2019 - 14:49

Αποδοχή ανεξαρτήτως πολιτικής γραμμής ζήτησε ο Ν. Τόσκας - Ψήφιση από 180 βουλευτές ζήτησε ο Π. Καμμένος

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που τώρα παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Να αποδεχθούν το «Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας, κάλεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, κατά τη σχετική συζήτηση. «Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τόσκας χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία της χώρας μας, μας έχει κάνει καχύποπτους και μερικές φορές καλά κάνουμε, όμως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις και να βλέπουμε φαντάσματα. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι πανάκεια και η χώρα μας έχει κατά καιρούς πολλά παράπονα, όμως φοβίζει η μοναχικότητα σε μια περιοχή με μεγάλες αντιπαλότητες. Η χώρα μας είναι δυνατή και μεγάλη. Και οι συμφωνίες είναι συμφωνίες συμφερόντων. Έχουμε και γεωπολιτικό συμφέρον με τη Συμφωνία, που έχει σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής ενώ και οικονομικά θα επωφεληθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας. Επισήμανε επιπροσθέτως ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικώς με τη δήλωση καταψήφισης του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της ΝΔ σχολίασε ότι αυτή οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας - είναι απόδειξη της υποταγής της ΝΔ στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσβλέπει -αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει- σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος», εκτίμησε ο κ. Τόσκας.

Ακόμη απευθυνόμενος προς εκείνους «που τοποθετούνται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται την αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα μιας αφηρημένης αντιιμπεριαλιστικής τοποθέτησης να αγνοούμε την συγκεκριμένη διεθνή πραγματικότητα, να χάνουμε το έδαφος της προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας.

Εξάλλου, ο κ. Τόσκας σχολίασε σχετικώς με τις τοποθετήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου «πως η ψεύτικη και προσχηματική καλυμμένη διακήρυξη για τα ιστορικά μας σύνορα που φτάνουν τάχα μέχρι την Σερβία αντιπροσωπεύει μεγάλο κίνδυνο [...] Ο τυχοδιωκτισμός αυτός, που συνυπάρχει με τον ενδοτισμό στους ισχυρούς, δεν μπορεί να είναι δεκτός από το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο» επισήμανε.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές, εκτός και ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο «που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως «δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο». Όπως είπε, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

«Αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ είναι θέμα εκείνων που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί εκείνοι ανέλαβαν τις ευθύνες και εκείνοι αποδέχτηκαν τους κινδύνους. Και επίσης η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της Συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ. Ούτε η παράταξή μου ούτε εγώ βεβαίως ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, που κάλεσε όσους έχουν ψηφίσει «και σήμερα εδώ ξιφουλκούν για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να πουν ό,τι δηλώνει ο Ζάεφ αλλά και οι ξένοι ηγέτες από την ψήφιση της συμφωνίας και μετά. Να μιλήσουν δηλαδή για ‘Έλληνες και Μακεδόνες’».

Όπως είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, η ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα αναδεικνύει τη σκοπιμότητα του ΝΑΤΟ - που αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μια κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού. «Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την κατάσταση των πραγμάτων πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Αυτή είναι καταστατική μας θέση, μετά από πορεία, λόγω δικτατορίας και κλυδωνισμούς καταλήξαμε από τη δεκαετία του '80 σ' αυτό και το υπηρετούμε με τρόπο ρητό, σαφή και διάφανο» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ανακόλουθος προς τις στρατηγικές του θέσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα εισηγείται την κύρωση του Πρωτοκόλλου, είναι το κόμμα που διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2014 έλεγε: ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι σχηματισμοί που θα αναλάβουν την εποπτεία της διεθνούς ειρήνης. Verbatim ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός δήλωνε ότι ένας από τις πιο ισχυρούς συμμάχους της πατρίδας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης», κατέληξε.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έθεσε ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους. «Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους. Καθώς πλέον το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος. Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», είπε ο κ. Καμμένος και προανήγγειλε ότι αυτό το θέμα επιφυλάσσεται να το θέσει και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Επίσης, ζήτησε από τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτού ώστε να καταγραφεί η άποψή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτήν τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε ξεκάθαροι. Καταψηφίζουμε την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρούμε προδοτική για τη χώρα και παραχώρηση του όρου Μακεδονία», είπε ο κ. Καμμένος, που τόνισε πως «το παράξενο είναι, ότι κύριος υποστηρικτής της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπω μαχόμενοι όλοι να στηρίζετε τη συμφωνία αυτή. Δεν σας προβληματίζει ότι η Συμφωνία αυτή οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης στα Σκόπια αύριο και με την υπογραφή σας και με την ψήφο σας, αυτή η βάση θα φιλοξενήσει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ, εντός των επομένων εννέα μηνών;».

«Σήμερα υπογράφετε και εγκρίνετε την ίδρυση της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια», είπε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε «πού είναι οι ευαισθησίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάλυση της δημοκρατίας στο κρατίδιο των Σκοπίων».

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μόνο δημοκρατική δεν ήταν. Είδαμε εκβιασμούς, φυλακίσεις και αποφυλακίσεις βουλευτών, μέχρι να υπάρξει ο αριθμός των βουλευτών, που απαιτούνταν για τη στήριξη της Συμφωνίας. Είδαμε να παραβιάζονται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Το δημοψήφισμα δεν ήταν έγκυρο. Ούτε αυτό δεν σας πείραξε;», υποστήριξε ο κ. Καμμένος, λέγοντας πως «αυτή η Συμφωνία δεν φέρει καν την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραφή που απαιτείται για να είναι έγκυρη η Συμφωνία από την άλλη πλευρά». Επίσης, υποστήριξε ότι η Συμφωνία παραβιάζεται ακόμη και τώρα, με τις δημόσιες δηλώσεις εκείνων που την υπέγραψαν από την άλλη πλευρά.

Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε ότι «η Συμφωνία ανατρέπει ακόμα και τη Συμφωνία της Γιάλτας και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα δράματα, στο χώρο των Βαλκανίων στο μέλλον».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, είπε ότι θέση της είναι το erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό, «δηλαδή παράδοση του όρου Μακεδονία και το ‘Βόρεια Μακεδονία’ δώρο στους Σκοπιανούς».

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του κόμματός του, λέγοντας πως «εμείς που έχουμε σταθερή θέση και τη στηρίξαμε αυτή τη θέση αποχωρώντας από την κυβέρνηση, κινδυνεύουμε, με μεθοδεύσεις του προέδρου της Βουλής να πληρώσουμε ακόμη και με διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας».

Αναφέρθηκε δε και ονομαστικά στις Κατερίνα Παπακώστα και Έλενα Κουντουρά και στους Τέρενς Κουίκ και Βασίλη Κόκκαλη, προσθέτοντας πως «το αριστερό άνοιγμα, ο κεντροαριστερός προοδευτικός πόλος έγινε με δεξιό πρόσημο».

Για τα ζητήματα συνταγματικότητας αποφαίνεται η Ολομέλεια, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας και θύμισε ότι το Σύνταγμα της χώρας μας είναι υπέρτερο από οτιδήποτε άλλο.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος το άρθρο 28 παρ. 2. Είναι πάγια ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, το 2009, όμορο κράτος, επίσης, για το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί αυτή η επιχειρηματολογία, δεν είχε τεθεί ζήτημα 3/5». Μάλιστα, τόνισε ότι το Σύνταγμα ζητά πλειοψηφία 3/5 όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες. Η άποψη της κυβέρνησης, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, είναι ότι η διαδικασία προχωρά με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος.

«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην Ολομέλεια κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το είχαμε αποκρούσει ως παράταξη», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις συμβάσεων που προχώρησαν με το άρθρο 28 παρ. 1, παρατηρώντας ότι αυτή η διάταξη είναι μονόδρομος με δεδομένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.

«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες όταν η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο. Τότε προσποιήθηκε πως δεν καταλάβαινε την ουσία της πρότασης δυσπιστίας. Επομένως η τότε ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του. Σήμερα, αυτό που λέει στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, που συμπλήρωσε πως και στο θεσμικό επίπεδο, «μέχρι τώρα η Βουλή ψήφιζε όλες τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ με το άρθρο 28 παρ. 1, όπως έγινε και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε χρόνο που ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της πλειοψηφίας».

«Η Αλβανία δεν μπήκε με το άρθρο 28 παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αμερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγματικό; Δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κατασκοπεία σε όλη την Ελλάδα; Όταν δίνετε καινούργια βάση στο Στεφανοβίκειο; Στην Αλεξανδρούπολη; Αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας; Τι είναι;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτά δεν έγινε ποτέ συζήτηση στη Βουλή. «Εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28. Να μην παραχωρείται καμία κυριαρχία της χώρας και να είναι η Ελλάδα μια ανεξάρτητη χώρα», είπε ο κ. Παφίλης.

«Η υπογραφή όλων σας, που θα τεθεί δεν έχει μελάνι, έχει αίμα και θα σας κυνηγάει και θα το πληρώσετε πολύ ακριβά σε όλη την πολιτική ζωή που θα υπάρχει και ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων σήμερα, θα σηκώσουν κεφάλι οι λαοί. Και όσο να γίνετε πλυντήριο του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, είναι τόσο το αίμα που δεν ξεβάφει» υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, που διάβασε αποσπάσματα από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας» και «η αποστολή -δηλαδή, όπως εξήγησε, η αμερικάνικη πρεσβεία- να ενθαρρύνει την Ελλάδα να υποστηρίζει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων συμπεριλαμβανομένων της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας ονόματος της ΠΓΔΜ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να χτυπήσει τη Σοβιετική Ένωση και τις σοσιαλιστικές χώρες και για να αποτρέψει την τάση των λαών να περάσουν προς τον Κομμουνισμό, το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο οπλισμένος φονιάς του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, είπε σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρα που να προσπάθησε να κάνει κάτι άλλο και να μην επενέβη το ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στην Βενεζουέλα είπε ότι «άμα έχεις υπουργείο Εξωτερικών και κυβέρνηση που έχουν τσίπα, εκδίδουν μια ανακοίνωση που θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση» και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ «ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε, τέτοια υποταγή».

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ, το ΝΑΤΟ μετά το '90 όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά έγινε πιο επιθετικό και επέβαλε με φωτιά και σίδερο τη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού σε όλη την ανθρωπότητα. Απευθυνόμενος σε όλους «όσοι ισχυρίζονται ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης», υπενθύμισε «τον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίζοντας υποδομές, γέφυρες, σχολεία, άμαχους, πρόσφυγες, νοσοκομεία ακόμα και μαιευτική κλινική με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και βόμβες στείρωσης, όπως αποκάλυψε πιλότος που παραιτήθηκε από την Ισπανική Πολεμική Αεροπορία». «Σε αυτούς στέλνετε και τη χώρα μας και το γειτονικό λαό» πρόσθεσε.

Στις αναφορές της κυβέρνησης για το ΝΑΤΟ ως «παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας» και για τη δική της «φιλειρηνική πολιτική», ο Θ. Παφίλης απάντησε, ότι «η κυβέρνηση έχει υπογράψει όλα τα σχέδια του ΝΑΤΟ που είναι πολεμικά» και ότι «συμμετέχει, όταν ο ελληνικός λαός δεν έχει να φάει, σε όλα τα πολεμικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια. Είναι φιλειρηνική πολιτική να έχεις κάνει την Ελλάδα επιθετική αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση για τα σχέδια του ιμπεριαλισμού και να κορδώνεσαι;».

«Να ξέρετε όλοι σας ότι θα τα πληρώσετε πολύ ακριβά από τους λαούς όταν ξεσηκωθούν. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε στόχο ολόκληρη με αυτά που κάνετε και δείτε τις δηλώσεις του Ρώσικου υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση εμπλοκής όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπονται σε στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αν ακούσει κανείς τις φωνές υπέρ του ΝΑΤΟ «δεν θα καταλάβει αν είναι η φωνή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν υπάρχει αριστερό κόμμα ή που θέλει να λέγεται αριστερό σε όλη την οικουμένη που να είναι υπέρ του ΝΑΤΟ. Εσείς λοιπόν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλισμό, τους δολοφόνους της ελπίδας των λαών. Εμείς με τους λαούς στον δρόμο της αντίστασης, της φιλίας, της ειρήνης, της κοινωνικής ανατροπής. Αυτό είναι το αριστερό ‘Όχι’ και να το ξέρουν ορισμένοι που κάνουν λογοκοπίες» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Το θέμα είναι να θωρακίσουμε μια ορθή διαδικασία. Παρέλκουν οποιαδήποτε επιχειρήματα περί συνταγματικότητας. Δεν είναι αρμοδιότητά μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί η ονομασία του γειτονικού κράτους περιέχει μια ελληνική λέξη ενώ οι κάτοικοι της γείτονος δεν είναι Έλληνες» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης. «Μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης δεν χωράνε μισόλογα. Η Ελλάδα αναγκάστηκε σήμερα να βάλει και δεύτερο φίδι στον κόρφο της», είπε και σημείωσε πως «η Ελλάδα υποχρεώνεται σήμερα να αγκαλιάσει άλλον έναν εκβιαστή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα υποκύπτει και ανοίγει την πόρτα το σπίτι της σε αναξιόπιστους και επικίνδυνους. Η Ελλάδα θέλει δεν θέλει υποχρεώνεται να αποκαλεί σύμμαχο τα Σκόπια. Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο αυτενέργειας και μας καθορίζουν τις τελικές μας αποφάσεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κάποιος χρήσιμος στον τόπο του με το να υποστηρίζει ότι όλα αυτά γίνονται με τη θέληση των Ελλήνων και τη δική μας πρωτοβουλία».

Το 80% των Ελλήνων διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε. «Ό,τι έγινε, ό,τι γίνεται και ό,τι θα γίνει, θα τα βιώσουμε όλοι μαζί, ως σύνολο, ως έθνος» ανέφερε, σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από όσα και γράφει το «παλιόχαρτο της λίμνης», τα όσα έρχονται, και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι τέτοιας έντασης και μεγέθους που μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.

«Η ευθύνη μας είναι τεράστια και αν θέλουμε να σταθούμε στο ύψος που επιτάσσει η ιστορία, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», είπε καλώντας όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν ποιος ο ρόλος και η θέση της Ελλάδας στη Συμμαχία και αν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. «Έχουμε δύναμη να ασκήσουμε βέτο σε οτιδήποτε; Σε ποια κατάσταση θα ήμασταν αν δεν ήμασταν μέλη του ΝΑΤΟ; Σε ποια κατάσταση θα βρίσκονταν οι ΕΔ αν δεν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ; Σε ποιο βαθμό εξαρτάται η αμυντική μας ικανότητα από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ; Πόσο μας χρειάζονται οι σύμμαχοι; Υπάρχουν μέλη διαφορετικών ταχυτήτων στη Συμμαχία; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή;», ανέφερε και διερωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι πραγματικά σε θέση να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση. «Μήπως ακούσατε τι έγινε χθες στη Σερβία; Μήπως έφτασε στα αυτιά σας η πληροφορία πως το Κόσοβο μιλάει ανοιχτά για αλλαγές συνόρων; Στην Αλβανία έχετε καταλάβει τον διωγμό που υφίστανται τα μέλη της ελληνικής ομογένειας; Ποια είναι η γνώμη σας για την αμεσότητα της τουρκικής απειλής; Αυτά πρέπει να απαντήσουμε για το εθνικά ωφέλιμο» είπε ο κ. Σαρίδης.

«Είμαστε μια μικρή δύναμη, μέλος μιας ισχυρής συμμαχίας, στην οποία δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πως θα μας προστατεύσει από τους δικούς μας εχθρούς. Σίγουρα θα μας ζητήσει να πολεμήσουμε τους δικούς της εχθρούς, θέλουμε δεν θέλουμε» σημείωσε και τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων πρέπει μέσω αρνητικής ψήφου να στείλει μήνυμα πως είναι άλλο να συναινούμε γιατί εκβιαζόμαστε σε κάτι και τελείως άλλο να το δεχόμαστε μέσα μας ως αληθινό.

«Μπορεί το Ποτάμι να πλήρωσε - με τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του- την συνέπεια και την τόλμη του, εμείς οι ‘πρόθυμοι’, όπως μας έλεγαν ειρωνικά και κάποιοι έγκριτοι δημοσιογράφοι, ήμασταν πρόθυμοι να βάλουμε αυτό που θεωρούμε εθνικό συμφέρον πάνω από την πολιτική μας επιβίωση και σώσαμε την τιμή και την υπόληψη του προοδευτικού φιλελεύθερου κέντρου και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ήταν θετικό απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και αρνητικό έως σφόδρα αρνητικό απέναντι στη κυβέρνηση», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Μαυρωτάς σημειώνοντας: «Θα ήταν άδικο για τον προοδευτικό, φιλελεύθερο, κεντρώο χώρο να αφήναμε να καταγραφεί από τον ιστορικό του μέλλοντος μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως η υπεύθυνη, ορθολογική, ευρωπαϊκή φωνή, σε ένα τόσο κομβικό και ιστορικό ζήτημα», είπε ο κ. Μαυρωτάς, προσθέτοντας «στο Ποτάμι δεν είμαστε Ευρωπαίοι αλά κάρτ». Διερωτήθηκε δε μήπως θα είχαμε περισσότερα προβλήματα αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «εκτός συμμαχιών, είμαστε ευάλωτοι».

Ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η παρουσία της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι προς το εθνικό συμφέρον» και πρόσθεσε πως «δεν εφησυχάζουμε, καθώς η ισχύς μιας χώρας καθορίζεται από την γεωπολιτική της θέση, την αποτρεπτική της ικανότητας, τις συμμαχίες της, αλλά και την οικονομία της, μέσα από την οποία περνά η ουσιαστική ανεξαρτησία μιας χώρας».

«Το να γίνει η Βαλκανική πεδίο συνεργασίας και όχι αμοιβαίας καχυποψίας θα πάρει λίγο χρόνο αλλά θα δώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ανάγκη η χώρα και ειδικά η Μακεδονία μας», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «η

Συμφωνία των Πρεσπών ειναι αφετηρία και από εμάς εξαρτάται αν θα μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες και θα ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές ή το αντίθετο. Θέλουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθησή, εξωστρεφή, υπεύθυνη, πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή, ή μια Ελλάδα φοβική, περίκλειστη και απομονωμένη που συνεχώς θα βάζει το κεφάλι της στην άμμο; Είμαι θετικός στο Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ».

«Προδοσία δεν κάνατε, προδότες δεν είστε, αλλά κάνατε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, ο Πάνος Καμμένος είναι αυτός που προσήψε στο κυβερνών κόμμα μομφή για προδοσία, ο ίδιος δηλαδή για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως είναι ένας «απλός κεντροδεξιός». «Φάτε τώρα από τον κ. Καμμένο το ‘είστε προδότες’, για να μάθετε με ποιόν συνεργάζεστε» είπε και χαρακτήρισε ως «ψευδές» το επιχείρημα του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι δεν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση μομφής, επισημαίνοντας ότι αν ο κ. Καμμένος απέσυρε τότε την εμπιστοσύνη του, δεν θα είχε προλάβει ο κ. Τσίπρας να «κλείσει συμφωνία» με την κ. Παπακώστα και την κ. Κουντουρά, θα είχε χάσει την εξουσία και δεν θα «περνούσε» ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημείωσε δε ότι το χειρότερο που έκανε ο Πάνος Καμμένος είναι ότι, όταν στις 11 Ιουλίου έγινε η πρόσκληση των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έβαλε την υπογραφή του. «Είναι δυνατόν να υπογράφει και αυτή η συμφωνία να είναι προδοτική καθόλα;» διερωτήθηκε σημειώνοντας πως «πρόκειται δηλαδή για έναν αληθινό τραγέλαφο, που μόνο η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά μπορούσε να προσφέρει στην ελληνικό λαό».

Απαντώντας στις κατηγορίες εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ότι η ΝΔ είναι ανακόλουθη προς τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής μη ψηφίζοντας το Πρωτόκολλο, ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε ότι όλες οι ιστορικές επιλογές της αποδεικνύουν ότι η σημερινή της θέση όχι μόνον δεν έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία της, αλλά είναι σε συνέχεια της ιστορίας της.

Τέλος, ανέφερε ότι το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς ότι «θα πάρουμε τα Σκόπια από την αγκαλιά της Τουρκίας» είναι έωλο, διότι - όπως είπε -, λόγω της ένταξης της γείτονος στη Συμμαχία, οι σχέσεις των δύο χωρών θα γίνουν στενότερες. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η γειτονική χώρα θα υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας και όχι τις ελληνικές, «γι' αυτό άλλωστε κι ο πρωθυπουργός τους φρόντισε αμέσως να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας, για να διαβεβαιώσει την Τουρκία ότι στρατηγικός εταίρος των Σκοπίων παραμένει η Τουρκία κι όχι η Ελλάδα. «Όλες σας, λοιπόν, οι ελπίδες είναι απλώς για να δικαιολογήσετε στον εαυτό σας και στον λαό τη μεγάλη ζημία που κάνατε στην Ελλάδα» κατέληξε.

Η πολιτική των εθνικών συμφερόντων δεν μπορεί να οδηγείται από τον απομονωτισμό και την εχθρικότητα προς πάντες, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και σημείωσε: «Στην πολιτική των εθνικών συμφερόντων, διαλέγει κανείς πώς στέκεται. Διαλέγει να σταθεί στη διεθνή κονίστρα με φοβικότητα; Με εχθρικότητα προς πάντες; Με εσωστρέφεια; Με απομονωτισμό; Ή επιλέγει ανοιχτούς ορίζοντες, καλές συνεργασίες, θετική προσέγγιση και ευρωπαϊκό προσανατολισμό;».

«Φτάσαμε σήμερα να συζητούμε την ένταξη ενός κράτους στο ΝΑΤΟ. Δεν συζητούμε αν εμείς θα τους βάλουμε στο ΝΑΤΟ. Συζητούμε εάν θα γίνει δεκτή η δική τους αίτηση», υπενθύμισε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο λαός, 30 χρόνια περίπου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έχει αποφασίσει να βγει από έναν ιδιότυπο βαλκανικό απομονωτισμό. Έχει αποφασίσει ότι μέχρι σήμερα, αυτοί οι οποίοι τον κηδεμόνευαν απέτυχαν. Και αποφασίζει ο λαός να περάσει στην άλλη πλευρά και κάνει στροφή 180 μοιρών. Θέλουν να μπουν στην ΕΕ και να μπουν στο ΝΑΤΟ». Για να κινηθεί η γειτονική χώρα σε αυτή την κατεύθυνση, έπρεπε να λύσει ένα πρόβλημα που το έβρισκε μπροστά της επανειλημμένα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπόλαρης υπενθύμισε ότι η πρότερη αδιαλλαξία της ηγεσίας των Σκοπίων, άφησε τη χώρα εκτός ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, και κράτησε μέχρι και το 2016 και το 2017 - εξ ου και η ΠΓΔΜ δεν κινείτο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. «Η χώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, έχει ένα λαό που γνωρίζει την αλήθεια και αποφάσισε να απαλλαγεί από μια λογική πλαστογράφησης της Ιστορίας, παραποίησης των ιστορικών γεγονότων, κόντρα στην ακαδημαϊκή ιστορική γνώση και κοινότητα, η οποία τον κρατούσε απομονωμένο και τον έθετε απέναντι στην Ελλάδα» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε: «Σήμερα έρχονται και κάνουν μια πανηγυρική δήλωση. Λένε 'είμαστε Σλάβοι, η γλώσσα είναι σλαβική'. Αυτή η πανηγυρική δήλωση κλείνει το πρόβλημα που υπήρξε τα τελευταία 70 χρόνια. Αποφάσισαν να μην οικειοποιηθούν πράγματα που δεν τους ανήκουν. Και αυτή η έξαρση του εθνικισμού, που ήθελε να οικειοποιηθεί τον Μ. Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, τον Αριστοτέλη, τη Βεργίνα κλπ., πάει στην άκρη».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην κοινή διεπιστημονική επιτροπή που έχει ξεκινήσει ήδη το έργο της «για να σβήσουν από τα σχολικά βοηθήματα, τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες όλα τα στοιχεία που έχουν αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό, είναι κόντρα στη διεθνή επιστήμη, όπως είναι παγκοσμίως παραδεκτή».

«Από τη στιγμή που λύνεται το ζήτημα, και λύνεται επιστημονικά και οδηγούνται σε διεθνείς ομολογίες, είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι η Τουρκία διαφώνησε», επεσήμανε και τόνισε πως η μεγάλη πρόκληση είναι να μην αφήσει η Ελλάδα να διαχειρίζονται τους γείτονες, εκείνοι που τους εκμεταλλεύονταν επί χρόνια. 

Με την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Δουζίνας, ζήτησε να αποφευχθούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και ύβρεις που δεν έχουν θέση στο Κοινοβούλιο.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης για το μετρό και τον ΟΑΣΘ

Γιάννης Μαγκριώτης

Στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός για τα δημόσια έργα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο νέος ευρωπαϊκός συμβιβασμός και η εκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Νότης Μαριάς

Η οριακή εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέδειξε τις συμμαχίες αλλά ταυτόχρονα και τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ελληνικές εξαγωγές 2010-2017

Τράπεζα Πειραιώς

Θετικές επιπτώσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τα διαρθρωτικά μειονεκτήματα Μια από τις βασικές συζητήσεις την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλα

Τα ψεύτικα τα μούσια τα μεγάλαΝίκος Μωραΐτης Με τις εκλογές του Ιουλίου οι Έλληνες κατέστησαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα τα fake news. Αφού τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δόγμα «εάν σας αρέσει» από συνδικαλιστές αστυνομικούς για το περιστατικό στο Θριάσιο

σας αρέσει» από αστυνομικούς για το ΘριάσιοΔημήτρης Αγγελίδης Πλήρη κάλυψη δίνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής στους αστυνομικούς που...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Public Issue (5-7-2019) - πολιτικό βαρόμετρο Πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, που φτάνει ακόμη και τις 15,5 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφει δημοσκόπηση της Public Issue για τις εκλογές της... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Rass για το Action24 (5-7-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ για τις εκλογές της Κυριακής δείχνει ακόμη μια δημοσκόπηση . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που έγινε από την... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ

Το Digital Greece στην 84η ΔΕΘ


Το συνολικό του όραμα για την ψηφιακή Ελλάδα θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, από τις 7 έως τις 15...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας; Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας;

Ξέρετε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο κινητό σας;Η συγγραφέας Adrienne Matei ξοδεύει 2 ώρες και 20 λεπτά την ημέρα...

Νέα Τεχνολογίας Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο πίσω μέρος Αυτό (ίσως) θα είναι το OnePlus 7T με κυκλική κάμερα στο...

Ο CEO της OnePlus, Pete Lau πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του εργάζεται σε ένα δεύτερο 5G smartphone...

Κύπρος - Ειδήσεις Αλληλεγγύη Μακρόν έναντι τουρκικών προκλήσεων Αλληλεγγύη Μακρόν έναντι τουρκικών προκλήσεων

Την αλληλεγγύη και την επαγρύπνηση της Γαλλίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική...

Ειδήσεις υγείας Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε έξαρση η νόσος Τέσσερις ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σε...

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου, ο ιός...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση - Λαμπερή εμφάνιση της 46χρονης στο pre-wedding πάρτι - ΦΩΤΟ Αντίστροφη μέτρηση για τον γάμο της Χάιντι Κλουμ στη...

Η Χάιντι Κλουμ και ο σύζυγός της Τομ Καουλίτζ θα παντρευτούν για δεύτερη...

Νέα για αυτοκίνηση Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των Μεγάρων Δοκιμάζουμε Porsche 959 και 918 Spyder στην πίστα των...

Στην εποχή της, η Porsche 959 ήταν το πιο προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο του πλανήτη. Και το πιο γρήγορο....

Αγροτικά Νέα Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που επλήγησαν η Τράπεζα Πειραιώς Πως θα στηρίξει τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας που...

H Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει άμεσα κάθε αίτημα για παροχή διευκόλυνσης σε αγρότες, στους...

Πολιτιστικά Νέα «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη»: Ένα ερωτικό γράμμα του Γούντι Άλεν στην αγαπημένη του πόλη «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη»: Ένα ερωτικό γράμμα του...

Περπατώντας «Μία Βροχερή Μέρα στη Νέα Υόρκη» του Γούντι ΆλενΓιώργος Ρούσσος Ο υπερβολικά εκφραστικός...

Εκπαιδευτικά Νέα Το ΦΕΚ με τη   νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά Το ΦΕΚ με τη νέα εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου στα μαθήματα...

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η   νέα τροποποιημένη Εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου  στη Βιολογία,...

Τουρισμός - Ειδήσεις Κατά γράμμα Κατά γράμμα

Το Collio είναι αυτό που λέει η λέξη. Λόφοι και μόνο λόφοι. Μια (υποτιμημένη) οινική ζώνη στη βορειοανατολική...

Επιστήμη - ειδήσεις Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video) Tα πεφταστέρια θα «βομβαρδίσουν» το νυχτερινό ουρανό (video)

Πιστές στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή θερινή βροχή από...

Ξεχωριστές ειδήσεις Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μετά από διάρρηξη Βρετανία: 93χρονη πέθανε από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς...

Μια 93χρονη γυναίκα απεβίωσε έπειτα από διάρρηξη στο σπίτι της και η αιτία αποδόθηκε στο σύνδρομο «ραγισμένης...