Τους άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παρουσίασε ο Σ. Πέτσας

🕔12/09/2020 - 13:29

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη θα κινηθεί σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά τα βραχυπρόθεσμα, το πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, ιδίως για όσους είχαν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου είτε στον τουρισμό, είτε στην εστίαση, είτε σε άλλα επαγγέλματα. Ο δεύτερος αφορά τις μεσοπρόθεσμες λύσεις που θα βάλουμε  στο τραπέζι, με μειώσεις φόρων και εισφορών, που θα τονώσουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «η μείωση της  εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι τρεις πτυχές της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει αναδείξει ο ίδιος, πολλές φορές στο παρελθόν. Παρά  την πανδημία που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, θα προχωρήσουμε στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας, για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Βρίσκουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, αντλώντας δύναμη από την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει με την πολιτική μας όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες ανακουφίζουν βραχυπρόθεσμα, αλλά δίνουν και το αναπτυξιακό σήμα μεσοπρόθεσμα». 

«Υπάρχει ένα πλέγμα πολιτικών  που ακουμπά όλη την κοινωνία. Θα υπάρχουν και  μέτρα, τα οποία έχουν να κάνουν με την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα», είπε και συμπλήρωσε: «Μια άλλη πτυχή της ομιλίας του Πρωθυπουργού -η οποία είναι πολύ σημαντική εξαιτίας και της συγκυρίας- είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας, η οποία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο, το οποίο περιλαμβάνει: Πρώτον, τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Δεύτερον, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένες προσλήψεις  Και τρίτον, την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία, αποβλέπει παράλληλα στην  ενίσχυση της απασχόλησης, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με σαφές αναπτυξιακό αποτύπωμα. O Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει  το πλαίσιο των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα και θα είναι πολύ συγκεκριμένος  σε ό,τι αφορά  την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Ερωτηθείς για το θέμα της Μόριας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Μην ξεχνά αυτός που μας κατηγορεί ποιος δημιούργησε τη Μόρια. Δεν τη δημιούργησε κανείς άλλος, παρά η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεύτερον ότι μετά την έξαρση των εισροών που είχαμε πέρσι -από το τέλος της Άνοιξης, αρχές του Καλοκαιριού μέχρι  τον Χειμώνα- είχαμε μία αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας που έφτασε τις 21.000.  Έκτοτε, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, που ήταν η ανάσχεση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων. Καταφέραμε, παράλληλα, την αποσυμφόρηση του νησιού και τις 21.000  τις κάναμε περίπου 12.000. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Είχαμε πει από πολύ καιρό ότι είναι πολύ προτιμότερο να έχουμε κλειστή ελεγχόμενη δομή, για λόγους δημόσιας υγείας και όχι μόνο,  παρά το να έχουμε τις σημερινές άναρχες δομές. Προχωρήσαμε στα περισσότερα νησιά. Δεν προχωρήσαμε στη Λέσβο, μετά από τις πολύ έντονες αντιδράσεις που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2020».

«Από χθες βρίσκουμε μία πολύ καλύτερη ανταπόκριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ανταποκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θετικά στο κάλεσμά μας για ενότητα και υπευθυνότητα. Αν συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε στεγάσει όλους τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά από τις φωτιές, στο Καρά Τεπέ. Και μετά αφού αντιμετωπίσουμε  την άμεση κρίση να προχωρήσουμε στη μεσοπρόθεσμη λύση που φυσικά περιλαμβάνει μία κλειστή, ελεγχόμενη δομή, πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτή που είχαμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες ποτέ δεν γύρισαν την πλάτη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες να επιταχύνουμε τη διαδικασία του ασύλου. Όσοι φεύγουν από το νησί είτε επιστρέφουν αν δεν δικαιούνται άσυλο, είτε έρχονται στην ενδοχώρα παίρνουν  τα χαρτιά τους και μπορούν είτε να μείνουν στην Ελλάδα είτε να πάνε στην Ευρώπη. Είναι βασικό στοιχείο αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες να γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται είναι πρόσφυγες. Δεν είναι μεταμφιεσμένοι, μετανάστες πίσω από ένα χάος, Αυτό προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε. Είναι πολύ κρίσιμο για την αποδοχή. Η αποσυμφόρηση φυσικά θα συνεχιστεί με την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Είμαστε σε ένα σημείο που υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση, όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ηγεσιών της Ευρώπης. Θυμίζω την πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση που έγινε στα ασυνόδευτα ανήλικα και το γεγονός ότι πάρα πολλές χώρες δέχθηκαν την επανένωση οικογενειών, ενώ πριν αυτό δεν ήταν δεδομένο. Στη Μόρια υπήρχαν 900 ασυνόδευτα πριν από λίγους μήνες και είχαν μείνει 400 τα οποία και αυτά ήδη έφυγαν. Άρα, υπάρχει μια κινητικότητα εκεί, που ήταν πιο δύσκολο να ξεκινήσει αυτή η διαδρομή. Και τώρα είμαστε κοντά στο να υπάρχει μία ανακατανομή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε συνηθίσει σε χώρες της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και τη φράση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, «να σωπάσει η Ελλάδα για να μη γίνει μεζές», είπε: «Αυτά είναι ακατανόητα πράγματα για πολιτισμένο κόσμο. Θυμίζουν περασμένους  αιώνες, περασμένες χιλιετίες, τέτοιου είδους αναφορές που δεν αποσκοπούν τελικά πουθενά, γιατί έχουν κουράσει και το ίδιο το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται  -εννοώ στο εσωτερικό τους- ενώ προκαλούν μία ανεξήγητη ένταση η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλησιάζουμε στη Σύνοδο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. που έχει έναν κατάλογο μέτρων μπροστά του για να τον ενεργοποιήσει. Είχαμε θέσει σαφέστατο δίλημμα -και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες- στην Τουρκία, ότι μπορεί να ακολουθήσουν είτε τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, είτε τον δρόμο των κυρώσεων. Φαίνεται με αυτές τις πολιτικές και με αυτή τη ρητορική, τους ότι είναι αναπόφευκτη η διαδρομή που οδηγεί στις κυρώσεις».

«Αύριο είναι μία μεγάλη ημέρα  για το Καστελόριζο, είναι μία γιορτή. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πρώτη πολίτης της χώρας, θα είναι εκεί. Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Βερολίνου, είπε ότι «ήταν μία συμφωνία, εντός ή εκτός εισαγωγικών η οποία είχε να κάνει με το πώς θα προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν από τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Είχε διάφορες παραμέτρους. Κάποια στιγμή -όταν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα- θα δοθεί στη δημοσιότητα,  Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε γιατί βγήκε την επόμενη ημέρα ο κ. Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, να την τορπιλίσει, αναφέροντάς την. Αυτό και μόνο εξηγεί, ποιον εξυπηρετούσε η κατανόηση που είχε επέλθει στο Βερολίνο παρουσία και του Εκπροσώπου της Καγκελαρίου. Υπάρχει μία διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας χάρη στις ενέργειές μας και στην αντίληψη των υπόλοιπων χωρών, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, ότι η Τουρκία είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Όλες οι ενέργειες που βοηθούν προς την αποκλιμάκωση της έντασης είναι θετικές, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής. Ταυτόχρονα, είναι φυσικό να προχωρήσουμε στη συνεργασία μας με τη Γαλλία, η οποία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαχρονικά για την Ελλάδα και θα έχει πολλαπλά επίπεδα αυτή η συνεργασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, λέγοντας πως «οι μάσκες θα βρίσκονται στο σχολείο και θα περιμένουν τους μαθητές μας, τα παιδιά μας. Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια όλο το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και φυσικά από την ΚΕΔΕ την οποία ευχαριστούμε. Οι μάσκες έχουν αρχίσει να πηγαίνουν στα σχολεία από την Παρασκευή. Θα ολοκληρωθεί η αποστολή τους μέχρι αύριο και επομένως τη Δευτέρα θα είναι κανονικά στα σχολεία.

Παρακαλούμε όλους τους γονείς τη Δευτέρα  να είναι πρώτον προσεκτικοί κατά τον χρόνο που πηγαίνουν στο σχολείο και να φοράνε τη μάσκα τους από πριν. Και δεύτερον, να μην παρασυρόμαστε από θεωρίες συνωμοσίας και από τον ανορθολογισμό, αλλά  να ακούσουμε τις οδηγίες των ειδικών, γιατί είναι για το καλό το δικό μας και των παιδιών μας».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Η διάψευση των υπερβολικών προσδοκιών, φέρνει χειρότερα αποτελέσματα στην Οικονομία

Γιάννης Μαγκριώτης

Η αισιοδοξία μας πρέπει να είναι κοντά στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων. Χωρίς αισιοδοξία δεν προσπαθείς για το καλύτερο. Όταν...

Δείτε όλο το άρθρο
Ειδικοί Λογαριασμοί Τουρκίας - Ελλάδας: Εξοπλισμοί εναντίον πολιτικής πελατείας

Δημήτρης Μάρδας

Αναρωτιούνται πολλοί πώς η Τουρκία τα καταφέρνει και δεν εκτροχιάζει τον κρατικό της προϋπολογισμό με τις τόσο υψηλές δαπάνες για εξοπλισμούς και με...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του,...

Δείτε όλο το άρθρο
Κεραμεικός: Το εργοστάσιο με τη μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της δεκαετίας του 1930

Στις φάμπρικες του Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου, εκεί που χιλιάδες εργάτες και εργάτριες έδιναν τον αγώνα για τον επιούσιο, γεννήθηκε μέσα στο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Opinion Poll (16-10-2020) Δημοσκόπηση της Opinion Pull 16/10/2020   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha (15-10-2020) Δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.Προβάδισμα ΝΔ με 19,7%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος


Τα βραβεία και τους επαίνους τους έλαβαν χθες Κυριακή οι διακριθέντες του 31ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα...


Δείτε θέμα και σχόλια