Βερολίνο: Τα προγράμματα κράτησαν όρθιο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδα

🕔04/05/2016 - 17:59

Τη λογική και την αρχιτεκτονική των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας υπερασπίστηκε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως αυτά ήταν που κράτησαν όρθιο το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας. Χωρίς αυτά, τόνισε, το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει συντάξεις, μισθούς, λογαριασμούς. Τα σχόλια ήρθαν μετά από τη δημοσιοποίηση έρευνας, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 95% των δανείων δόθηκε για τη σωτηρία ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η κατανομή των δανείων διάσωσης έγινε αιτία και στο παρελθόν να ασκηθεί δριμεία κριτική στα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και όχι μόνο, με τις ισχυρές χώρες και κυρίως τη Γερμανία να κατηγορούνται ότι μέσω αυτών το μόνο που επιδίωκαν είναι να σώσουν τις δικές τους τράπεζες που είχαν μεγάλη έκθεση στις «προβληματικές» χώρες.

«Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου» δήλωσε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, που πρόσθεσε: «Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπό αυτή την έννοια, η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt, σύμφωνα με την οποία λιγότερο από το 5% των πρώτων δύο πακέτων στήριξης κατέληξε στα κρατικά ταμεία η  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου. Έχουμε εδώ συχνά μιλήσει για αυτό το θέμα, πιστεύω πριν από ένα χρόνο την τελευταία φορά. Υπό αυτή την έννοια, η μελέτη δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της».

«Οι πόροι των Προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: Πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των Προγραμμάτων» πρόσθεσε η κυρία Φον Τισενχάουζεν.

Ο λόγος, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι «μία αναπτυγμένη οικονομία χρειάζεται έναν χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος να μπορεί να χορηγεί δάνεια και να εξασφαλίζει έτσι την συνολική κυκλοφορία μεταξύ κράτους και οικονομίας».  Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του να κρατηθεί όρθιο. «Για να το πω πιο συγκεκριμένα: Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν π.χ. το κράτος σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012.

«Η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί. Το ‘κούρεμα’ χρέους των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα χέρια ιδιωτών ήταν σημαντικό και έτσι εξοικονομήθηκαν και πόροι των Προγραμμάτων», κατέληξε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε «κινητικότητα» στα ουσιώδη θέματα της διαπραγμάτευσης, ωστόσο διαπίστωσε, ότι υπάρχουν «ανοιχτά» ζητήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία συνάντηση του Eurogroup» υπενθύμισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, και πρόσθεσε πως «έχουμε διαπιστώσει ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό, κάποια κινητικότητα».

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε - γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο - ένα ‘Staff Level Agreement’» είπε και πρόσθεσε πως αναμένεται από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας.

Με στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ Αθήνας και θεσμών, θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα το EuroWorking Group, η έκβαση του οποίου αναμένεται να καθορίσει την τύχη του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Στη συνεδρίαση, θα συμμετέχουν και αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επί τάπητος θα τεθεί κυρίως, η αρχιτεκτονική και η νομική μορφή των προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις, με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Τουρκία-Ελλάδα και εξοπλισμοί. Προκλήσεις και μπαχτσίς vs μίζας

Δημήτρης Μάρδας

Τον Ιούλιο του 2018 παραιτείται ο Μεχμέτ Σίμσεκ, πρώτος αντιπρόεδρος του Ερτογάν από το 2015. Ο Σίμσεκ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009-15....

Δείτε όλο το άρθρο
Ο «πόλεμος» των αγωγών χτυπάει κόκκινο

Νότης Μαριάς

Χτύπησε πλέον κόκκινο ο «πόλεμος» των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη από τις πρώτες μέρες του 2020 γίνεται σαφές ότι το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ...

Δείτε όλο το άρθρο
ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας «Θα γίνει της Κίνας»!

Αθηνά Αντωνιάδου

Σε μια περίοδο έντασης, προκλήσεων, πρωτοφανών Τουρκικών δηλώσεων, συνεχούς ανάδειξης χαρτών της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που εξαφανίζουν το μισό...

Δείτε όλο το άρθρο
Η πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας απαιτεί ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας

Σωκράτης Φάμελλος

Η συζήτηση για τα διακυβεύματα της επόμενης χρονιάς, και ειδικότερα για την ενεργειακή πολιτική του 2020, πρέπει να γίνει σαφώς στο πλαίσιο της...

Δείτε όλο το άρθρο
Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες

Νάσος Μπράτσος

του Νάσου Μπράτσου Το ότι υπάρχει ζωή στον πλανήτη (δηλαδή ότι στον αθλητισμό υπάρχουν και όμορφες στιγμές και όχι μόνο καταστάσεις ζούγκλας) φυσικά...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΙ (19/12/2019) Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της MRB (13/12/2019) Στις 12,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Νέα της HELEXPO
«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Ηχόραμα» με Τζούντυ Γκάρλαντ στις 6 Ιανουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης


Η κορυφαία ηθοποιός των μιούζικαλ στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50 και τραγουδίστρια με εκπληκτική φωνή, έκταση και αντοχή Τζούντυ Γκάρλαντ, θα...


Δείτε θέμα και σχόλια
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!