Τα έξυπνα μέτρα αποδείχθηκαν βλακώδη, είπε ο Αλ. Τσίπρας – Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση (video)

🕔18/03/2021 - 10:24

«Οι κινητοποιήσεις ήταν αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική βία», είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να ξεπεραστεί η έξαρση της πανδημίας ενώ επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χρεώνοντας του ότι το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας απέτυχε και ότι έχει χάσει τη συναίσθηση του τι περνάει ο πολίτης.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του για τα στοχευμένα μέτρα που είναι απαραίτητα για να μην αποτύχει το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. «Μετά από πέντε μήνες βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης, είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, χιλιάδες τα κρούσματα, εκατοντάδες οι διασωληνωμένοι. Την ίδια στιγμή εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι το μοντέλο που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα απέτυχε. Θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει στον ελληνικό λαό και να αναλάβει την ευθύνη να πει στους πολίτες ότι «εσείς τηρήσαμε τα μέτρα αλλά αποτύχαμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Έχει αποτύχει το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας, γιατί η κυβέρνηση στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στους πολίτες. Μας λέει ‘μείνετε στο σπίτι σας αλλά κάθε πρωί να παίρνετε τα ΜΜΜ για να πάτε στην δουλειά σας και όταν γυρίζετε να διαδίδετε τον ιό και στις οικογένειές σας’. Τα έξυπνα μέτρα αποδείχθηκαν βλακώδη. Το ότι αποτύχαμε είναι δεδομένο, αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα. Μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ, οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή μοριακά τεστ, αυστηρή καραντίνα για τα κρούσματα, και εκτεταμένη ιχνηλάτηση, να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας για εντοπισμένα κρούσματα. Στα σχολεία αν δεν υπάρχουν αίθουσες να υπάρξουν διπλοβάρδιες, έστω για μία χρονιά με πρόσληψη διδακτικού προσωπικού. Να ενισχυθεί η τηλεργασία για εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να κινούνται με ΜΜΜ, να ενισχυθούν τα δρομολόγια στα Μέσα -είχαμε έτοιμο διαγωνισμό που τον ακύρωσαν». Ακόμη, εκτίμησε ότι «εάν όλα αυτά δεν γίνουν, τότε φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Έχουμε ένα ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος. Αν απλά ανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, δίχως τα μέτρα που προτείνουμε, θα επιβαρύνουμε την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία».

Δείτε τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα: 

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κυβέρνηση και για τα νοσοκομεία: «Ακούμε ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες. Όταν λέγαμε να αυξηθούν μάς λέγανε, ο κ. Πέτσας, ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά. Ο κ . Γεραπετρίτης έλεγε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερα κρούσματα... Τώρα μας λένε ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι 1.300, ενώ με 600 διασωληνωμένους έχουμε 124 στην λίστα αναμονής. Ενώ αυτοί δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι μόνο οι 71 είναι covid ασθενείς. Άρα, είναι ψέματα».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταθέτει συναινετική πρόταση και θύμισε ότι είχε ζητήσει να οριστεί κοινής αποδοχής υπουργός Υγείας, καθώς επίσης ότι είχε ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων. «Χθες ζήτησα να υπάρξει πολιτικό μορατόριουμ ώστε τώρα να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε ότι σώζεται. Δεν μπορεί να κλείνει την κοινωνία με 300 διασωληνωμένους και να ανοίγει με 600 διασωληνωμένους... Η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, εκείνη έχει την πρωτοβουλία, εκείνη θέτει την ατζέντα... Σε αυτούς τους πέντε μήνες η κυβέρνηση έχει περάσει νόμους που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως ο νόμος για το νέο πτωχευτικό ή η μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια», τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει η κυβερνητική δραστηριότητα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε μία έκτακτη περίσταση θα έπρεπε να υπάρχουν προτεραιότητες». 

Για την «κατηγορία» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον κόσμο στις διαδηλώσεις απάντησε: «Αν οποιοδήποτε κόμμα, και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε την δυνατότητα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο με ένα νεύμα θα ήταν ένα κόμμα πολύ ισχυρό που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ήταν αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική βία... Όπου υπήρξαν ανά τον κόσμο φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις, το είδαμε στην Αμερική -όπου τις κινητοποιήσεις αγκάλιασαν οι δημοκρατικοί του Μπάιντεν- και την προηγούμενη εβδομάδα στην Αγγλία. Δεν μπορεί να βλέπει ο κόσμος τις αστυνομική βία ενάντια σε οικογενειάρχες που κάνουν βόλτα στην λιακάδα και να μην αντιδρούν». Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό: «Δεν ήταν μεμονωμένο αλλά ήταν δεκάδες. Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τι θα πει ο Τσίπρας για να βγει ή να μην βγει στον δρόμο...».

 

«Η κυβέρνηση αρνείται να αναλαμβάνει τις ευθύνες της»

Εξηγώντας τη συνολική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την πρότασή του για πολιτικό μορατόριουμ, είπε ότι είναι στρατηγική λογικής προσέγγισης και εξήγησε: «Βλέπουμε μία κυβέρνηση που αρνείται να αναλαμβάνει τις ευθύνες της... Είναι το ύστατο όπλο μίας κυβέρνησης ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες και να διχάζει τους πολίτες. Γιατί σε μία στιγμή που η πανδημία είναι σε κορύφωση το να ρίχνεις την ευθύνη στην αντιπολίτευσης δεν είναι υπεύθυνη στάση...». 

Για τις διαδηλώσεις και το αν ενέχουν ρίσκο σημείωσε: «Είμαι ο πρώτος που είπα ‘να δεχθώ ότι υπάρχει ρίσκο’ αν και μελέτες απέδειξαν ότι είναι μικρότερο το ρίσκο σε ανοιχτό χώρο με μέτρα προστασίας και μάσκες από τον συνωστισμό σε κλειστό χώρο, όπως τα ΜΜΜ. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης είχε τέσσερα χρόνια μπροστά του, δεν ήταν ανάγκη να φέρνει νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις... Να δεχθώ ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Με ποιανού την πρωτοβουλία θα γίνει; Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση να αλλάξει τακτική, να σταματήσει να πυροδοτεί την κοινωνική ένταση, να ζητήσει συγγνώμη και να καθίσει να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις;», τόνισε. Ακόμη, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι την ώρα που επιβάλλει απαγορεύσεις και κατηγορεί τους πολίτες πήγε στην Ικαρία και έκανε μάζωξη με τσαμπούνες, πήγε στην Πάρνηθα για μοτοκρός...».

Στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές και γιατί δεν κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εν μέσω αυτής της κρίσης θα ζητήσω εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε τυχοδιωκτική δύναμη. Δεν επιχαίρουμε από την καταστροφή, όπως έκανε παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης όταν είχαμε την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες με την Τρόικα». Συνεχίζοντας, ανέφερε: «...Ο πολίτης δεν σκέπτεται τώρα αν θα γίνουν εκλογές. Θέλουν να αλλάξει η ζωή τους να τελειώσει αυτό το βάσανο». Σημείωσε ωστόσο ότι «στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αποτυπώνεται η αγανάκτηση και η οργή... Έχουμε μία διαφορετική εικόνα των δημοσκοπήσεων. Είναι ανέκδοτο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση να έρχεται μία δημοσκόπηση που να του δίνει 30 μονάδες διαφορά». Επισήμανε τον κίνδυνο καθώς «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης να δημιουργηθεί ένα κύμα αντιπολιτικής».

 

Λάθος η δήλωση Δρίτσα για τον Κουφοντίνα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με την απεργία πείνας του Κουφοντίνα αναγνωρίζοντας ότι η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα ήταν ατυχής. Ωστόσο διευκρίνισε: «Λυπάμαι που έχουμε έναν αναγάγει έναν τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων... Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος, ήταν ατυχής. Δεν θα δεχθώ όμως την διαστρέβλωση. Το πανό ‘γεννήθηκε 17 Νοέμβρη’, δεν είχε πίσω του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τους αλληλέγγυους... Ο κίνδυνος που επισημάναμε ήταν η ηρωοποίηση του τρομοκράτη Κουφοντίνα αν έχανε την ζωή του. Ο κίνδυνος ήταν ένας άνθρωπος που εξουσιαστικά αποφάσιζε για την ζωή και τον θάνατο να γίνει και σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας». Στην κατηγορία ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε το επίμαχο πανό απάντησε ότι «η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε το επίμαχο πανό, συμμετείχε σε διαδηλώσεις. Το πανό που κράταγε ήταν να ισχύσουν οι κανόνες του κράτους δικαίου».

 

«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως»

Για το νόμο Κεραμέως και απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η απάντηση είναι ‘ναι’, θα τον καταργήσουμε». Ακόμη, σημείωσε ότι η μια πτυχή του νόμου είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια και η άλλη «αφορά τη μείωση των εισακτέων κατά περίπου 25.000 φοιτητές για να αυξηθεί η πελατεία στα κολλέγια». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επαναφέρει τον αριθμό των εισακτέων εκεί που ήταν, αναβαθμίζοντας με αύξηση της χρηματοδότησης τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και ταυτόχρονα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις οι οποίοι έχουν το αυτοδιοίκητο». Σημείωσε, επίσης, ότι το μείζον πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη καθηγητών και πως το πρόβλημα της βίας, που «είναι υπαρκτό», μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικό σώμα φύλαξης με ανθρώπους εκπαιδευμένους «και όχι να βάλουμε ‘πυριτιδαποθήκες’ εκεί που συχνά υπάρχουν ‘εμπρησμοί’».

 

«Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να δώσει εξηγήσεις»

«Ζήτησα να δώσει εξηγήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Το βασικό είναι ότι ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δείχνουν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο, κάνουν γλέντια και βαφτίσια κι αυτό δεν συγχωρείται», είπε σχετικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη και το ζήτημα της βάφτισης. «Όλοι κατανοούμε», σχολίασε, «ότι την πρόσβαση σε κατ' εξαίρεση άδεια για τέλεση μυστηρίου δεν την έχουμε εσείς κι εγώ, την είχε όμως ο υπουργός. Τη δυνατότητα να βρίσκεται κανείς στην Ικαρία και να κάνει γλέντι με τσαμπούνες δεν την είχα εγώ κι εσείς...». Στον αντίποδα σημείωσε ότι η εστίαση είναι 4 μήνες κλειστή και πως «το πρόβλημα είναι ότι κλείνουμε το ακορντεόν όταν δεν χρειάζεται και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει, το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να δούμε με ποιο μοντέλο θα πάμε. Αυτό απέτυχε».

 

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη». Στην επισήμανση ότι τώρα «μπήκε και το αρνητικό τεστ», ο κ. Τσίπρας είπε πως «αυτό δεν είναι ανοησία, αυτό είναι σοβαρό», «...στην πραγματικότητα θα είναι αυτό που ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι». Ανέφερε, ειδικότερα ως προς αυτό, πως «όταν ο πρωθυπουργός με διθυράμβους μας έλεγε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό και άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και εμείς του λέγαμε: ‘ζήτα από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ έστω 72 ωρών', τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί θα υπάρχει απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί και αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν πέρυσι στο άνοιγμα του τουρισμού, ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί η κυβέρνηση και σε πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που θα δώσει τη δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να ανοίξουν, καθώς και να γίνουν εμβολιασμοί στο προσωπικό. «Να δούμε ένα σχέδιο που θα έχει αρχή μέση και τέλος, ώστε η ατμομηχανή της οικονομίας να μπορεί τουλάχιστον να αντέξει» τόνισε.

 

ΝΔ: Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά

Για ψευδείς ισχυρισμούς στην υπόθεση Κουφοντίνα κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

«Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα. Σήμερα λοιπόν, θέλοντας να ξεχάσουμε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα, ακούσαμε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά σχέση με την αλήθεια. Η σύλληψή του έγινε, στις 3 Ιανουαρίου 2015, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει ο Δ. Κουφοντίνας σε αγροτικές φυλακές. Όταν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα ψέματά του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Στα ελληνοτουρκικά, ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Σημίτη, αλλά δεν μπορεί να το πει

Γιάννης Μαγκριώτης

Γνωρίζουμε ότι, στην μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, ακόμη και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τρεις κυρίως αντικειμενικοί παράγοντες διαμορφώνουν το...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Απόψεις για το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Μάρδας

Η πράσινη ανάπτυξη παρά τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία δεν πρόκειται να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας της τάξης των 100 δις. ευρώ και...

Δείτε όλο το άρθρο
Η «πανδημία της παρενόχλησης» και η 190 ΔΣΕ

Θεόδωρος Κουτρούκης - Ελένη Τριανταφυλλίδου

Προσφατα, σε ένα κατά γενική ομολογία έξοχο momentum, ανακοινώθηκε ότι θα δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την επικύρωση της 190 Διεθνούς...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για την powergame.gr (13-4-2021) Δημοσκόπηση της GPO. Προβάδισμα ΝΔ με 12.4%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (10-4-2021) Δημοσκόπηση της Prorata. Προβάδισμα ΝΔ με 9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια