Τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

🕔12/02/2019 - 10:52

Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς ξεκίνησε από σήμερα το πρωί η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που θα κλείσει την Πέμπτη, με ονομαστική ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.

Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι τριήμερη και θα διεξαχθεί επί του πορίσματος που έχει καταθέσει η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί η συζήτηση να κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν το λόγο. Έτσι εν τέλει η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί έπειτα από έναν μήνα και στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί τότε, θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Εννοείται ότι οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

 

Ν. Βούτσης: Το πρωί της Τετάρτης το θέμα της δέσμευσης της επόμενης Βουλής

Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι το πρωί της Τετάρτης θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτων θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

 

Η συζήτηση στη Βουλή

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα υπευθυνότητα ώστε να καταλήξουν σε μια Συνταγματική Αναθεώρηση μέσα από ευρύτατες συναινέσεις. «Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», είπε και χαρακτήρισε ως «κρίσιμες και με προοδευτικό πρόσημο» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, τα δημοψηφίσματα και το διακριτό ρόλο Εκκλησίας-Κράτους.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο άρθρο 110 επανέλαβε την άποψη ότι και οι δύο Βουλές είναι Αναθεωρητικές και ότι η πρώτη Αναθεωρητική Βουλή προσδιορίζει και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων και δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως «άτοπη», «συνταγματικά ανόητη» και «απολύτως ανεύθυνη» την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη».

Σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα». «Ενώ συμφωνεί στην αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής, δεν συμφωνεί με τις συνεχείς κοινοβουλευτικές προσπάθειες και προτείνει μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρεί η ΝΔ ότι δεν δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη, αλλά το χειρότερο είναι ότι η δική της ψήφο δεν δεσμεύει την ίδια. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 110 και εκφυλισμό της διαδικασίας με τεχνάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος.

«Όλα τα κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση όχι κουτοπόνηρη αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Αυτή η Αναθεώρηση του Συντάγματος πέρα από ιστορική συμπίπτει και με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και στην πλήρη ανάκτηση της κυριαρχίας της μετά από μια κρίσιμη περίοδο που δεν την περιόρισε μόνο θεσμικά αλλά χαρακτηρίζεται και από μια αλλαγή. Από κράτος οφειλέτης η χώρα μας έγινε κράτος πρωταγωνιστής της ειρήνης και της ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και στο καθεστώς της παθογένειας με φαινόμενα πελατειασμού σύμφυτα με το πολιτικό σύστημα. Διεξάγεται σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε διλημματικές επιλογές όπου συγκρούονται δύο απόψεις. Οι εθνικιστικές και η άποψη η δική μας για μια Ευρώπη των ελευθεριών και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης, έδωσε εύσημα τόσο στον πρόεδρό της, Νίκο Παρασκευόπουλο, όσο και στους εισηγητές και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ποιότητα και το επίπεδο που κράτησαν.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον γενικό εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, σημειώνοντας ότι κράτησε τις ακραίες φωνές του κόμματός του, που ζητούσαν ακόμα και την αποχώρηση της ΝΔ για το άρθρο 16, στο οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τη συναίνεση των κομμάτων για αλλαγές στα άρθρα 86 και 62, γιατί όπως είπε, ήταν σύμφυτες της διαπλοκής και της απαράδεκτης ασυλίας των υπουργών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις προτάσεις της ΝΔ για διεύρυνση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και τη δυνατότητα της να θεσπίζει Εξεταστικές Επιτροπές, μπορούμε να έχουμε συγκλίσεις και σε εκείνα τα θέματα που έγιναν υπερώριμα, όπως η τιμή της πολιτικής και η διακριτότητα των ρόλων κράτους - εξουσίας», σημείωσε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της διαφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ στάθηκε απέναντι στις προτάσεις του για άμεση δημοκρατία και ατομικά δικαιώματα, όπως και απέναντι στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Την ίδια στιγμή, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, όπως είπε, με δηλώσεις του εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται τα θεσμικά αντίβαρα σε επίπεδο ελίτ και όχι λαού. «Το Σύνταγμα δεν είναι ένα ουδέτερο κείμενο αλλά αποτυπώνει τους αγώνες του λαού και εμείς θέλουμε να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επέμβουμε θεσμικά στα τραύματα που έφερε στο Σύνταγμα η περίοδος των μνημονίων, που έφερε ένα ‘παρασύνταγμα’ και μειωμένη κυριαρχία της χώρας, με τους κανόνες που επιβλήθηκαν κυρίως στα κοινωνικά θέματα και στην έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας», υπογράμμισε.

Ως πρώτη κατεύθυνση της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε «την ενίσχυση της Δημοκρατίας που σημαίνει πλήρης ανάκτηση της κυριαρχίας σε επίπεδο Βουλής και ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας». «Η δεύτερη διάσταση της Αναθεώρησης θέλουμε να είναι η ενίσχυση του φιλελευθερισμού. Ο χαρακτήρας του Συντάγματος αφορά τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα που πρέπει να ενισχύσουμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος ευρωπαϊκός τρόπος για τη λειτουργία του κράτους είναι η πρόνοια.

Μίλησε ακόμα για εμβληματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, που ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία, και η εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας, η ιδιότητα του πρωθυπουργού, που πρέπει να είναι βουλευτής, και οι περιορισμένες βουλευτικές θητείες, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε τεχνοκρατία αλλά δημοκρατία».

Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα χαρακτήρισε και τον διακριτό ρόλο Κράτους-Εκκλησίας, σημειώνοντας ότι «έχουμε φθάσει στη θεσμική ωριμότητα ώστε με πλήρη σεβασμό στην Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει».

«Το δίλημμα αυτής της αναθεώρησης, είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, που προτείνει η ΝΔ, ή σε ένα Σύνταγμα δημαγωγίας, ένα σύνταγμα εργαλειοποίησης της προεκλογικής αγωνίας και μετεκλογικής απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, που επέκρινε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «προτείνει ένα Σύνταγμα... ευτυχίας», που «δεν έχει διδαχθεί τίποτα» για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε σε de facto χρεοκοπία.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι τίποτα δεν διδάχθηκαν από την προ κρίσης περίοδο, η οποία οδήγησε τη χώρα στη de facto χρεοκοπία. Και τώρα που έχουμε διδαχθεί και έχουμε υποστεί όλα όσα έχουμε υποστεί από τη χρεοκοπία, έρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ένα Σύνταγμα ευτυχίας, και παραβλέπει ότι τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα υποστηρίζονται από άλλες παραμέτρους που αφορούν τη δημοσιονομική υπόσταση και δημοσιονομική ισχύ της χώρας», είπε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να ενισχυθούν συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν δημοσιονομικά αντερείσματα στα κοινωνικά δικαιώματα», «πρέπει και μπορεί το Σύνταγμα να προστατεύσει τη χώρα από την επανάληψη της κατάρρευσης, όχι για να είναι νεοφιλελεύθερο, αλλά για να είναι κοινωνικό και για να μπορεί να προστατεύσει τα κοινωνικά δικαιώματα, στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση, παντού».

«Η πρόταση της ΝΔ προσγειωμένη και ρεαλιστική και αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργικότητας του τρισυπόστατου κράτους (νομοθετική λειτουργία, εκτελεστική εξουσία και δικαστική), για αποτελεσματικότερη και αξιοκρατικότερη διοίκηση, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς κυβερνητικό έλεγχο στην ηγεσία της δικαιοσύνης και για να υπάρξουν καλύτερες μορφές νομοθέτησης, χωρίς το κατάντημα των επειγόντων νομοσχεδίων και το μπαράζ τροπολογιών», σημείωσε και πρότεινε:

- Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής και ταυτόχρονα αναβάθμιση και αναγνώριση της αυτοτέλειας των δημόσιων πανεπιστημίων. Μαζί προτείνει την ίδρυση πρότυπων σχολικών δομών, σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

- Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ και αυτοτελείς πόρους για την εκπλήρωση των σκοπών τους.

- Περιορισμό των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε οι εκλογές να διεξάγονται, κατά κανόνα, σε τακτικό χρόνο ανά τετραετία, να κατοχυρώνεται η κυβερνητική σταθερότητα και άρα η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική αλληλεγγύη ως συνεπαγόμενα αυτής.

- Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους, αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

- Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

- Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

- Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με την αποκοπή της επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, από την εκτελεστική εξουσία.

- Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με κανόνες καλής νομοθέτησης.

- Απλοποίηση αναθεωρητικής διαδικασίας με τη διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος. Η «πενταετής αδράνεια» να αφορά μόνο στα αναθεωρημένα άρθρα.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε και στην «επίμαχη» άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την Αναθεωρητική Βουλή, ως προς το σύνολο του περιεχομένου. Όπως υπογράμμισε, τόσο η επιστήμη όσο και η πρακτική, μέχρι σήμερα, ακολουθούν την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δηλοί την αναγκαιότητα αναθεώρησης, αλλά το περιεχόμενο είναι προνόμιο της επόμενης Βουλής. Αυτό κυρίως γιατί μεσολαβεί ο κυρίαρχος λαός, από τη μια Βουλή στην άλλη με τις εκλογές, και άρα επιλέγοντας ποιο κόμμα θα είναι πλειοψηφία, ο λαός τοποθετείται στο περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αναθεώρηση. Με άλλα λόγια η Αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο της αναθεώρησης από τις προτάσεις τις παρούσας Βουλής.

Αναφερόμενος στα άρθρα στα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν (σ.σ. αποσύνδεση διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μείωση δικαστικών προνομίων για βουλευτές), είπε: «Μιλάτε για τη διάλυση της Βουλής. Λησμονείτε ότι πριν από 4 χρόνια χρησιμοποιήσατε την εκλογή Προέδρου για να είστε σήμερα κυβέρνηση. Η ΝΔ προτείνει σύνταγμα λειτουργικό, με εκτεταμένη και λειτουργική αναθεώρηση που αφορά και την κυβερνητική σταθερότητα, και την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αποποιείται κάθε δημαγωγία, και την επιστροφή στις κακές συνήθειες του παρελθόντος».

Σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ανυποληψίας κινήθηκαν η διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπερίσχυσαν στην διαδικασία οι ανοικτοί λογαριασμοί των κομμάτων με το εκλογικό σώμα, οι επιστημονικές προτιμήσεις, οι ιδεοληψίες, τα εσωτερικά θέματα του πολιτικού μας συστήματος.

«Ενώ, η μόνη κοφτερή αιχμή σήμερα, όπως είπα από την πρώτη στιγμή, θα ήταν η επικέντρωσή της στον πολίτη με όλες τις ιδιότητές του: ως πολιτικώς συμμετέχοντος, ως διοικουμένου, ως διαδίκου, ως οικονομικού υποκειμένου, ως φορέα δικαιωμάτων, δεν εισακούστηκα», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ξεκαθαρίζοντας την στάση του κόμματός του κατά την ψηφοφορία, είπε ότι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία αλλά με έναν μόνο βουλευτή, ούτως ώστε να προκύπτουν τα «ναι» και τα «όχι» τους, δίχως όμως να καταστήσουν την Αναθεώρηση μικροκομματική υπόθεση του νικητή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Εξήγησε ότι η ΔΗΣΥ έχει 20 βουλευτές κι όχι 50, υπέβαλλε προτάσεις που, ωστόσο, δεν συγκέντρωσαν τον αριθμό «50», που είναι απαραίτητος για την υποβολή επισήμως κατά το Σύνταγμα, προτάσεων για την Αναθεώρηση, ούτως ώστε να τεθούν αυτές σε ψηφοφορία. Άρα, είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, με βάση όμως τις προτάσεις των άλλων». Πάντως, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά πρωτίστως σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Είστε που είστε χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο ψήφων των πολιτών, μην καταστείτε χορηγοί της και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε τις θέσεις της ΔΗΣΥ για το τί πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα:

- Σχετικώς με τα άρθρα 86 περί ευθύνης υπουργών και 62 περί ασυλίας, που αφορούν δηλαδή στην «τιμή του πολιτικού κόσμου», η ΔΗΣΥ προτείνει την αντιστροφή της λογικής του άρθρου 62, δηλαδή ο βουλευτής έχει το ακαταδίωκτο, ως θεσμική εγγύηση, μόνο εάν ο ίδιος το ζητήσει. Ως προς το άρθρο 86 η ΔΗΣΥ προτείνει την αναθεώρησή του μετά λόγου γνώσεως, ενώ - όπως είπε ο κ. Λοβέρδος – «η σημερινή πλειοψηφία-μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ανεπιγνώστως» και από την άλλη, απεργάζεται διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

- Σχετικώς με τα άρθρα περί Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όσοι προτείνουν άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εισηγούνται μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση και προτείνουν την επαναφορά του διχασμού. «Διχασμός, όμως, είναι η ευκολία για κάποιους μέσα στη δυσκολία, προκειμένου να αντλήσουν εκλογικά οφέλη. Η άμεση εκλογή εξοπλίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με υπερβολική πολιτική ισχύ, ακόμη κι αν δεν έχει αρμοδιότητες. Και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε πολιτικές κρίσεις, οι οποίες θα μετατρέπονται σε πολιτειακές» είπε και ξεκαθάρισε ότι «Όχι, λοιπόν, στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, σε μια λελογισμένη αύξηση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων, όπως η διεύρυνση της αρμοδιότητάς του να αναπέμπει σχέδια νόμου και να εκφωνεί διαγγέλματα δίχως προσυπογραφή».

Ακόμη, «Όχι» σε δημοψηφίσματα κατά την εφαρμογή του άρθρου 28 του Συντάγματος, επικαλούμενος το «νόθο δημοψήφισμα» του Ιουλίου του 2015, και την ανάγνωση του ερωτήματος που ετέθη στον ελληνικό λαό η οποία - όπως είπε - αρκεί, από μόνη της, για να εξηγήσει την απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

- Για την ενότητα που αφορά στις Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο κ. Λοβέρδος είπε «ναι» στην ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 3 του Συντάγματος, ότι η ανακήρυξη της επικρατούσας θρησκείας δεν μπορεί να αποτελεί βάση για διακρίσεις. Τόνισε δε ότι «η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω, είναι άτακτη, αφού δεν προτείνει ούτε το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ούτε την αναθεώρηση του άρθρου 16§2 περί θρησκευτικού περιεχομένου στην εκπαιδευτική διδασκαλία».

- Στην τέταρτη ενότητα «περί δικαιωμάτων» ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, λέει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16§5 περί ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Α.Ε.Ι., «ναι» στην πρόβλεψη περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και συλλογικών διαπραγματεύσεων, «ναι» στην πρόθεση στο άρθρο 5§2 της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων, αλλά - όπως επισήμανε - με μία διατύπωση που να επιτρέπει το ερμηνευτικό συμπέρασμα, πως απαγορεύονται όλες οι διακρίσεις και οι αναφερόμενες, μνημονεύονται ενδεικτικά, ναι στην διαζευκτική παροχή όρκου ή διαβεβαίωσης προ της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Βουλευτών, των Υπουργών.

- Σε ό,τι αφορά τη «σχέση πολίτη-πολιτικής», τόνισε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και λύση δεν είναι τα δημοψηφίσματα, ούτε η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι η ΔΗΣΥ, προτείνει την απρόσκοπτη παρουσία των πολιτών στις αναφορές στη Βουλή, τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών ως δικαιώματος και της μειοψηφίας, τη θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, την αλλαγή των νόμων που αφορούν μεγάλες επενδύσεις μόνο με αυξημένη πλειοψηφία και, τέλος, του σταθερού τετραετή πολιτικού κύκλου. «Είναι, άλλωστε, πασίγνωστο, πως ο σταθερός οικονομικός κύκλος προϋποθέτει το σταθερό πολιτικό κύκλο» είπε χαρακτηριστικά.

- Σχετικώς με την ενότητα που «αφορά τον πολίτη ως διάδικο και ως διοικούμενο», Διοίκηση-Δικαιοσύνη, δηλαδή, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ είπε πως η μεγαλύτερη απαγοήτευση από τους βουλευτές της «πλειοψηφίας μειοψηφίας» του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει από την ενότητα αυτή.

«Άρθρα 36 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 110 του Συντάγματος περί της αναθεώρησής του και η πλειοψηφία τηρεί σιγή ιχθύος. Εμείς προτείναμε την καθιέρωση αποκλειστικών προθεσμιών στη Διοίκηση προκειμένου τα όργανα της να λαμβάνουν απόφαση μη υφαρπάζοντας το χρόνο των διοικουμένων, τη δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών βοηθών-δικαστών, την expressis verbis καθιέρωση της αρχής της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις νόμων οι Ο.Τ.Α., τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για τη στελέχωση της Δοίκησης, τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων απευθείας από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, εν πολλοίς τη νίκη κατά της γραφειοκρατίας! Προτείναμε, επίσης, την αναβάθμιση των στρατοδικείων, την κατάργηση του Μισθοδικείου, αλλά και τη συντόμευση του χρόνου ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Εις μάτην! Η πλειοψηφία-μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αγρόν ηγόραζε» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

- Αναφορικά με τα θέματα του δικαστικού ελέγχου της Αναθεώρησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από τις λεγόμενες «κατευθύνσεις» της προτείνουσας. Και η πρακτική της εκάστοτε προτείνουσας Βουλής από τη δεκαετία του 1980, προσαρμόστηκε σε αυτή τη συνταγματική δεοντολογία. Οι Επιτροπές της Αναθεώρησης των προτεινουσών Βουλών με λακωνικότατο τρόπο έδιναν κάποιες κατευθύνσεις στις αναθεωρητικές Βουλές, αλλά οι Ολομέλειες της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία αποφάσιζαν μόνο για ειδικές διατάξεις και τίποτε περισσότερο.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως και οι προηγούμενες Αναθεωρήσεις, υπηρετεί μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, υποστήριξε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, που εξήγησε ότι οι στοχεύσεις αυτές είναι να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να αναστηλωθεί το κύρος του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος στη λαϊκή συνείδηση. Μία τρίτη επιδίωξη είναι να τονωθεί ο κάλπικος διπολικός καυγάς και να κρυφτούν οι μεγάλες τους συγκλίσεις όχι μόνο στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως είπε.

Ο κ. Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών. Άλλες προτάσεις που υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα, που «για το λαό σημαίνει αστάθεια», είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας και της ΝΔ για συνταγματικά κατοχυρωμένο τετραετή κύκλο. Όπως είπε, πρόκειται «για αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, παίρνοντας υπόψη ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μονοκομματικών κυβερνήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δεύτερο κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι η αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, της ασυνέπειας λόγω και έργων κ.λπ. και το οποίο συνεχίζει να κλονίζεται εξαιτίας των μεταγραφών και των παζαριών «στα οποία έχουν διαπρέψει όλα τα κόμματα». Σε αυτό το πλαίσιο της δήθεν ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος εντάσσεται η πρότασή τους για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που ενώ το λαϊκό αίτημα ήταν να καταργηθεί πλήρως, με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παραμένει υπό προϋποθέσεις, όπως είπε.

«Διατηρείται ο βασικός του πυρήνας, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ή την ανάκληση ποινικής δίωξης θα την έχει πάλι η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκδίκαση θα γίνεται από ειδικό δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86 μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι οι προτάσεις που γίνονται λύνουν το πρόβλημα».

Ως προς το στόχο της «κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να προβάλει την ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ΝΔ για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα εχθρός της αγοράς.

Ο κ. Γκιόκας, τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή. Πρόσθεσε πως τα δικαιώματα αυτά περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος» που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άρθρα 28 και 80. Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον «κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους», όπως είπε, είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό. «Από τη μια μεριά ο συνταγματοποιημένος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ, από την άλλη μεριά ο εφαρμοσμένος νεοφιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο όρος νεοφιλελευθερισμός δεν είναι δόκιμος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από την πρότασή τους τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, και να μην είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημείωσε πως πρόκειται για καρικατούρα απλής αναλογικής, αφού επιτρέπει δέκα βουλευτές να κατευθύνονται στο πρώτο κόμμα. Ακόμα, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει στοιχειώδεις αστικούς εκσυγχρονισμούς που αλλού έχουν γίνει εδώ και 200 χρόνια, όπως ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.

«Ότι δεν μιλάμε για μια προοδευτική, αλλά για μια ακόμη αντιδραστική-αντιλαϊκή αναθεώρηση φαίνεται και από τις προτάσεις που έχουν απορρίψει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως αυτές που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», είπε, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις του κόμματός του.

Η άποψη ότι μία νέα κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή μπορεί να αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική αυτά που θα αποφασίσει η παρούσα Βουλή οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν βοηθά το κράτος δικαίου, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπεραμυνόμενος της άποψης που εξέφρασε και κ. Κατρούγκαλος, ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος, ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς τη κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, που καταλόγισε στη ΝΔ ότι λειτουργεί επικοινωνιακά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ενόψει ότι η κατεύθυνση θα έχει συνέπειες δεκαετιών είναι λογικό, ενόψει της αναθεώρησης, να έχει μια γνώμη και η πρώτη και η δεύτερη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές. Η ουσία της Αναθεώρησης ανταποκρίνεται σε βάθος χρόνου και είναι σωστό να ορίζεται η κατεύθυνση», σημείωσε, και επεσήμανε ότι η σημερινή Βουλή προχωρεί στην Αναθεώρηση βάσει ενός σκεπτικού που έδειξε ότι πρέπει να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κατεύθυνση για να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τον χαρακτήρα της ειλικρίνειας και δεν αποσκοπούν στο πολιτικό όφελος ενόψει των εκλογών. «Αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του είναι η διόρθωση των δυσλειτουργιών στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά χρειάζονται ενόψει της κρίσης που περάσαμε και που επηρέασε και δοκίμασε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν είναι η στιγμή να τις κρίνουμε με βάσει τα κριτήρια που μπορεί να υπάρχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις κρίνουμε με βάσει την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα τους», υποστήριξε. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική καθιέρωση ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας μίας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εκλογές που ζητά κάθε μέρα.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που αμφισβήτησε τα κίνητρα της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα, αντέτεινε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν αυτές τις ρυθμίσεις χρειάζεται η δημοκρατία και η χώρα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σημαία ειλικρίνειας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ουσιαστική αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για υπουργούς, ενώ έμφαση έδωσε τόσο στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στη συνταγματική καθιέρωση «της έννοιας της επιείκειας απέναντι στην ακαμψία των νόμων και τις δυσλειτουργίες ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με μισό ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μετά από όσα δραματικά συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, με την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση ουσιαστικά της χώρας, θα περίμενε κανείς μία πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να αναζητήσει εάν υπήρξαν συνταγματικές διατάξεις, που διευκόλυναν, επιτάχυναν, οδήγησαν σε αυτήν την κατάρρευση». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, για να σημειώσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αμεσοδημοκρατία, τα δημοψηφίσματα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». «Δηλαδή, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κρίση οδηγηθήκαμε επειδή δεν κάναμε δημοψηφίσματα; Τώρα που θα γίνονται, δηλαδή, δημοψηφίσματα δεν θα ξαναϋπάρξει κρίση, η οποία επίσης ξέσπασε επειδή δεν ήταν καλός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών!», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει ότι τα προηγούμενα χρόνια ψηφίζαμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δεν φταίνε οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που υλοποιούσαμε, ανεξάρτητα από τα δημόσια οικονομικά. Αυτό δεν ενοχλεί. Δεν απασχολεί που στο Σύνταγμα δεν υπάρχει κανένας κανόνας και περιορισμός γι' αυτά τα θέματα. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει κρίση ξανά επειδή θα υπάρχουν δημοψηφίσματα».

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Κορωνίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των άρθρων 3 και 13. Δηλαδή, θρησκευτική ουδετερότητα, αναθεώρηση του άρθρου 86 και η βουλευτική ασυλία. Από όλη την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να μας μιλήσει για τη θρησκευτική ουδετερότητα. Να μιλήσουμε. Αλλά έχει σημασία να ξέρουμε ότι για τα άρθρα 3 και 13, που είναι εμβληματικού χαρακτήρα προτάσεις, δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε: «Τι δεν ρυθμίζεται καλά στο Σύνταγμά μας και θέλατε παραπάνω; Δεν αποτολμάτε να πείτε ότι θέλετε την πλήρη λαϊκότητα. Διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάργηση της κρατούσας θρησκείας, στην κατάργηση του προοιμίου και ενδεχομένως, δε, και σε μία διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της καλλιέργειας εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Δεν τα προτείνετε αυτά. Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αυτής της συνταγματικής αλλαγής, στην πρότασή σας, βρίσκεται σε απόφαση του ΣτΕ. Όταν ο κ. Φίλης αποπειράθηκε την αλλαγή των βιβλίων των Θρησκευτικών, προσέφυγαν γονείς και η υπουργική απόφαση ακυρώθηκε. Γιατί είπε το ΣτΕ ότι ανάπτυξη της ελληνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως νοείται η ανάπτυξη της ορθοδόξου συνειδήσεως και όχι άλλης. Αυτή η απόφαση είναι το καρφί στο μάτι σας».

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν παρουσιάζει τη νηφαλιότητα, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα εθνικής συνεννόησης που αποτελούν τα εχέγγυα μιας ισορροπημένης, επιτυχημένης και αποτελεσματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αντίθετα όλα συνηγορούν ότι η διαδικασία της αποτελεί ένα απλό πρόσχημα μέσω του οποίου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απλώς απευθύνονται στο εκλογικό τους ακροατήριο, χωρίς καμία περαιτέρω ουσιαστική βούληση περί πραγματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης». Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ' επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάποιες προτάσεις στοχεύουν στη συνταγματική καθιέρωση μειοψηφικών πολιτικών ιδεοληψιών, που δεν βρίσκουν νομιμοποιητικό έρεισμα ούτε στην πολιτική τάξη ούτε στην κοινωνία.

Ακόμα, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων ενέταξε σε μικροκομματικά συμφέροντα τις προτάσεις της κυβέρνησης: «Για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, η οποία, συνοδευόμενη με την πρόταση νέου πρωθυπουργού, καθίσταται προφανώς ανέφικτη και τον αριθμό των 1.000.000 υπογραφών για δημοψήφισμα για κατάργηση ψηφισμένου νόμου και των 500.000 υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι, «αν και αρκετές από τις προτάσεις της είναι σοβαρές και στη σωστή κατεύθυνση, κάποιες είναι ασαφείς, ή μαρτυρούν την έλλειψη προσεκτικής και ολοκληρωμένης εξέτασης των ζητημάτων και ενώ δήθεν αποσκοπούν στην εξάλειψη των τακτικισμών της κυβέρνησης, εν τέλει ίσως διευκολύνουν τους μικροκομματικούς τακτικισμούς της εκάστοτε αντιπολίτευσης», όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα για «τροποποιήσεις που εισάγονται με τρόπο πρόχειρο, νομοτεχνικά εσφαλμένο, ασαφή και χωρίς να έχουν σταθμιστεί τα όσα διακυβεύονται». «Τέτοια πρόταση είναι η απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, που πρώτιστα θα σημάνει συνταγματική μετατόπιση από την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία, όπως και οι προτάσεις που, ανεξαρτήτως του ειδικότερου περιεχομένου τους και της ορθότητάς τους ή μη, προκαλούν σημαντικές τομές στο υφιστάμενο Σύνταγμα, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα, ή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η Αναθεώρηση πρέπει να γίνει με φειδώ και βάσει ευρειών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συνθέσεων. «Σε συνθήκες μη κανονικότητας, όπως αυτές οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν θα έπρεπε κατ' αρχήν να αποτολμάται Συνταγματική Αναθεώρηση, διότι κινδυνεύει να μεταπέσει από εργαλείο προσαρμογής του υπέρτατου και υπερκομματικού κανόνα δικαίου σε απόπειρα περιορισμού του έργου του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, με μικροπολιτικά κριτήρια», υποστήριξε.

Τέλος, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του «περί απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή», σημειώνοντας ότι ίσως χρειάζεται προσαρμογή ώστε να διατηρεί την βουλευτική έδρα χωρίς όμως τη δυνατότητα προσχώρησης σε άλλο κόμμα.

«Στοχεύει στην αποσύνδεση της κυβερνητικής σταθερότητας από τυχαίες ή επί τούτου κομματικώς οργανωμένες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ενώ προστατεύεται το κύρος του βουλευτή και αίρεται κάθε δυνατότητα η βουλευτική ιδιότητα και έδρα να καθίστανται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και φημών περί εμπλοκής βουλευτών σε σχέσεις συναλλαγής με σκοπό τη λήψη ‘ανταλλαγμάτων’, εξασφάλιση δηλαδή της μελλοντικής πολιτικής τους επιβίωσης», συμπλήρωσε. «Όταν η Βουλή μας δεν θα φοβάται να αναμετρηθεί με την ανάδειξη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής, όταν θα έχουν τελειώσει τα πρωτόγνωρα, εμφανή και μη πολιτικά παιχνίδια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου, τότε ίσως θα είναι κατάλληλη η συγκυρία για την έναρξη διαβουλεύσεων περί Συνταγματικής Αναθεώρησης με σοβαρή πιθανότητα επίτευξης πραγματικών παραγωγικών αποτελεσμάτων», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Επικοινωνιακό χαρακτήρα προσέδωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη κάθετη διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και στην ευθύνη υπουργών.

«Προφανώς το άρθρο αυτό δεν ικανοποιεί όσους από την Αριστερά περίμεναν να έρθει η ‘για πρώτη φορά Αριστερά’ και να πετύχει τον οριστικό διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, όπως διαφημίζατε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης για να σχολιάσει: «Θα ήταν, εξάλλου, αντιφατικό και οξύμωρο ένας πρωθυπουργός που για τη Συμφωνία των Πρεσπών προτίμησε να ενημερώσει πρώτα τον μακαριότατο και μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, και που όταν του ζητήθηκε μετά από την Εκκλησία ξήλωσε τον υπουργό Παιδείας, αυτός ο πρωθυπουργός να πιστεύει πράγματι στον αληθή διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε, παρ' όλα αυτά, ότι «έστω και φεύγοντας, με την πρότασή του για το άρθρο 3 του Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πλήξει τον πυρήνα των παραδόσεων του έθνους των Ελλήνων». «Εάν υπάρχει έστω και ένα επιχείρημα ότι στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν οποιουδήποτε είδους θρησκευτικές διακρίσεις και ότι κάποιοι άνθρωποι καταπιέζονται, ως προς τα δικαιώματά τους, να πιστεύουν σε όποια θρησκεία επιθυμούν, ασφαλώς είμαστε όλοι μαζί ώστε να πάψει να γίνεται αυτό, και το Σύνταγμά μας προστατεύει επαρκώς, προστατεύει το δικαίωμα του ανθρώπου στην ανεξιθρησκεία. Κατά συνέπεια η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο στόχο να στείλει ένα μήνυμα-φύλλο συκής στους ψηφοφόρους ότι παραμένει ακόμα στις πηγές της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να δείξει ότι μπορεί να τα βάλει με την εκκλησία», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Επίσης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί με συνέπεια μία γραμμή, αφού «ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Αγιά Σοφιά έστω και χωρίς να κάνει τον σταυρό του, αλλά έστειλε μήνυμα ότι δεν μπορείς όταν εκπροσωπείς τους Έλληνες να αδιαφορείς για την ορθοδοξία, η οποία είναι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κάθετη διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και δεν πρέπει να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διότι αν υπήρχαν, θα ανταγωνίζονταν τα δημόσια πανεπιστήμια. Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι το δημόσιο πανεπιστήμιό της, από το 2008, που ιδρύθηκε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ανέβει στη διεθνή κατάταξη. Δηλαδή, ο ανταγωνισμός ωφέλησε το δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν το έβλεψε», σημείωσε και χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «μάχη οπισθοφυλακής», ώστε να μην επιτευχθεί η αναγκαία διακομματική συναίνεση για να αναθεωρηθεί επιτέλους το άρθρο 16 και να μην φεύγουν τα Ελληνόπουλα για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ακόμη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε τίποτα από την κρίση ώστε να δεχθεί να συμφωνήσει με την πρόταση της ΝΔ να μπει στο Σύνταγμα θέσπιση ορίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν το δέχθηκε να μπει στη Σύνταγμα αν και στην πραγματικότητα το έχει συμφωνήσει και υπογράψει έως το 2060.

Για το άρθρο 86 του Συντάγματος, ο κ. Γεωργιάδης, σχολίασε όσα είχε δηλώσει, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. «Μου κάνει εντύπωση, πως ενώ είχε ψηφίσει το άρθρο 86, σήμερα να το χαρακτηρίζει κατάπτυστο. Εγώ δεν το έχω ψηφίσει. Το έχει ψηφίσει, όμως, η κ. Παπακώστα και ο κ. Κουρουμπλής. Τουλάχιστον, πείτε μια συγνώμη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η αναθεώρηση του άρθρου 86 δεν αφορά τους υπουργούς της ΝΔ, αλλά τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η αναθεώρηση είναι προς το μέλλον και άρα αν κάποιος θα έπρεπε να έχει ανησυχία για το αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 86, είναι οι σημερινοί υπουργοί. Εγώ, όπως έχω πει, έχω κάνει σκοπό της ζωής μου να αποδείξω στην επόμενη Βουλή ότι το παρόν άρθρο 86 είναι αρκετό για να βάλει στη φυλακή υπουργούς που είναι επίορκοι και θα το δείτε να συμβαίνει».

Όσον αφορά απόφαση του Πρωτοδικείου που εκδόθηκε σχετικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισήμανε: «Πριν από λίγο μάθαμε ότι εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου που καταδίκασε τον κ. Παύλο Πολάκη για 18.000 ευρώ αποζημίωση στην οικογένεια του θανόντος, αειμνήστου Βασίλη Μπεσκένη». «Ήταν σε αυτήν εδώ τη Βουλή, σε αυτήν ακριβώς την αίθουσα, που ο κ. Πολάκης εκτόξευσε τις γνωστές του συκοφαντίες, λάσπες και ύβρεις κατά ενός ανθρώπου που τελικά, δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή και δεν πρόλαβε να δει σήμερα τη δικαίωσή του για τον πανελλήνιο διασυρμό του αλλά ευτυχώς υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα η οποία μίλησε και καταδίκασε τον κ. Πολάκη, ως υβριστή» πρόσθεσε.

«Δεν περιμένω από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν κανενός είδους ευαισθησία ούτε να δείξουν κανενός είδους ανθρωπισμό. Έχουν αποδείξει ότι μπροστά στην υπεράσπιση των υπουργικών θώκων και του κόμματός τους δεν ορρωδούν προ ουδενός. Αυτό, όμως, έγινε και θα έπρεπε να ντρέπεστε που άνθρωποι διασύρονται κατά αυτόν τον τρόπο και σήμερα και όλοι οι υπόλοιποι, ένας προς ένας, που έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, ένας προς ένας, θα δικαιώνεται γιατί στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει», προέβλεψε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν είναι λευκή ψήφος η ψήφος για τις 120 δόσεις, για την κοινωνική ατζέντα και το κοινωνικό Σύνταγμα είναι ψήφος συνείδησης υπέρ του λαού, είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε επίσης ότι σε αυτή την Βουλή δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρηθεί και η απαξιωτική στάση η οποία επιδείχθηκε εναντίον του θεσμού του βουλευτή.

Η κ. Παπακώστα, επί της ουσίας της αναθεωρητικής διαδικασίας, είπε ότι χάνονται μεν ευκαιρίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σπουδαία η πρόταση της προτείνουσας Βουλής. «Χάσαμε ευκαιρίες όπως να σπάσουμε το μονοπώλιο του άρθρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φτιάξουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα», είπε.

Ωστόσο η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που επιτεύχθηκαν, την «κοινωνική αντζέντα» με αφορμή την αναθεώρηση των άρθρων εκείνων που συγκροτούν το «κοινωνικό Σύνταγμα», την υποστήριξη δηλαδή στην οικογένεια, την μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τα ΑμεΑ.

Επίσης τόνισε ως πολύ σπουδαίες τις μεταρρυθμίσεις της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και του δικαιώματος στην Υγεία, «για να έχουμε αξιοπρεπείς εργαζόμενους και να έχουν όλοι οι Έλληνες ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες Υγείας», για την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής, το να μπορεί ο λαός να παρεμβαίνει με λαϊκά δημοψηφίσματα, το εκλογικό σύστημα, καθώς και την ενίσχυση της Βουλής κυρίως με τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κατάπτυστη διάταξη για την εξάλειψη κάθε ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού.

Να προκρίνει το εθνικό συμφέρον αφήνοντας στην άκρη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τη δογματική γραμμή του Μαξίμου στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, που χαρακτήρισε ως αρνητική εξέλιξη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημοσιονομική ισορροπία.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε μελέτη της UNESCO, του 2009, που δείχνει ότι μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη απαγόρευαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Είναι η Β. Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Μετά δε το 2009, δηλαδή το 2011 στην μεν Β. Κορέα πήγε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, το 2013 το Μπουτάν έβγαλε διαφήμιση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και το 2017 η Κούβα υπέγραψε συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο στην Αβάνα με το Χάρβαρντ», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Και στη Βενεζουέλα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως και ο Μαδούρο σας βγήκε μπροστά».

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. «Απευθύνομαι στη συνείδησή σας. Θέλετε να εμμείνετε δογματικά στη γραμμή του Μαξίμου που λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας. Τα νέα παιδιά απογοητεύονται, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, Έλληνες καθηγητές είναι στην Αγγλία, στην Αμερική, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μας ευγνωμονούν, αν αλλάξουμε τη διάταξη αυτή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθυνόμενος στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε την πρότασή μας, σας παρακαλώ υιοθετείστε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια. Σας παρακαλώ υιοθετείστε την. Όχι κομματικά αλλά εθνικά φερθείτε. Αφήστε στην άκρη το Μαξίμου και τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των νέων παιδιών. Έχετε καιρό να το σκεφτείτε ως την Πέμπτη».

Αναφερόμενος στον κοινό τόπο που βρέθηκε για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, η χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης, πρέπει να έχει σταθερές κυβερνήσεις οι οποίες να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το λαό. «Συμπίπτουμε στο ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για τη διάλυση της Βουλής. Επομένως είναι θετική είδηση ότι, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί θα έχει καθαρή εντολή και μια καθαρή τετραετία, και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μια νέα πολιτική κυβίστηση ξεφεύγοντας από την θέση που επί τόσους μήνες διαφήμιζε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Σύνταγμα παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα και αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον κανόνα να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, όπως γίνεται με τα Συντάγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που ορίζουν «όσα εισπράττουν τόσα να ξοδεύουν».

«Αυτό έτσι και αλλιώς το προβλέπει ο νόμος 4072/2014, που δεν τον έχει καταργήσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη τη ΝΔ για την πρόταση της και το κάνει ενώ ξέρει ότι την ώρα που αρνείται την πρόταση της ΝΔ για δημοσιονομική ισορροπία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η φιλολογία για τη σημασία της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος απευθύνεται στο λαό, στον οποίο λένε ότι πέραν της λήψης κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της σταθερότητας τού «βάρβαρου, ταξικού, εκμεταλλευτικού αστικού πολιτικού συστήματος» πρέπει και ο ίδιος να φοβάται την κυβερνητική ή πολιτική αστάθεια, επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως «εμείς, αντίθετα, του λέμε να μην την φοβάσαι, με όρους βεβαίως κινήματος». «Ο λαός πρέπει με την αντεπίθεση του, με την όξυνση της ταξική πάλης να καταφέρνει χτυπήματα όχι μόνο στη διακυβέρνηση, αλλά γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, να το μετατρέπει σε ασταθές, γιατί τότε μόνο μπορεί, να επιβάλλει ίσως κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως τραβώντας τον δρόμο στην ριζική ανατροπή του» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι η φιλολογία που γίνεται από όλα τα κόμματα για την πολιτική σταθερότητα έχει και το στοιχείο της πρόληψης και του φόβου καθώς «εκεί που υπήρχε το τέλμα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να φουντώσει το κίνημα και η λαϊκή αντεπίθεση». Είπε ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας είναι πολύ κατοχυρωμένο και μόνο ο λαός μπορεί να το ανατρέψει.

Όπως είπε, στη Συνταγματική Αναθεώρηση υπάρχουν «αμετακίνητα» άρθρα όπως το άρθρο 48 περί ‘κατάστασης πολιορκίας’, βάσει του οποίου «σε συνθήκες που κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας καταργείται η δράση του λαού». Και σημείωσε ότι στο άρθρο 48 δεν προστέθηκε άρθρο βάσει του οποίου η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα επίταξης, λιμανιών, αεροδρομίων, ξένων στρατιωτικών βάσεων και τεράστιων αποθηκών τροφίμων και άλλων μέσων για να μην πεινάσει ο λαός. «Άρα το άρθρο 120 ‘η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων’, ένα πράγμα λέει: Όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, πρέπει ο λαός να προστρέξει να τα σώσει και όταν δεν το κάνει αυτό θα απαγορεύεται η δράση του» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στα άρθρα 27 και 28 τόνισε ότι επί της ουσίας δίνεται το δικαίωμα σε διακρατικές ενώσεις «ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα αν απειλούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης», υπενθυμίζοντας επίσης ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ του δίνει το δικαίωμα αποστολής στρατού σε κράτος-μέλος αν απειλούνται τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ευρωστρατό. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζει το αστικό πολιτικό σύστημα προσθέτοντας και τον «αριστερό» φόβο ότι «αν συγκρουστούμε και βρεθούμε έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαθήκαμε».

«Το Σύνταγμα θα γίνει πιο αυταρχικό, πιο αντιδραστικό» είπε η Α. Παπαρήγα ενώ αναφερόμενη στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λαϊκή εκπροσώπηση», είπε ότι «εμείς μιλάμε για λαϊκή κυριαρχία, λαϊκή εξουσία» και πως «καλούμε τον ελληνικό λαό όχι απλώς να αμφισβητήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, αλλά με την πάλη του να επιδιώξει την ανατροπή του». Όπως είπε, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι γεννήματα του ίδιου του συστήματος και «όταν δεν είναι πολύ ισχυρά είναι πάρα πολύ βολικά για αναπαραγωγή πλαστών διαχωριστικών γραμμών».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η κυβέρνηση δεν είχε ούτε την τόλμη να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ενώ στο άρθρο 16 θα έπρεπε να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες τις «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσετε το αστικό πολιτικό σύστημα από την ανάκαμψη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν θα το καταφέρετε» κατέληξε.

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια πλειονότητα η οποία βρέθηκε περιθωριοποιημένη, και λόγω της κρίσης αλλά και λόγω του συντηρητισμού της τελευταίας εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010. Ακόμη περισσότερο επιχειρείται να δημιουργηθούν θέσεις μάχης, σε σχέση με αυτό που εξελίσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή την άνοδο της Ακροδεξιάς, την υπερίσχυση των δυνάμεων του Νεοφιλελευθερισμού» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, που υπογράμμισε ότι η πρόταση της ΝΔ για ενσωμάτωση του δημοσιονομικού κανόνα στο σύνταγμα συνιστά μεγάλη παρέκκλιση από τα ελληνικά συντάγματα των μεγάλων στιγμών. «Αν τα ελληνικά συντάγματα των φωτεινότερων στιγμών ήταν η ισότητα και η ελευθερία, η ισότητα ως προϋπόθεση για την ελευθερία, τώρα πάμε σε ένα άλλο πράγμα: η ελευθερία αυτόνομη, ως όμως ατομική πρωτοβουλία. Αυτό θέλουμε; Αυτή τη θέση μάχης θέλουμε να ετοιμάσουμε;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. «Είναι ύψιστης σημασίας πώς θα ξαναδούμε αυτή την ιστορική διαδρομή: Ουδετερόθρησκο κράτος, ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου κράτους. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα έπρεπε να ήταν υπέρ ενός αιτήματος το οποίο κραυγάζουν από τους αιώνες τα φωτεινότερα μυαλά αυτού του έθνους, ο Ρήγας Φεραίος πρώτος από όλους» είπε και πρόσθεσε: «Δεν προτείνουμε μια επιθετική εκκοσμίκευση αλά Γαλλία, αλλά δεν είναι και συμβολική η πρόταση μας. Και δεν είναι συμβολική, γιατί η ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου δεν επιτρέπει τις γκρίζες ζώνες οι οποίες δημιουργήθηκαν στην πορεία του πολιτικού βίου και οι οποίες συμπυκνώνονται σε αυτό που είπε ο κ. Βορίδης, το ελληνορθόδοξον έθνος».

Αναφερόμενη στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ενώ κόπτεται η Νέα Δημοκρατία για την παράδοση, η οποία συμπυκνώνεται στο άρθρο 3, δεν κόπτεται για μια άλλη παράδοση στην οποία πάτησε η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα, η οποία ήταν το μεγάλο διάβημα για τη δημοκρατία». «Αναφέρεται συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία το παράδειγμα της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και όλα αυτά. Η Κύπρος έκανε ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί είχε εθνικό πρόβλημα και γιατί υπήρξε μεγάλη δυσκολία με το δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Κι αν, λοιπόν, φεύγει κόσμος, νέος κόσμος, γιατί δεν ανοίγουμε περισσότερες θέσεις και σχολές στα δημόσια πανεπιστήμιά μας;».

Σε ένα φορτισμένο κλίμα, στο οποίο το πολιτικό σύστημα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας του, πραγματοποιείται η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με το βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση προς όφελος της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα επέσεισε και τον κίνδυνο να «καεί» η ίδια η αναθεώρηση λόγω του άρθρου 110, το οποίο -όπως είπε- είναι το κλειδί της αναθεώρησης. Μάλιστα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες διατάξεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), τότε να ψηφίσει και την αναθεώρηση του άρθρου 110. Εξήγησε ότι η πενταετία «παγώματος» πρέπει να αναφέρεται μόνο για τις αναθεωρηθείσες διατάξεις και όχι στο σύνολο του Συντάγματος ώστε να διευκολύνεται η μεμονωμένη αλλαγή διατάξεων.

Αναφερόμενος στο άρθρο 32 και την απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, έκρινε πως είναι σωστό και τόνισε ότι θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθερότητα.

Για το άρθρο 16, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ως μια αναγκαία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αλλά το «πότε».

Ως προς τους διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ποταμιού ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο, και πως πρέπει να προβλέπεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με την έννοια της ευμενούς ουδετερότητας.

Μάλιστα υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω εκκοσμίκευση του καταστατικού χάρτη της χώρας μας. «Γιατί», όπως συμπλήρωσε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό και πληθυσμιακό προβάδισμα στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας θεσμός σχεδόν δύο χιλιάδων ετών», αλλά όπως τόνισε «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται πολιτικό εργαλείο».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως από τη μία υποστηρίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα αλλά «ιδεοληπτικά, αν όχι φοβικά», δεν προτείνει την αναθεώρηση της παρ. 2 του άρθρου 16 στο οποίο αναφέρεται ότι αποστολή της κρατικής παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Ακόμη ο κ. Μαυρωτάς, σημείωσε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της τροπολογίας για την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς -όπως είπε- καλά τα ευχολόγια και οι διακηρύξεις περί δικαιωμάτων και ισότητας, αλλά η προοδευτικότητα που επικαλούνται κάποιοι φαίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Ποτάμι ανήκει στο προοδευτικό, φιλελεύθερο Κέντρο και δεν μπαίνει σε αριστερά και δεξιά κουτάκια, για αυτό και μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (άρθρο 16) και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους (άρθρο 3).

«Η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό», ανέφερε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους, ώστε όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα να αποφασιστούν με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας: «Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μία πρόχειρη συζήτηση για την αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο έχει τρία διαρθρωτικά στοιχεία, την αυξημένη πλειοψηφία, την παρεμβολή του εκλογικού σώματος και την προθεσμία ωρίμου χρόνου που κανείς δεν μπορεί να θίξει, γιατί, εάν θιγούν τα στοιχεία αυτά, θίγεται ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αποδέχθηκε τελικά και δεν συμπεριέλαβε στις διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση καμία από τις προτάσεις που αφορούν κρίσιμα θέματα στο πεδίο στο οποίο έχει την πραγματική πρωτοβουλία το σύνταγμα και δεν μπορεί να την έχει ο κοινός νόμος, που είναι το πεδίο της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες να πάνε στην επόμενη Βουλή προς συζήτηση σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγματικότητας και σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε από διάφορα βήματα, αλλά πάντως είναι μία αναπηρία της διαδικασίας αυτής», ανέφερε.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, το πρόβλημα της χώρας φάνηκε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι βαθιά πολιτικό, είναι αναπτυξιακό. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής, τότε και η ερμηνεία και η εφαρμογή του συντάγματος θα γίνει με άλλον τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό, αποτελεσματικό, κινητήριο για τη χώρα. Μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα, μέσα όμως από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης προοδευτικού, συναινετικού, πρακτικού, εφαρμόσιμου», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας: «Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης. Αυτό προτείνουμε εμείς, αυτό θέλει ο τόπος, αυτή είναι η προτεραιότητα της πατρίδας μας».

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση, για «να ξεκολλήσει η χώρα από το χθες και να μπει στο αύριο, για το καλό και την ευημερία του ελληνικού λαού», κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, που τόνισε: «Ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος πάει μπροστά. Έχετε μια ευκαιρία να ψηφίσετε κατά συνείδηση και όχι, κατά την εκχωρημένη συνείδηση στον αρχηγό του κόμματος, να ψηφίσετε κατά συνείδηση και να μην κολλήσετε στο χθες. Δώστε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί δίκαια, δώστε στον Έλληνα το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, δώστε τη δυνατότητα να ξεκολλήσουμε από το χθες και να μπούμε από κοινού σε ένα αύριο το οποίο επιθυμούμε».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της αναθεώρησης του συντάγματος, είπε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, που κινείται τρία χρόνια πριν την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση 1821, είναι η ώρα η Βουλή να κάνει απολογισμό, να δει τις καλές και τις κακές στιγμές του πολιτικού συστήματος».

«Αυτή η Βουλή έχει δει ένδοξες στιγμές, όταν γινόταν συζήτηση για αναθεωρήσεις. Όταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος μιλούσε από αυτό το βήμα και έλεγε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μας υποχρεώνει όλους σε συναινέσεις. Ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές, όταν ο μακαρίτης ο Στεφανάκης δεχόταν σχεδόν το σύνολο των τροποποιήσεων που πρότεινε η τότε αντιπολίτευση. Σημειώνω ότι τότε η συμπολίτευση είχε 54% του ελληνικού λαού. Τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει ότι αν θέλεις πραγματικά να κάνεις τομές, αν θέλεις πραγματικά να αναλάβεις την ευθύνη σου, απέναντι στις επόμενες γενιές, πρέπει έστω και για μια στιγμή, τη στιγμή που συζητιέται το σύνταγμα, να φύγεις από τον κομματισμό και το κομματικό σου καπέλο και να δεις το μέλλον αυτής της χώρας, για το οποίο νομοθετούμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και απηύθυνε ύστατη έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία να μπει σε αυτή τη λογική. «Σήμερα έχετε την πλειοψηφία, όπως την είχε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος συμπεριφέρθηκε κατά ένα τρόπο. Σας παρακαλώ να συμπεριφερθείτε και εσείς τουλάχιστον ανάλογα με την προσπάθεια σας» είπε η βουλευτής της ΝΔ, που επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός έζησε οκτώ χρόνια κρίσης και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει και να κάνει την αυτοκριτική του τι οδήγησε σε αυτή την κρίση. «Είναι βέβαιο ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τα υψηλά ελλείμματα πρωτίστως, από τον κομματισμό, από το πελατειακό κράτος, από την αναξιοκρατία; Συμφωνούμε σε αυτά; Έχουμε λοιπόν τώρα μια μοναδική ευκαιρία. Να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι να την στείλουμε να γίνει δέκα χρόνια μετά» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς λόγω κομματικής αντίληψης και ιδεολογικών παρωπίδων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αρνείται σήμερα».

«Η πρόταση της ΝΔ για τη δικαιοσύνη δεν έχει κομματικό καπέλο. Το ξέρετε καλά. Καταλαβαίνετε ότι εμείς αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση, δεν θέλουμε να διορίζουμε τη δικαιοσύνη» είπε. Αναφερόμενη και στην πρόταση της ΝΔ για το περιβάλλον, παρατήρησε ότι «είμαστε η μόνη η χώρα που προχωράει σε αναθεώρηση του συντάγματος και δεν περιλαμβάνει σε αυτή το περιβάλλον». Αντίστοιχα και για τον τομέα της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε αν είναι «νεοφιλελεύθερο» να είσαι νοικοκύρης στα οικονομικά σου και να θέλεις να αποτρέψεις μια νέα κρίση.

«Μην μένετε σε μια επιχειρηματολογία η οποία ανήκει στο χθες. Είναι ουσία ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα; Συμφωνούμε σε αυτό; Γιατί αρνείστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; έχετε αίσθηση ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που θα προστεθεί αν λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα; Είναι 1,5%» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ έθεσε και μια ακόμη παράμετρο για τον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία στη Βουλή. «H συζήτηση για το σύνταγμα γίνεται μεταξύ Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε πρόεδρε, να συστήσετε στους παρόντες υπουργούς -όσο και αν έχουν ανάγκη να δείξουν ότι είναι υπουργοί- όσοι είναι να κατέβουν τα βουλευτικά έδρανα και όσοι δεν είναι, να περάσουν στα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών, πλην του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος λόγω ιδιαιτερότητας πρέπει να παραμείνει» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια. «Στη δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος, είναι η ουσία» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν το θέμα είναι ένα θέμα χωροταξίας, εγώ θεωρώ ότι είναι λυμένο και από το άρθρο 66 και από 119 και δεν χρειάζεται αυτή η αντιπαράθεση αν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί θα καθίσουν εδώ, κάτω ή δίπλα» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση να το πει το προεδρείο».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βούτσης είπε αυτά που είπε το πρωί. Έχω ζήσει τρεις αναθεωρήσεις συντάγματος. Ισχύει πάντοτε. Διότι είναι θέμα Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη Βουλή», επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Δεν είναι χωροταξικό θέμα αλλά θέμα ουσίας. Επαναλαμβάνω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία είναι ουσία. Γι΄αυτό και ο κ. Κατρούγκαλος κάθεται στα βουλευτικά έδρανα».

«Είναι προφανές ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα μόνο η Βουλή και κανένας άλλος παράγοντας εκτελεστικής εξουσίας, δεν συμμετέχει στην αναθεώρηση. Γι' αυτόν τον λόγο το αναθεωρητικό ψήφισμα δημοσιεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά δεν σημαίνει ότι ένας υπουργός που δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί από τα υπουργικά έδρανα τη διαδικασία αυτή» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε ως fake news τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Όσο αυτό ήταν στο επίπεδο των fake news θεώρησα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψευδείς ειδήσεις, που υποσκάπτουν τη δημοκρατία, πληροφορήθηκα όμως ότι επ' αυτού τοποθετήθηκε η ΝΔ. Όταν η ΝΔ προβαίνει εξαρχής σε ‘κοινοβουλευτική πονηριά’, να δηλώνει δηλαδή ότι θα ψηφίζει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί και να τοποθετείται επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται περί στάσης ευθύνης απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Η συζήτηση μέχρι τώρα πήγε καλά διότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Σας παρακαλώ να μην σκιαμαχείτε και να έχετε το κοινοβουλευτικό ήθος που σας προσδίδουμε. Μου φαίνεται παράδοξο να μου επιστρέφετε την τιμή αυτή με αυτό τον τρόπο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος προς την ΝΔ.

Απαντώντας η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι η κ. Κεραμέως, η οποία προηγήθηκε στο βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε λέγοντας «αν και εφόσον ισχύουν αυτά...» καθώς πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση Κατρούγκαλου. «Όμως μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από ένα κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τί ακριβώς σημαίνει η έννοια, η ΝΔ δεν δέχεται», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Παραμένουμε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θέση ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το άρθρο 32 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», παρενέβη και ο Θ. Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ.

Η πρότασή μας, που αφορά μόνο 17 άρθρα, αποφεύγει τον τυφλό συνταγματικό μαξιμαλισμό που επιχειρεί η ΝΔ, η οποία θέλει να αλλάξει τα μισά άρθρα του Συντάγματος χωρίς να λέει και σε ποια κατεύθυνση θέλει να τα αλλάξει. Το ίδιο έγινε το 2001 και 2008, που δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις απέτυχαν. Εμείς επιθυμούμε ευρείες συναινέσεις για να αντέξει η συνταγματική αναθεώρηση και στο μέλλον». Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, που επιτέθηκε στη ΝΔ, με αφορμή την πρότασή της για αλλαγές στο άρθρο 16, και τη «συστηματική προσπάθειά της» να καταργηθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ.  «Είστε, νυν και ΑΕΙ σε σύγχυση, κύριοι της ΝΔ. Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ δεν είναι εμμονή της Αριστεράς, αλλά ο μόνος τρόπος για την ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, για τη διάχυση της γνώσης και για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτήν», τόνισε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Το πανεπιστήμιο εξ' ορισμού παράγει και αναπαράγει την γνώση, καθώς και τον διδακτικό φορέα που διαχειρίζεται την γνώση και την έρευνα, αλλιώς δεν είναι πανεπιστήμιο. 

Γι' αυτό, το Σύνταγμα αναφέρεται ρητά στα χαρακτηριστικά των δημόσιων πανεπιστήμιων, που υπηρετούν το αυτοδιοίκητο και την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρχουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε αυτά είναι κερδοσκοπικά, είτε μη κερδοσκοπικά. Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός της δημοκρατίας, και μάλιστα όχι καλής ποιότητας».  

«Είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή συζητάει την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Την πρώτη φορά παραλίγο να διασπαστεί το - τότε ακόμα ισχυρό - ΠΑΣΟΚ και η επίθεση στην ανώτατη παιδεία αποκρούστηκε. Τώρα ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής είναι αντίθετη, και ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης θα διασωθεί. Αυτό είναι η παρακαταθήκη της Αριστεράς για τις επόμενες γενιές» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν απαντά απέναντι στα μεγάλα ζητήματα, που έθεσε η οικονομική κρίση, αλλά δεν τα λαμβάνει καν υπόψη της, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η αναθεωρητική διαδικασία έχει βάση όταν απαντά στα ιστορικά ζητήματα που ανακύπτουν από την προηγούμενη Αναθέωρηση του Συντάγματος.

Αναφορικά με το άρθρο 16, είπε ότι «αντιθέτως, ερχόμαστε και συζητάμε θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί σε προηγούμενες αναθεωρήσεις και σήμερα και βρισκόμαστε, δυστυχώς, απέναντι στις ίδιες αρνήσεις που είχαμε ακούσει στο παρελθόν» και επικαλέστηκε τη φράση του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, όταν υπερασπιζόταν την πρόταση της ΝΔ για αναθέωρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων: «Ειδικότερα στη χώρα μας είναι βέβαιο ότι αν επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το επίπεδο μορφώσεως θα ανέλθει, η εκροή του μορφωτικού δυναμικού θα περιοριστεί και τέλος ένα ελληνικό επιστημονικό δυναμικό το οποίο διδάσκει σε ξένα πανεπιστήμια θα επανέλθει στη χώρα μας».

«Κι έρχεστε με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ να μας πείτε ‘Όχι, θα μείνουμε στο χθες. Θα μείνουμε στη διάταξη του άρθρου 16, το οποίο και ορίζει ότι θα πρέπει να είναι τα ΑΕΙ αποκλειστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου’, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο» είπε ο βουλευτής της ΝΔ προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για οπισθοδρόμηση παρόλες τις διακηρύξεις τους περί προοδευτικότητας.

«Φοβάστε την αλλαγή στο άρθρο 24, το οποίο θα απελευθερώσει υγιείς δυνάμεις της χώρας μας, της οικονομίας μας και θα αξιοποιήσει τον φυσικό μας πλούτο» είπε και τόνισε ότι δεν θέλουν ακόμη να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, «να σταματήσει να είναι επιτέλους αποκλειστικό προνόμιο της κάθε κυβέρνησης». Απευθυνόμενος και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι φοβάται την αλλαγή σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Μη διανοηθείτε να φτάσει η ψηφοφορία και να αλλάξετε άποψη σε σχέση με το θέμα της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Δεν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση να είναι όμηρος μιας τέτοιας απειλής, την οποία ενδεχομένως θα εκφράσετε το 2020».

Τέλος, με αιχμή τα άρθρα 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε να οπλιστεί η επόμενη Βουλή με τα εργαλεία εκείνα που θα υποκαθιστούν τις βαθιές δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος.

Σκληρή κριτική στη ΝΔ άσκησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατηγορώντας την ότι με την πρόταση της για συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καταργεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ταξική πάλη.

«Επαναφέρουν την αναδρομική νομιμοποίηση των μνημονίων. Ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία να βγάλουν από πάνω τους τα μνημόνια», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να στοχαστούμε για το χθες, το σήμερα και το αύριο, Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό ανταποκρίνονται, γιατί θεωρούμε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μετάβαση. Για αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Η ΝΔ δεν μπορεί να το αντιληφθεί, γι' αυτό δίνει ακόμα και την ανώτατη παιδεία στην αγορά. Το πολιτικό της πλαίσιο είναι όλα ιδιωτικά, όπως προσπάθησε με το νερό και την ενέργεια που εμείς τα επαναφέρουμε ως δημόσια αγαθά».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή για την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων, το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι «έχει να κάνει με τη φοβερή ανασφάλεια, την ηττοπάθεια και τον πανικό της, αν θα κερδίσει τις εκλογές. Το μόνο τραύμα που βίωσε η ΝΔ είναι ότι έχασε την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου

«Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος με τον δέοντα σεβασμό προτείνοντας μία γενναία, συγκροτημένη παρέμβαση. Η κυβέρνηση είχε βασική αποστολή να μπλοκάρει για τα επόμενα 10 χρόνια μία πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συντάγματος από τη ΝΔ» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος που «θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία και προτάσεις ατελέσφορες όπως η πρόταση για επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η βουλευτής της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 32, καθώς δημοσιεύματα λίγο πριν από την παρέμβασή της ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να υπαναχωρήσει από την πρόταση αναθεώρησης του εν λόγω άρθρου προκειμένου να μην μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να αναθεωρήσει τη διάταξη στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία. «Η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνη επί της αρχής, ότι δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή εάν δεν συγκεντρώνονται οι ψήφοι, γι' αυτό ακριβώς και υπερψηφίσαμε το συγκεκριμένο άρθρο, ούτως ώστε να είναι στα προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Προ εικοσαλέπτου, δημοσιεύματα λένε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ή άλλοι του κόμματός σας, έκαναν δηλώσεις ότι υποχωρείτε, κάνετε πίσω. Γιατί κάνετε πίσω; Γιατί η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει το άρθρο προς αναθεώρηση, άρα συγκεντρώνονται πάνω από 180 ψήφοι, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή θα μπορέσει αυτή η διάταξη να αλλάξει με μόλις απλή πλειοψηφία. Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα και κάνετε πίσω, αποδεικνύονται περίτρανα δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχετε προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στην επόμενη Βουλή, διαφορετικά δεν θα ανησυχούσατε καθόλου ότι θα περάσει η συνταγματική αλλαγή του άρθρου 32. Δεύτερο λυπηρό συμπέρασμα, θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμείνετε ή να προσπαθήσετε να επανέλθετε στην εξουσία. Και δεν θα διστάσετε ακόμα και να εργαλειοποιήσετε αυτήν την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε.

Αναφερόμενη στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16, επεσήμανε ότι η ΝΔ προτείνει «να επιτραπεί επιτέλους η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μίας ισχυρής και αξιόπιστης ανεξάρτητης αρχής. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί». «Αν το κάνουμε αυτό, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το brain drain καθηγητών και φοιτητών και να αξιοποιήσουμε στη χώρα μας το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο δυναμικό, με άμεσο όφελος για την ανώτατη εκπαίδευση και την οικονομία εν γένει», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής και υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο, θα βοηθήσει να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να δοθεί η δυνατότητα και στα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και έρευνα, με την εισαγωγή ενός υγιούς συναγωνισμού με τα μη κρατικά.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι η λογική συνέχεια μιας πορείας με ειλικρίνεια και τόλμη», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε ότι αυτή η πορεία, μαζί με την κοινωνική ατζέντα που θέτει η κυβέρνηση μετά το τέλος των μνημονίων, περιλαμβάνει τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, δικαιωμάτων στην ασφάλιση και των όρων διαβίωσης.

«Προχωράμε στις προτάσεις για αναθεώρηση του συντάγματος για την επομένη Βουλή, την αναθεωρούσα, με αίσθημα ευθύνης, πιστεύω, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Σε ό,τι αφορά την κυβερνώσα πλειοψηφία, από μόνη της η ανάληψη της πρωτοβουλίας και η ολοκλήρωσή της με τις υπάρχουσες ολομέλειες και μ' αυτές που θα γίνουν σ' έναν μήνα, δείχνει ότι η κυβέρνηση κινείται από αίσθηση ιστορικού καθήκοντος σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά περίοδο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με τον ίδιο τρόπο η Αριστερά κινείται σε τροχιά ανακαίνισης των θεσμών και με την παρούσα αναθεώρηση, σε ένα νέο πρωτόκολλο συμβίωσης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας αλλά και για την εδραίωση στη συνείδηση των πολιτών μιας ατζέντας δικαιωμάτων, μιας ατζέντας προωθημένου, αμιγούς πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού».

«Η Αριστερά μέσα σ' αυτά τα ερείπια στα οποία έλαβε μία εντολή, δεν ανασυγκροτεί μόνο την ελπίδα αλλά προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το δρόμο της εθνικής και κοινωνικής αυτοπεποίθησης. Νομίζω ότι τώρα ξεδιπλώνεται περισσότερο από ποτέ το πρόγραμμα, η φυσιογνωμία και η καινούργια σχέση με τον ελληνικό λαό, το καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο μετά το τέλος των μνημονίων» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας: «Νομίζω ότι σε αυτή τη Βουλή που τελειώνει το 2019, ανήκει η ευθύνη και το ιστορικό βάρος να φτάσουμε σε συμφωνία σε μερικά ελάχιστα άρθρα, για να δώσουμε ένα πολιτικό μήνυμα στον ελληνικό λαό που υπέφερε και κλονίστηκε απέναντι στη δημοκρατία».

Επιχείρηση περαιτέρω θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος, «δηλαδή της εξουσίας του κεφαλαίου», μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος, καταλόγισε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που σημείωσε ότι η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων είναι κάλπικη, καθώς όλοι έχουν ως προμετωπίδα ορισμένα άρθρα, όπως το άρθρο 16 για την απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη στιγμή που σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αυτό δεν απαγορεύεται, «πολύ δε περισσότερο που και η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε ανώνυμες εταιρείες». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η σύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρηματικών ομίλων είναι «πρωτοφανής και διευρύνεται», διερωτώμενος «για ποια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μιλάμε στα Πανεπιστήμια όταν οι γονείς ματώνουν και για να περάσουν και πολύ περισσότερο για να σπουδάσουν τα παιδιά τους». Πρόσθεσε δε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα και έχουν υποβαθμιστεί τα πτυχία. 

Η κυβέρνηση έχει «αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη» είπε και επικαλέστηκε τις αναφορές της κυβέρνησης περί απλής αναλογικής για να διερωτηθεί: «απλή αναλογική με 10% να εξαιρείται, δηλαδή με 30 έδρες μπόνους;». Αυτό δεν έχει «καμία σχέση με την απλή ανόθευτη αναλογική που προτείνει το ΚΚΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχούν γιατί «πλειοψηφικό σύστημα θέλει και η ΝΔ για τη σταθερότητα του συστήματος» με «εγκλωβισμό της λαϊκής συνείδησης και χειραγώγησή της». Υπογράμμισε ότι με την προτεινόμενη αναθεώρηση δεν θίγεται τίποτα από τα «ιερά και τα όσια» του Συντάγματος, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, ενώ σε ό,τι αφορά τη «διεύρυνση της ισότητας μεταξύ των πολιτών», επισήμανε πως «όταν υπάρχει οικονομική ανισοτιμία δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία». 

Σημείωσε δε ότι δεν θίγεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις διακρατικές συμμαχίες, «τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» και η εθελοντική - μέσω της συμμετοχής αυτής - εκχώρηση από την αστική τάξη, σειράς δικαιωμάτων «για να θωρακιστεί η εξουσία της αστικής τάξης μέσα από τις συμμαχίες αυτές και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων». 

Παράλληλα, επεσήμανε την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του εθνικού Συντάγματος και των εθνικών νόμων με το άρθρο 28. «Το άκρον άωτον της σκιαμαχίας είναι η διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ένταξη στο Σύνταγμα των ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών» είπε τονίζοντας ότι με την ενιαία ευρωπαϊκή διακυβέρνηση «υπάρχουν κόφτες» που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, πολύ δε περισσότερο που η κυβέρνηση «δεν μιλά για ισοσκελισμένους, αλλά για πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς μέχρι το 2060». Άλλο τόσο δεν θίγεται το άρθρο 18, με το οποίο, όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, παραχωρούνται προς εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ορυκτός πλούτος, οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές, οι αιγιαλοί και τα δασικά συστήματα. Επίσης «διατηρούνται ανέγγιχτα τα συνταγματικά προνόμια που αφορούν στη δράση του ξένου κεφαλαίου και του αφορολόγητου, ουσιαστικά, των εφοπλιστών», ενώ επίσης διατηρείται και η εργασιακή ομηρία στο Δημόσιο, όπου με επίκληση του Συντάγματος δεν μετατρέπονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. 

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στο άρθρο 48 περί «κατάστασης πολιορκίας», άρθρο που στρέφεται «ενάντια στον εχθρό λαό». «Συνταγματοποιείτε τα Μνημόνια με τις απαραίτητες προσαρμογές, όπως την ανταποδοτικότητα στο Ασφαλιστικό, δηλαδή τη μήτρα των ανατροπών στο ασφαλιστικό και της κατάργησης του κοινωνικού του χαρακτήρα. Συνταγματοποιείτε την λογική της διαχείρισης και της αναδιανομής της ακραίας φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι βάση και παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί «διατήρησης υπό δημόσιο έλεγχο των δικτύων νερού και ηλεκτρικής ενέργειας», αυτό σημαίνει ότι «το κράτος γίνεται εγγυητής της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί εγγυάται την πρόσβαση σε δίκτυα που είναι πολύ ακριβά για να τα φτιάξουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι». 

«Ο λαός με την οργανωμένη πάλη του πρέπει να δημιουργεί ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα που επιβάλλει αντιλαϊκά μέτρα και καταργεί δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να μπορέσει να έχει κατακτήσεις αλλά και μια δυναμική ανατροπής του ίδιου του συστήματος που αποτελεί τη μήτρα των δεινών που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια» κατέληξε.

«H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», τόνισε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παρούσα, προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων. «Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος», είπε υπογραμμίζοντας πως από την άλλη είναι εξίσου λάθος η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή». «Θεωρώ ότι και αυτή η άποψη δεν είναι ορθή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η προηγούμενη, αλλά και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση, αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός.

«Αυτές οι δύο απόψεις επομένως βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», εκτίμησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «προχώρησε συνειδητά σε ένα ατελέσφορο αναθεωρητικό εγχείρημα, την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει με ευθύνη δική του στην απαξίωση και την προεκλογική πόλωση, χωρίς την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση, που αποτελεί και το θεμέλιο της μακροβιότητας των συνταγματικών κειμένων», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε να προχωρήσει σε μια αναθεωρητική διαδικασία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προεκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εδώ και τέσσερα χρόνια μεθοδεύετε με τα πεπραγμένα σας την υπονόμευση των πολιτικών θεσμών, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε θεσμική. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός σας, για τον οποίο θα κριθείτε σύντομα από τον ελληνικό λαό» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 32, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν για την αλλαγή του άρθρου, «διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως το κόμμα που καταψήφισε τον ίδιο του τον εαυτό».

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 3, ανέφερε πως «υπηρετεί την ιστορικότητα των σχέσεων του ελληνικού Κράτους από συστάσεώς του με την Εκκλησία και ρυθμίζει τις σχέσεις της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επομένως, είναι σφάλμα να υποστηρίζετε ότι η ενδεχόμενη αναθεώρησή του μπορεί να ρυθμίζει διαφορετικά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Το σημαντικότερο όλων είναι, όμως, ότι από το ισχύον Σύνταγμα δεν θεμελιώνεται κανένας περιορισμός στην άσκηση θρησκευτικής ελευθερίας».

Αναφορικά δε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή αψηφά ότι «η ακυβερνησία και η πολιτική αστάθεια έχουν οδηγήσει πολλές φορές τον τόπο σε μοιραία λάθη». Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα, επεσήμανε ότι «ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, δεν σημαίνει περισσότερα δημοψηφίσματα. Σημαίνει ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων».


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Υπήκοοι καναλιών, όχι πατρίδων

Ο μέγας κίνδυνος που παραμονεύει στην Ιστοριογραφία είναι οι σκοπιμότητες. Ακόμα και οι πιο κοινωφελείς («ιερές») υπονομεύουν ή και μηδενίζουν τους...

Δείτε όλο το άρθρο
Από την πανδημία στον... μετακαπιταλισμό

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση με ιδιαίτερη ταχύτητα φέρνει στο προσκήνιο νέους οικονομικούς κανόνες και νέες συνθήκες κοινωνικής εξέλιξης. Γράφει ο...

Δείτε όλο το άρθρο
Επτά παράμετροι κάνουν τη διαφορά στις επιτυχημένες επιχειρήσεις

Οι παράγοντες και τα προαπαιτούμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία. Ο κίνδυνος του εφησυχασμού και το κρίσιμο στοιχείο. Γράφει ο καθηγητής Δημ....

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της GPO για το Powergame.gr (21-12-2021) Δημοσκόπηση της GPO για το powergame.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 10,7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το Open (20-12-2021) Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN. Προβάδισμα ΝΔ με 11,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Αναβάλλεται για τις 20-23 Οκτωβρίου του 2022  η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica

Αναβάλλεται για τις 20-23 Οκτωβρίου του 2022 η 29η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica


Την αναβολή της 29ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica -η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 27 με...


Δείτε θέμα και σχόλια