Θα εξοφληθούν οι ανεξόφλητες εφημερίες στους γιατρούς του ΕΚΕΠΥ, είπε ο Β. Κοντοζαμάνης

🕔25/01/2021 - 15:58

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στα νησιά

Για άμεση πληρωμή των ανεξόφλητων εφημεριών σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, που μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε: «Αναγνωρίζουμε τη δαπάνη, και είμαστε σε διαδικασία διευθέτησης του ζητήματος. Έχει καταβληθεί ένα μέρος της οφειλής, το 20%, και το υπόλοιπο 80% είμαστε σε διαδικασία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα». Πρόσθεσε δε πως εφόσον χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, αυτή θα γίνει άμεσα.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος με επίκαιρη ερώτησή του, επισήμανε πως, αν και έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εντούτοις οι αποζημιώσεις των απασχολουμένων στο ΕΚΕΠΥ, για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015, καταβλήθηκαν μόνο σε ποσοστό 20% της συνολικής εκκρεμούς οφειλής τον Δεκέμβριο του 2015.

Για την κάλυψη εφημεριών, τα συνολικά οφειλόμενα τα ποσά ήταν 623.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στους δικαιούχους ένα μέρος του ποσού, ύψους 124.000 ευρώ, και το ανεξόφλητο ανέρχεται περίπου σε 498.000. Επιπλέον, παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή των εφημεριών Ιουλίου 2017 ποσού 43.000 ευρώ. Επομένως, η συνολική οφειλή στους ιατρούς και λοιπό προσωπικό του ΕΚΕΠΥ ανέρχεται περίπου σε μισό εκατομμύριο, δηλαδή 542.000 ευρώ.

 

Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά

Παράλληλα, ενημέρωσε πως ο εμβολιασμός στις νησιωτικές περιοχές θα εξελιχθεί σε τέσσερις φάσεις.

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα είναι ισότιμος και καθολικός από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που θέτει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Όπως ειδικότερα ανέφερε, η πρώτη φάση αφορά δεκαοκτώ νησιά, στα οποία ήδη υπάρχουν νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και συνεχίζεται, από τις 18 Ιανουαρίου, για τους πολίτες αυτών των νησιών, σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά γίνεται με εναέρια μέσα, κυρίως με τακτικές πτήσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και η όλη διαδικασία εποπτεύεται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η δεύτερη φάση αφορά δεκατρία νησιά με πληθυσμό άνω των τρεισήμισι χιλιάδων μόνιμων κατοίκων και οι εμβολιασμοί αυτοί θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, αρχικά για τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με την ίδια διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων και επόπτευσης της όλης διαδικασίας.

Η τρίτη φάση αφορά δεκαεννιά νησιά με πληθυσμό από χίλιους έως τρεισήμισι χιλιάδες μόνιμους κατοίκους. Σε αυτά τα δεκαεννέα νησιά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10 Φεβρουαρίου, με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα επιτρέπουν τον εμβολιασμό σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα σε πολίτες άνω των 60 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Όπως επεσήμανε, «η μεταφορά των εμβολίων, μαζί με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και άλλο υλικό, απαιτεί συνδυασμό σε αυτή τη φάση εναέριων και θαλάσσιων μέσων για την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση των ποσοτήτων του εμβολίου, ο όποιος και αυτή τη φορά υλοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία».

Η τέταρτη φάση αφορά σαράντα δύο νησιά στο σύνολό τους, με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων μόνιμων κατοίκων. Οι εμβολιασμοί στα μικρά νησιά θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σύνολο του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί και είναι άνω των 18 ετών.

Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού, που θα απαιτηθεί, θα γίνει με πτητικά μέσα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη αυτής της φάσης θα γίνει ουσιαστικά με το Καστελόριζο, όπου από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός του συνόλου των κατοίκων που το επιθυμούν.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών στις νησιωτικές περιοχές, συζητήθηκε στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου ο οποίος μετέφερε την ανησυχία των νησιωτών δεδομένου ότι «η νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες έχουν μεγάλη γεωγραφική διασπορά και πολύ αδύναμες δημόσιες δομές υγείας». Ο βουλευτής απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς, όπως επισήμανε, δεν είναι σαφές αν μπορούν τα Κέντρα Υγείας ή τουλάχιστον όλα τα Κέντρα Υγείας να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα ενώ τα μικρότερα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων δεν έχουν Κέντρα αλλά πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, χωρίς το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό.

«Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα που έχετε βάλει για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθεί. Εξάλλου, οι ειδικές συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς του εμβολίου της PFIZER στους μείον 70 βαθμούς προσθέτουν ακόμα μια μεγάλη δυσκολία για τη χρήση του στα νησιά», είπε ο κ. Συρμαλένιος επικαλούμενους ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων σύμφωνα με την οποία, υφίστανται δυσκολίες και αρρυθμίες, διότι «τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών είναι ανέτοιμα, ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, το υγειονομικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλείται να μετακινηθεί και με αυτόν τον τρόπο να αφήσει ακάλυπτες τις δομές των μικρών νησιών, στις οποίες υπηρετούν. Οι δε ιδιώτες γιατροί, επίσης, δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού ή καλούνται να μετακινηθούν σε άλλο νησί».

Τις δυσκολίες δεν αρνήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να μηδενίζουμε τον σχεδιασμό που υπάρχει».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, ενημερώνοντας ειδικότερα την εθνική αντιπροσωπεία, για το πρόγραμμα εμβολιασμών στις Κυκλάδες είπε ότι στην πρώτη φάση -11 Ιανουαρίου-είναι η Σύρος, η Νάξος και η Θήρα με τις αντίστοιχες νοσοκομειακές τους μονάδες. Στη δεύτερη φάση -28 Ιανουαρίου- είναι η Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Τήνος και Πάρος. Στην τρίτη και τέταρτη φάση είναι τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

«Το πλάνο του εμβολιασμού των νησιωτικών περιοχών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτηρίζεται για την πολυπλοκότητά του, λόγω των γεωγραφικών ιδιομορφιών των νησιωτικών περιοχών αλλά και τις ενέργειες που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου σχεδίου. Και βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται. Όμως, θα ήθελα παρακαλώ να μην μηδενίζουμε τα πάντα μιλώντας για αρρυθμίες, λόγω έλλειψης σχεδιασμού. Τονίζω ότι σχεδιασμός υπήρχε, υπάρχει, υλοποιείται και αφορά το σύνολο του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα είναι ισότιμος και καθολικός από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που θέτει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κινητών εμβολιαστικών μονάδων για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού των νησιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι υπάρχουν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί κομμάτι του εμβολιασμού και συγκεκριμένα των ατόμων της τρίτης ηλικίας στις αντίστοιχες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Οι εμβολιασμοί στις νησιωτικές κοινότητες έχουν δρομολογηθεί και θα γίνει οτιδήποτε απαιτηθεί, προκειμένου να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση του εμβολιασμού», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Αυτό το οποίο θέλουμε και ζητάμε είναι να διασφαλιστεί είναι η ασφάλεια του εμβολιασμού», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να βρίσκεται ειδικές συνθήκες κατάψυξης στους μείον 70 βαθμούς. «Επειδή πρόκειται για μεταφορές στα νησιά και επειδή όλα τα κέντρα υγείας δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσουν να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα, τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό έστω μεταφερόμενο», είπε ο Νίκος Συρμαλένιος.

«Σε ό,τι αφορά την ασφαλή μεταφορά και την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου, πράγματι αυτό το εμβόλιο, το πρώτο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, διακίνησης και διάθεσης στο κοινό», απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης και επισήμανε: «Από τη στιγμή που θα βγει από τη βαθιά κατάψυξη, τους μείον εβδομήντα βαθμούς, πρέπει εντός πέντε ημερών να έχει χορηγηθεί. Και αυτό είναι ένα μέρος του σχεδιασμού που κάνει το επιχειρησιακό σχέδιο πολύπλοκο. Και μετά, όταν βγει το εμβόλιο από την βαθιά κατάψυξη, τότε έχουμε πέντε μέρες όπου μπορεί το εμβόλιο να συντηρηθεί στους δύο έως πέντε βαθμούς».

Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, είπε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να επισημάνει: «Κάθε συμπολίτης μας -είτε είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στη νησιωτική- θα πρέπει μέσω της ειδικής πλατφόρμας να κλείσει ραντεβού, έτσι ώστε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων -και αυτό κάνουμε- ότι οι ποσότητες οι οποίες θα διατεθούν σε κάθε σημείο της χώρας θα ταυτίζονται με τα ραντεβού τα οποία έχουν κλειστεί. Αυτό γίνεται παντού. Αυτό κάνουμε και εμείς, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια καμίας δόσης και όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια του πληθυσμού να κάνουν το εμβόλιο».

Σε ό,τι αφορά την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν όλες οι συνθήκες ασφαλούς χορήγησης του εμβολίου με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το απαραίτητο προσωπικό το οποίο απαιτείται, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Να μας ενημερώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υφίσταται ή όχι το Σύνταγμα, ζήτησε το ΜέΡΑ25

06/03/2021 - 18:00 - Για «όργιο βίας και καταστολής κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας» έκανε λόγο ο...

Στα 2.301 τα νέα κρούσματα – 41 θάνατοι και 452 διασωληνωμένοι

06/03/2021 - 17:53 - Σε 2.301 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν...

Τα νέα μέτρα δεν είναι έξυπνα, αλλά αστεία και εξοργιστικά, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος

06/03/2021 - 17:30 - «Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία μόνο έξυπνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αλλά...

Αποδείξαμε ότι μπορούν να συνυπάρξουν ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, είπε ο Χ. Θεοχάρης

06/03/2021 - 15:29 - «Όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί το...

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

06/03/2021 - 14:54 - Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανώτατη εκπαίδευση: Το χάος των κακοτεχνιών με κορυφή τα επαγγελματικά προσόντα!

Δημήτρης Μάρδας

Σ την ανώτατη εκπαίδευση το μεγάλο λάθος άρχισε με την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Η ταφόπλακα που ετοιμαζόταν εδώ από την έναρξη της δεκαετίας το 2000,...

Δείτε όλο το άρθρο
40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΟΧΙ στη Γερμανική Ευρώπη

Νότης Μαριάς

Συμπληρώθηκαν  40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) την 1 η Ιανουαρίου 1981, μια ένταξη η οποία...

Δείτε όλο το άρθρο
Μεταναστευτικό-προσφυγικό, διεθνοποίηση της εργασίας, κέρδη και μισθοί

Δημήτρης Μάρδας

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχουμε την πρώτη μεγάλη προσπάθεια με σκοπό την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου των βιομηχανικών προϊόντων μέσω...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι άλλο μπορεί να δικαιολογήσει ο κορωνοιός;

Γιάννης Μαγκριώτης

Διάβασα προχθές σε τοπικό έγκυρο ενημερωτικό site αποκλειστική είδηση από την ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι, μετά την συνάντησή της...

Δείτε όλο το άρθρο
Γιατί τελικά διχάζεται η Αμερική;

Του Πιέρρου Ι. Τζανετάκου Σε μια έρευνα που έκαναν το 2015 δυο Αμερικανοί καθηγητές από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Πρίνστον το βασικό σκεπτικό και...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Prorata, για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (28-2-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (24-2-2021) Δημοσκόπηση της Opinion Poll. Προβάδισμα ΝΔ με 17.1%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ η μόνη βιώσιμη, ασφαλής και ολοκληρωμένη λύση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας


Καταλύτη για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, εκθεσιακό κόμβο για την Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική...


Δείτε θέμα και σχόλια