Τσίπρας κατά ΝΔ - Αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση (video)

🕔16/02/2020 - 20:47

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

Ακόμη είπε ότι «πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά» και σημείωσε ότι «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μόλις εξελέγη, «διόρισε διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία την άλλαξαν σε μια νύχτα». «Μιλάνε για αντιθεσμική συμπεριφορά», είπε, αυτοί που: «Έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, αυτοί που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, αυτοί που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. Φτιάχνουν ΠΝΠ που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί επιτάξεως και το ίδιο το Σύνταγμα. Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής σε μια προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που έσπευσαν να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δυο βουλευτές της μειοψηφίας και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων».

Ακόμη, σημείωσε ότι (στην πρωτολογία του το Σάββατο) προσπάθησε να καταθέσει μια δική του συμβολή για τον απολογισμό αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα του «πώς θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που λάβει τη λαϊκή εντολή, έχοντας σήμερα την εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε». «Πώς θα βρούμε δηλαδή τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής, να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που αποτελεί λαϊκή επιταγή και άρα συνταγματική επιταγή», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μίλησε για «σαράκι» εννοώντας κάποιους αρμούς στην εξουσία που «βρέθηκαν εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές». «Ενδεχομένως», τόνισε, «να πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, αλλά πρέπει και να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

Επίσης, ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές του '15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, είχαν διοριστεί διευθυντές στη δημόσιο διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια. Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος». «Ποια αξιοκρατική λογική και ποια λογική διαφάνειας μας εμπόδισε εμάς να προβούμε στην εφαρμογή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;», είπε, σημειώνοντας ότι επιμένει στο ζήτημα της αποφασιστικότητας «πάντα μέσα στο τρίπτυχο: κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην υπουργός Οικονομικών «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο, όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο». Πρόσθεσε ότι, όμως, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς για καθαρή έξοδο, εκείνος έλεγε ότι η χώρα πρέπει να έχει γραμμή προληπτικής στήριξης.

 

«Ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε πολύ ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, ότι αποδείχθηκε πως «όχι μόνο δεν είχαμε λόγο να φοβηθούμε αυτή τη συζήτηση, αλλά ορθά την εντάξαμε σε ένα πλαίσιο ώστε η συζήτηση για το χθες να έχει προβολή στο σήμερα και το αύριο».

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ειλικρινής και τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη και όχι αδυναμία «κι αυτό φαίνεται από το πόσο ενοχλήθηκε το παλιό πολιτικό σύστημα που μάλλον περίμενε να δει συγκρούσεις, μαχαιρώματα, διαφορετικά πολιτικά σχέδια, αλλά βλέπει ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο». Αντίθετα, είπε, τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια «τα βλέπουν στο εσωτερικό τους με κρίσιμες ουρές και εξελίξεις». «Βλέπουν κάτι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ αυτοί στο εσωτερικό τους, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, πίστη σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο παρά τις διαφορετικές απόψεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η ΝΔ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φαίνεται πόσο ενοχλείται» και αυτό γίνεται για δυο λόγους: «Γιατί ορθώς φοβάται ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας και επισήμανσης των αδυναμιών μας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερους. Δεύτερον γιατί φοβάται και ορθώς ότι ο λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, βλέπει μια δύναμη αλήθειας από τη μια και από την άλλη μια δύναμη του κουκουλώματος και της εξαπάτησης».

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

 

 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μέσα από τον απολογισμό και το πρόγραμμα ξεκινά η πιο δημιουργική φάση, της συζήτησης στις οργανώσεις και στον δημόσιο διάλογο και υπογράμμισε πως ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις που εμπλουτίζουν τον διάλογο για τον απολογισμό. Πρότεινε να ψηφιστεί το κείμενο απολογισμού ως βάση για συζήτηση στις οργανώσεις και όποιες συμβολές έχουν κατατεθεί, αφού η τριμελής επιτροπή (απολογισμού) εξετάσει την πιθανότητα να μπορούν, να ενσωματωθούν άμεσα. «Εάν εκτιμά ότι σηκώνουν περισσότερη συζήτηση, μπορεί να πάνε κι αυτές οι συμβολές στις οργανώσεις ως ξεχωριστά κείμενα συμβολής στις οργανώσεις», πρόσθεσε. Ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει και τη δική του εισήγηση να πάει ως κείμενο συμβολής στις οργανώσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Πρόγραμμα είναι έτοιμο να συζητηθεί στην τελική φάση αύριο στην Επιτροπή Προγράμματος. «Όμως αντιλαμβάνεστε και νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε λίγο χρόνο». Γι' αυτόν τον λόγο, όπως είπε, πρότεινε η ΚΕΑ που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή, να προγραμματιστεί για αργότερα, όχι μέσα στις Απόκριες, αλλά ενδεχομένως την Κυριακή 8 Μαρτίου. «Νομίζω ότι χρειάζεται αυτός ο χρόνος γιατί το πρόγραμμα είναι σημαντικό εργαλείο στην πορεία προς το Συνέδριο και τη συζήτηση που θα γίνει στις οργανώσεις και πρέπει να συζητήσεις με άνεση και η επιτροπή προγράμματος και μετά και η ΠΓ και το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, επίσης, να τελειώνει σήμερα η «άχαρη συζήτηση για τα οργανωτικά» και διαβεβαίωσε ότι ο οδικός Χάρης που αποφάσισε η ΠΓ την προηγούμενη Δευτέρα, «είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος για να καταφέρουμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα». «Το να πάμε σε ένα συνέδριο συνέχειας και τομής δεν είναι εύκολο, γι' αυτό απαιτεί συνθέσεις, ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη και να κάνει ο καθένας ένα βήμα πίσω από τις απόψεις του», είπε.

Ακόμη, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε εκεί που έφτασε σε μεγάλο βαθμό γιατί ήταν πάντοτε ένα κόμμα εν κινήσει», σημειώνοντας ότι από τότε που ήταν «ΣΥΝ» είχε τη δυνατότητα να είναι κόμμα διαρκώς μετασχηματιζόμενο και ανοικτό, σε αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι' αυτό κατάφερε να κάνει την υπέρβαση». Μιλώντας για το θέμα της προσθήκης στο όνομα, είπε ότι «τώρα συζητάμε να προστεθεί και ένας όρος που θα μπορεί να εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι συντρόφων που δεν ήταν μαζί μας μέχρι προχτές και στην πορεία ήρθαν μαζί μας». «Στον δικό μας πολιτικό χώρο που πήρε πάντα τολμηρές αποφάσεις μας ταιριάζει να είμαστε πιο τολμηροί και υποτιμούμε τον εαυτό μας επιλέγοντας μια μάχη οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων σε οργανωτικά ζητήματα», ανέφερε, για να τονίσει πως «αντίθετα, έχουμε να δώσουμε πολύ σοβαρές μάχες στην κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ και ριζοσπαστικού και ανοικτού κόμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ψηφιακής και αυτοπρόσωπης συμμετοχής. «Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί σήμερα είναι όχι πια είναι η διαδικασία με την οποία θα πάει ο κόσμος στις κάλπες, αλλά πώς θα ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, πώς θα του δώσουμε χρεώσεις και δράσεις», είπε και σημείωσε ότι είναι εργαλείο οι νέες τεχνολογίες και ότι σημασία έχει πώς τις χρησιμοποιείς, για να σημειώσει ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να μην απογοητευτεί αυτός ο κόσμος από την απάθεια και την αδράνεια».

Ακόμη, ζήτησε να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία η απόφαση της ΠΓ για τον οδικό χάρτη (όπως και έγινε στη συνέχεια), «γιατί είναι απόφαση που βγήκε μετά από πολλή βάσανο, κόπο και συζήτηση». Τόνισε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη, καινούρια και παλιά, χωρίς κανέναν διαχωρισμό. Ανέφερε ότι, μετά από συζήτηση με το Οργανωτικό, η μόνη διαδικασία που μπορεί και τεχνικά να είναι άρτια, είναι να κλείσουν οι λίστες των εγγραφών και δια ζώσης και ψηφιακά τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και αμέσως μετά το Οργανωτικό Γραφείο να κάνει την πολύ δύσκολη και σύνθετη δουλειά οι λίστες να γίνουν ενιαίες. Δηλαδή, είπε, όλοι όσοι έχουν εγγραφεί είτε στην πλατφόρμα είτε δια ζώσης, να είναι μια δεξαμενή και την ημέρα των ψηφοφοριών θα πάνε να παραλάβουν την κάρτα, καταβάλλοντας παράλληλα και αντίτιμο.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθεί να έχουν όλοι, παλιοί και νέοι, συμμετοχή στις οργανώσεις, στις μεγάλες εκδηλώσεις, όμως «να μην πάμε στο άκρο να το βάλουμε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει κανείς και να βάζουμε τους συντρόφους μας να κάνουν τους απουσιολόγους».

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Παιδεία, o μεγάλος ασθενής!

Δημήτρης Μάρδας

- T o εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος ασθενής από ότι η οικονομία ή η εξωτερική μας πολιτική. Πολλά είναι τα ανοιχτά του μέτωπα,...

Δείτε όλο το άρθρο
Ο ονειδισμός των επιστημόνων από κυβερνητικό στέλεχος

Νικόλαος Παπαδόπουλος

“Όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε...

Δείτε όλο το άρθρο
Τρία σε ένα: Ένας πρύτανης, η υπουργός Παιδείας και τώρα κάποιος Πατέλης!

Αθανάσιος Πιτσιόρλας

Αξιότιμοι βουλευτές, Προσφάτως έστειλα επιστολή προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου για τις διδακτορικές διατριβές νομικής. Είναι ο πρύτανης που έβαλε...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάκαμψη της οικονομίας: Ο αφορισμός των καινοτόμων ιδεών

Δημήτρης Μάρδας

Τ ο « Σχέδιο Ανάκαμψης » θα προσφέρει στη χώρα 32 δις ευρώ στο άμεσο μέλλον. Λίγα περισσότερα, 40 δις ευρώ, θα μας δώσει το « Πολυετές Δημοσιονομικό...

Δείτε όλο το άρθρο
Πράσινη ανάπτυξη: H αναγκαία όχι όμως η ικανή συνθήκη

Δημήτρης Μάρδας

Όλοι δίνουν έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη δημιουργώντας την αίσθηση ότι αυτή η επιλογή θα είναι πανάκεια, θεωρούμενη ως η θεραπεία όλων των...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (26-5-2021) Δημοσκόπηση της Metron Analysis. Προβάδισμα ΝΔ με 13,9%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Alco για το OPEN (24-5-2021) Δημοσκόπηση της Alco. Προβάδισμα ΝΔ με 13,2%   Δείτε εδώ την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ,  με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα  και κεντρικό θεματικό άξονα  το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας

11-19 Σεπτεμβρίου η 85η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ελλάδα και κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας


13-17 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και το Thessaloniki Helexpo Forum Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική...


Δείτε θέμα και σχόλια