Τιμωρητική ψήφος χωρίς αυτοδυναμία, δείχνουν οι 5 τελευταίες δημοσκοπήσεις

🕔21/04/2012 - 16:05

Κατακερματισμό  των πολιτικών δυνάμεων ανάλογη αυτή με αυτή μετά το τέλος στου εμφυλίου, καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις (πέντε συνολικά) πριν την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, χθες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν μέχρι 30% και στη Βουλή εισέρχονται 8-10 κόμματα. Σημειώνεται ότι όσο περισσότερα μικρά κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αποβαίνει σε βάρος του πρώτου κόμματος.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει εξαιρετικά υψηλό δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές (18-23%), η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα κρίνει με βάση τη θέση των κομμάτων για το μνημόνιο ποιο κόμμα θα ψηφίσει, η «τιμωρητική» ψήφος κυριαρχεί και οι πολίτες δηλώνουν πώς θα πάρουν τις αποφάσεις τους τις ερχόμενες εβδομάδες. Το προβάδισμα διατηρεί πάντα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, το ποσοστό της οποίας απέχει πολύ, όμως, από την αυτοδυναμία.

Δημοσκόπηση της ALCO για την ΕΡΤ

Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας είναι αυτής της ALCO, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΕΡΤ και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το αθροιστικό ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι 31,8%, καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 13,3% και η ΝΔ το 18,5%.Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7%,ο ΛΑΟΣ το 3%,ο ΣΥΡΙΖΑ 7,9%,οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ το 2,7%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 8,3%,η Δημοκρατική Αριστερά το 6,6%,η Δημοκρατική Συμμαχία το 2,3%,η Χρυσή Αυγή 3,9%,ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος προσδιορίζεται στο 19,4%.

Στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό κριτήριο επιλογής ψήφου το 41% απαντά η διαμαρτυρία για το μνημόνιο και τα κόμματα που το υπέγραψαν, το 40% τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ ενώ το 19% των ερωτηθέντων απαντά δεν ξέρω δεν απαντώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στην επόμενη Βουλή θα συμμετέχουν 8 κόμματα.

Δημοσκόπηση GPO

Η τελευταία δημοσκόπηση είναι αυτή της GPO για λογαριασμό του Mega, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4,6 % ενώ προκύπτει
οκτακομματική Βουλή με σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων.

Ένας στους τρεις αναποφάσιστους δηλώνει ότι θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, ενώ 4 στους 10 αναφέρουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους εξακολουθεί να έχει ως κριτήριο την τιμωρητική ψήφο. Επτά στους δέκα αναποφάσιστους επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:

Νέα Δημοκρατία: 19,1%
ΠΑΣΟΚ: 14,5%
ΚΚΕ: 8%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,2%
Δημοκρατική Αριστερά: 5,9%
Χρυσή Αυγή: 4,1%
ΛΑΟΣ: 3,5%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,6%
Οικολόγοι: 2,3%
Αναποφάσιστοι: 18,2%
Άλλο κόμμα 7,3%

 

Κάπα Research

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα», η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα, αλλά όχι την αυτοδυναμία, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει κοινοβουλευτική δύναμη περίπου 170 εδρών.
Ειδικότερα, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (25,6%) η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,6%, η Δράση 1,7%, ενώ 4,3% παίρνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70,4%), θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Ευ. Βενιζέλος με 26,7% αποκτά προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά που συγκεντρώνει το 25,8%. Τέλος, το 77,1% ζητά από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

 

Marc

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για την εφημερίδα «Έθνος», (χωρίς λευκό, άκυρο, αναποφάσιστους), η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3%, η Δράση 1,1% και τα άλλα κόμματα 4,2%.

Και στην έρευνα αυτή, φαίνεται ότι στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα, ενώ επίσης το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 4,1%, ενώ και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 39,7%, ποσοστό το οποίο τους επιτρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με 155 βουλευτικές έδρες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας» οι ερωτώμενοι ανέδειξαν με σχεδόν ίδια ποσοστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο (15,1%) και Αντώνη Σαμαρά (15,5%).

 

Rass

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Rass για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου (19%) η ΝΔ συγκεντρώνει 24,1%, το ΠΑΣΟΚ 17,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, το ΚΚΕ 8,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,4%, η Χρυσή Αυγή 4,3%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, η Δράση 2,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, ενώ τα άλλα κόμματα παίρνουν συνολικά 3,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 19%, από το οποίο ένα ποσοστό της τάξης του 12,4% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 59,8% απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Τέλος, η έρευνα της RASS δείχνει ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, που συγκεντρώνει 29,2%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ακολουθεί με 28,6%.

 

V-PRC

Έρευνα της V-PRC που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», δίνει προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με την έρευνα, στη νέα Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα με το ποσοστό της ΝΔ στο 22%, και ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 13%, ΚΚΕ με 11,5%, ΔΗΜ.ΑΡ. 10%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%, Χρυσή Αυγή 5% και ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%.

 

ALCO

Τέλος, δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για λογαριασμό του Newsit.gr και δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη, δείχνει διαφορά 5,2 μονάδων της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν μόλις 31,8%, ποσοστό το οποίο δεν τους δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσουν από μόνα τους κυβέρνηση συνεργασίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ είναι σταθερά μεν στην πρώτη θέση, χωρίς αυτοδυναμία, ενώ και με το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν πάνω από 130 έδρες και χρειάζονται και τρίτο, τουλάχιστον, κόμμα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Στη Βουλή μπαίνουν 8 κόμματα, ενώ επίσης καταγράφεται πτώση της ΔΗΜΑΡ και άνοδος της των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 8 Απριλίου. Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ 18,5% ΠΑΣΟΚ 13,3% Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,3% ΣΥΡΙΖΑ 7,9% ΚΚΕ 7% Δημοκρατική Αριστερά 6,6% Χρυσή Αυγή 3,9% ΛΑΟΣ 3% Οικολόγοι Πράσινοι 2,7% Δημοκρατική Συμμαχία 2,3% Δράση 1,2%.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικός προϋπολογισμός 2020: Το οικονομικό κλίμα, οι προσδοκίες και τα εμπόδια

Δημήτρης Μάρδας

Στις πρώτες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσιάζεται ο δείκτης του οικονομικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Πίσω από τη βιτρίνα

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη βιώνουν την πικρή εμπειρία να περιμένουν τα Χριστούγεννα με τρόμο. Κάθε κορίτσι στις πωλήσεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αληθινή βία

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Στην τηλεόραση, ένα τρέιλερ ταινίας. Γρήγορο μοντάζ, έντονη μουσική, σκηνές βίας. Που μοιάζουν, όμως, με καρικατούρα βίας. Επειδή...

Δείτε όλο το άρθρο
H αλλαγή Κλίματος δεν θα πέσει από τον ουρανό…

Polydefkis Papadopoulos

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων σε πολλές από τις 197...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός: Ραγίζοντας καρδιές

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Άλλη μία εθνική επέτειος πέρασε. Άλλη μία μαθητική παρέλαση έγινε. Μπροστά, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Οι άριστοι. Πίσω,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll (29-11-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll που διενεργήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (24-11-2019) Προβάδισμα 16,3 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ   δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το «Βήμα της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα  στην 85η ΔΕΘ

Η Γερμανία στο σημείο εκκίνησης ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η ΔΕΘ


Το λογότυπο για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 85η ΔΕΘ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως από τον γερμανό Πρέσβη Δρ Έρνστ...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!