Σχετικά φυσιολογική η πορεία της πανδημίας, είπε ο Σ. Πέτσας

🕔10/06/2020 - 13:52

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο κορωνοϊός υπάρχει γενικά στον πληθυσμό σε χαμηλά επίπεδα

«Η πορεία της πανδημίας είναι σχετικά φυσιολογική», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που σημείωσε πως «υπάρχει μια βεντάλια μέτρων που μπορεί να ληφθούν μέχρι να φθάσουμε σε τοπικά lockdown». Παράλληλα, επέστησε την προσοχή, επισημαίνοντας πως αν εφησυχάσουμε θα θέσουμε σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως «ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, ο R0, είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ήταν, όταν ήραμε το lockdown, κάτω από 0,30 σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι γενικά στον πληθυσμό υπάρχει ο κορωνοϊός, αλλά σε χαμηλά επίπεδα. Τι πρέπει να προσέχουμε; Τις τοπικές εστίες». Πρόσθεσε δε ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Επιτροπή και από το υπουργείο Υγείας να εξετάσουν όλες τις περιπτώσεις, ώστε να έχουμε ένα μενού επιλογών με μέτρα, που θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για περιορισμό της διασποράς σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.

«Μπορεί να χρειάζεται ένας περιορισμός κίνησης εκτός γεωγραφικών ορίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι περιορισμός της κυκλοφορίας ή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων», απάντησε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση για ενδεχόμενα τοπικά lockdown.

Αναφορικά με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «κατά τις τελευταίες αφίξεις μέχρι χθες, έγιναν περίπου 1.300 tests και βρέθηκαν 30 θετικά κρούσματα. Η μεγάλη πλειοψηφία -οι τέσσερις στους πέντε από τους ταξιδιώτες- ήταν Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό. Δεν έχουμε ακόμα δει αύξηση κρουσμάτων από τουριστικές ροές. Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά, σταδιακά, αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου. Γι' αυτό θα παρουσιαστεί τα επόμενες μέρες από το υπουργείο Υγείας και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η στρατηγική την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα tests, ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι, θα είναι στοχευμένοι και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ένα περιστατικό και να το απομονώσουμε από την κοινότητα. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε ν' αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα κρούσματα».

Επανέλαβε παράλληλα πως «φθάσαμε μέχρι εδώ, γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Αν αυτό το χάσουμε, τότε οι ίδιοι θα θέσουμε σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης. Οι επαγγελματίες του χώρου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν είναι απλώς επαγγελματίες, είναι σύμμαχοί μας σ' αυτήν την προσπάθεια. Είναι όμως και πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρέπει να δίνουν την εικόνα ότι τα μέτρα τηρούνται και ότι και ο κάτοικος του νησιού, αλλά και οποιοσδήποτε επιλέξει να πάει σ' ένα νησί, σε οποιαδήποτε γωνιά της πατρίδας μας, είναι ασφαλής».

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ο κ. Πέτσας είπε ότι «όταν παρατηρήθηκε παραβίαση των κανόνων που έχουν συστήσει οι ειδικοί, επιβλήθηκε ένα πολύ βαρύ πρόστιμο. Αλλά δεν μείναμε μόνο σε περιπτώσεις, όπως αυτές τις Μυκόνου. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγιναν 259 έλεγχοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη και επιβλήθηκαν 54 πρόστιμα». «Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, μπορεί να δημιουργεί και πρόβλημα ανταγωνισμού. Γι' αυτό είμαστε εδώ, για να ελέγχουμε αυτές τις συμπεριφορές. Αλλά κυρίως εξαρτάται από εμάς, από την ατομική ευθύνη και από τη συλλογική ωριμότητα που θα επιδείξουμε και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, επεσήμανε πως «πάντα το βασικό ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ποιος είναι ο γείτονας. Εμείς αναγκαζόμαστε να έχουμε υψηλές αμυντικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εδώ και δεκαετίες, γιατί στα ανατολικά μας έχουμε αυτούς τους γείτονες. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία οριοθέτησης, που υπογράφηκε χθες, είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι η πρώτη που γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982. Επιβεβαιώνει τη βασική αρχιτεκτονική της Συμφωνίας του 1977 περί μέσης γραμμής και φυσικά επιβεβαιώνει ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Επομένως, είναι μία πολύ σημαντική συμφωνία». Ωστόσο τόνισε, ότι «δεν ήρθε εύκολα. Υπήρξε μία εξαντλητική συζήτηση πάρα πολλών ετών και σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Το ίδιο γίνεται και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Όταν είμαστε έτοιμοι για μία υπογραφή, τότε θα κάνουμε ανακοινώσεις».

 

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο»

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αγίας Σοφίας, είπε πως αυτή θα πρέπει να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα. Όπως είπε, «δεν είναι θέμα ανησυχίας, είναι θέμα προετοιμασίας. Δεν ανησυχούμε, προετοιμαζόμαστε, όμως, για κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα της Αγίας Σοφίας, είναι τεράστιο ζήτημα, δεν είναι διμερές, είναι παγκόσμιο, γιατί η Αγία Σοφία είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας στην κατεύθυνση που έχει υποδείξει η σημερινή της ηγεσία, θα επιφέρει ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα, μεταξύ ημών και των γειτόνων μας, αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία. Επομένως, είναι μία κίνηση πολύ-πολύ βαριά. Πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσουν σ' αυτό το επίπεδο ή, τέλος πάντων, ότι -μέσω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας- θα υπάρξει περιθώριο για αναδίπλωση της τουρκικής ρητορικής. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα ζητήματα, είτε της Ανατολικής Μεσογείου είτε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγικές ροές, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Είναι άλλο ζήτημα να είσαι προκλητικός και άλλο ζήτημα να είσαι ισχυρός. Η αμερικανική διπλωματία το State Department, πολύ πρόσφατα την προηγούμενη εβδομάδα, καταδίκασε σαφέστατα την τουρκική πρακτική, χαρακτηρίζοντας την τουρκολιβυκή συμφωνία ως μία συμφωνία που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και λέγοντας, ξεκάθαρα, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και το χερσαίο έδαφος», είπε και επεσήμανε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ίσως ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Αλλά για να υπάρξει μια σχέση καλής γειτονίας, πρέπει να σφυρηλατηθεί και από τους δύο, δεν αρκεί ο ένας».

 

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε νέα μέτρα για τους εργαζόμενους»

Για την ενίσχυση των εργαζόμενων ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «στην αρχή της πανδημίας πηγαίναμε εβδομάδα με εβδομάδα, μήνα με μήνα, στα μέτρα στήριξης, γιατί κανείς δεν ήξερε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Μετά επεκτείναμε τα μέτρα στήριξης σε έναν ικανό ορίζοντα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και επιπλέον μέτρα, αν αυτό χρειαστεί και μάλλον φαίνεται ότι θα χρειαστεί. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός μετά τις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε περαιτέρω, όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού, αλλά ολόκληρη την οικονομία».

Διευκρίνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα ταμειακά διαθέσιμα. Ήδη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες εξέπληξαν ευχάριστα τις φορολογικές Αρχές, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνοντας σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα δικαιώματα για αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ήταν φυσικά κάτω από τον στόχο τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά όχι τόσο χαμηλά όσο είχαμε προβλέψει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό μας έδωσε έναν αέρα. Επίσης, βγήκαμε δύο φορές στις αγορές, με αποτέλεσμα να αντλήσουμε σημαντικά κεφάλαια. Και επίσης φαίνεται ότι, στο επόμενο χρονικό διάστημα, η ανάκαμψη -σταδιακά- του τζίρου θα μπορέσει να συντηρήσει μια ικανοποιητική ροή εσόδων, ώστε -παρά τις πολύ αυξημένες δαπάνες που κάναμε για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας- να έχουμε ταμειακή άνεση».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Στα 230 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού - Έχασαν τη ζωή τους ακόμη 3 ασθενείς

15/08/2020 - 19:07 - Συνολικά 230 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 27...

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για το Δεκαπενταύγουστο

15/08/2020 - 18:58 - Διπλό μήνυμα τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τα ελληνοτουρκικά, έστειλε ο πρωθυπουργός,...

Βροχή τα πρόστιμα για ωράριο και μάσκες: «Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη

15/08/2020 - 17:52:00 -

ΝτεΆντρε Τζόρνταν: Μοίρασε φαγητό σε προσωπικό πρώτης γραμμής (pics)

15/08/2020 - 17:51:04 -

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στην Τουρκία - Η προκλητικότητα και η επιθετικότατα δεν μας πτοούν

15/08/2020 - 17:31 - Μήνυμα στην Τουρκία ότι η προκλητικότητα και η επιθετικότατα «δεν μας πτοούν», έστειλε η...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα ΜΜΕ ο covid-19 και η Ικαρία

του Νάσου Μπράτσου Έντονες συζητήσεις και ανησυχία έχει δημιουργήσει στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και στους παραθεριστές στην Ικαρία, τόσο η εμφάνιση...

Δείτε όλο το άρθρο
H Kίνα & ο κόσμος: Δύσκολη ισορροπία με την Ευρώπη

Με το να βρίσκονται στη μέση της αντιπαράθεσης Κίνας-ΗΠΑ, πολλές χώρες της Ευρώπης αναζητούν μια ενδιάμεση οδό, ώστε ούτε τα εθνικά τους συμφέροντα...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ

Πολιτικο-οικονομικό φόρουμ από τη ΔΕΘ-Helexpo τις ημέρες της 85ης ΔΕΘ


Η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Όμως ο...


Δείτε θέμα και σχόλια