Τα ιδανικά του κομουνισμού εξακολουθούν να εμπνέουν τις λαϊκές δυνάμεις, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

🕔09/12/2019 - 14:23

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως οι δυνάμεις της «παλιάς» Ευρώπης έχουν τους λόγους τους για να τρέμουν

Για «αντικομουνιστική επίθεση» με το «επαίσχυντο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου», έκανε λόγο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως «αποκαλύπτει, πως τα επαναστατικά ιδανικά του κομμουνισμού, εξακολουθούν να εμπνέουν λαϊκές - εργατικές δυνάμεις της Ευρώπης, παρά τις βαρύτατες συνέπειες, που είχαν για το κομμουνιστικό κίνημα, οι αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ, στην Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη, παρά τα όσα γράφτηκαν περί ‘του τέλους της Ιστορίας’ και τις μεγάλες δυσκολίες, που συναντά σήμερα η δράση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες με θέμα, «Τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της Ευρώπης ενάντια στον αντικομμουνισμό, την παραχάραξη της Ιστορίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ως αναγκαία προϋπόθεση, στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό», ο κ. Κουτσύμπας υπογράμμισε πως «είμαστε πάλι εδώ» για να «πούμε σε όλες αυτές τις δυνάμεις, της ‘παλιάς’ και ‘γερασμένης’ Ευρώπης, σε όλες αυτές τις δυνάμεις, που υπερασπίζονται το παλιό, τη σάπια καπιταλιστική κοινωνία και που έχουν τους λόγους τους για να τρέμουν, πως οι προσπάθειές τους θα αποβούν μάταιες. Το ‘ποτάμι δεν γυρίζει πίσω’. Ο ‘πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε’».

Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε όλα τα κόμματα και τους κομμουνιστές, που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους διώξεις κι επεσήμανε πως το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα «απαιτεί παραπέρα, τη λήψη και γενίκευση σε όλη την Ευρώπη σκληρότερων αντικομουνιστικών μέτρων, με την απαγόρευση συμβόλων, μνημείων και την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος Κομμουνιστικών Κομμάτων».

Όπως είπε, «ο ευρωενωσιακός αντικομμουνισμός φτάνει σε σημείο παράκρουσης, όταν παρουσιάζει τη Σοβιετική Ένωση ως ‘σύμμαχο του Χίτλερ’ και συνυπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα της Ευρώπης απορρίπτουμε την συκοφαντική εκστρατεία των λεγόμενων ‘δύο άκρων’. Αναδεικνύουμε την οργανική διασύνδεση που έχει το τερατούργημα του ναζισμού - φασισμού με το μονοπωλιακό καπιταλισμό. Σημειώνουμε, πως δεν είναι τυχαίο, το ότι η αντικομουνιστική επίθεση συνδυάζεται με την προσπάθεια αστικών πολιτικών δυνάμεων να αθωώσουν το φασισμό, να ηρωοποιήσουν όσους συνεργάστηκαν με τους ναζί στη Βαλτική, στην Ουκρανία, και αλλού».

«Η επιδίωξη της ΕΕ μέσα από το αντικομουνιστικό ψήφισμα, το οποίο καλεί να στηθεί μια νέα ‘Νυρεμβέργη’, αυτήν τη φορά για τον κομμουνισμό» είναι η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η αμαύρωση των προσπαθειών οικοδόμησης της νέας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας που έγιναν στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα και των πρωτόγνωρων κατακτήσεων της ΕΣΣΔ και άλλων σοσιαλιστικών χωρών που πιστοποιούν πως «μπορεί να πάρει ‘σάρκα και οστά’ μια άλλη κοινωνία, που δεν θα στηρίζεται πάνω στο καπιταλιστικό κέρδος, μια κοινωνία ανθρωπιάς, που θα εξασφαλίσει τη ‘σιγουριά της επόμενης μέρας’, σε μια ζωή με αξιοπρέπεια και με νόημα».

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, μέσω του «αφορισμού» της σοσιαλιστικής εμπειρίας του 20ου αιώνα, είναι «να πείσουν κυρίως τις νέες γενιές πως δεν έχει νόημα να αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τα αδιέξοδά του, να παλέψουν για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερη συμβολή στην αντικομμουνιστική επιχείρηση» που έχουν «και διάφορες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο δήθεν της ‘αριστεράς και της προόδου’». Είναι οι γνωστές δυνάμεις του οπορτουνισμού στην Ευρώπη, τόνισε, που από την εποχή του λεγόμενου «ευρωκομμουνισμού» έχουν συστρατευθεί στην αντισοβιετική συκοφαντία.

Υπενθύμισε δε ότι ο Αλ. Τσίπρας, «επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του μόνου κόμματος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς -του ‘αριστερού ψάλτη’- της ΕΕ που κυβέρνησε, υπέγραψε τον περασμένο Μάη, στο Σιμπίου της Ρουμανίας, σε άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μια διακήρυξη ‘μνημείο’ του αντικομμουνισμού, πανηγυρίζοντας την ανατροπή και διάλυση του σοσιαλιστικού συστήματος, με τον ισχυρισμό πως ‘τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα’».

Κατηγόρησε ακόμα το ΚΕΑ ότι «συμμετέχει στα ‘πανηγύρια’ της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, συνολικά σε όλη τη συστηματική επιχείρηση που επιδιώκει να περάσει την άποψη στη νεολαία, ότι ο σοσιαλισμός είναι ένα «ανελεύθερο και αντιδημοκρατικό καθεστώς», σε αντίθεση με τον καπιταλισμό που είναι «όαση ελευθερίας και δημοκρατίας».

«Σε κάθε περίπτωση», σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, «στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές που ταυτίζουν τη δημοκρατία με τον αστικό κοινοβουλευτισμό, την ελευθερία με τον αστικό ατομισμό και την ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία» ενώ «το πραγματικό περιεχόμενο της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον καπιταλισμό, είναι ο οικονομικός καταναγκασμός της μισθωτής σκλαβιάς και η δικτατορία του κεφαλαίου γενικά στην κοινωνία και ειδικά μέσα στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι «η επίθεση στην κομμουνιστική ιδεολογία και στα ΚΚ, συμβαδίζει σε όλο τον κόσμο, με την επίθεση στα κοινωνικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, στις κατακτήσεις, που έχει πετύχει με σκληρούς αγώνες η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Η αντικομμουνιστική επίθεση, σημείωσε, μπορεί ως ένα βαθμό να αντιμετωπιστεί με μεγάλη διαφωτιστική δουλειά στη νεολαία και στους εργαζόμενους, με την υπεράσπιση από θέση αρχών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης με ταυτόχρονη κριτική εξέταση των αποτελεσμάτων, λαθών και ελλείψεων.

«Τον αντικομουνισμό, την αναβίωση εθνικιστικών, ρατσιστικών, φασιστικών δυνάμεων, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν με συνέπεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, διάφορα δήθεν ‘αντιφασιστικά μέτωπα’ με δυνάμεις αστικές ή οπορτουνιστικές», προειδοποίησε σημειώνοντας πως το ΚΚΕ πιστεύει πως εκείνος που μπορεί και πρέπει να βάλει τη «σφραγίδα» του στις εξελίξεις, δεν είναι άλλος από το εργατικό κίνημα της κάθε χώρας και γενικότερα της Ευρώπης και του κόσμου. Όπως εξήγησε, «ο εργάτης, ο εργαζόμενος, καταλαβαίνει, νιώθει στο ‘πετσί’ του, πως η αντικομουνιστική επίθεση συμβαδίζει με την επίθεση στα δικαιώματά του που έχουν κατακτηθεί στην Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες, με τους σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος και κάτω από την ακτινοβολία, που ασκούσαν οι κοινωνικές κατακτήσεις στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες».

«Σήμερα οι αστικές κυβερνήσεις, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και γιαλαντζί ‘αριστερές’, -όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρόσφατα είχαμε στη χώρα μας- αλλά και της ΝΔ, που ακολούθησε και βρήκε ‘στρωμένο το δρόμο’ από την προηγούμενη, συρρικνώνουν και καταργούν τις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις στο όνομα της ‘ανταγωνιστικότητας’ της οικονομίας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου», υπογράμμισε, αναφέροντας πως οι εργαζόμενοι βλέπουν πως οι κομμουνιστές είναι εκείνοι που στέκονται στο πλευρό τους και πως είναι το ΚΚΕ που επιμένει στην πάλη για να ανατραπεί η σημερινή άδικη «κοινωνική τάξη», στην πάλη για να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία, χωρίς την αδικία που βιώνουν, χωρίς ανεργία κι εξαθλίωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία και στην Υγεία, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

«Παρά τις σημερινές δυσχέρειες, το ΚΚΕ θεωρεί πως σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα και στην Ευρώπη, ξεπερνώντας λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες, συνδυάζοντας την επαναστατική δράση με την επαναστατική θεωρία, χτίζοντας γερές βάσεις στην εργατική τάξη, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας κι ενισχύοντας την παρέμβασή του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, μπορεί όχι μόνον να αποκρούσει την αντικομουνιστική επίθεση, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, που κατά τη γνώμη μας αποτελούν και την αναγκαία προϋπόθεση στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!