Τροπολογία για τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

🕔13/05/2021 - 19:36

Έντονη η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάθεση τροπολογίας λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου

Τροπολογία που αφορά ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας, κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών σχετικά με το τραπεζικό σύστημα.  
Η κατάθεση της τροπολογίας λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι η ψήφιση της νέας ρύθμισης δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, ώστε όλα τα έργα στρατηγικής σημασίας να γίνονται κάτω από πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό έλεγχο. 

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

- Θεσπίζεται το νομικό πλαίσιο για την κατάρτιση, έγκριση, διαχείριση, έλεγχο και αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

- Δίνονται οι έννοιες των όρων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων, καθορίζονται το είδος των συμβάσεων, το ποσό του συνολικού προϋπολογισμού κάθε σύμβασης για την ένταξη της στο πρόγραμμα, η χρονική διάρκεια του προγράμματος κλπ.

 - Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έγκριση και τη χρηματοδότηση των συμβάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, που μπορεί να προέρχεται από εθνικούς, ή διεθνείς πόρους, για την υλοποίηση δε αυτών μπορεί να επιλέγεται η σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ή οι διατάξεις για τις συμβάσεις παραχώρησης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

- Προβλέπεται η διαδικασία αναθεώρησης του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος ή επιμέρους σύμβασης αυτού. Για την υλοποίηση των συμβάσεων μπορεί να εφαρμόζονται αναλογικά τα ισχύοντα άρθρα περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την εξυπηρέτηση στρατηγικών επενδύσεων, των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης κλπ.

- Προσδιορίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας αξιολογεί και εγκρίνει την υπαγωγικότητα συμβάσεων στο πρόγραμμα.

- Καθορίζεται η διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους φορείς, για την ένταξη συμβάσεων αρμοδιότητας τους στο πρόγραμμα.

   - Παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα ορισμού του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ως φορέα ωρίμανσης των συμβάσεων για έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα και καθορίζεται η σχετική διαδικασία. 

 

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε καθώς υπέρ της αρχής του τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «στόχος της κύρωσης των κοινοτικών οδηγιών είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η δημιουργία ικανού μαξιλαριού σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει για εξυγίανση».

«Στην ουσία, πρόκειται για ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Ζαββός, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. «Οι μεταρρυθμίσεις που επιτελεί η κυβέρνηση στους 10 τελευταίους μήνες, αποσκοπούν στην ενίσχυση των τραπεζών, για να λειτουργήσουν ως ιμάντας μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μείωση των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι «ήδη η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά και σημαντικά αποτελέσματα». «Από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», υπάρχει πραγματική μείωση των «κόκκινων δανείων» ύψους 32 δισ. ευρώ, ήδη καθάρισαν οι ισολογισμοί των τραπεζών, γι' αυτό και έλαβε παράταση για άλλους 18 μήνες. Φέτος η μείωσή τους θα φθάσει σε επίπεδα μονοψήφια, και την επόμενη χρονιά θα κυμανθούν στα ίδια μεγέθη που έχουν πετύχει άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στη δεύτερη φάση αναμένεται άλλη μια μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουμε συνολική μείωση περίπου 65 δισ. ευρώ, και αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία που λύνει τα χέρια των τραπεζών», επεσήμανε. «Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τις απτές προόδους που έκανε η κυβέρνηση. Έχουμε τη μεγαλύτερη από ποτέ ρευστότητα, με πάνω από 20 δισ., 10 δισ. για νοικοκυριά και άλλα 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις. Υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ζαββού στις κατηγορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αντιτείνοντας ότι «η κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει το αναγκαίο ανάχωμα για να καταφέρουν να αντισταθούν στην κρίση». «Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Και κάνουμε ένα στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ μπαταχτσήδων και βιώσιμων επιχειρήσεων, γιατί δεν μπορεί να επιβραβευθεί αυτός που συστηματικά αγνόησε τις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προγράμματα για να στηρίξει αυτούς που πρέπει. Το θέμα των βιώσιμων επιχειρήσεων έχει σημαντική διάσταση. Αυτές θέλουμε να στηρίξουμε και θα κάνουμε τα πάντα, ιδιαίτερα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής βάσης, ώστε οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν», επεσήμανε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται το τραπεζικό μας σύστημα να μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη προσπάθεια για να κλείσει η ψαλίδα που δημιουργήθηκε μετά από δύο απανωτές κρίσεις. Ανοίγονται αυτές οι δυνατότητες, υπάρχει η διάθεση του τραπεζικού συστήματος να διευρύνει και να επεκτείνει την ενίσχυση των βιώσιμων επιχειρήσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να συζητήσει, δεν κάνει διάλογο, δεν διαβουλεύεται, ούτε με την κοινωνία ούτε με τους παραγωγικούς φορείς. «Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για να μην μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Γι' αυτό και επιλέγει προσωπικές επιθέσεις προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Βεβαίως και είναι αναγκαία συνθήκη να λειτουργεί με σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα, όμως αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, είναι πώς επί της ουσίας θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Και εδώ έχουμε πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κάποια ρευστότητα, αυτή δεν φτάνει εκεί που θέλουμε να φτάσει. Και πρέπει να γίνει μια συζήτηση, πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα με τα 'κόκκινα δάνεια' το οποίο διογκώνεται». «Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη μείωση των 'κόκκινων δανείων' στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μειώνεται το χρέος των πολιτών αλλά αντίθετα αυξάνεται. Να μας επιτρέψετε να πανηγυρίσουμε όταν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των πολιτών και όχι των τραπεζών. Οι κάνουλες είναι πολύ σφιχτές για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος η διευκόλυνση στη χρηματοδότηση όσων παλεύουν να επιβιώσουν, και πρέπει να τους δοθεί αυτή η σανίδα σωτηρίας», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την ότι «ενισχύει τις τράπεζες και τους μεγάλους ομίλους σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων» και τόνισε ότι «με την πολιτική της οδηγεί σε πλήρη διάλυση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά».

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΛ.ΛΥ, Κωνσταντίνος Χύτας, κάνοντας λόγο «για κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως και σε όλους τους τομείς», ενώ ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, μίλησε «για πολιτική της ΝΔ υπέρ των τραπεζών και όχι των πολιτών, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια