Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις από Κάπα Research, Rass, Public Issue και Marc

🕔01/06/2012 - 11:15

Πληθώρα νέων δημοσκοπήσεων δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή, στον Τύπο, καθώς είναι και η τελευταία μέρα που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, μιας και βρισκόμαστε πλέον δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα σήμερα δημοσιεύτηκαν οι δημοσκοπήσεις της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νεα», της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο», της Public Issue για την «Καθημερινή», καθώς και της Marc για λογαριασμό του Alpha.

• Κάπα Research

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που διαμορφώνεται στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες δείχνει η δημοσκόπηση της Καπα Research που διενεργήθηκε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας της ίδιας εταιρείας μια εβδομάδα νωρίτερα, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμά της, ωστόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν άνοδο. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεγάλη πτώση και το ποσοστό του πέφτει σε μονοψήφιο νούμερο! Συγκεκριμένα:

Η ΝΔ παίρνει ποσοστό 26,1% (25,8% στην έρευνα της 23-24 Μαΐου), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% (20,1%), το ΠΑΣΟΚ 9,9% (13%), το ΚΚΕ 5,7% (6,3%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,3% (5,4%), η Χρυσή Αυγή 5,1% (5,2%), η ΔΗΜΑΡ 4,4% (5,3%), οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,3% (2,1%), ο ΛΑ.Ο.Σ. 1,5% (2%), η Δημιουργία Ξανά/Δράση 1,5% (2,4%). Στο 14% (10%) η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στη Βουλή μπαίνουν και πάλι επτά κόμματα. Σημειώνεται, πάντως, ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι τέτοιο που αφήνει περιθώρια για σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 62,9% έναντι 26,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, έστω και με την τήρηση του μνημονίου σε ποσοστό 69,5%, ενώ σε ποσοστό 19,6% δηλώνουν ότι εάν πρέπει να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ.

• Rass

Προβάδισμα της τάξης των 2,3 ποσοστιαίων μονάδων, δίνει στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της Rass. Και αυτή την έρευνα, δείχνει Βουλή με επτά κόμματα. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26,5% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%, το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,8%, η ΔΗΜΑΡ με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά/Δράση 2,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 0,8%, ο ΛΑΟΣ με 0,7%,. Υψηλό είναι και εδώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο φτάνει  το 10,1%.
Σε ερώτηση για το ποιος πολιτικός αρχηγός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 23,3%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21,7%.

• Public Issue

Αντίθετα, το βαρόμετρο της Public Issue δίνει σημαντικό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, ΝΔ 25,5%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, ΔΗΜΑΡ 7,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5%. Εκτός Βουλής μένει ο συνδυασμός Δημιουργία Ξανά/ Δράση, καθώς συγκεντρώνει 2,5%.
Με βάση τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 134 έδρες, η ΝΔ 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η ΔΗΜΑΡ 20 το ΚΚΕ 15 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12.
Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, καθώς σε ποσοστό 58% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι νικήτρια των εκλογών θα είναι η ΝΔ, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι. Αντίθετα, μόλις το 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας με 22% και ακολουθούν Αντώνης Σαμαράς με 20%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και Φώτης Κουβέλης με 14%.
Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος είναι ο Φώτης Κουβέλης με 67% και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας με 49%, Πάνος Καμμένος με 39%, Αντώνης Σαμαράς με 36% και Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%.

• Marc

Τέλος, προβάδισμα στη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της Marc. Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 26% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3%, το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,2%. Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1% για το κάθε κόμμα.
Στο ερώτημα για το τι θα πρέπει να συμβεί στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, το 72,9% έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη, ενώ το 19% ζητεί να ακυρώσουμε τις συμφωνίες και να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, δημοσιεύτηκαν άλλες τέσσερις δημοσκοπήσεις και συγκεκριμένα της ALCO, MRB, GLOBAL LINK και DATA RC. Για να δείτε αναλυτικά τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αυτές, πατήστε εδώ

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικάΑγροτικά Νέα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα Αραχωβίτης: Ηδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν...

Η κυβέρνηση προχωρά με ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με σαφείς στόχους...

Πολιτιστικά Νέα «Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ» «Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ»

Το νέο βιβλίο της στιχουργού Σταυρούλας Παγώνα «Αποστολή… ΤΕΡΑΤΕΞ» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 27 Ιανουαρίου...

Εκπαιδευτικά Νέα Διάλεξη «Είναι εφικτή η ζωή στον Άρη;» - Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Υποψήφιο Βέλγο ... Διάλεξη «Είναι εφικτή η ζωή στον Άρη;» - Το Μητροπολιτικό...

Η Πολυτεχνική Σχολή του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, η πρώτη και πληρέστερη ιδιωτική Πολυτεχνική...

Τουρισμός - Ειδήσεις Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών Νέοι θησαυροί του ιστορικού Φαραώ Τουταγχαμών

Τεράστιας αξίας τα νέα ταφικά αριστουργήματα που εμπλούτισαν τη συλλογή του νέου μουσείου που θα βρίσκεται...

Επιστήμη - ειδήσεις Επιστήμονες απάντησαν στο ερώτημα «γιατί η ζέβρα έχει ραβδώσεις;» Επιστήμονες απάντησαν στο ερώτημα «γιατί η ζέβρα έχει...

Ντύνοντας άλογα σαν ζέβρες, Βρετανοί και Αμερικάνοι ερευνητές,  με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου...

Ξεχωριστές ειδήσεις Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το αίμα! (Βίντεο) Ξύπνησε από το θόρυβο και αυτό που αντίκρισε… της πάγωσε το...

Η Ashleigh Muller από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας πετάχτηκε κυριολεκτικά από το κρεβάτι της για να δει από...