Θετικός ο Π. Τζεντιλόνι για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα - Οι 8 στόχοι για την ελληνική οικονομία

🕔06/02/2020 - 12:12

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων

Θετικός στο να ανοίξει συζήτηση για να μειωθεί ο στόχος σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τζεντιλόνι εμφανίστηκε να είναι θετικός προς τα αιτήματα της κυβέρνησης τόσο για να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και για την αλλαγή της χρήσης των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο, ο επίτροπος ανέφερε πως μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου υπό την αίρεση τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Αναλυτικά, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, και απαντώντας σε ερώτηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την άποψή του για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως «πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» .

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SMPs, είπε ότι «έχει αναληφθεί δέσμευση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019 να συζητηθεί στο Eurogroup τον Ιούνιο το θέμα της αλλαγής χρήσης των εσόδων για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο και το πρώτο βήμα της 5ης αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό. Το μήνυμά μου είναι πάντα το εξής: Ναι, μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπουργός που τηρεί τις δεσμεύσεις του».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε, πάντως, και τρία δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία προσδιόρισε «στο μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους και στο ύψος των 'κόκκινων' δανείων».

 

Χρ. Σταϊκούρας: Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προσδιόρισε στις δηλώσεις του τους 8 στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και οι οποίοι έχουν ως εξής:

• Η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

• Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

• Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

• Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

• Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

• Η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

• Η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.

• Η προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε, όμως, και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και τι απαιτείται για τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις σημερινές προκλήσεις. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, απαιτείται:

1ον. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία.

«Δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, όπως προτάθηκε χθες και από τους αρμοδίους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

2ον. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

«Μια δυναμική, πλήρης και ανθεκτική Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πραγματική σύγκλιση στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Η προώθηση του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία», τόνισε.

3ον. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «για την τελευταία, υπολείπεται η δημιουργία και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγύησης Καταθέσεων, πλήρους αμοιβαιοποίησης.

Δυστυχώς, αν και κατά τα τελευταία έτη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των τραπεζικών κινδύνων, αυτή δεν έχει συνοδευτεί από ανάλογη πρόοδο στον επιμερισμό του ρίσκου. Απαιτείται η συνέχιση των συζητήσεων, με στόχο τη συμφωνία σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της κρίσιμης μεταρρύθμισης».

4ον. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη. Στρατηγική που θέτει φιλόδοξους στόχους, για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050. Στρατηγική που θα πρέπει όμως παράλληλα να διασφαλίζει ότι όλοι θα μπορούν να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, καθώς και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιφέρειες που θα πληγούν από τη μετάβαση».

Σε ό,τι έχει να κάνε με τα θέματα που συζήτησε με τον κ. Τζεντιλόνι, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι συζητήθηκαν «ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελληνικής οικονομίας. Θέματα που συζητάμε, σε έκταση και βάθος, όχι πάντα με ταυτόσημες απόψεις, και σε επίπεδο Eurogroup και Ecofin». Κατά τον ίδιο, «ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως είναι οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι συνέπειες του Brexit, η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική διακυβέρνησή της, ο κίνδυνος παρατεταμένης αναιμικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, η σύνθεση των δημοσίων οικονομικών, ο ρόλος, η κατεύθυνση και ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, η προσαρμογή σε μια νέα ψηφιακή εποχή, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή. Η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, όπως είχα την ευκαιρία και πρόσφατα δημόσια να αναπτύξω, πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, με ενισχυμένη αλληλεγγύη, καλύτερο οικονομικό συντονισμό, κοινή επενδυτική κατεύθυνση, επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, και συγκεκριμένους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης».

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε, επίσης, πως «τους τελευταίους 7 μήνες, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, και αυτό αναγνωρίζεται» και πρόσθεσε ότι «η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακτάται. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η Ελληνική Κυβέρνηση υλοποιεί μεταρρυθμίσεις. Επιτυγχάνει στόχους. Ολοκληρώνει, έγκαιρα και με επιτυχία, τις αξιολογήσεις της, και το ίδιο εκτιμούμε και για την 5η αξιολόγηση που επίκειται. Ενισχύει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς. Υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία. Ωθεί την οικονομία σε θετική δυναμική. Δυναμική η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες».

Ακόμη, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» και τόνισε ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Διεκδικούμε όμως και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο για τη χώρα αποτέλεσμα».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο επιτάχυνσης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη

30/10/2020 - 15:03 - Τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση...

Αναβλήθηκε για το Σάββατο λόγω του σεισμού το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη

30/10/2020 - 14:38 - Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για τις 3μ.μ. διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,...

Δύο μαθητές νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο – Κατέρρευσαν κτίρια (video)

30/10/2020 - 14:08 - Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη...

Πώς θα υπολογιστούν φέτος τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης

30/10/2020 - 13:36 - Αυξημένο αναμένεται πως θα είναι φέτος το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης ενώ θα...

Πάνω από 250 κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν από τα rapid tests της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη

30/10/2020 - 13:22 - Διακόσια πενήντα δύο θετικά δείγματα covid-19 βρέθηκαν σε σύνολο 3.402 ελέγχων στη Θεσσαλονίκη. Το...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια