Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά περιλαμβάνει 10 τολμηρές αλλαγές, είπε ο Κ. Μητσοτάκης (video)

🕔16/06/2021 - 13:19

Για fake news, μύθους και μηδενισμούς από την πλευρά της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

«Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, σημειώνοντας παράλληλα, πως «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό, αλλά και «χρέος προς τη νέα γενιά για καλύτερες δουλειές», ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα του άρθρα του νομοσχεδίου «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά» συμπληρώνοντας ωστόσο «εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».

«Στο παρόν νομοσχέδιο δρομολογούνται δέκα τολμηρές αλλαγές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον ΣΕΠΕ αναρωτήθηκε: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».

«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».

«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Όταν υπάρξει τηλεργασία θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε στην για να συμπληρώσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».

 «Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στο σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για την βροχή την φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news, που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ώρο. Όποιος το υποστηρίζει καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε.

«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «Κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».

«Η αντίληψη, που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο, ευελιξία επιχειρηματικότητας, προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου και εγγύηση της Πολιτείας» είπε και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί την μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. «Η σκέψη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Αναρωτιέμαι που πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής και οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

 

«Κάνουμε το καλό και το σωστό, πρωτίστως για τη νέα γενιά».

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα διότι, όπως είπε, δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα τα οποία του είχε θέσει. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το τι συνέβη την περίοδο '90-'93. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου» είπε. Επίσης απαντώντας στην αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στη μάχη κατά της πανδημίας, τόνισε: «"Βάλατε πλάτη", λοιπόν, κ. Τσίπρα όταν τον Νοέμβριο λέγατε ότι υποσχόμαστε ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει; "Βάλατε πλάτη" τον Ιανουάριο όταν μας λέγατε ότι το να κάνουμε 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κάνουμε 100.000 εμβολιασμούς κάθε μέρα; "Βάλατε πλάτη" που όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την οικονομία υπερασπιστήκατε την οικονομική δραστηριότητα και όταν ανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα μας λέγατε "προσέξτε τι κάνετε διότι θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών"; Έτσι βάλατε πλάτη; Βάλατε πλάτη με το να μην έχετε πει μία θετική κουβέντα για την επιχείρηση "Ελευθερία"; Σας το είπε εξάλλου και ο κ. Τσακαλώτος. "Θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι", είπε ο κ. Τσακαλώτος, "εάν αναγνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολίων". Δεν το έχετε πει ούτε μία φορά».

Στην συνέχεια κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει δημόσια τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη που όπως χαρακτηριστικά είπε υπονομεύουν ευθέως τη διαδικασία του εμβολιασμού. «Δεν μιλάμε για τυχαία στελέχη, μιλάμε για στελέχη που είναι γιατροί στο επάγγελμα και διετέλεσαν υπουργοί Υγείας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Πολάκη και στις απαράδεκτες τελευταίες αναρτήσεις του, με τις οποίες ευθέως έρχεται και αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης το οποίο μας έχει επιτρέψει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι. Γιατί λέει, ο μεγάλος επιστήμων και γνώστης περί των εμβολίων, κ. Πολάκης, ότι πώς είναι δυνατόν να ανακάλυψαν το εμβόλιο σε λίγους μήνες όταν προηγούμενα εμβόλια χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ανακαλυφθούν; Αλήθεια, κ. Τσίπρα, τα στηρίζετε αυτά; Έτσι στηρίζετε την προσπάθεια; Έτσι καταπολεμάτε το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Και έχετε το θράσος να έρχεστε σήμερα εδώ και να λέτε ότι βάλατε πλάτη;» είπε.

«Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε πλάτη το πρώτο βήμα το οποίο θα μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε εδώ και να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας. Ελάτε και κάντε το λοιπόν. Και για του λόγου του αληθές καταθέτω στα πρακτικά τις σχετικές αναρτήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «άκουσα πάλι τις συνηθισμένες αναφορές σας περί ελίτ, του κόσμου της εργασίας, και το πώς αυτή η παράταξη -την οποία στις τελευταίες εκλογές σας θυμίζω τη στήριξε το 40% του ελληνικού λαού- δήθεν δεν εκπροσωπεί την κοινωνία, αλλά μόνο κάποια συμφέροντα. Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Ο εργατοτεχνίτης, ο οποίος στην περίπτωση που χάσει τη δουλειά του θα μπορέσει να αποζημιωθεί όπως ο οποιοσδήποτε ιδιωτικός υπάλληλος είναι ελίτ; Ο νέος πατέρας ο οποίος έχει τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να πάρει άδεια πατρότητας είναι ελίτ; Ο εργαζόμενος στα courier για τον οποίο με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου -για πρώτη φορά- έχει η εταιρεία την υποχρέωση να του παρέχει και ασφάλιση αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας, είναι ελίτ; Ο οποιοσδήποτε ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος έχει πέσει θύμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχει πια τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας για να κατοχυρώσει το πόσο πραγματικά εργάζεται, είναι ελίτ; Όλοι αυτοί είναι ελίτ κ. Τσίπρα; Σε ποιο κόσμο ζείτε; Και πώς είναι δυνατόν να επιμένετε, να επαναλαμβάνετε όλα αυτά τα απίστευτα στερεότυπα;»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει αυτούς τους μήνες από διάφορες φάσεις. «Στην αρχή ήσασταν κατά της έννοιας της διευθέτησης του χρόνου εργασίας συνολικά. Σας θύμισε όμως ο κύριος Χατζηδάκης ότι όταν είχατε πάει το 2017 στην εταιρεία "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ", είχατε κάνει ομιλία στην οποία λέγατε επί λέξει: "Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις". Παραλείψατε να πείτε όμως ότι η "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ" είναι μία εταιρεία που χρησιμοποιεί το εργαλείο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Όταν σας το επισημάναμε αλλάξατε τροπάριο και είπατε ότι "το πρόβλημά μας δεν είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας όταν είναι αποτέλεσμα συλλογικής σύμβασης. Το πρόβλημά μας είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας". Ξεχάσατε όμως πάλι να μας πείτε γιατί η υπουργός Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου υπέγραψε και συμφώνησε με τη σχετική Οδηγία 1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία λέει επί λέξει: «Για να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς και έχουν ευθύνες φροντίδας να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την εργασία τους στις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Προς το σκοπό αυτό και με τις ανάγκες του εργαζόμενου στο επίκεντρο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για να προσαρμόζουν τη μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων, όπου είναι εφικτό με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου ή μειωμένων ωραρίων εργασίας με σκοπό την παροχή φροντίδας». Αυτό λέει η σχετική Οδηγία» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση επεκτείνει το φάσμα της σχετικής Οδηγίας και στις περιπτώσεις ενός νέου ανθρώπου ο οποίος μπορεί να μην έχει παιδί αλλά μπορεί να θέλει να δουλέψει δυο ώρες παραπάνω για να πάρει μια Παρασκευή πληρωμένης άδειας.

«Τα παραδείγματά σας είναι ψεύτικα. Είναι ψεύτικα για τον απλούστατο λόγο ότι κάνετε μία σύγχυση: Συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία, με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας από την άλλη» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε «οποιοσδήποτε εργαζόμενος σήμερα δουλέψει παραπάνω υπερωρίες -εμείς πράγματι αυξάνουμε το πλαφόν των υπερωριών- θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή σας να παρουσιάζετε τέτοια παραδείγματα τα οποία είναι εμφανώς ψεύτικα, διότι ισχύει ο απαράβατος όρος "παραπάνω δουλειά, παραπάνω αμοιβή". Πώς να το κάνουμε. Ο εργαζόμενος που αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία θα έχει τη δυνατότητα να κάνει 150 ώρες υπερωρίες, αντί για τις 96 που θα μπορούσε να κάνει μέχρι σήμερα, θα πληρωθεί περισσότερο, με το ποσοστό το οποίο ορίζει ο νόμος για την υπερωριακή απασχόληση. Και το ίδιο ισχύει και για την απασχόληση την Κυριακή».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει τα νούμερα που παρουσίασε λέγοντας «εξηγήστε μας, λοιπόν, με απλά λόγια: όλοι αυτοί οι υπολογισμοί από πού προκύπτουν. Να βγείτε να μας εξηγήσετε ότι αυτό το παράδειγμα το οποίο δώσατε, το νούμερο αυτό το οποίο δώσατε "προκύπτει έτσι", να το καταλάβουμε και εμείς. Να σταματήσετε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα παραδείγματα και μετά να κατηγορείτε αυτή την κυβέρνηση ότι είμαστε δήθεν αυτοί που έχοντας εξαγοράσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχοντας κάποια παράξενη κυριαρχία στο διαδίκτυο, δημιουργούμε μία επίπλαστη πραγματικότητα».

Επιπλέον αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης τα οποία παρουσιάζουν τις καλές επιδόσεις της χώρας. «Φαντάζομαι ότι αυτά εντάσσονται στη λίστα "Πέτσας International", όχι στην λίστα "Πέτσας Domestic". Πήγε ο κ. Πέτσας και εξαγόρασε, τους Financial Times, τους New York Times, όλα τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, για να παρουσιάζουν και αυτά μία ωραιοποιημένη εικόνα μιας χώρας η οποία -κατά τη δική σας άποψη- βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της απόλυτης καταστροφής» είπε.

Με αφορμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις πολιτικές του νέου Αμερικανού Προέδρου ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρήκα ενδιαφέρουσες τις αναφορές σας στις πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν, σε μία σειρά από ζητήματα. Πρέπει να σας πω ότι πρώτος χαιρέτησα το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανήλθαν στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ανοίγει -και σε επίπεδο Ηνωμένων Πολιτειών- μια συζήτηση γύρω από ένα πρόγραμμα μεγάλων δημόσιων επενδύσεων. Όπως θεωρώ και εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου ανοίγει από την μεγαλύτερη οικονομία και τον Αμερικανό Πρόεδρο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία και εμείς πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά, προσυπογράφοντας τη βασική παραδοχή ότι, ναι, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος εταιρικός φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις τουλάχιστον, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο φορολογικός ανταγωνισμός».

«Δεν είδα, όμως, να λέτε τίποτα -μιας και αγαπάτε τόσο πολύ το μοντέλο της Αμερικής- για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Τσίπρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στον κόσμο. Απολύεσαι την επόμενη μέρα, κανείς δεν σε ρωτάει, καμία κάλυψη δεν έχεις και προσλαμβάνεσαι με την ίδια ταχύτητα. Αν θέλετε να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Αμερική δεν μπορείτε να τα έχετε μονά-ζυγά δικά σας. Δεν προσυπογράφω το αμερικανικό μοντέλο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος, Αλλά μην παρουσιάζετε και εδώ τη μισή αλήθεια» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι ο κόσμος μας αλλάζει και αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, είπε: «Ακούγοντας την κα Γεννηματά να υπεραμύνεται μιας μεταρρύθμισης η οποία έρχεται από το 1982 και να λέει πόσο σημαντική ήταν για εκείνη την εποχή, δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι για το πώς είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την Ελλάδα και τον κόσμο του 2021, με την Ελλάδα και τον κόσμο του 1982».

Ανέφερε ότι οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει επειδή έτσι προέκυψε από την οργάνωση της εργασίας, από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι νέοι, πολλοί από έναν υπολογιστή, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου ενδεχομένως. «Η λεγόμενη "gig economy" είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορούμε εμείς αυτή τη στιγμή να την αμφισβητήσουμε. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες με αυτό τον τρόπο. Και την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους, γιατί το επιλέγουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι και όχι με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Σας έκανα μια σειρά από ερωτήσεις. Εάν συμφωνείτε, εάν διαφωνείτε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Δεν είπατε, κ. Τσίπρα, κουβέντα, για καμία. Θα έρθει βέβαια η ώρα που θα πρέπει να τοποθετηθείτε δια της ψήφου σας και τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το συνολικό απολογισμό για το αν τελικά το νομοσχέδιο αυτό είναι η «μητέρα όλων των μαχών» και είναι τόσο καταστροφικό όσο το παρουσιάζετε, ή αν επιλέγετε να κάνετε σημαία σας κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου -όπως η δήθεν κατάργηση του 8ώρου- πολύ απλά γιατί ακούγονται ωραία στα αυτιά κάποιων και έρχονται και ενδεχομένως ενισχύουν στερεότυπα τα οποία ήδη υπάρχουν».

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει και δυσφορία και αναταράξεις, και διαδηλώσεις. Αυτά είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου και της δημοκρατικής διαδικασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «είμαστε, όμως, απολύτως πεπεισμένοι ότι κάνουμε το καλό και το σωστό, σήμερα πρωτίστως για τη νέα γενιά. Πρωτίστως για τη νέα γενιά η οποία έχει κάθε δικαίωμα να αναζητεί ένα καλύτερο αύριο, να προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας».

Επίσης σχολιάζοντας την δήλωση του κ. Τσίπρα, ότι είχε έρθει η πανδημία "την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός" είπε «Τι από τα δύο ισχύει κ. Τσίπρα; Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός ή η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει σε ύφεση πριν μας χτυπήσει η πανδημία; Ά, κατάλαβα. Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός θα το κάναμε στις 6 Ιουλίου και ήρθε στις 7 Ιουλίου η κακή αυτή κυβέρνηση να τα φέρει όλα τα πράγματα πίσω».

«Εδώ θα είμαστε και σήμερα και σε έξι μήνες και σε 12 μήνες. Και μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες, πρέπει να σας πω ότι η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης αρχίζει και γυρνάει ανάποδα από την ημέρα της εκλογής της. Πράγματι, έχουν περάσει δύο χρόνια και απομένουν άλλα δύο, γιατί εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση, όχι μόνο για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, που ελπίζουμε πια ότι την αφήνουμε πίσω μας, αλλά και για το πώς η χώρα θα οδηγηθεί στο δρόμο τής ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε. Διότι οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι και ρωμαλέα αλλά θα είναι και μια ανάπτυξη δίκαιη. Μία ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά, υπάρχει ένα ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων το οποίο σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Και σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο διότι πιστεύει ότι υπάρχουν -και θα υπάρχουν- πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα διότι πιστεύει πραγματικά ότι μετά από μία δεκαετία η χώρα μας άφησε πίσω της την κρίση και ανοίγεται μπροστά μας ένας δρόμος ευοίωνος, θετικός, σε βάθος χρόνου» σημείωσε.

«Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο εσείς επιμένετε, κ. Τσίπρα, να παρουσιάζετε μία εικόνα μιας χώρας η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Αλλά έχετε και ένα άλλο πρόβλημα, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Η Δεξιά την οποία δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει. Η Νέα Δημοκρατία που εσείς παρουσιάζετε, είναι μία καρικατούρα, δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης, ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα. Διότι μόνο μέσα από μία τέτοια Νέα Δημοκρατία μπορείτε να υπάρξετε. Μόνο που δεν υπάρχει αυτή η Νέα Δημοκρατία, είναι μία άλλη Νέα Δημοκρατία» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους, αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα- ο αποδείξατε δυστυχώς και σήμερα με την πρωτολογία σας» και προσέθεσε: «Επιτρέψτε μου πριν τελειώσω να απαντήσω- το οφείλω- σε μία μεγάλη απρέπεια την οποία είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη, γιατί κάνατε χιουμοράκι ότι δήθεν δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ την τύχη μιας χώρας που επί πέντε χρόνια προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε και αυτό πράγματι είναι δύσκολο έργο».

Δείτε τη δευτερολογία του Κ. Μητσοτάκη

 

«H εικόνα της χώρας βελτιώνεται στο εξωτερικό»

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά τέσσερις σελίδες από τίτλους άρθρων που μιλούν με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα, για τις οικονομικές της επιδόσεις και το γεγονός ότι για πρώτη φορά δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια, για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η επιχείρηση εμβολιασμού, όπως και το γεγονός ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που καταθέσαμε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Το γεγονός κύριε Τσίπρα, ότι η εικόνα της χώρας βελτιώνεται στο εξωτερικό και ότι αφήνουμε πίσω μας δύσκολες και σκοτεινές εποχές, μόνο καλό είναι για τη χώρα. Και ήταν όντως σκοτεινές κάποιες από τις εποχές αυτές. Και επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε και από τη σχετική αναφορά την οποία έκανα με αφορμή τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σας πω ότι η ιστορία των παρατάξεών μας, η διαδρομή η προσωπική του καθενός μας, δεν διαγράφεται, ούτε ξεχνιέται. Λογοδοτούμε όλοι μας απέναντι στην Ιστορία. Εγώ λογοδοτώ στον ελληνικό λαό ως εκλεγμένος πρωθυπουργός αυτής της χώρας και εσείς ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και στο τέλος και οι δύο θα λογοδοτήσουμε στις επόμενες εκλογές» είπε.

«Καταλαβαίνω ότι οτιδήποτε καλό γράφεται για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση, σας προκαλεί πάντα μία σχετική δυσθυμία. Το δείχνετε εξάλλου, και μέσα από αυτά που λέτε και μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Είναι καλό, όμως, η χώρα να αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Είναι καλό να αναγνωρίζεται ως μια χώρα η οποία είναι στην πρώτη γραμμή της μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Είναι καλό η χώρα να αναγνωρίζεται ότι έκανε ένα ψηφιακό άλμα ως προς τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στον Έλληνα πολίτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «αλλά τελικά το τι γράφει ο ξένος Τύπος μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι το τι πιστεύουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν, μια και καλή, όταν θα έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Η στάση της αντιπολίτευσης είναι ο καλύτερος χορηγός για την κυβερνητική πολιτική, είπε ο Κ. Χατζηδάκης

27/07/2021 - 21:34 - «Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση της νέας γενιάς είναι προς το συμφέρον των νέων...

Σοκ στην Πολωνία: Ιερείς εμπλέκονται στο 1/3 υποθέσεων παιδεραστίας που καταγγέλθηκαν το 2017-20

27/07/2021 - 21:27:16 -

Πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέβαλε τη συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

27/07/2021 - 20:47 - «Το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη είναι τόσο καλώς καμωμένο, που πανικόβλητη η κυβέρνηση ανέβαλε...

Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας είπε ο Κ. Μητσοτάκης

27/07/2021 - 20:12 - Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός...

Τους λόγους που δεν παραδίδει τη βουλευτική της έδρα εξήγησε η Κ. Αδάμου

27/07/2021 - 19:46 - Τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδει τη βουλευτική της έδρα μετά από την ανεξαρτητοποίησή...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο Δικαστικό κτιριακό συγκρότημα

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Πάνω στα ερείπεια των αρχαίων τειχών της Θεσσαλονίκης, κοντά στο σημείο όπου η παραθαλάσσια πλευρά των οχυρώσεων συμβαλλόταν με τη δυτική κτίστηκε,...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της ALCO για το OPEN (20-7-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το Open. Προβάδισμα ΝΔ με 12.8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (8-7-2021) Δημοσκόπηση της MRB. Προβάδισμα ΝΔ με 10.9%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κριτική Επιτροπή  του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού  για την Ανάπλαση

Συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση


Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από χθες και συνεδριάζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του...


Δείτε θέμα και σχόλια