Ταμείο Αλληλεγγύης η λύση που προκρίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί για την Κύπρο

🕔21/03/2013 - 11:10

Η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται πως προκρίνεται ως λύση στην Κύπρο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής προέδρους του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τόσο ο κ. Νεοφύτου όσο και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη, παρά μόνο ζήτησαν ενότητα από τον Κυπριακό λαό. Ο κ. Νεφύτου, τόνισε ότι στόχος είναι η σωτηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους υπαρκτούς κινδύνους που υπάρχουν στα θεμέλια της και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της και διευκρίνισε ότι είναι ομόφωνη απόφαση η δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης. Όπως είπε, ήδη η Νομική Υπηρεσία του κράτους και η Γενική Εισαγγελία επεξεργάζονται τις σχετικές λεπτομέρειες και σημείωσε ότι το εν λόγω ταμείο μπορεί να συσταθεί υπό τη μορφή Κρατικής Εταιρείας Ιδιωτικού Δικαίου, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη και απηύθυνε έκκληση για κλίμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Έκανε λόγο για ενεπίτρεπτη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων που τείνει να εξουθενώσει την Κυπριακή Δημοκρατία και διευκρίνισε ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο της διαφύλαξης των συμφερώντων της Κύπρου. Διαβεβαίωσε δε ότι η λύση που αναζητείται είναι εντός των διαδικασιών και του πλαισίου της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας  Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης. Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου ο κ . Δημητριάδης είπε λακωνικά: «Αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου.


Χθες, Τετάρτη, το βράδυ, μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης φέρεται να δήλωνε ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, Πέμπτη.

Το πρωί, ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι η πρόταση που συζητείται, αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ., ενώ ένα τμήμα του ποσού το οποίο απαιτείται θα καλυφθεί από κούρεμα ηπιότερης μορφής, από το οποίο θα εξαιρούνται οι μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προσφέρει την υποθήκευση γης αξίας μισού δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι το περίγραμμα της εν λόγω πρότασης παρουσιάστηκε στην τρόικα, η οποία αναμένει να δει ποια θα είναι καταρχήν η αντίδραση των κομμάτων.

Βασικός στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να βρεθεί από άλλες πηγές μεγάλο μέρος από τα 5,8 δισ. ευρώ τα οποία απαιτεί η ευρωζώνη προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η παροχή πρόσθετης βοήθειας 10 δισ. ευρώ από την ΕΕ..  
 

Το «σπάσιμο» της Λαϊκής Τράπεζας
Στο τραπέζι των συζητήσεων, βρίσκεται επίσης και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, με τη δημιουργία μίας νέας «καλής» Τράπεζας, Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ και θα δεσμευτούν τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν 4,8 δισ. ευρώ, όμως και πάλι θα λείπει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ. Η πρόταση που υπάρχει για να εξοικονομηθεί αυτό, είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση, αλλά ουσιαστικά θα είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, για το κούρεμα προβλέπονται δύο σενάρια: 
• επιβολή 4%-5% στις καταθέσεις άνω των 100.0000 ευρώ και να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000

• επιβολή 3% για καταθέσεις από 0-100.000 ευρώ, 7% για 100.000-500.000 ευρώ και 9% για άνω των 500.000 ευρώ.

 

Χρυσόστομος: «Θα στηρίξουμε το Plan B»

Παράλληλα, τη στήριξη του προς την κυβέρνηση της Κύπρου επανέλαβε εκ νέου ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. «Εδώ που είμαστε πρέπει όλοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να σωθεί η Κύπρος» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Θα στηρίξουμε το σχέδιο Β» ξεκαθάρισε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή «γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Περιμέναμε κάτι από τη Ρωσία, υπήρχαν ενδείξεις από πλουσίους που μπορούσαν να προσφέρουν και δεν ανταποκρίθηκαν. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και πρέπει να πάρουμε θέση».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Ένας μεγάλος μικρούτσικος

Νίκος Παπαδόπουλος

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος πέθανε το Σάββατος 28 Δεκεμβρίου 2019, βασανισμένος από την επάρατη νόσο της εποχής μας. Οι Έλληνες...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!