Το όραμα του Εμ. Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης

🕔07/09/2017 - 20:40

Το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης ανέπτυξε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την ομιλία του από την Πνύκα.

Ο κ. Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας στα ελληνικά και ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πρόσκλησή του και την ευκαιρία να μιλήσει στο σημείο όπου, πριν από 2.500 χρόνια, οι Έλληνες επινόησαν τη δημοκρατία.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως την Ελλάδα και τη Γαλλία ενώνουν κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Λίγα είναι τα έθνη που έχουν τόσο βαθιά ενσωματώσει τον πολιτισμό τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι αξίες που έχουν δημιουργήσει την Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

«Εδώ η πόλη της Αθήνας δημιούργησε τη νέα της πορεία. Τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι με τη δική μας κυριαρχία; Εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς. Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις. Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, «η παλαιά τάξη σιγά – σιγά διαλύεται. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη. Σε αυτόν τον κόσμο με νέες απειλές και κινδύνους. Χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες εμφανίζονται. Συνεχίζουμε στην Ευρώπη να ζούμε σε ασφαλές λιμάνι που μιλάμε για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη».

«Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης. Η άλλη λύση που θέλω να σας προτείνω είναι η ανάκαμψη που θα στηρίζεται σε αυστηρή κριτική. Πρέπει να τη βελτιώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Όχι τεχνοκρατία, όχι γραφειοκρατία. Πρέπει να ξαναβρούμε την ελπίδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η επανάκτηση της κυριαρχίας. «Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

«Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη της Ευρώπης των νέων συμμαχιών, σημειώνοντας πως «οι τρομοκράτες ένα πράγμα περιμένουν, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε. Εν όψει όλων αυτών των απειλών θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία.

«Η ευρωπαϊκή κυριαρχία είναι αυτή που πρέπει να δείξουμε πίστη. Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τις αποφάσεις στη θέση μας», σημείωσε και τόνισε: «Ξέρω μεγάλες χώρες που είναι υπέρ τις ανάπτυξης και του καπιταλισμού έχουν όμως μικρότερη μέριμνα για την κοινωνία. Αν εγκαταλείψουμε θα μας επιβληθούν κανόνες άλλων».

«Πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα», είπε και τόνισε: «Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτά που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα». 

Υπογράμμισε δε την ανάγκη «να στηρίζουμε την κοινωνική και φορολογική σύγκλιση. Μόνο αν δεν υπάρχουν οι διαφορές θα ξαναβρούμε τη σύγκλιση. Με συγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Όχι για τις προηγούμενες γενιές αλλά για τους νέους. Εμείς που σήμερα έχουμε αξιώματα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην κάνουμε τίποτα. Ποια θα είναι η Ευρώπη σε 10 χρόνια. Θα ήθελα όλοι εσείς να μπορείτε να επιλέξετε το μέλλον σας. Να έχετε την πολυτέλεια της επιλογής που είχαμε κι εμείς. Όλα αυτά που ζήσαμε την τελευταία 10ετία δεν είναι στο ύψος μας. Τι δίνουμε στους νέους Έλληνες; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε υποσχεθεί ότι θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, «η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία της δημοκρατίας. Αυτό που έγινε το 2005 στη Γαλλία και την Ολλανδία είναι ιδρυτικοί λαοί της Ευρώπης που αποφάσισαν να μην συνεχίσουν. Οι πολιτικοί δεν τους άκουσαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να εξηγούμε και να υπάρχει στήριξη των λαών. Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα».

«Επιθυμώ», τόνισε, «ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες. Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη - μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών».

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική. Επιθυμώ το α' εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ. Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου μία νέα μέθοδος».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε τη δύναμη του διαλόγου και την ενωμάτωση περισσότερης δημοκρατίας στην καθημερινή μας ζωή. «Πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη. Όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας. Υπάρχει μία μυστική Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Το ευρωπαϊκό πρότυπο μας ενώνει. Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας» είπε.

«Θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού. Όχι μέσα από κανόνες. Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι. Η Ευρώπη των πολλών γλωσσών και του πολιτισμού να ξαναδημιουργηθεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» είπε και πρότεινε η συνέλευση αυτή να ξεκινήσει από την Αθήνα.

«Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη στους νέους» τόνισε, λέγοντας πως «πολλοί θα μου πουν να αλλάξουμε τα άρθρα, τη συνθήκη. Όλα αυτά μας κάνουν να χανόμαστε στον λαβύρινθο. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτό που δεν φοβήθηκαν οι προηγούμενες γενιές».

«Είναι πολύ ευχάριστο να κοιτάει κανείς προς τα πίσω, κοιτάξτε μπροστά, στηρίξτε μία φιλοδοξία μίας ισχυρής Ευρώπης. Σας υπόσχομαι ότι θα πετύχουμε» είπε και, κλείνοντας την ομιλία του, απήγγειλε στίχους του Γιώργου Σεφέρη: «Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

 

Α. Τσίπρας: Θα προωθήσουμε το διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο στην Ευρώπη για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στον λόφο της Πνύκας για την επίσκεψη του κ. Μακρόν, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

«Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών», εξήγησε, σημειώνοντας πως η Eυρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας Ενωμένης Ευρώπης «όχι ως δύναμης επιβολής, αλλά ως δύναμης ειρήνης, προόδου, ασφάλειας».

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Συνάντηση Βρούτση με αντιπροσωπεία των Δικηγορικών Συλλόγων για το ασφαλιστικό

17/02/2020 - 20:47 - Με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ολομέλειας των προέδρων...

Δυναμική πρεμιέρα με μπάσκετ για τα φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ

17/02/2020 - 20:33 - Το πρώτο φεστιβάλ Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ για το 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην...

Tα Φωτεινά Αστέρια των Παιδικών Χωριών SOS στο City Link

17/02/2020 - 20:28 - Tα φωτεινά αστέρια που δημιούργησαν τα παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης στολίζουν το City Link έως...

Για διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

17/02/2020 - 20:24 - Για συμφωνία με την κυβέρνηση σε διάλογο «από μηδενική βάση» σχετικά με την επίταξη εκτάσεων...

Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στις κλειστές δομές - Δεν έπρεπε να ξεκινήσουν καν, είπε ο Δ. Κουτσούμπας

17/02/2020 - 20:00 - Την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!