Τσίπρας: Στις 18 θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έχουμε μνημόνιο

🕔12/06/2012 - 20:18

«Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση , στις 18 Ιουνίου δεν θα έχουμε Μνημόνιο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να το εφαρμόσουν. Εμείς λέμε ότι θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης το οποίο θα αποφασιστεί από τη Βουλή. Αυτό δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια και οι Ευρωπαίοι εταίροι, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι θα σεβαστούν τη θέληση του ελληνικού λαού, διότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα έλλειψης δημοκρατίας στην Ε.Ε. Δεν μας δεσμεύει το Μνημόνιο, μας δεσμεύουν ως χώρα μόνο οι Συνθήκες. Εμείς λέμε ότι τις  διεθνείς δεσμεύσεις μας δεν θα τις απεμπολήσουμε». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει κυβέρνηση στις 18, όχι στις 19 ή 22 Ιουνίου» . Απέρριψε τις κυβερνήσεις «οικουμενικού αχταρμά», όπως τις χαρακτήρισε,  «διότι απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις  μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς «βάζουμε τα θεμέλια μιας νέας, δημοκρατικής, Ελλάδας, με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, με ανάπτυξη, για ένα κράτος δικαίου» από την ίδια χώρα, την οποία χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωο της Ευρώπης. Χαρακτηριστικά επισήμανε, ότι ήδη η περίπτωση της Ισπανίας, που έλαβε χρηματοδότηση χωρίς Μνημόνιο, επιβεβαιώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύθηκαν, ενώ τώρα που δηλώνουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ότι θα διαπραγματευθούν, μόνο γι΄αυτούς μπορεί να υπάρξει άρνηση, διότι έχουν υπογράψει για τους υπάρχοντες όρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων είπε ότι μέχρι τις εκλογές «είμαστε προετοιμασμένοι να τα δούμε όλα, διότι όταν ένα σύστημα εξουσίας χάνει τα πάντα κάτω από τα πόδια του, θα κάνει τα πάντα σε βάρος μας και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε». Αναφέρθηκε δε στις συχνότητες των μεγάλων καναλιών «που αποτελούν δημόσια περιουσία» και στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι λόγω της διασύνδεσής του το τραπεζικό σύστημα είναι το πρώτο εγγυημένο και δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις των πολιτών, σε καμία περίπτωση.

Στην εισήγησή του μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που απειλεί σήμερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών.
Την Κυριακή 17 του Ιούνη τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μία σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για το λαό και τον τόπο μέσα στην Ευρωζώνη.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της χρεοκοπίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης»...

Η κυβέρνηση της Αριστεράς
«Και τη Δευτέρα 18 συγκροτούμε την Κυβέρνηση της νέας μεταπολίτευσης με ένα ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Με Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό σημαίνει τέλος στο στρατό των υψηλά αμειβόμενων βολεμένων συμβούλων, που υποκαθιστούν και μάλλον ανάξια τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτη. Άλλο πράγμα είναι το κόμμα και άλλο είναι το κράτος.
Θα στελεχώσουμε τον κρατικό μηχανισμό με διαφανή αξιοκρατικά και όχι με αδιαφανή και αυθαίρετα κομματικά κριτήρια. Το απαράδεκτο φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων Διοικητών, Προέδρων, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων των ΔΕΚΟ τελειώνει την Κυριακή το βράδυ.
Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και της κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν, δεν θα ξεπερνούν την Υπουργική αποζημίωση. Πλουτισμός με δημόσιο δανεικό χρήμα τέλος.
Από την απεξάρτηση της δημόσιας διοίκησης από τον κομματισμό και το ρουσφέτι, από την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα εμπιστευτούμε δεν θα ωφεληθεί μόνο η Κυβέρνηση, θα ωφεληθεί η Ελλάδα.
Με πράξη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα περικοπούν οι αποζημιώσεις του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο μισό. Θα ξεκινήσει η σύνταξη περιουσιολογίου συμβολικά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και από όλους και όλες όσοι θα καταλάβουν αξιώματα και θέσεις κρατικής ευθύνης, ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμη η περιουσιακή τους κατάσταση πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις.
Θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών, όπως η τηλεφωνική ατέλεια, η χρήση αυτοκινήτων μισθωμένων από τη Βουλή. Θα περιοριστεί επίσης η δυνατότητα απόσπασης σε βουλευτικά γραφεία στελεχών της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα από κρίσιμες υπηρεσίες με κενές οργανικές θέσεις, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θα αντικαταστήσουμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη θεσμική αυτο-ασυλία πονηρών πολιτευτών και στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας Κυβέρνησης, Κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, αλλά Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων περιλαμβάνονται:
Πρώτον, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,00 € για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 € και η χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό, δηλαδή για δυο χρόνια. Η επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Δεύτερον, η κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων, των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλους όσους ζουν στο όριο της φτώχιας.
Τρίτον, η νέα Σεισάχθεια με την ολική ή μερική διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες ανάλογα με την σημερινή τους κατάσταση και με την μείωση που έχει υποστεί το εισόδημά τους λόγω της κρίσης. Με την αντίστοιχη διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες ανάλογα με την μείωση του κύκλου εργασιών τους. Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες και την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη, στα σημερινά τους επίπεδα. Με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης πλειστηριασμού περιουσιακού στοιχείου για δυο χρόνια.
Τέταρτον, η αναβάθμιση, η διεύρυνση των δικαιούχων και η σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Πέμπτον, η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

Η επίτευξη των τριών παράλληλων και αλληλένδετων στόχων για την ανακοπή του κατήφορου στους μισθούς και στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Του στόχου της υλικής ανακούφισης των θυμάτων της κρίσης, του στόχου της σταθεροποίησης της οικονομίας και της αποτροπής ακόμα πιο μαζικής και ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας για τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι, η πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και η επανεξέταση όλων των μεγάλων σκανδάλων κυρίως του σκανδάλου των σκανδάλων του τέως δικομματισμού. Του σκανδάλου της SIEMENS. Από Δευτέρα 18 σταματά στην Ελλάδα το καθεστώς της ατιμωρησίας. Όσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρωμιές τους και έσβησαν τα ίχνη τους, είναι γελασμένοι.

Η νέα Βουλή για πρώτη φορά με πλειοψηφία αδιάφθορων δυνάμεων, για πρώτη φορά με μειοψηφούσες τις δυνάμεις του μεταπολιτευτικού δικομματισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για την μετατροπή μιας διαχειρίσιμης κρίσης χρέους σε εθνική τραγωδία.

Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, είναι μια – επιτρέψτε μου την έκφραση – ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης. Είναι μια ιστορική διαδικασία ειρηνικής επανάστασης του λαού μας.
Οι δυνάμεις του χθες, όσο και αν προσπαθούν με την αρχιτεκτονική της λάσπης ή με το σύνδρομο του Νέρωνα, δηλαδή πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα ή προσπαθώντας να δουν από ψηλά την καταστροφή που έχουν δημιουργήσει, την Ρώμη να καίγεται δηλαδή και αποδίδοντας ευθύνες σε εμάς που ερχόμαστε τώρα ν’ αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση, όσο και αν προσπαθούν, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το ασίγαστο πάθος του λαού μας για ζωή με αξιοπρέπεια.
Από Δευτέρα σταματούν οι δυνάμεις της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας να γράφουν μνημόνια. Γιατί ο λαός μας την Κυριακή θα γράψει ιστορία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ περνάνε στη λήθη της ιστορίας. Αφήνουν όμως πίσω τους ένα λαό λεηλατημένο, έναν τόπο ερειπωμένο.
Εμείς απλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Την βαριά ιστορική ευθύνη να ανοικοδομήσουμε τη χώρα από τα ερείπια του μνημονίου. ...Εμείς δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ. Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε τα συμφέροντα του λαού, τα συμφέροντα του τόπου και θα λέμε πάντοτε την αλήθεια, για τις δυσκολίες και για τις δυνατότητες που θα έχουμε μπροστά μας. Με αυτό το στίγμα, με αυτό το πνεύμα, με αυτές τις αξίες θα πορευθούμε».

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Η ΔΕΘ-Helexpo εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα


Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και συγχαρητήρια για την εκλογή του διατύπωσε με επιστολή της η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo με αποδέκτη τον...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!