Θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης η εμπλοκή του ΠτΔ στο βούλευμα του C4I, λέει το ΚΙΝΑΛ

🕔22/11/2018 - 16:51

Πολιτικές και δικαστικές ευθύνες γιατί δεν διαβιβάστηκε το βούλευμα στη Βουλή, λέει το Κίνημα Αλλαγής

Από την «ανακοίνωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκύπτει θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης, όχι του ίδιου, για την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αντιπαράθεση για το βούλευμα του C4Ι», υποστήριξε το Κίνημα Αλλαγής, που εκτίμησε πως «στόχος είναι να εξυπηρετηθούν τα μικροπολιτικά παιχνίδια της».

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους με τους δημοσιογράφους, τα στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισαν «πολιτικές και δικαστικές ευθύνες» για το ότι δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή το επίμαχο βούλευμα. «Δεν δικάζουμε, ούτε καταδικάζουμε κανένα. Θέλουμε να εφαρμοστεί το Σύνταγμα που προβλέπει ότι αμελλητί πηγαίνει στη Βουλή η σχετική δικογραφία όταν αφορά πολιτικά πρόσωπα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες του Κινήματος Αλλαγής δεν αφορούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσαν ότι επιθυμία είναι να λάμψει η αλήθεια και πως στη Βουλή θα πρέπει να πάει, κατά τη συνταγματική επιταγή, και οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπως η κατάθεση τού νέου μάρτυρα για την απόφαση ανάθεσης του C4Ι.

Την ίδια ώρα ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι τυφλή και όχι μονόφθαλμη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε κανένα παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται βέβαιοι ότι το Κράτος Δικαίου λειτουργεί και πως όποιος έχει βάλει ‘το δάχτυλο στο μέλι’ θα τιμωρηθεί».

Όπως υποστήριξε το ΚΙΝΑΛ, ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις από την κυβέρνηση και «αντί γι αυτό, με τη χθεσινή θλιβερή ανακοίνωση, διολισθαίνει σε πολύ σοβαρό θεσμικό ατόπημα, βάζοντας, με δική της ευθύνη, στο ‘κάδρο’ τον ΠτΔ».

Παραθέτοντας στοιχεία του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που εκδόθηκε στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, το ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «παραπέμπονται σε δίκη μη πολιτικά πρόσωπα (στελέχη της SIEMENS και της SAIC, καθώς και κρατικοί αξιωματούχοι) για πράξεις που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τη δωροδοκία και τη διακίνηση ‘βρώμικου χρήματος’. Η δίκη των μη πολιτικών προσώπων έχει ήδη ξεκινήσει στο αρμόδιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα «το βούλευμα δεν θέτει στο στόχαστρό του την αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας SAIC (με υπεργολάβο τη SIEMENS) που υπογράφηκε το 2003. Το αντίθετο: Το βούλευμα ρητώς αναφέρει ότι η ζημία των 147 εκατ. ευρώ προκλήθηκε από τη μεταγενέστερη απόφαση των Υπουργών της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή να τροποποιήσουν την αρχική σύμβαση, απαλείφοντας θετικές ρήτρες υπέρ του Δημοσίου που αυτή περιείχε, για να μπορέσουν εν τέλει να παραλάβουν ανεπιφύλακτα το σύστημα C4I παρά την τεχνική του ακαταλληλότητα».

Προκύπτουν λοιπόν σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής κρίσιμα ερωτήματα:

- «Γιατί δεν γνωστοποιήθηκε στη Βουλή η υπόθεση, την ώρα που υπάρχει ευθεία και ρητή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, όχι σε μαρτυρίες ‘κουκουλοφόρων’ μαρτύρων, αλλά σε επίσημο δικαστικό βούλευμα;

- Γιατί από τη μία, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αρκείται να χρησιμοποιεί ως αφετηρία δημοσιεύματα εφημερίδων ή φληναφήματα ενός κατάδικου και από την άλλη, αγνοεί προκλητικά ένα επίσημο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών;».

 

«Θηλιά στο λαιμό της χώρας» τα πλεονάσματα

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Κίνημα Αλλαγής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας, βάζουν θηλιά στο λαιμό της χώρας, υπονομεύουν την ανάπτυξη, οδηγούν σε διάλυση το Κοινωνικό Κράτος».

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωση «με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό ύψους 3,58 δισ. για το 10μηνο του 2018, τα στοιχεία καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 6,46 δισ.!! Δηλαδή περίπου 3 δισ. επιπλέον», προσθέτοντας πως αυτό δεν οφείλεται «βέβαια» στην υπεραπόδοση της οικονομίας όπως ισχυρίζονται, καθώς «η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, επενδύσεις δεν έρχονται».

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ «από την μια ότι επέβαλλαν εξοντωτικούς φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πολύ παραπάνω από ότι απαιτούσε η υλοποίηση των στόχων και από την άλλη ότι για να μειώσουν τις «δαπάνες»:

«- διαλύουν τα Νοσοκομεία, την Παιδεία, τις Κοινωνικές Υποδομές

- δεν υλοποίησαν επιστροφές φόρων 770 εκ. ευρώ

- τσάκισαν κυριολεκτικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνοντας το ως τώρα κατά 618 εκ. ευρώ».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι προσλήψεις μετακλητών και συμβασιούχων, τα ρουσφέτια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την ίδια ώρα αυξήθηκαν εντυπωσιακά», με τους κυβερνώντες να:

«- Υπονομεύουν συνειδητά τις  προοπτικές της ανάπτυξης, στερώντας  πόρους από το Δημόσιο και εξοντώνοντας μικρομεσαίους, επαγγελματίες και αγρότες.

- Υποβαθμίζουν τα Κοινωνικά Αγαθά, αφήνουν δηλαδή χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καταργούν το ΕΚΑΣ, περικόπτουν το επίδομα θέρμανσης.

- Στερούν από τους άνεργους την προοπτική δημιουργίας πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».

Το Κίνημα Αλλαγής επανέλαβε πως γίνεται συνειδητή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. «Η γνωστή τακτική του κ. Τσίπρα, του κυρίου 10-1. Παίρνουν 10 από τον Ελληνικό λαό και επιστρέφουν 1. Μέσα σε μήνες ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 585.000 άτομα, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ στα 4,3 εκατομμύρια,  στο 50% του πληθυσμού άνω των 18 ετών», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σημείωσε πως «περηφανεύεται η Κυβέρνηση ότι τελικά δεν θα γίνουν οι περικοπές που είχε ψηφίσει με δικό της νόμο για τους παλιούς συνταξιούχους. Αναγκάστηκαν κάτω από την κοινωνική κατακραυγή και την ισχυρή πολιτική πίεση που ασκήσαμε μέσα και έξω από τη Βουλή».

«Είναι φανερό πλέον ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το κύριο αίτημα είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας τους . Σε αυτή την απαίτηση αξιοπρέπειας, σε αυτή την απαίτηση αλλαγής είμαστε στην πρώτη γραμμή», κατέληξε.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Covid-19: Η παράσταση που αρχίζει!

Δημήτρης Μάρδας

Ο Covid-19 είναι υπαρκτός όπως ήταν και η Ισπανική γρίπη του 1918 και τόσες πανδημίες που πέρασαν και που πρόκειται να ζήσει ο πλανήτης στο μέλλον....

Δείτε όλο το άρθρο
Η αμφιλεγόμενη πολιτική του Μπάιντεν για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νότης Μαριάς

Η εκλογή Μπάιντεν αναμφίβολα ανακάτεψε την τράπουλα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Οι διάφοροι διεθνείς παίκτες παγκόσμιοι και περιφερειακοί αναζητούν...

Δείτε όλο το άρθρο
Covid-19: Προστασία, πρόληψη και κατανάλωση!

Δημήτρης Μάρδας

Τoν Mάρτ ιο δεν διαθέταμε το τεστ για τον  Covid-19. Ο κόσμος όμως εξελίσσεται… Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός,...

Δείτε όλο το άρθρο
Το άθλημα της Δημοκρατίας και η θεμέλιος συμμετοχή όλων των πολιτών

Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η Δημοκρατία είναι το Πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον Λαό, ασκείται από τον Λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του Λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πώς θα μειωθεί το εργασιακό κόστος χωρίς να αγγίξουμε τους μισθούς

Δημήτρης Μάρδας

-Αν θέλουμε να διώξουμε ακόμη ένα μέρος των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό –και δεν αναφερόμαστε μόνο στους επιστήμονες– ας εφαρμόσουμε τα όσα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

116 αιτήσεις από όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης


Ψήφος εμπιστοσύνης από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα Τεράστια αποδοχή γνώρισε από την διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα η προκήρυξη του...


Δείτε θέμα και σχόλια