Τρισδιάστατο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Γ. Βαρουφάκης

🕔16/09/2020 - 17:39

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» που οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και τη χαμηλή παραγωγικότητα

«Η εθνική μας ανεξαρτησία η βιωσιμότητα αυτής της χώρας, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτή η ‘πράσινη’ βιομηχανική επανάσταση, που θα γίνει παγκοσμίως, δε  θα μας αφήσει εμάς πίσω».

Αυτό ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το όραμα του κόμματος του για το «τρισδιάστατο σχέδιο» παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να σπάσει ο «φαύλος κύκλος», που οδηγεί  τη χώρα στην ύφεση και στη χαμηλή παραγωγικότητα.

Διάφορα κυβερνητικά σχήματα που δοκιμάστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, δεν το κατάφεραν, σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε άλλη μια κυβέρνηση πολύχρωμη. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που θα σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, που μας πηγαίνει από τη χρεοκοπία στα δάνεια, από τα δάνεια στην υπερφορολόγηση και στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των επενδύσεων, στη χαμηλή παραγωγικότητα, στην αύξηση των ελλειμμάτων, σε περισσότερη ύφεση σε περισσότερα δάνεια, κ.ο.κ. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σπάσει με τις δεσμεύσεις, τις μνημονιακές, των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είτε ήταν ΝΔ , είτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ναι μεν διαπιστώνει τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν αναφέρεται στην κύρια αιτία της, που ήταν η δεκαετία των μνημονίων. «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ποιότητας των μελών αυτής της ομάδας με αυτά που διαβάζουμε. Γιατί αυτό που διαβάζουμε είναι ένα κείμενο, σα να είναι γραμμένο από το τμήμα προπαγάνδας της ΝΔ» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «στατιστική ανεντιμότητα» και συνέχισε: «Δεν είδαμε στην έκθεση Πισσαρίδη ένα δημοσιονομικό πλαίσιο, που αφήνει περιθώρια για τις επενδύσεις. Δεν βλέπουμε στοχοποιημένη αναφορά σε συγκεκριμένη βιομηχανία».

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων προτάσεων που έχει καταθέσει ο ίδιος και το κόμμα του για την κατεύθυνση που προτείνει για τους πέντε τομείς «πράσινης» βιομηχανικής ανάπτυξης (υδρογόνο, νερό, αιολική ενέργεια, κ.α.) για μια βιομηχανία πιο φιλική στο περιβάλλον με αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης, όπως και για την αναγκαιότητα διασύνδεσης των ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανική παραγωγή κι αναφέρθηκε στο όραμα του κόμματός του για μια Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο της νέας «πράσινης» βιομηχανικής επανάστασης και μετατρέπεται σε ένα κέντρο από το οποίο «ενεργοποιούνται και συντονίζονται όλες οι δυνάμεις που θα φέρουν την ειρήνη την περιοχή». 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική «η πολιτική του κατευνασμού έχει αλλάξει λογική» από την αρχή του πρώτου μνημονίου, το 2010, την «αποδέχθηκε και την εφάρμοσε, πολύ πιο αποτελεσματικά, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα» και «την ακολουθεί πιστά» και ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε, ότι η «στρατηγική περικύκλωσης της Τουρκίας με τρυπάνια», ουσιαστικά έχει ωφελήσει και ενισχύσει, στο εσωτερικό της, την πολιτική του Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Το ΜέΡΑ25 θέλει την ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας. Ούτε ο κατευνασμός ούτε οι εντάσεις είναι η λύση. Η λύση είναι μια ειρηνευτική διαδικασία, το οποίο σημαίνει διάλογο. Όχι, όμως διμερή διάλογο. Δε έχουμε κανένα πρόβλημα με την ιδέα του διμερούς διαλόγου, αλλά ο διμερής διάλογος της Αθήνας και της Άγκυρας σήμερα, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι, αντί για διμερή διαπραγμάτευση  με την Τουρκία «με την επιδιαιτησία της Μέρκελ», θα ήταν πιο αποτελεσματικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός να συγκαλέσει στη Θεσσαλονίκη διεθνή περιφερειακή διάσκεψη, σε επίπεδο ηγετών των χωρών της Ν.Α. Μεσογείου, με ένα μόνο θέμα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ώστε, αν δεν υπάρξει συμφωνία, να καταγραφούν οι διαφωνίες και να συμφωνηθεί από κοινού προσφυγή όλων στη Χάγη. Σημείωσε, ότι ενδεχόμενη άρνηση συμμετοχής από τον πρόεδρο Ερντογάν θα οδηγούσε στην «αυτοαπομόνωσή» του. Όπως είπε, η χώρα μας θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή παραδείγματος, αντί γεωτρήσεων για ορυκτά καύσιμα στη ΝΑ Μεσόγειο, να προτείνει ένα άλλο πιο «πράσινο» μοντέλο ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, με πλωτές ανεμογεννήτριες και με επενδύσεις σε άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο  κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ένα «πακέτο εθνικής ανασφάλειας», μια «τεράστια αγορά του αιώνα, χωρίς να μας πει κόστος»,  το οποίο, όπως υποστήριξε, θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, βάζοντας τη χώρα σε μια ανώφελη κούρσα εξοπλισμών απέναντι στην Τουρκία. Τάχθηκε υπέρ της «λελογισμένης αναβάθμισης» των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, με προσθήκη κάποιων, μικρότερου κόστους και με ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να συνεχίζεται επιτυχώς ο αποτρεπτικός ρόλος τους.

Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους  καλοκαιρινούς μήνες για να διαμορφώσει  καλύτερες συνθήκες υγιεινής στις σχολικές αίθουσες, με λιγότερους μαθητές, περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς, ώστε να είναι πιο επιτυχημένη η προστασία τους απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια επέκρινε, ως αναποτελεσματικό, το σχέδιο «Ηρακλής» και αντιπρότεινε την υιοθέτηση του σχεδίου του κόμματος του, ως εφαρμόσιμο και επωφελές, για όλες τις πλευρές. «Εμείς έχουμε τον ‘Οδυσσέα’, που λύνει το πρόβλημα, εκείνοι έχουν ένα σύστημα το οποίοι  θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά δώδεκα δισεκατομμύρια και είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα καταδικάσει την ελληνική ιδιωτική οικονομία, είτε πετύχει, είτε αποτύχει», σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης «στο νούμερο ένα κέντρο παραγωγής και διακίνησης υδρογόνου» στη Μεσόγειο. Τάχθηκε, κατά της καύσης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη, ή στο Βόλο, από τσιμεντοβιομηχανίες, λέγοντας ότι είναι ένα μοντέλο «απαρχαιωμένο, καταστροφικό για το περιβάλλον και δεν έχει μέλλον». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, για τις αστικές συγκοινωνίες, για ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κ.α. 

Τέλος, αναφέρθηκε στις εσωτερικές διεργασίες του ΜέΡΑ25 με την ανάδειξη κληρωτών (22 από τα 144 μέλη) της Κεντρικής του Επιτροπής και στη σύνοδο της «Προοδευτικής Διεθνούς», που θα είναι ανοιχτή στο παγκόσμιο κοινό, το τριήμερο (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), με ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 την Παρασκευή στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με συμμετοχή των Νόαμ Τσόμσκι, Νάομι Κλάιν, κ.α.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Ρύθμιση για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας

24/09/2020 - 11:02 - Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση για προσλήψεις επιπλέον...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τους πληγέντες από τον Ιανό

24/09/2020 - 10:19 - Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη...

Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης 24/9

24/09/2020 - 02:54:08 -

Απόλλωνας Λάρισας: «Αδιαπραγμάτευτα το ήθος και το κύρος του Μόρα»

24/09/2020 - 02:50:00 -

Γκόμεθ: «Δύσκολο σκορ, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε»

24/09/2020 - 01:53:00 -

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Φάρμακα για αγροτική χρήση και οι ελληνοποιήσεις!

Δημήτρης Μάρδας

Οι γνωστές Ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες, οι κυρίαρχες στην αγορά του φαρμάκου για αγροτικές χρήσεις, κοστολογούν τα φάρμακά τους στη χώρα μας σε...

Δείτε όλο το άρθρο
Η ΔΕΘ που χάθηκε και η αδιαφορία των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μαγκριώτης

Η ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ ήταν αναμενόμενη, αφού πέρα από την υγειονομική επιδείνωση στην χώρα μας, έχουμε ανάλογη στην Ευρώπη. Εκτός...

Δείτε όλο το άρθρο
Ξανά για το Εθνικό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Νότης Μαριάς

Η ανείπωτη τραγωδία στην Εύβοια που οδήγησε στο θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις διαχρονικές...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία του Καστελλόριζου: 29 Σεπτεμβρίου 1945 – Η τραγωδία του Empire Patrol

του Νάσου Μπράτσου Συνεχείς ήταν οι αναφορές την τελευταία περίοδο για το Καστελλόριζο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έντασης στην ανατολική...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»

THESSALONIKI HELEXPO FORUM «Covid-19: Οι πόλεις στην πρώτη γραμμή διαχείρισης, ανάκαμψης και δράσης»


Ο ρόλος πρώτης γραμμής τον οποίο ανέλαβαν οι Δήμοι της χώρας αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και οι ευκαιρίες που...


Δείτε θέμα και σχόλια