Τα μηνύματα των πολιτικών για την επέτειο του Πολυτεχνείου

🕔16/11/2018 - 18:23

Τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπογραμμίζει ο πολιτικός κόσμος

Τα μηνύματά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέδωσε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενόψει του εορτασμού της 45ης επετείου.

«Η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πρωτίστως Επέτειος μνήμης των Αγωνιστών και, ιδίως, εκείνων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας: «Είναι όμως και εμβληματική ημέρα περίσκεψης ως προς την διαχρονική αξία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας καθώς και ως προς την ανάγκη της καθημερινής και άνευ όρων υπεράσπισής τους. Υπεράσπισης η οποία, όπως αναδεικνύει η σύγχρονη κρίσιμη συγκυρία, δεν αφορά μόνο τον Τόπο μας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνακόλουθα δε αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Και τούτο διότι αποτελεί κοινό τόπο πλέον η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα απειλούνται ευθέως από άκρως επικίνδυνα μορφώματα λαϊκισμού - που παραπέμπουν ακόμη και στη νοοτροπία του φασισμού ή και του ναζισμού - τα οποία πολλαπλασιάζονται δυστυχώς σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, ν’ αντιμετωπίσουμε ως ειδεχθείς εχθρούς της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Στο μήνυμά του για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δίνουμε το παρών στους νέους αγώνες κατά της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας, του φασισμού, των νοσταλγών της χούντας, και της άκρας Δεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη» και τονίζει ότι «τίποτα δε χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο». Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει στη δήλωσή του:

«45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης μας συγκινεί και μας εμπνέει. Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και μας επιφορτίζει με την ευθύνη να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στις αγωνίες και στις ανάγκες της νέας γενιάς αυτού του τόπου που πάντοτε ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή των μεγάλων αλλαγών προς τα εμπρός. Θυμόμαστε, λοιπόν, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε. Με αλληλεγγύη, ενότητα, αποφασιστικότητα. Δίνουμε το παρών στους νέους αγώνες κατά της νεοφιλελεύθερης απολυταρχίας, του φασισμού, των νοσταλγών της χούντας, και της άκρας Δεξιάς στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και επιτροπεία. Για δίκαιη ανάπτυξη, με τους ανθρώπους της δουλειάς και της δημιουργίας στο προσκήνιο. Για περισσότερη δημοκρατία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους και τον λαό μας».

Καταλήγοντας τονίζει: «Όπως είπε ο ποιητής: 'Τα παιδιά με τα πρησμένα πόδια που τα 'λεγαν αλήτες', μας εμπνέουν ακόμα».

«Η επέτειος του Πολυτεχνείου, 45 χρόνια μετά το γεγονός, παραμένει επίκαιρη, ζωντανή και συμμετοχική. Είναι μια επέτειος που αντιστέκεται να 'μπει στο μουσείο'» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το νόημα της επετείου «παραμένει ακόμη και για τα μικρά παιδιά καθαρό, δεν το μπερδεύουν με κάτι άλλο». Οι νέοι, συνεχίζει «παρότι γεννήθηκαν δεκαετίες μετά, το συμμερίζονται και τους συγκινεί. Δεν θα κατανοήσουμε αυτή τη ζωντανή συλλογική μνήμη, αν δεν την σκεφθούμε ως απόρροια του βιωματικού χαρακτήρα που είχε, τόσο η ίδια η εξέγερση όσο και η συμμετοχή στις επετείους τα επόμενα χρόνια». «Το Πολυτεχνείο είναι κατεξοχήν παράδειγμα στο οποίο το πολιτισμικό επικαθορίζει το πολιτικό. Το κύριο διακύβευμα το 1973 ήταν η διεκδίκηση της ελευθερίας απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς συμμόρφωσης και επιτήρησης. Το πολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει, αλλά η διεκδίκηση της δημοκρατίας ως πολιτισμικής πρακτικής στην καθημερινή ζωή παραμένει ακέραιη. Είναι αυτή η διεκδίκηση που συνδέει το χθες με το σήμερα και συνεχίζει να δίνει νόημα στη συμμετοχή στη γιορτή του Πολυτεχνείου» κατέληξε.

Μαζική συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία για την 45η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη. Στο μήνυμά του για τον εορτασμό επισημαίνει ότι «σαρανταπέντε χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα και θα παραμένει για πάντα ζωντανό». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αγώνας για την Ελευθερία, για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, για την προάσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, εργασιακών δικαιωμάτων, δε σταματά ποτέ. «Θυμόμαστε το Πολυτεχνείο όπως και τη Νομική, αλλά και κάθε τόπο θυσίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν από το χουντικό καθεστώς, υπερασπιζόμενοι ανώτερες αξίες και ιδανικά. Θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, αντλούμε δύναμη και έμπνευση για τους δικούς μας αγώνες. Γιατί σήμερα, που βγαίνουν ξανά από το σκοτάδι, στην Ευρώπη και στη χώρα μας οι νοσταλγοί της χούντας, του φασισμού, του ναζισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, σκορπίζοντας το μίσος τους ενάντια στο διαφορετικό, ενώ άλλοι κηρύττουν τη λήθη και προσπαθούν να αναθεωρήσουν το παρελθόν, θεωρώντας ξεπερασμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τα κοινωνικά κεκτημένα, η αντίσταση στα σχέδιά τους είναι υποχρέωσή μας», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως ο καλύτερος φόρος τιμής για την υπεράσπιση των αγώνων των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, «είναι να  πιάσουμε το νήμα και να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη».

«Το Πολυτεχνείο είναι ένα κορυφαίο σύμβολο δημοκρατικού αγώνα, με μηνύματά ισχυρά που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου. Είναι η ενεργή μνήμη της δημοκρατίας, το παράδειγμα για τη νέα γενιά. Τιμούμε τους νεκρούς, τιμούμε τους πρωταγωνιστές, όλους και όλες που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, απαιτώντας μια  καλύτερη, μια δημοκρατική Ελλάδα», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα social media για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Επισήμανε, ακόμη, ότι «δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε  τον αγώνα τους. Γιατί ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής. Όσο επαναπαύεσαι, τόσο ζητήματα που νομίζεις ότι τα έχεις λύσει ως κοινωνία και ως χώρα,  τα ξαναβρίσκεις μπροστά σου. Ισονομία, ισοπολιτεία, ίσες ευκαιρίες για όλους, κοινωνικό κράτος, εκπαίδευση και σύστημα υγείας, δικαιοσύνη, δημοκρατικοί θεσμοί είναι κατακτήσεις δεκαετιών που βρίσκονται σήμερα σε οπισθοδρόμηση. Η οικονομική κρίση σίγουρα έπαιξε ρόλο σε αυτό. Όμως δεν ευθύνεται μόνο αυτή . Ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας αποδείχθηκε ο λαϊκισμός. Ο λαϊκισμός δεν επέτρεψε την συνεννόηση, ο λαϊκισμός δημιούργησε ψεύτικες  ελπίδες και θεωρίες συνωμοσίας, ο  λαϊκισμός στην Ελλάδα  και σε ολόκληρη την Ευρώπη ξαναδυνάμωσε τις δυνάμεις του φασισμού».

«Σήμερα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, «περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από ενότητα. Ενότητα στην κορυφή, μα ενότητα και στη βάση. Το Κίνημα αλλαγής πιστεύει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής ώστε να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση και να πάει ο τόπος μας μπροστά. Με εθνική αυτοπεποίθηση και με μπροστάρη τη νέα γενιά, να χαράξουμε νέους δρόμους για τη δημοκρατία και την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί ξανά αξιοπρέπεια, αλλαγή, ανατροπή. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή».

«Οι αγώνες για τη δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να γίνουν ένα ιστορικό παρελθόν» υπογραμμίζει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, τονίζοντας: «Τιμάμε το Πολυτεχνείο αναλαμβάνοντας το δικό μας χρέος και τη δική μας ευθύνη σήμερα. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας, να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι θέμα μόνιμου αγώνα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνει πως «η επέτειος του Πολυτεχνείου θυμίζει σε όλους μας πως η Δημοκρατία δεν ήταν και δεν είναι πάντα δεδομένη», προσθέτοντας: «Σε μια εποχή που ακροδεξιά, νεοναζιστικά μορφώματα, όπως η Χρυσή Αυγή, επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία, είμαστε και θα είμαστε όλοι παρόντες, προασπίζοντας τις αξίες, τα ιδανικά και τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στη Χούντα, που αποτελούν πυξίδα για τη νέα γενιά του σήμερα».

«Μεγάλη δημοκρατική παρακαταθήκη για τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της συλλογικής μας αυτογνωσίας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος την εξέγερση του Πολυτεχνείου, λέγοντας πως «την ώρα που τα φαντάσματα του τυφλού φανατισμού, του φασισμού και του ρατσισμού ακόμη και μέσα στη Βουλή παίρνουν σάρκα και οστά, η διαφύλαξη του δημοκρατικού κεκτημένου και ο ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στη βία αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του Πολυτεχνείου στη δημοκρατική ιστορία της χώρας». «Όσοι αμαυρώνουν την ημέρα μνήμης όχι μόνο δεν τιμούν αλλά ουσιαστικά απαξιώνουν την φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου», τονίζει.

«Η επέτειος του ξεσηκωμού των νέων στο Πολυτεχνείο είναι μια ευκαιρία να σκεφθούμε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες το τι λάθη κάναμε και φθάσαμε στην πτώχευση, στη κρίση, στην ουσιαστική απώλεια ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που τόνισε πως «το ‘ψωμί, παιδεία, ελευθερία’ δεν ήταν επίκαιρο μόνο το 1973, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και σήμερα. Η ανεργία μαστίζει την κοινωνία, η παιδεία τείνει να γίνει προνόμιο μόνο των γόνων πλουσίων οικογενειών και ελευθερία δεν υπάρχει, αφού οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά έχουν βάλει υπογραφές, υποθήκευσης της χώρας στους δανειστές. Από το 2009 και εντεύθεν, αρνηθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και πεισματικά μείναμε στα ρουσφέτια, στα βολέματα και στο ίδιο νοσηρό πολιτικό προσωπικό. Οι ήρωες του Πολυτεχνείου, ζητούν από εμάς σήμερα ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και μια δημοκρατία σύγχρονη που να βασίζεται στα ελληνορθόδοξα ιδεώδη, παρότι κάποιοι επιδιώκουν να ισοπεδώσουν την θρησκευτική πίστη μας, και να εμπνέεται από εκείνους με το αίμα των οποίων και τη θυσία των οποίων υπάρχει η σημερινή Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα απαλλαγμένη από πελατειακές συμπεριφορές, μια αξιοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να στέκεται στα πόδια της και να μη περιμένει κάθε φορά τη δόση από τους δανειστές, ή να παρακαλάμε να μη κοπούν οι συντάξεις, αφού πρώτα τις έχουν κόψει, ουκ ολίγες φορές, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή είναι η Ελλάδα που υπόσχεται, η Ένωση Κεντρώων στη νεολαία και αυτή την Ελλάδα θα αγωνιστούμε να κάνουμε πραγματικότητα».

Κριτική στους «κομματικούς στρατούς» και όσους κοροϊδεύουν τους πολίτες με την υποκριτική τους στάση στην επέτειο του Πολυτεχνείου ασκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του. Σημειώνει δε ότι ψάχνουμε το παρελθόν μήπως ανασύρουμε κάτι που μας βολεύει αντί να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια που βρίσκεται μπροστά μας. Αναλυτικά η ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου έχει ως εξής:

«Και να που ήρθε ξανά η μέρα που η τηλεόραση ξυπνάει με το «είμαστε δυο / είμαστε τρεις / είμαστε χίλιοι δεκατρείς».

Και το Πολυτεχνείο παύει να είναι ορμητήριο για πλιάτσικο και μετατρέπεται σε τόπο επαναστατικού προσκυνήματος. Με γαρύφαλλα, υψωμένες γροθιές, τζάκετ και μπερέδες Τσε Γκεβάρα.

Ποιον κοροϊδεύουμε;

Ποιον κοροϊδεύουν οι κομματικοί στρατοί που έχουν διαταχθεί να κάνουν φέις κοντρόλ στην είσοδο του Πολυτεχνείου παριστάνοντας τους αγανακτισμένους φοιτητές;

Ποιον κοροϊδεύουν οι βουλευτές που όταν τους γιουχάρουνε, ανακαλύπτουν ξαφνικά «το πρόσωπο του φασισμού»; Ας πάνε την Δευτέρα να καταθέσουν στεφάνι - πριν «ξυπνήσουν» όμως τα Εξάρχεια.

Ποιον κοροϊδεύουν οι κομματικοί που θα εμφανίσουν - ξανά στην αρχή - και θα εξαφανίσουν - ξανά στο τέλος - την σημαία του Πολυτεχνείου; Μόνο που ο Χουντίνι δεν έπαιζε με σημαίες βαμμένες με το αίμα άλλων.

Ποιον κοροϊδεύουν οι κυβερνητικοί που θα φωνάζουν «Ελλάδα – Κύπρος – Παλαιστίνη – Αμερικάνος δεν θα μείνει» και από αύριο θα συνεχίσουν ξανά: «Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ – κοίτασμα δεν θα μείνει»;

Ποιον κοροϊδεύουν όλοι αυτοί που θα φωνάζουν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ενώ λίγες μέρες πριν οι αρχηγοί τους έπιναν και έτρωγαν στις αυλές της πρεσβείας;

Ποιον κοροϊδεύουν οι νεαροί που προσπαθούν να κοπιάρουν τους αγωνιστές του ’73; Αυτοί όμως με κράνη, κρυπτονάιτ, κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες και οι άλλοι μόνο με τα στήθη τους.

Ποιον κοροϊδεύουν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις που μιλάνε για Δημοκρατία και έχουν να βγάλουν κοινά αποτελέσματα και πρόεδρο της ΕΦΕΕ από τη δεκαετία του '80;

Ποιον κοροϊδεύουν όλοι αυτοί που θα ποστάρουν παιδικά χαμόγελα και δακρυσμένα μάτια, αποστρέφοντας το βλέμμα τους από τους εξαρτημένους, εξαθλιωμένους και εγκαταλειμμένους της Τοσίτσα;

Ποιον κοροϊδεύουμε όλοι εμείς και δεν μιλάμε;

Ψάχνουμε με τηλεφακούς το παρελθόν μήπως ανασύρουμε κάτι που μας βολεύει αντί να δούμε - και να αντιμετωπίσουμε - την αλήθεια που βρίσκεται ή κρύβεται μπροστά μας.

Γιατί;

«Γιατί σου φτιάχνω τραγουδάκια /

με τα πιο όμορφα στιχάκια στο ρεφρέν.

Για το χαμένο μου αγώνα /

που τ' αστεράκια μείναν μόνα να τον κλαιν».

(Μπαγάσας – Νικόλας Άσιμος)».

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, υπογράμμισε πως τα συνθήματα που φώναζαν οι φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «κάτω η χούντα» και «δεν θα περάσει ο φασισμός» είναι διαχρονικά και επίκαιρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είναι συνθήματα που και στην σημερινή συγκυρία, κάθε άλλο παρά κενού περιεχομένου είναι. Βρίσκουν αναφορά στην εμπέδωση και στην διεύρυνση της Δημοκρατίας στην ίδια μας την χώρα. Στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, στην παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, στην επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα αυτά που περιορίστηκαν ασφυκτικά τα τελευταία χρόνια από τα μνημόνια και το καθεστώς της επιτροπείας. Ταυτόχρονα εκφράζουν απολύτως σύγχρονές κοινωνικές ανάγκες και αναγκαιότητες για την περιθωριοποίηση της του φασισμού, του ρατσισμού και του λαϊκισμού που βλέπουμε να σηκώνουν και πάλι κεφάλι στην Ευρώπη».

Ο κ. Ρήγας σημείωσε πως αυτά που ακούγονται περί οικονομικών θαυμάτων την περίοδο της χούντας αποτελούν ιστορική ανακρίβεια. «Όταν δεν υπάρχει ελευθερία στην δράση και δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους να είναι κοινωνοί στην εξέλιξη και στα όσα απορρέουν από αυτή, τότε η οικονομική πρόοδος που αποτυπώνεται, δεν αφορά το σύνολο της κοινωνίας, παρά μόνο τους ολίγους και εκλεκτούς που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ζωή του τόπου. Με δεδομένο δε την ύπαρξη αποκλεισμών, οι οποίοι παράγουν διακρίσεις και ανισότητα, η δίκαιη κατανομή των πόρων αλλά και των καρπών της παραγωγής προς τον λαό και την κοινωνία, αποτελεί αδειανό πουκάμισο, ένα κενό γράμμα.» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας :«Προτού καταλήξουμε λοιπόν σε βιαστικά συμπεράσματα, ας αναλογιστούμε αν υπήρχαν αποκλεισμοί στην οικονομική δραστηριότητα επί χούντας, πώς καταναλωνόταν ο παραγόμενος πλούτος, ποια ήταν τα όρια της οικονομικής δραστηριότητας στην διεθνώς απομονωμένη χώρας μας από τα δημοκρατικά και οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι απαραίτητες πριν καταλήξουμε σε αβασάνιστα συμπεράσματα περί οικονομικών θαυμάτων και σε παρόμοιες ιστορικές διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες που κυκλοφορούν».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι: «Έχουμε χρέος να θυμόμαστε αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα. Ειδικά στις μέρες μας είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντι τους οι διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί και ρατσιστές, οι θιασώτες του αυταρχισμού και της αναθεώρησης της ιστορίας, που προσβάλλουν και προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος».

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επέτειος μνήμης θυμάτων, αγωνιστών που έπεσαν υπέρ της δημοκρατίας. Αποτελεί πηγή άντλησης διδαγμάτων για την θεμελιώδη αξία της ελευθερίας ως μέσου υπεράσπισης τόσο της αξίας του ανθρώπου όσο και αυτού του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος . Το Πολυτεχνείο είναι το εξεγερτικό πνεύμα που έχουμε όλοι μέσα μας. Είναι η μνήμη που υποτάσσει την λήθη. Το Πολυτεχνείο ήρθε να αποδείξει πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

«Το Πολυτεχνείο συμπυκνώνει την αντίδραση μιας γενιάς στον αυταρχισμό της δικτατορίας. Μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν ήταν πάντα δεδομένη. Η δική μας πρόκληση είναι να την εμβαθύνουμε, θωρακίζοντας τους θεσμούς της από όσους επιχειρούν να τους υπονομεύσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε πως «οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, μένουν ακόμη και σήμερα ανεκπλήρωτα. Και γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη, για πάντα».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνέπειες για τις χώρες που δεν επωμίζονται βάρος στο προσφυγικό ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

16/10/2019 - 14:52 - Την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

Συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Τι θέλει για το μέλλον του κόμματος (VIDEO)

15/10/2019 - 23:32 - Σε ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με τους πολίτες στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας μίλησε το...

Κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ζήτησε ο Αλ. Χαρίτσης

15/10/2019 - 13:02 - Την άποψη ότι «πρέπει η διεθνής διπλωματία να αναλάβει δράση άμεσα, δεν φτάνουν πλέον τα λόγια,...

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και για το 2020, λόγω προσφυγικού

14/10/2019 - 16:08 - Τη διαβεβαίωση πως «η κυβέρνηση θα διατηρήσει μειωμένους τους συντελεστές ΦΠΑ για το 2020 που...

Εάν το προσφυγικό επιδεινωθεί θα ζητήσουμε υποχρεωτική ανακατανομή, είπε ο Γ. Κουμουτσάκος

11/10/2019 - 19:03 - «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Κενό στρατηγικών επιλογών.

Δημήτρης Μάρδας

Σ τα είκοσι Μέρη του προς ψήφιση αναπτυξιακού νομοσχεδίου δίνεται έμφαση σε σωρεία ρυθμίσεων ή τακτοποιήσεων ορθότερα. Αυτές αρχίζουν από τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιβάλλεται συνενόηση για το Μετρό

Γιάννης Μαγκριώτης

Η σύμβαση κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης υπογράφηκε την Άνοιξη του 2006 χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και με χρόνο εκτέλεσης των αρχαιολογικών...

Δείτε όλο το άρθρο
«Mας πήρανε χαμπάρι» και στην Αυστραλία

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Ο τίτλος είναι ελαφρώς «ποιητικός», αφού το σχετικό δημοσίευμα είναι από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος», συνεπώς δεν...

Δείτε όλο το άρθρο
Αλλαγή κλίματος -ή αλλαγή συστήματος;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Αυτόν τον Σεπτέμβρη έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το περιβάλλον στην ιστορία του πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι σχεδόν σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας θερμός Σεπτέμβρης

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Αυτός ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος θάρρος και ομορφιά». Έτσι γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της «Παγκόσμιας Απεργίας για...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (22-9-2019) Προβάδισμα 16,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis. Πηγή:... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για το Skai (19-9-2019) Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου , το οποίο διαμορφώνεται στις 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο  «Θεοί του Ολύμπου»

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το θεματικό πάρκο «Θεοί του Ολύμπου»


Σε απόσταση αναπνοής από τον Όλυμπο, ανοίγει τις πύλες του αύριο, 4 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το θεματικό πάρκο «Θεοί του...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!
Νέα από τον Κόσμο Πού θα βρέξει σήμερα - Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού Πού θα βρέξει σήμερα - Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη...

Νέα Τεχνολογίας  Δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το βέτο σε Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία Δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το βέτο σε Βόρεια...

Απογοήτευση εξέφρασε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ για το γαλλικό μπλόκο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας...

Κύπρος - Ειδήσεις Τραυματισμός 40χρονης τουρίστριας στον Ακάμα Τραυματισμός 40χρονης τουρίστριας στον Ακάμα

Επισκέπτρια 40 ετών από την Ολλανδία τραυματίστηκε στις 17:00 το απόγευμα στο πλαίσιο πεζοπορίας της στην...

Ειδήσεις υγείας Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία: H νέα μέθοδος που δίνει λύση Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία: H νέα μέθοδος που δίνει...

Περίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που...

Ψυχαγωγία - ειδήσεις Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Μίνι καλοκαίρι και σήμερα - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία...

Γενικά αίθριος καιρός ο καιρός σήμερα Δευτέρα...

Νέα για αυτοκίνηση Drakos Engineering Moto Division: Νέο κατάστημα ανταλλακτικών & αξεσουάρ στην Καλλιρρόης! Drakos Engineering Moto Division: Νέο κατάστημα...

Drakos Engineering Moto Division: Νέο κατάστημα ανταλλακτικών & αξεσουάρ στην Καλλιρρόης!Στο κέντρο του...

Αγροτικά Νέα Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες Νέα πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες

Σε νέες πληρωμές ύψους 1.334.268,92 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο διήμεροΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε...

Πολιτιστικά Νέα «Happiness Machine: 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien» στη Στέγη «Happiness Machine: 24 ώρες ευτυχίας με το Klangforum Wien»...

Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα δοκιμάζεται και ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορούμε να ζήσουμε...

Εκπαιδευτικά Νέα  Ενδεικτικές Λύσεις ασκήσεων Πληροφορική - Γ' ΓΕΛ Ενδεικτικές Λύσεις ασκήσεων Πληροφορική - Γ' ΓΕΛ

Ενδεικτικές Λύσεις ασκήσεων Πληροφορική - Γ' ΓΕΛ, ετοίμασε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ...

Τουρισμός - Ειδήσεις Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και αφίξεων τουριστών τον Αύγουστο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων: Άνοδος εσόδων και...

Ανοδικά κινήθηκαν και τον Αύγουστο οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα...

Επιστήμη - ειδήσεις ΝΑΣΑ: Διαστημικός περίπατος μόνο για γυναίκες (video) ΝΑΣΑ: Διαστημικός περίπατος μόνο για γυναίκες (video)

H NASA έγραψε ιστορία, με άρωμα γυναίκας καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας πραγματοποιήθηκε...

Ξεχωριστές ειδήσεις  The Voice of Greece: Όταν οι coaches πηγαίνουν για διάλειμμα (vid) The Voice of Greece: Όταν οι coaches πηγαίνουν για...

Απόψε στις 22.00 η 7η blind audition στον ΣΚΑΪ.