Τη Δευτέρα η ανακοίνωση για το νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας

🕔03/09/2021 - 11:44

«Θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η καινούργια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» δεσμεύτηκε. «Να είστε σίγουροι ότι θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερωτηθείς αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο ή όχι ή αν θα είναι μόνο υπουργός ή υπουργός και υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου απάντησε «θα τα πούμε τη Δευτέρα» κάνοντας πάντα λόγο για «πολιτική ηγεσία». «Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν δημιουργείται κατόπιν απαιτήσεως του κ. Αποστολάκη, ήταν ειλημμένη απόφαση», διευκρίνισε, εστιάζοντας στο έργο που έκανε η κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής προστασίας.  

Κληθείς να σχολιάσει τα περί φιάσκου του ανασχηματισμού ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «τα σχόλια της αντιπολίτευσης είναι προειλημμένα σε κάθε κίνηση της κυβέρνησης. Η αποτελεσματικότητα του ανασχηματισμού θα κριθεί από την απόδοση των προσώπων όταν υπάρξει ικανός χρόνος για να δούμε πώς ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις. Από κει και πέρα τα πραγματικά περιστατικά είναι γνωστά, πάμε σ' αυτά που ενδιαφέρουν τους πολλούς και τον κόσμο. Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η καινούργια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς και θα υπάρξει υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει την απόφαση να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δομή της πολιτικής προστασίας. Να θυμίσω ότι την παραλάβαμε γενική γραμματεία και την αναβαθμίσαμε κατόπιν απαιτήσεως της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών όλου αυτού του πεδίου που εμπίπτει στην πολιτική προστασία ακόμη πιο αποτελεσματικά. Παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία γενική γραμματεία σε κάποιο κτίριο που ουδείς θυμάται και την αναβαθμίσαμε με σπουδαία συνδρομή σε μια σειρά από θέματα των ανθρώπων εκεί και της πολιτικής ηγεσίας και θα την πάμε ακόμη παραπέρα. Αυτό ήταν μια ειλημμένη απόφαση που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες. Δεν συνδέεται με το οποιοδήποτε πρόσωπο. Αλίμονο να κάνεις tailor made ένα υπουργείο σε όποιον θες να κάνεις υπουργό».

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η επιλογή του πρωθυπουργού, όλες οι επιλογές είναι τέτοιες που να μπορεί το κάθε πρόσωπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχει το κάθε πεδίο, είτε αυτές οι ανάγκες είναι επιχειρησιακές, είτε ανάγκες που έχουν να κάνουν και με άλλα κομμάτια της πολιτικής προστασίας και της προστασίας από φυσικές καταστροφές. Να είστε σίγουροι ότι θα είναι μία επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα θέματα, στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «για να μην εμφανιστούν κενά όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγεία και η προηγούμενη ηγεσία του και η τωρινή, οι διοικητές των υγειονομικών υπηρεσιών και των νοσοκομείων έχουν φροντίσει να καταγράψουν τις πιθανές απώλειες από τους ανθρώπους που επέμεναν να μείνουν ανεμβολίαστοι και θα τεθούν σε αναστολή και να καταστρώσουν επιχειρησιακά σχέδια ανά υγειονομική περιφέρεια και ανά νοσοκομείο έτσι ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές αρρυθμίες».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «αναστολές σε αυτούς οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα υπάρξουν. Η κίνηση αυτή δεν έγινε από γινάτι, ούτε βάζουμε κανέναν απέναντι, αντιμέτωπός μας είναι η πανδημία. Έτσι χθες κιόλας ο υπουργός Υγείας ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε και θα ψηφιστεί την Τρίτη η τροπολογία ότι όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν δεν θα βγουν σε αναστολή καθηκόντων. Από την ώρα που είπαμε ότι όποιος εμβολιάζεται δεν βγαίνει σε αναστολή, η συζήτηση περί παράτασης είναι κενή περιεχομένου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για το ότι θα εφαρμόσουμε τον νόμο όπως είναι γιατί είναι ουσιαστική ανάγκη να είναι θωρακισμένοι οι άνθρωποι στα νοσοκομεία». 

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «μια κίνηση καλής θέλησης και για εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα έλειπαν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και σε κείνους που έλεγαν ‘σιγά μην το εφαρμόσουνε'». Εξήγησε όμως ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση τα εννοεί γιατί συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος, με την κανονικότητα της ζωής και με την προστασία της υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πάντως πως αυτό θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα γιατί στη συνέχεια θα μπουν νέοι άνθρωποι στο Σύστημα, θα γίνει ανακατανομή και δεν είναι βέβαιο ότι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους. Καλώντας τους υγειονομικούς να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, που όπως είπε, «είναι εκεί, είναι ασφαλές και είναι δωρεάν», τόνισε πάντως πως δεν μιλά κανείς για απολύσεις.

Για τις αρρυθμίες στα νοσοκομεία είπε ότι μεγάλα προβλήματα δεν έχουμε. Ήδη είχαν εκδοθεί μέχρι χθες περίπου 6 χιλιάδες ειδοποιητήρια σημειώματα αναστολής και εκδίδονται και άλλα ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στη συνολική λειτουργία των υγειονομικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Υπάρχει όμως μέριμνα και με εσωτερικές μετακινήσεις και με αναδιάταξη του προσωπικού και με τον νέο κόσμο που από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να υπογράφονται συμβάσεις και με κάποιες υπηρεσίες κυρίως διοικητικές που θα δίνονται oursourcing τα προβλήματα αυτά θα είναι απολύτως διαχειρίσιμα ώστε να μην κλατάρει το σύστημα, να μη χρειαστεί κάποιος περίθαλψη και νοσηλεία και να μη γίνεται.

 

Δεν θα υπάρξει lockdown, θα λειτουργήσουν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «όλοι περιμένουμε τα παιδιά μας να είναι στα σχολεία τους με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, οι φοιτητές να είναι στα αμφιθέατρα, οι γονείς περιμένουν να ξέρουν αν θα νοικιάσουν το σπίτι για να παρακολουθήσει το παιδί το Πολυτεχνείο, τη Φιλοσοφική, την Ιατρική, τη Φαρμακευτική σε πόλεις όπου έχει περάσει ο καθένας. Επειδή αυτές μας οι απαντήσεις πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμβολιαστεί ο κόσμος και να θωρακίσουμε τη ζωή στη δημόσια σφαίρα.

» Δεν θα υπάρξει lockdown. Θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια κανονικά. Σε περίπτωση που παρατηρούνται προβλήματα σχεδιάζονται πρωτόκολλα για να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε άμεσα έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση και να μην υπάρχει και ο φόβος ότι ξαφνικά θα ξανακλείσουμε. Είμαστε προς την κατεύθυνση αυτή κι αν επιμένουμε τόσο φανατικά και τόσο φορτικά να αυξηθεί ο αριθμός του εμβολιασμού πέραν από την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης υγείας, είναι κυρίως γι’ αυτό: να θωρακίσουμε τη ζωή στη δημόσια σφαίρα».

Πρόσθεσε ότι όπου τα μεγέθη είναι τέτοια που να δικαιολογούν μεγάλη ανησυχία «θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι lockdown με την έννοια που είχαμε ζήσει προηγουμένως του στείλε μήνυμα για να βγεις βόλτα, για να πας να ψωνίσεις, δούλεψε από το σπίτι κοκ. Θα υπάρχουν κάποια περιοριστικά μέτρα που αφορούν ας πούμε την κυκλοφορία από τη 1 μέχρι τις 6 το πρωί, υπαίθριους χώρους μόνο για διασκέδαση, συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα δηλαδή και όχι ευρύτερα».

Αναφορικά με τις αυξήσεις ειδικά για τη ΔΕΗ ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «υπάρχει μία ανησυχία η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη διότι οι αιτίες οφείλονται σε παράγοντες που είναι εξωγενείς. Έχει ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί ή τετραπλασιαστεί τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει φωτιά σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα και αυτό έχει τη δική του αντανάκλαση σε μια σειρά από θέματα που αφορούν ή θα αφορούν την καθημερινότητά μας.

» Η κυβέρνηση προφανώς και το παρακολουθεί το φαινόμενο αυτό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε χθες αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο κυρίως στη ΔΕΗ που μπορεί πυροδοτήσει μια σειρά από άλλα πράγματα και αφορά όλους μας. Προφανώς και η κυβέρνηση έχει κατά νου ότι εξελίξεις που μπορούν έστω και έμμεσα να μειώσουν το εισόδημα των πολιτών δεν πρέπει να είναι έξω από το πεδίο των ενδιαφερόντων της. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ακουμπούν και στα κομμάτια αυτά» είπε.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια