Τσίπρας: Ιστορικό λάθος του ΚΚΕ, μεγέθους… Βάρκιζας η άρνηση για ενότητα

🕔26/09/2011 - 21:43

«Ιστορικό λάθος αντίστοιχου μεγέθους με τα λάθη που έγιναν μετά το αντάρτικο όπου παραδώσανε τα όπλα και χάσαμε την ευκαιρία να δοθεί μια άλλη προοπτική στη χώρα μας», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ο ίδιος ότι είναι «βαριά κουβέντα», αλλά αιτιολογώντας τους λόγους της κριτικής του προς την κ. Παπαρήγα, ως απάντηση στην άρνησή της για ενότητα της Αριστεράς. Αναφέρεται στη «δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού» και σε μια πολιτική που δεν έχει αντιστοίχιση σε άλλο ΚΚ της Ευρώπης, ιστορικά…

Κληθείς να σχολιάσει στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 (Β. Σπυριδωνίδης, Κ. Ρενιέρη) τις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα ότι «ο κ. Τσίπρας λέει  «εγώ θα είμαι καλύτερος διαπραγματευτής στην Ε.Ε. από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο και άμα τον δουν τον Τσίπρα εκεί η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θα πέσουν τάβλα κάτω»  αλλά και το σχόλιο  της Γ.Γ του ΚΚΕ, ότι «ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρακτική τους και την πολιτική τους εμποδίζουν την ριζοσπαστικοποίηση των μαζών», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα  χαρακτηρίζει «υπεκφυγές» και αντεπιτίθεται με σκληρές εκφράσεις. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας:

 

«Η δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού»

 

«Με ποια έννοια είναι υπεκφυγές; Με την έννοια ότι εάν το ΚΚΕ μας λέει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα από την ενίσχυση της αριστεράς και από την άνοδο της αριστεράς, την πιθανή άνοδο στη διακυβέρνηση του τόπου, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του, γιατί ζητά την ψήφο του  λαού; Εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε, ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία. Θα είμαστε στα σπίτια μας και να λέμε ότι δεν υπάρχει φως και ελπίδα.

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη λογική και είναι και μια λογική που ποτέ τα αριστερά, τα κομμουνιστικά κόμματα, δεν είχαν στη σύγχρονη ιστορία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποτέ δεν έλεγαν τέτοια πράγματα. Αυτές είναι υπεκφυγές. Ούτε η κα Παπαρήγα τα πιστεύει αυτά τα πράγματα. Είναι υπεκφυγές για να κρύψουν την αδυναμία τους να πάρουν αποφάσεις που τους υπερβαίνουν και τους ίδιους, όπως θα υπερβούν κι εμάς. Οι εξελίξεις μας υπερβαίνουν. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή δεν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μια ιστορική τομή, ότι επαπειλείται το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον αυτής της χώρας, ότι το διακύβευμα σήμερα δεν είναι ο σοσιαλισμός, αλλά είναι η εργασία, η ίδια η εργασία, εάν θα υπάρχει αύριο η εργασία.

Έβλεπα προχθές ένα ωραίο σύνθημα που είχε στην πλάτη της η Αλ.Παπαρήγα στη ΔΕΘ. Και έλεγε: «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Πολύ ωραίο και ποιητικό. Το λέμε κι εμείς στις πορείες μας και το τραγουδάμε. Όμως σήμερα το πρόβλημα είναι ότι οι εργάτες χάνουν τα αφεντικά τους γιατί απολύονται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν έχουν δουλειά και ότι δεν θα έχουν αύριο. Το 1/3 είναι στο περιθώριο.

 Άρα, εάν το διακύβευμα σήμερα είναι η εργασία, είναι το κοινωνικό κράτος, είναι ο μισθός και οι συντάξεις, τότε πρέπει να προχωρήσουμε γοργά σε ένα μέτωπο αντίστοιχο με αυτό που προχώρησαν οι δυνάμεις της αριστεράς το ‘40 – ‘ 44  όταν πάλι το διακύβευμα δεν ήταν άμεσα ο σοσιαλισμός, αλλά ήταν η εθνική ανεξαρτησία, η λευτεριά, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προκοπή που ερχόντουσαν τότε οι κατακτητές τότε και μας τα έκοβαν όλα αυτά με τη βία».

Ιστορικό λάθος

Και ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε:

«Επιτρέψτε μου, είναι βαριά αυτή η κουβέντα που θα πω, αλλά εάν επιμείνει η ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος σε αυτή την πολιτική – εγώ είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα επιμείνει – εάν επιμείνει, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες το επόμενες μέρες μπροστά μας, θα είναι αντίστοιχου μεγέθους ιστορικό λάθος με το λάθος, τα λάθη που έγιναν μετά το αντάρτικο, μετά τις ένδοξες αυτές μέρες του λαού μας, όπου παραδώσανε τα όπλα και χάσαμε την ευκαιρία να δοθεί μια άλλη προοπτική στη χώρα μας».

 

Αφορμή για την επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία του ΚΚΕ, υπήρξε η συνήθης κριτική ότι η Αριστερά κάνει μόνο αντιπολίτευση και δεν καταθέτει προτάσεις. Ο κ. Τσίπρας απάντησε:

 

«Το έλεγαν χρόνια αυτό και συνεχίζουν να το λένε. Αυτό γιατί ήταν πιστευτό στον κόσμο; Όχι γιατί εμείς δεν είχαμε προτάσεις, αλλά γιατί οι συσχετισμοί δύναμης είναι τέτοιοι που δεν αναδεικνύουν ως πιθανή την εκδοχή εμείς να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες καταθέτουμε.

Νομίζω, όμως, ότι τώρα που ο κόμπος φτάνει στο χτένι και που αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική που μας παρουσίαζαν ως μονόδρομο όλα αυτά τα χρόνια είναι καταστροφική, μας οδηγεί στην καταστροφή, είναι αναγκαίο και εφικτό, κατά τη γνώμη μας, να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δημιουργηθεί ένας νέος συνασπισμός, λέμε εμείς, εξουσίας, δηλαδή που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και θα εφαρμόσει μια πολιτική αναδιανομής του πλούτου.

Με ποιες δυνάμεις είναι το μεγάλο ερώτημα. Μπορείτε μόνοι σας; Όχι δεν μπορούμε μόνοι μας, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, αν δείτε σήμερα πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, υπάρχει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, είναι τα 2,5 εκατομμύρια του κόσμου που βγήκαν στους δρόμους, είναι αυτοί που δίνουν στις δημοσκοπήσεις την προτίμησή τους στις δυνάμεις της αριστεράς, που αν τις αθροίσεις στην πολιτική γεωγραφία,  χτυπάνε πρώτη θέση, διότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Δηλαδή, τι άλλο να περιμένουμε από τον κόσμο; Λέγαμε ο κόσμος να βγει στους δρόμους, βγήκε ο κόσμος στους δρόμους. Λέγαμε ο κόσμος να κατεβάσει τα δυο μεγάλα κόμματα, πόσο πιο πολύ να τα κατεβάσει; Στο 15 και στο 20 τα έχει φτάσει.

Ιδού, λοιπόν η μεγάλη ιστορικής ευθύνης ευκαιρία και η μεγάλη ιστορική ευθύνη για τις δυνάμεις της αριστεράς να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την περιδίνηση θανάτου, να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο μνημόνιο και να εφαρμόσουμε μια άλλη πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι οι εκλογές, «είναι ο μόνος πρόσφορος τρόπος, κατά την άποψή μας, αυτή τη στιγμή να εκφραστεί το λαϊκό αίσθημα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Πως αλλιώς θα αλλάξουν οι συσχετισμοί; Θα μου πείτε αρκούν από μόνες τους οι εκλογές; Όχι θέλει και τον κόσμο, τα κινήματα, το λαϊκό κίνημα στους δρόμους να διεκδικεί. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Και αριστερή κυβέρνηση να έχουμε, χωρίς το κίνημα να διεκδικεί δεν θα καταφέρουμε και δεν θα κερδίσουμε πολλά».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τολμηρός, δηλαδή, προσεκτικός σχεδιασμός

Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο «αυτόματος πιλότος» και το όσα πάνε κι όσα έρθουν, που έχει επιλεγεί σε όλα τα κρίσιμα θέματα είναι το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της...

Δείτε όλο το άρθρο
Τι θα κάνει ο ΟΑΕΔ για τους πυρόπληκτους

Σπύρος Πρωτοψάλτης

Άρθρο του διοικητή του Οργανισμού, Σπύρου Πρωτοψάλτη Ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κατεξοχήν κοινωνικό ρόλο και ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του...

Δείτε όλο το άρθρο
Ψίχουλα τα κονδύλια του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αντιπυρική προστασία

Νότης Μαριάς

Από τα 30,5 δις ευρώ του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» μόνο 787 εκατ. ευρώ προβλέπονται για «επενδύσεις» σχετικές με αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία....

Δείτε όλο το άρθρο
Που πηγαίνουν τα πρώτα δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νότης Μαριάς

Ψίχουλα για τους Έλληνες μικρομεσαίους Ο κύβος ερρίφθη για τον  Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστόν ως   Ευρωπαϊκό Ταμείο...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της MRB για το STAR (18-11-2021) Δημοσκόπηση της MRB για το STAR. Προβάδισμα ΝΔ με 9,8%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 (15-11-2021) Δημοσκόπηση της Marc για τον ANT1. Προβάδισμα ΝΔ με 12,5%   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με το δ.σ. της ΔΕΘ-Helexpo


Ενημερώθηκε για το σχέδιο της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης Τη σημασία της απόδοσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης τμήματος της...


Δείτε θέμα και σχόλια