Τσίπρας σε Παυλόπουλο: «Δεν θα το γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα» - «Ιστορική μέρα η 21η Ιουνιου»

🕔22/06/2018 - 14:50

Στο Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Παυλόπουλος ρώτησε τον πρωθυπουργό για το αν προτίθεται να φορέσει γραβάτα, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα έκανε σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για την μείωση του χρέους και λήξης του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος έδειξε τη γραβάτα του και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν θα κρατήσει την υπόσχεση που είχε δώσει και θα φορέσει κι ο ίδιος. Του είπε, μάλιστα,  ότι πρέπει να επιλέξει ποια, καθώς είναι πολλοί οι ηγέτες που του έχουν κάνει δώρο γραβάτα. Ο πρωθυπουργός απάντησε αστειευόμενος ότι πρέπει να βρει κατάλληλο πουκάμισο.

«Δεν θα το γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα», σχολίασε ο πρωθυπουργός και μόλις ο κ. Παυλόπουλος άρχισε τη συζήτηση για το ποιος θα την πληρώσει, η κουβέντα ήρθε στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, με τον πρωθυπουργό να παρατηρεί: «Τα στοιχήματα πρέπει να πληρώνονται όταν κερδίζονται».

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε εκ νέου να σχολιάσει το θέμα της γραβάτας και κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποτέ θα φορέσει τη γραβάτα. Εμφανώς ευδιάθετος, ο πρωθυπουργός απάντησε «όταν τη βρω».

 

«Ιστορική μέρα η 21η Ιουνίου»

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η 21η Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα. Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια». «Δεσμευόμαστε στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά είναι στην ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που θα εκλέγει ο λαός, να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη των στόχων», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας σημεία της συμφωνίας, τόνισε πως, σε ό,τι αφορά το χρέος, προβλέπει 10ετή περίοδο χάριτος και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων των δανείων του EFSF που έληγαν το 2023. Όπως πρόσθεσε, δίνεται η δυνατότητα για στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας ύψους άνω των 24 δισ., ενώ αναφέρθηκε και στις επιστροφή κερδών 4,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, από ελληνικά ομόλογα.

Σημείωσε, επίσης, ότι «χθες είχαμε μια ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, που το καθιστά βιώσιμο» και τόνισε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών σημειώνοντας πως ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει αρραγής η Ευρωζώνη και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε ότι «αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται, και αφορούν τόσο το 2018 με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε ότι είναι πια στη διακριτική ευχέρεια τής κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε, επίσης τον ιδιαίτερο θεσμικό και προσωπικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση: «Ήσασταν αταλάντευτα προσανατολισμένος στην άποψη να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποτε θα έρθει η ανταμοιβή. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο και τον ευχαρίστησε.

«Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε παράλληλα στο δημοψήφισμα του 2015 τονίζοντας ότι «η απόφαση για την παραμονή στην ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» κάτι που – όπως σημείωσε - «αποδείχτηκε στην πορεία».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του Eurogroup ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε σε δύο σημεία: Πρώτον, όπως σημείωσε, το Eurogroup είπε ότι η Eλλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια οικονομία ισχυρή που στηρίχθηκε στις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Υπάρχει όμως και μια δεύτερη αναφορά, αυτή του προέδρου της Κομισιόν, που είναι μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και συγκινησιακά φορτισμένη γιατί προέρχεται από έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και η οποία αποτίνει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Αυτές οι θυσίες» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, αλλά και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγράμματος, όπως διαμορφώθηκε από εκείνους που τα διαμόρφωσαν».

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
Λίγες μέρες μετά τον «πολιτικό σεισμό» της Θουριγγίας

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Το γεγονός είναι γνωστό: για πρώτη φορά μετά το τέλος του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, ένας πρωθυπουργός κρατιδίου εκλέγεται με τις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αθλητισμός πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τα φώτα των προβολέων

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Με έτος ίδρυσης το 1930 προσπαθεί να καλλιεργήσει τα αθλήματα του στίβου κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος για τον...

Δείτε όλο το άρθρο
Επιδημίες -ποια είναι η πραγματική απειλή;

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Ο 21ος αιώνας έχει ήδη σημαδευτεί από μεγάλες επιδημίες. Παλιές ασθένειες –χολέρα, πανούκλα και κίτρινος πυρετός- έχουν...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020

Άνοιξε τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo η μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, η Athens International Jewellery Show 2020


Μία σπουδαία θεματική έκθεση που αγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτήρισε την Athens International Jewellery Show 2020 ο Υφυπουργός...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!