Βαθιά αναδιάρθρωση χρέους αλλιώς μόνιμη ερημοποίηση της χώρας, είπε ο Γ. Βαρουφάκης

🕔28/03/2021 - 13:49

Δηλώσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 για το Γ. Δραγασάκη προκάλεσαν κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Την άποψη ότι «χωρίς βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους η χώρα θα παραμείνει μη βιώσιμη και σε διαδικασία μόνιμης ρευστοποίησης-ερημοποίησης», διατύπωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης και το πρόβλημα του χρέους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο θέμα της υγείας, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι χάνουμε πολλούς ανθρώπους λόγω του εμβολιαστικού φιάσκου της ΕΕ και, βέβαια, της κυνικής απόφασης της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην ιδρύσει το απαραίτητο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και εμβολιασμού».

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, τόνισε ότι έχει ήδη ξεπεράσει το 150% του εθνικού εισοδήματος και προσθέτει: «Αν προσθέσουμε σε αυτό το 210% του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται το ψεύδος στο οποίο επενδύουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, υπό τις κυβερνήσεις τους η χρεοκοπία απεφεύχθη. Νέα χρεοκοπία είναι βέβαια αδύνατη, δεδομένου ότι η ‘προηγούμενη’ δεν τελείωσε ποτέ! Η Ελλάδα ζει την ίδια, ατελείωτη, τετραπλή χρεοκοπία από τα τέλη του 2009: χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, χρεοκοπημένα νοικοκυριά, χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεοκοπημένο κράτος. Τότε, θα ρωτήσετε, γιατί δεν προχωρά η αναδιάρθρωση; Επειδή, δυστυχώς, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυβερνούν οι αντιπρόσωποι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας που εκμεταλλεύεται αυτή την χρεοκοπία με τεράστια ποσοστά κέρδους. Καλύτερο παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια: αγοράζοντάς τα προς 3% της ονομαστικής τους αξίας, βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί και τα κέρδη στα Νησιά Κέιμαν, πώς να μην υπερθεματίζουν για την ‘καλή πορεία’ της ελληνικής οικονομίας;»

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του στη Βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη σας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήσασταν υπουργός Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών ‘κληρονόμησα’ σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας - τα ΟΠΑΠ Play. Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων».

«Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε», είπε, «ήταν η μέγιστη ‘χασούρα’ ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ - ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους ‘πελάτες’ που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση ότι «ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σας κατηγορεί ότι με δικές σας ‘πρόχειρες αποφάσεις’ και ‘άστοχες παρεμβάσεις’ παρείχατε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, ποιος έχει δίκαιο;» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε: «Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ! Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν ‘άστοχος’ ή ότι θα επέφερε ‘τεράστιες αποζημιώσεις’. Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ. Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει ‘πίσω’ κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

Τέλος σε ερώτηση για το Ελληνικό και τις επικρίσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για συμπαιγνία επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό αν και με διαφοροποιήσεις. Ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η παράδοση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, αποτελεί τον ορισμό της διαπλεκόμενης απο-επένδυσης. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί θλιβερότερο θέαμα στη Βουλή από την πρόσφατη κοκορομαχία όπου οι κκ. Τσίπρας και Σταϊκούρας ανταγωνίζονταν για το ποιος, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρέτησαν αποτελεσματικότερα την απο-επένδυση του κ. Λάτση».

 

 

ΝΔ: Να απαντήσουν για τις καταγγελίες οι Α. Τσίπρας και Γ. Δραγασάκης

Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη ζήτησε με ανακοίνωση της η ΝΔ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«O υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Το Βήμα’ διατυπώνει πολύ βαριές καταγγελίες κατά του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ότι λειτούργησε υπέρ συμφερόντων εταιρείας κι όχι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. ‘Δεν περίμενα ότι τη βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας’ λέει ο κ. Βαρουφάκης και καταγγέλλει υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ και ‘αλλαγή εν μία νυκτί του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις εντολές της εταιρείας’. Οι καταγγελίες είναι σαφείς και ονομαστικές και περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από τον κ. Δραγασάκη αλλά και από τον κ. Τσίπρα για τα καταγγελλόμενα σε βάρος του αντιπροέδρου του. Διαψεύδουν αυτά που λέει ο τότε Υπουργός Οικονομικών; Τους συκοφαντεί ή περιγράφει αυτό που έζησε; Δεν πρόκειται περί ενός θέματος κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για μια πολύ σοβαρή υπόθεση δημόσιου συμφέροντος. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους».

 

Γ. Δραγασάκης: Ο Γ. Βαρουφάκης δρα ως «χρήσιμος λαγός» της ΝΔ

Για «ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ-Βαρουφάκη-επιχειρηματικών συμφερόντων», έκανε λόγο σε απαντητική του δήλωση ο κ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας:

«Ο Γ. Βαρουφάκης σε ξεκάθαρο συντονισμό με συμφέροντα επαναλαμβάνει σήμερα τις συκοφαντίες του. Η ΝΔ με καθυστέρηση τον αξιοποιεί ως ‘χρήσιμο λαγό’. Η αθλιότητα όμως δεν θα μένει αναπάντητη. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα τη βρουν εκεί».

 

ΝΔ: Να απαντήσει ο Γ. Δραγασάκης ή να κινηθεί δικαστικά

«Μόνο γέλιο προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη περί δήθεν συμπαιγνίας με τον κ. Βαρουφάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα κι ας αφήσει τα ανέκδοτα. Όσο για την επιστολή την οποία επικαλείται, προφανώς δεν απαντάει στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη, ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά της εταιρείας.

Ο κ. Δραγασάκης ή θα απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη ή θα κινηθεί άμεσα δικαστικά εναντίον του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα».

Ανταπαντώντας στη ΝΔ, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε σε δήλωσή του: «Και δεύτερη ανακοίνωση, μέσα σε λίγες ώρες, από τη ΝΔ για το ίδιο θέμα! Είναι φανερό ότι αξιοποιεί τον Γ. Βαρουφάκη για τον αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Αφού όμως τον θεωρεί αξιόπιστο, αυτόν και τις συκοφαντίες του δεν έχει παρά να αναλάβει δράση: Να ακυρώσει λοιπόν εδώ και τώρα η κυβέρνησή της τις υποτιθέμενες «βρώμικες» ρυθμίσεις που δήθεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και να διώξει τις «μαφίες» από την Ελλάδα. Και να μη ξεχάσει και... εκείνους που τις έφεραν».

 

Τι σχολίασε το ΜέΡΑ25

«Τι έγινε; Θέλει η ΝΔ να καταργήσει τα OΠΑΠ Play που εκμεταλλεύονται τη φτώχια στις γειτονιές μας και την εμποδίζει η συμφωνία Δραγασάκη; Γιατί δεν την καταργεί; Πόσο ακόμα υποκρισία από τη συμπαιγνία του τζόγου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε σε δήλωσή του ο συντονιστής της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25, Κώστας Μπιτσάνης.

 

 

 

 

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Το νέο έτος φέρνει εκλογές;

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι κρίσεις, που κυρίως επηρεάζουν την γνώμη των πολιτών για την κυβέρνηση και τα κόμματα , την τελευταία περίοδο, είναι η υγειονομική και η ακρίβεια...

Δείτε όλο το άρθρο
Tα λεφτά μας πίσω

Tα λεφτά μας πίσω Στέλιος Κούλογλου Κλείδωμα Άρθρου:  Free Την Τρίτη, την ίδια μέρα που οι φάκελοι των Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο...

Δείτε όλο το άρθρο
Εκατόμβη νεκρών στην Ελλάδα

Η θερινή περίοδος του 2021 μάλλον αποδείχτηκε κρίσιμη και για τη συνέχεια, καθώς ακόμη και στην κορύφωση της «σεζόν», δηλαδή στην περίοδο...

Δείτε όλο το άρθρο
Αρμενία, Μογγολία, Ουγγαρία

Βασίλης Βιλιάρδος

Η Ουγγαρία είναι μία χώρα συγκρίσιμου μεγέθους και οικονομίας με την Ελλάδα – με 9,75 εκ. πληθυσμό, με ΑΕΠ 180,9 δις $ το 2021 σύμφωνα με προβλέψεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega (20/1/2022) Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Προβάδισμα ΝΔ με 9,5 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr (19/1/2022) Δημοσκόπηση της Prorata για το iEidiseis.gr. Προβάδισμα ΝΔ με 7 %   Δείτε έδω την δημοσκόπηση Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων,  Athens International Jewellery Show,  από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo

H μεγαλύτερη έκθεση κοσμήματος και ωρολογίων, Athens International Jewellery Show, από τις 25-28 Φεβρουαρίου 2022 στο Metropolitan Expo


Σημείο αναφοράς για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας με προσέλευση εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η 34η Athens...


Δείτε θέμα και σχόλια