Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, είπε ο Α. Σκέρτσος

🕔11/04/2021 - 16:57

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε επίσης πως 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί δήλωσαν θετικοί στον κορωνοϊό

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που διαθέτει δωρεάν το self test σε κάθε πολίτη της χώρας, είπε ο ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, που δήλωσε πως αυτή τη στιγμή εκπαιδευτικοί και μαθητές Λυκείου έχουν ήδη προμηθευτεί τα τεστ από τα φαρμακεία από την περασμένη Πέμπτη.

«Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ήδη περίπου 380.000 με 400.000 άτομα έχουν προμηθευτεί τα τεστ άρα έχει πάει πολύ καλά η διαδικασία του εφοδιασμού τόσο των φαρμακείων όσο και των πολιτών. Έχουμε αναρτήσει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μια σειρά από οδηγίες τις οποίες καλό είναι να διαβάσουν οι γονείς και τα παιδιά. Υπάρχει πλήρες υλικό, υπάρχει βίντεο, ερωταπαντήσεις. Μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, και τόνισε πως το όποιο αποτέλεσμα του τεστ δηλώνεται στην πλατφόρμα είτε για να επαναληφθεί ένα δεύτερο δωρεάν επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή, είτε για να λάβει ο εξεταζόμενος βεβαίωση και να φοιτήσει στο σχολείο του. Η διαδικασία, είπε, είναι απλή, κρατάει ούτε ένα λεπτό και υπάρχει αναμονή ενός τετάρτου για το αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε επίσης πως το self test είναι ένας πρόδρομος προειδοποιητικός δείκτης που μας ενημερώνει ειδικά τους ασυμπτωματικούς πολίτες, που είναι περίπου το 1/3 όσων νοσούν από covid, ώστε να λάβουμε μέτρα προστασίας.

«Ήδη σήμερα, που παρακολουθούμε την πλατφόρμα έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι είναι θετικοί κάτι που σημαίνει ότι αύριο θα άνοιγαν τα σχολεία και αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πήγαιναν σχολείο χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν. Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου», τόνισε.

«Έχουμε επιλέξει μία σταδιακή ανάπτυξη εφοδιασμού της αγοράς ώστε να υπάρχει μια ομαλή ροή και εξοικείωση τόσο των φαρμακοποιών με το προϊόν το οποίο διαθέτουν στο κοινό όσο και των πολιτών», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι η αρχή έγινε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν κυρίως οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο όπου δηλαδή υπάρχει επαφή με το κοινό, στην εστίαση, σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, στις μεταφορές και σε κάποιους τομείς που έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοσίου.

«Εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική και την αναγκαιότητα της τακτικής της συστηματικής διάγνωσης», υπογράμμισε επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που έχει πολύ σημαντική επιδημιολογική χρησιμότητα γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι φορείς.

Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες». 

Πρόσθεσε ότι από το Πάσχα και μετά, από τον Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ και την ανάπτυξη του εμβολιασμού -που έχουμε πει ότι οι ευάλωτες ομάδες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση- θα μπορούμε πλέον να ζητάμε για οριστική άρση των βασικών περιοριστικών μέτρων στην οικονομία. Τα ατομικά μέτρα προστασίας το 2021 θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν διότι είναι αναγκαία όσο υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων. Πρέπει να επιλέγουμε πολύ αυστηρά τους ανθρώπους με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε όσο ακόμη δεν έχουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκέρτσος είπε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό πιστότητας αλλά ακριβώς γι αυτό στα θετικά κάνουμε επαναληπτικό rapid για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι πράγματι σωστό το αποτέλεσμα.

Συνολικά τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις δύο εργάσιμες εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας. Αυτό όμως που μπορεί να επιβεβαιώσει όπως είπε είναι κάποια «ενθαρρυντικά στοιχεία σε σχέση με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου. Δηλαδή βλέπουμε τις τελευταίες 4-5 μέρες μια μείωση και του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων αλλά και ακόμα σημαντικότερα του δείκτη θετικότητας στην κοινότητα και ταυτόχρονα υπάρχει αποκλιμάκωση και στις εισαγωγές, που είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας».

Τόνισε πως πρέπει να καταλάβουμε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα πραγματικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνύπαρξη με τον ιό. Κρούσματα θα υπάρχουν και θα καταγράφονται και πολλά. Έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα και με το πώς λειτουργεί ο ιός της γρίπης. Κρούσματα υπάρχουν, υπάρχει όμως και το εμβόλιο, υπάρχει η προστασία που θα μας προσφέρει το εκτεταμένο testing άρα μπορεί καθένας να γνωρίζει καλύτερα πώς να κινηθεί σε ένα περιβάλλον που ακόμα κυκλοφορεί ο ιός».

Είπε αναλυτικά ότι «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον 2 εκατ. με τουλάχιστον μία δόση, άρα ένα σημαντικό κομμάτι θα αρχίσει να αποκτά αντισώματα, ένα άλλο κομμάτι ταυτόχρονα έχει νοσήσει, και έχουμε και τα self test και τα τεστ τα οποία πραγματοποιούνται. Άρα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ελέγχουμε καλύτερα όσους νοσούν και αυτοί να λάβουν τα μέτρα τους και να περιοριστούν». Από κει και πέρα θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση το Πάσχα.

Τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει καμία αντίφαση και καμία παράδοξη διαχείριση σε σχέση με την είσοδο τουριστών στη χώρα και τη διαπεριφεριακή μετακίνηση. Ό,τι γίνει θα αφορά τόσο τους ξένους επισκέπτες μας όσο και τους Έλληνες».

«Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι πλέον κρίσιμοι μήνες που θα θωρακιστεί ο ευάλωτος πληθυσμός», είπε ο κ. Σκέρτσος. Από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει ο εμβολιασμός και για τον γενικό πληθυσμό και θα αρχίσει να κατεβαίνει σταδιακά το ηλικιακό όριο. «Σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα ευρύτερο άνοιγμα των εμβολιασμών από την επόμενη εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, είπε πως «χρειάζεται να εκμεταλλευθούμε τον καλό καιρό», δηλαδή να μεταφερθεί η ανάγκη όλων μας να κοινωνικοποιηθούμε και να δούμε γνωστούς, φίλους, συγγενείς αλλά αυτό πρέπει να γίνονται πάντοτε με τα κατάλληλα μέτρα: «Φορώντας τη μάσκα μας, κρατώντας αποστάσεις και επιλέγοντας πολύ αυστηρά με ποιους θα συνυπάρξουμε για κάποιες ώρες». Πρέπει να κοινωνικοποιηθούμε ξανά αλλά με προσοχή και αυστηρά μέτρα. Πρέπει ο κόσμος να βγαίνει έξω εκμεταλλευόμενος τον καλό καιρό αλλά δεν πρέπει να συμμετέχει σε μαζικές συναθροίσεις και χωρίς μάσκα. 

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος είναι υποχρεωτικό να καταχωρείται το αποτέλεσμα. Για να προσέλθει μαθητής ή εκπαιδευτικός στο σχολείο πρέπει να έχει μία βεβαίωση είτε χειρόγραφη είτε εκτυπωμένη ότι έχει κάνει το τεστ και είναι αρνητικό». Τις πρώτες μέρες θα υπάρξει ευελιξία μέχρι να υπάρχει εξοικείωση αλλά υπάρχει στοιχείο υποχρεωτικότητας στην αναφορά του αποτελέσματος για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Δίνοντας διευκρινίσεις και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία αυτορύθμισης και καθένας θα πρέπει να μην επιδεικνύει ανεύθυνη συμπεριφορά. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κράτος πατερούλη από πάνω μας. Ο καθένας παίρνει την υγεία του στα χέρια του και συμπεριφέρεται υπεύθυνα ως ώριμος ενήλικος πολίτης. Από κει και πέρα οι κηδεμόνες έχουν την ευθύνη των παιδιών τους. Θεωρώ αδιανόητο ένας γονιός που έχει την ευθύνη να στείλει το παιδί του υγιές στο σχολείο, να καταλάβει ότι το παιδί δεν έχει κάνει το τεστ και δεν κάνει κάτι γι αυτό είτε ότι το έχει κάνει και είναι θετικό και να το στείλει σχολείο».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δε βρίσκουν ο κ. Σκέρτσος απάντησε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του να καλύπτει τις ανάγκες του γι αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή απ' όλους μας. Παρέχεται η αναγκαία νοσηλεία, υπάρχουν περίπου 30-40 περιστατικά, τα οποία όμως καλύπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει ουρά για να μπει κανείς στην εντατική αλλά σίγουρα το Σύστημα λειτουργεί στο όριά του».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους μήνες μετά το καλοκαίρι, ο 'Ακης Σκέρτσος τόνισε τα εμβόλια θα είναι κομμάτι της ζωής μας σε σχέση με τον κορονοϊό. Επεσήμανε ότι εμβολιασμοί θα γίνονται, η Ελλάδα έχει παραγγείλει υπερπολλαπλάσιο αριθμό εμβολίων, έχουμε δεσμεύσει 30 εκατομμύρια δόσεις μέσω της ευρωπαϊκής συμφωνίας, άρα επάρκεια εμβολίων θα υπάρχει.

«Ο εμβολιασμός κατ' επέκταση θα γίνει ένα κομμάτι της διαδικασίας θωράκισης της δημόσιας υγείας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «εφόσον πετύχουμε το στόχο της ανοσίας του πληθυσμού, που μιλάμε για ποσοστό της τάξης του 70-75-80 τοις εκατό, από κει και πέρα πλέον επιδημιολογικά δεν θα μιλάμε ξανά για μέτρα σαν αυτά που πήραμε τον τελευταίο χρόνο. 'Αρα σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε τέτοια κλεισίματα». Από τα μέσα Μαΐου μπορούμε να μιλάμε πλέον με βάση το ρυθμό εμβολιασμού, τον πληθυσμό που θα έχει εμβολιαστεί αλλά και την πορεία του ιού που γνωρίζουμε ότι λόγω του καλού καιρού μειώνεται η μεταδοτικότητά του, ότι θα μπορούμε να πάμε πλέον σε ένα οργανωμένο, ασφαλές άνοιγμα, οριστικά πια».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια