Το νέο πρόγραμμα θα κάνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον και πιο δημιουργικό, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

🕔02/12/2021 - 20:25

Ο πρωθυπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των 166 νέων προγραμμάτων σπουδών

«Όλο αυτό το σπουδαίο έργο γίνεται για εσάς τους μαθητές. Για να πηγαίνετε στο σχολείο με περισσότερο κέφι, με περισσότερη χαρά, για να μπορείτε να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα, να αποκτήσετε νέα εργαλεία και να αποκτήσετε εφόδια, γνώσεις και δεξιότητες που θα σας συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή σας». Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση 166 νέων προγραμμάτων σπουδών, σημειώνοντας πως έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να αναμορφώσουμε τι και πώς το διδάσκουμε. «Χαίρομαι που μέσα από αυτή τη νέα διαδικασία προωθούμε την συνθετική γνώση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα κάνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας πως είναι μαθηματικό αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό φαινόμενο. «Για να μπορούμε να αντιληφθούμε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο πρέπει να βρούμε τρόπο τα πεδία τα οποία διδάσκουμε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους», είπε και σημείωσε πως «η χρήση της τεχνολογίας οριζόντια αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση». Τόνισε δε πως ήταν μεγάλη επανάσταση για την παιδεία η αναγκαστική χρήση της τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, δήλωσε ενθουσιασμένος και σημείωσε πως βάση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι το σχολείο.Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές γίνονται σε βάθος χρόνου είπε, σημειώνοντας πως «επειδή ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, επειγόμαστε. Όλοι πρέπει να έχουμε αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, πιο δημιουργικό από το να μεταφέρεις γνώση».

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, είπε ότι αυτό που κάνουν είναι λειτούργημα και σημείωσε πως «γνωρίζουμε ότι το τελικό αποτύπωμα αυτής της δουλειάς θα φανεί σε χρόνια από τώρα. Και ενδεχομένως θα ξεπεράσει κατά πολύ όχι απλά αυτή την κυβερνητική θητεία. Στην κυριολεξία είναι μία επένδυση στο μέλλον». Αναφέρθηκε παράλληλα, στην ανάγκη συνεχούς ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές στελέχη του ΙΕΠ, κυρία και κύριοι Υφυπουργοί, κυρία Υπουργέ, προσέξατε ίσως ότι αντέστρεψα της σειρά των προσφωνήσεων, ακριβώς για να σηματοδοτήσω με αυτόν τον τρόπο ότι όλο αυτό το σπουδαίο έργο το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα, γίνεται για εσάς τους μαθητές. Για να μπορείτε να πηγαίνετε στο σχολείο με περισσότερο κέφι, με περισσότερη χαρά, για να μην είναι το σχολείο μία βαρετή διαδικασία. Για να μπορείτε να ανακαλύψετε μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία νέα ενδιαφέροντα, να αποκτήσετε νέα εργαλεία, για να κατανοήσετε καλύτερα πως δουλεύει αυτός ο περίπλοκος και σύνθετος κόσμος και να αποκτήσετε εφόδια, γνώσεις, αλλά και δεξιότητες που θα σας συνοδεύουν σε ολόκληρή σας τη ζωή.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τον κ. Αντωνίου, αλλά και όλα τα στελέχη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όλους τους διαμορφωτές αυτών των νέων προγραμμάτων σπουδών. Ξέρω, κ. Αντωνίου, πόσο σκληρά δουλέψατε, αλλά ξέρω, κυρίως, πόσο μεράκι και ενέργεια βάλατε σε αυτήν την προσπάθεια για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η εκπαίδευσή μας να αποκτήσει νέα προγράμματα σπουδών.

Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μιλήσω πολύ αναλυτικά για τη σημασία αυτής της δουλειάς και για το πόσο παράξενο μου φαίνεται το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι έπρεπε να περάσουν δεκαετίες ολόκληρες για να αναμορφώσουμε συνολικά το τι διδάσκουμε και το πως το διδάσκουμε και αυτό ακριβώς κάνουν τα νέα προγράμματα σπουδών.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που εισάγονται πια στη μαθησιακή διαδικασία νέες έννοιες, νέα γνωστικά πεδία, αλλά χαίρομαι διπλά γι' αυτό το οποίο είπατε κ. Αντωνίου, κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνδιαμορφωτές των προγραμμάτων, ότι μέσα από αυτήν την νέα διαδικασία, μέσα από αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών, προωθούμε την συνθετική γνώση. Αντιλαμβανόμαστε τελικά ότι τα γνωστικά πεδία δεν είναι απομονωμένα σιλό τα οποία δεν επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Αλλά ακριβώς η συνθετότητα του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε μας υποχρεώνει να μπορούμε να τα βλέπουμε συνδυαστικά.

Και πιστεύω ότι ακριβώς αυτή η νέα προσέγγιση είναι που τελικά θα κάνει και το ίδιο το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές οι οποίοι θα κληθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα διαδικασία.

Μιλάμε ουσιαστικά και για ένα νέο τρόπο μάθησης ο οποίος χρησιμοποιεί νέα εργαλεία για το πώς μεταφέρουμε τη γνώση, για το πώς εμπλέκουμε τους ίδιους τους μαθητές σε άλλους τρόπους συμμετοχής μέσα στην τάξη, με πιο πολλές ομαδικές εργασίες, πιο πολλά πειράματα, πολύ περισσότερη χρήση της τεχνολογίας. Νέους τρόπους εξετάσεων. Η εξέταση γιατί να είναι μόνο ένα γραπτό κείμενο και να μην είναι μία προφορική παρουσίαση; Γιατί να μην είναι αύριο ένα βίντεο το οποίο θα φτιάξετε εσείς; Διότι πια οι τρόποι της επικοινωνίας έχουν αλλάξει και η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Εσείς, οι μαθητές μας, το ξέρετε καλύτερα από όλους μας αυτό.

Πάρτε για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες σε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο. Από πλευράς θετικών επιστημών δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς την κλιματική αλλαγή αν δεν έχει ταυτόχρονα γνώσεις χημείας, φυσικής, βιολογίας, μαθηματικών. Η κλιματική αλλαγή, όμως, ταυτόχρονα είναι και ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνδέεται με τη μετανάστευση. Ένας από τους λόγους που πολλοί κατατρεγμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους τόπους στους οποίους διαμένουν είναι ακριβώς γιατί η κλιματική αλλαγή κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή τους εκεί. 'Αρα, για να μπορούμε να αντιληφθούμε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο το οποίο επηρεάζει τη ζωή όλων μας πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο τα γνωστικά αυτά πεδία τα οποία διδάσκουμε να επικοινωνούνε καλύτερα μεταξύ τους.

Πάρτε παράδειγμα αυτό το οποίο είπε πριν ο μαθηματικός ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ, ο καθηγητής, το πώς αντιλαμβανόμαστε την ίδια την πανδημία. Ένα βιολογικό, μία κρίση η οποία στον πυρήνα της έχει την βιολογία, αλλά όταν θα διδάσκεστε αύριο για την σύνθεση των κυττάρων ίσως δείτε το RNA και το DNA μέσα από μία διαφορετική ματιά όταν σκεφτείτε ότι ακριβώς αυτή η γνώση μας επιτρέπει σήμερα να έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια τα οποία αποτελούν και την τελική λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.

Ή να καταλάβουμε καλύτερα τα μαθηματικά της αναπαραγωγής. Πώς αυξάνονται οι ρυθμοί και πώς πέφτουν στη συνέχεια. ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μαθηματική γνώση η οποία πρέπει πια η ίδια να βρίσκει εφαρμογή στην πράξη και να συνδέεται με πραγματικά παραδείγματα.

Και βέβαια η χρήση της τεχνολογίας οριζόντια αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Και εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στα εργαλεία τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά, στους διαδραστικούς πίνακες, στο πως θα εφοδιάσουμε τους καθηγητές μας με νέα ψηφιακά εργαλεία, στη σημαντικότατη δουλειά η οποία γίνεται στον τομέα της ψηφιακής επιμόρφωσης.

Χάρηκα πάρα πολύ με αυτό το οποίο άκουσα για το νούμερο των 80.000 δασκάλων και καθηγητών που ήδη επιμορφώνονται στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Είναι μια μεγάλη επανάσταση αυτή. Όπως μια επανάσταση για την παιδεία μας -και θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλους τους δασκάλους και όλους τους καθηγητές- ήταν η αναγκαστική πλην όμως απολύτως απαραίτητη χρήση της τηλεκπαίδευσης για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας. Το γεγονός ότι ανοίγουμε αυτή τη γνώση όχι μόνο στους μαθητές, αλλά σε όλους, πια η ψηφιακή τεχνολογία μας δίνει ένα νέο παράθυρο για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη γνώση με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν τον οποίο είχαμε στο παρελθόν.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτή την δουλειά γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η βάση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το σχολείο. Τι διδάσκουμε, πως το διδάσκουμε, πως χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κράτους και των εκπαιδευτικών, πως αφήνουμε τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς πιο ελεύθερους δίνοντάς τους περισσότερα εργαλεία, περισσότερες επιλογές. Δυνατότητες εσείς οι ίδιοι να διαλέξετε τα βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιείτε αύριο για να διδάξετε με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά πως όλα αυτά τελικά θα οδηγήσουν σε αυτό το οποίο αποτελεί το διαχρονικό ζητούμενο σε αυτή τη χώρα. Το αποκαλούμε μια καλύτερη παιδεία, μια παιδεία για όλους, μια παιδεία η οποία αλλάζει στην πράξη.

Επιτρέψτε μου να κλείσω απαντώντας και εγώ με τη σειρά μου σε ένα ερώτημα το οποίο το έθιξε και η Υπουργός και το ακούω και εγώ συχνά. Μα καλά, όλα αυτά σημαντικές αλλαγές που πιστεύω ότι έχουν τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών μας και των γονέων, όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα; Πρέπει να γίνουν απότομα; Μήπως αλλάζουν πολλά πράγματα με πολύ γρήγορο ρυθμό;

Η απάντησή μου είναι απλή, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες γίνονται σε βάθος χρόνου. Μιλάμε τώρα για καινούργια προγράμματα σπουδών τα οποία θα μπουν σε πλήρη εφαρμογή το 2023. Ήδη δοκιμάζονται πιλοτικά στα πρότυπα και στα πειραματικά σχολεία.

Επειδή ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Και επειδή κάθε χρόνος που περνά και τα παιδιά μας διδάσκονται μία ύλη η οποία μπορεί να είναι απαρχαιωμένη με τρόπους που δεν συνάδουν με τα καινούρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι χρόνος χαμένος για τα παιδιά μας, είναι λιγότερα εφόδια τα οποία μπορεί να έχουν στην διάθεσή τους. Είναι ένα σχολείο πιο βαρετό, πιο συμβατικό σε σχέση με το σχολείο το οποίο οραματιζόμαστε. Ναι, για αυτό επειγόμαστε.

Αλλά όλοι πρέπει να έχουμε αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος, όχι μόνο εμείς ως η πολιτική ηγεσία, όχι μόνο οι μαθητές αλλά πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι δάσκαλοι και καθηγητές μας, στους οποίους τόση εμπιστοσύνη έχουμε θα βρουν μέσα από αυτά τα καινούρια προγράμματα σπουδών και τα καινούργια εργαλεία την δυνατότητα να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, τίποτα πιο ζωντανό, τίποτα πιο δημιουργικό από το να μεταφέρεις γνώση, με οποιοδήποτε τρόπο. Εσείς το κάνετε ως επάγγελμα, πιστεύω ότι το κάνετε και ως λειτούργημα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η χρωματισμένη λέξη, κάνετε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την κοινωνία, κυρίως για τη νέα γενιά.

Και αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές μπορούμε να δίνουμε την αίσθηση ότι βιαζόμαστε αλλά ό,τι κάνουμε το κάνουμε μελετημένα και γνωρίζουμε, επίσης, ότι το τελικό αποτύπωμα αυτής της δουλειάς, κυρία Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κυρία Υφυπουργέ, κύριοι Γενικοί, κ. Αντωνίου, θα φανεί σε χρόνια από τώρα, δεν θα φανεί αύριο ούτε του χρόνου ούτε του παραχρόνου. Και ενδεχομένως θα ξεπεράσει κατά πολύ το αποτύπωμα όχι απλά αυτή την κυβερνητική θητεία, αυτή την Κυβέρνηση, εμάς τα στελέχη της Κυβέρνησης, εμένα προσωπικά που τώρα έχω την τιμή να είμαι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας.

Στην κυριολεξία είναι μία επένδυση στο μέλλον. Και, επίσης, αυτό το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε είναι μία διαδικασία, κ. Αντωνίου, που θα έχουμε ένα δυναμικό τρόπο που τα προγράμματα αυτά να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, να μην χρειαστεί να περιμένουμε πάλι 20 χρόνια για να σχεδιάσουμε τα νέα προγράμματα σπουδών. Αλλά και η ίδια η διαδικασία της ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει.

Όμως, στον πυρήνα του νέου σχολείου, όπως τουλάχιστον εγώ το οραματίζομαι, το φαντάζομαι, το θέλω για κάθε παιδί, για κάθε μαθήτρια, για κάθε μαθητή, για κάθε εκπαιδευτικό, για κάθε γονέα, είναι ακριβώς αυτή η δουλειά που κάνουμε. Είναι το DNA για να το πούμε, να χρησιμοποιήσουμε ένα βιολογικό όρο της νέας εκπαίδευσης τι διδάσκουμε, πώς το διδάσκουμε και, τελικά, το απαραίτητο εργαλείο το οποίο θα κάνει το σχολείο πιο συναρπαστικό και την ίδια την γνώση πιο εύκολη στην μετάδοσή της και στην αφομοίωσή της έτσι ώστε όλα τα παιδιά, ναι, θα διεκδικούν πάντα περισσότερα διαλείμματα, αυτό είναι απολύτως θεμιτό και ωραίο, αλλά και υγιές.

Αλλά, ταυτόχρονα, θα αισθάνεστε πιο συχνά αυτή την αίσθηση που είναι δύσκολο να την βάλει κανείς σε λόγια, του τι σημαίνει ξαφνικά να ανακαλύπτετε κάτι το οποίο δεν ξέρετε. Και αυτό, τελικά, είναι ο πυρήνας της γνώσης και αυτό, τελικά, είναι που θα κάνει και το σχολείο ενδιαφέρον, δημιουργικό και τελικά χρήσιμο.

Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βούλιαξε στο χιόνι σημείωσε ο Μ. Κατρίνης του ΚΙΝΑΛ

24/01/2022 - 21:25 - Κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την...

Αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη ανακοίνωσε ο Χ. Στυλιανίδης

24/01/2022 - 21:20 - Αργία κήρυξε για την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,...

Ανεπαρκές το επιτελικό κράτος, είπε ο Ν. Ανδρουάκης

24/01/2022 - 21:07 - Ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος...

Μόνος ανεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας

24/01/2022 - 20:52 - «Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει...

Επιτελικό μπάχαλο για άλλη μια φορά, ο κρατικός μηχανισμός σε πλήρη αποσύνθεση, λέει το ΜέΡΑ25

24/01/2022 - 20:44 - «Επιτελικό μπάχαλο ακόμα μία φορά στους δρόμους, με τον κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αποσύνθεση...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ακαταμάχητη έλξη Μητσοτάκη για τoν υπόκοσμο

Η ακαταμάχητη έλξη του Μαξίμου για τoν υπόκοσμο Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Ενα παλιότερο άρθρο μου («Είναι πολλά τα περιπολικά,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ποιός επιτίθεται στην Ευρώπη; Οι ΗΠΑ ή η Ρωσία; Πως θα βγούμε από μια τεχνητή κρίση; Μια εκτίμηση επίλυσης.

 Του Θράσου Ευτυχίδη Και ξαφνικά εκεί που υπήρχε μια γενικότερη ήσυχη κατάσταση οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ούτε λίγο...

Δείτε όλο το άρθρο
Συνεχίζεται ο κατήφορος της Ελλάδας

Βασίλης Βιλιάρδος

Η κατάσταση της χώρας μας επιδεινώνεται κατακόρυφα – όσον αφορά την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή μας εξάρτηση, τα δίδυμα ελλείμματα, τα...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (20/1/2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr (19/1/2022) Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα  Artozyma, Detrop Boutique και Freskon

Μετατίθενται χρονικά κατά έναν μήνα Artozyma, Detrop Boutique και Freskon


Τη χρονική μετάθεση των εκθέσεων Artozyma, Detrop Boutique και Freskon κατά έναν περίπου μήνα αποφάσισε η ΔΕΘ-Helexpo, με γνώμονα τη διαφύλαξη της...


Δείτε θέμα και σχόλια