Βοήθεια στην Ελλάδα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε η ΕΕ

🕔10/03/2020 - 23:29

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και οι τρόποι διαχείρισής της

Η κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και η κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Πολλοί ήταν οι ομιλητές που συμφώνησαν πως η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση στα σύνορά της, με την πλειοψηφία να επικρίνει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου με σκοπό την επίτευξη των πολιτικών του στόχων.

Σημείωσαν, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και επέμειναν στην ανάγκη αναθεώρησης των κοινών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο. Κάποιοι από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ζήτησαν την επανεξέταση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία συμφωνήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2016 για να περιορίσει το ρυθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο και μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πολλοί εκ των οποίων ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Την ίδια στιγμή, τονίστηκε η ανάγκη τήρησης της Σύμβασης της Γενεύης και παροχής προστασίας στους πρόσφυγες.

 

Οι παρεμβάσεις

Εκ μέρους της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ, η Νικολίνα Μπρνιάτς, αφού περιέγραψε την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε ότι χάρη στην έγκαιρη αντίδραση δεν υπήρξε παρείσφρηση και σήμερα η κατάσταση είναι «σταθερή», τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με τη γείτονα χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τον «μεσογειακό διάδρομο», όπως είπε  και αναγνώρισε το «μεγάλο μεταναστευτικό άγχος» και τις προσπάθειες που γίνονται από μέρους της Τουρκίας, καθώς βρίσκονται εκεί περίπου 3,7 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά ρητά ανέφερε ότι απορρίπτει την εκμετάλλευση για πολιτικούς σκοπούς.

«Λέμε ‘ναι’ στην αποτελεσματική προστασία των προσφύγων, αλλά και δεν θα ανεχτούμε παράνομη είσοδο» είπε και επανέλαβε τις «σθεναρές δηλώσεις» των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΕ και οι υπηρεσίες της έπειτα από σχετικά αιτήματα της Ελλάδας, αλλά ότι στην Ελλάδα θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ.

«Αντιμετωπίζουμε μία κατεπείγουσα και σοβαρή κατάσταση», τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την προστασία των «εξωτερικών μας συνόρων». Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά «πρέπει να το πράξει με αναλογικά μέτρα» είπε και έκανε λόγο για πραγματική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Επανέλαβε δε ότι η FRONTEX με την αποστολή προσωπικού της στην Ελλάδα θα ενισχύσει το πρόγραμμα ταχείας επιστροφής, ενώ αρμόδιοι υπάλληλοι από την Υπηρεσία Ασύλου θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές.

Η κ. Γιόχανσον κοινοποίησε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά της χώρα μας με 350 εκατ. ευρώ και, αργότερα, με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ με τροποποιητικό κανονισμό. Θα χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων - μεταναστών, διατροφή, στέγαση, μεταφορά κ.λπ.

Όπως είπε, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα συζητήσει το τι σκοπεύει να πράξει η χώρα ώστε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ανησυχητική, αλλά σημείωσε πως «δεν είναι το 2015, η ΕΕ είναι έτοιμη διαχειριστεί την κατάσταση» «Υπάρχουν οι δομές και οι μηχανισμοί για να συνεργαστούμε», τόνισε, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό έδρασε η ΕΕ γρήγορα και υποστήριξε την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε για τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, λέγοντας πως το 1/3 όσων φτάνουν στην Ελλάδα, φτάνουν χωρίς οικογένεια, ενώ χιλιάδες είναι εκείνα που δεν έχουν κλείσει τα 14 τους χρόνια. Όπως είπε, πολλά εξαφανίζονται και δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται. «Πέφτουν στα χέρια εγκληματιών, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», εξήγησε, υπογραμμίζοντας: «Φανταστείτε ένα 15χρονο που ξεφεύγει από τον πόλεμο - τον φόβο που βιώνει - και να πέσει θύμα κακοποίησης».

Η κ. Γιόχανσον υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσπιστούν τα κατάλληλα μέρα ώστε να βοηθηθούν οι ανήλικοι που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη ώστε «να μην γίνουν αντικείμενο εμπορίου».

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται ανθρώπους που υποφέρουν για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του συμφέροντα. Αυτή είναι η μία πραγματικότητα στα σύνορα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόσθεσε: «Η άλλη πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο στα σύνορά τους. Το 2015 δεν μπορεί να επανέλθει. Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται».

Ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξίζει την υποστήριξη της Ευρώπης και η κατάσταση είναι διαφορετική επειδή υπάρχει μία διαφορετική κυβέρνηση καθώς (εκείνη του 2015) «δεν μπορούσε να διασφαλίσει αυτήν την κατάσταση».

Όπως σημείωσε, οι συνοριοφύλακες σέβονται τα δικαιώματα και υπογράμμισε συγκεκριμένα σημεία δράσης όπως το ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά και η υποστήριξη της Ελλάδας με χρήματα και με στελέχωση. Πέραν της Τουρκίας, είπε, και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία κ.λπ. χρειάζονται την στήριξη της ΕΕ, ενώ ανέφερε πως «υποστηρίζουμε τη Λέσβο και θέλουμε τη συμφωνία των προθύμων (κρατών και πόλεων) ώστε να υποδεχτούν τα παιδιά (που διαβιούν εκεί)».

Ο κ. Βέμπερ τόνισε τη λέξη «αφύπνιση», σημειώνοντας: «Να είμαστε ειλικρινείς, οι ηγέτες αποφάσισαν περικοπές στη Φροντεξ». «Είναι απαράδεκτο», εκτίμησε, προσθέτοντας: «Πρέπει να θέλουν φύλαξη των συνόρων, πρέπει να ενισχύουν οικονομικά».

Κατά τη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε πως το μεταναστευτικό αφορά την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ και προέτρεψε την Ευρώπη να αποδείξει ότι είναι ισχυρή απέναντι σε «προκλητικούς ηγέτες χωρίς να εκβιάζεται». Τόνισε, δε, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να καταλάβει πως «στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων και με απάνθρωπες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν έντιμες διαπραγματεύσεις».

Συγκεκριμένα, η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Ο κ. Βέμπερ με την ομιλία του έθεσε σωστά το πλαίσιο της συζήτησης και των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε και το προσυπογράφω απόλυτα, διότι η κρίση στα σύνορα της Ευρώπης, με αποκλειστική ευθύνη της  Τουρκίας, αποτελεί μια πρωτοφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που χαρακτηρίζουν την Ένωσή μας, τις οποίες και υπερασπίζεται σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση μαζί με την αντιπολίτευση, γιατί  ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Αποτελεί όμως και μια ιδανική συγκυρία για την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι είναι ισχυρή απέναντι σε προκλητικούς ηγέτες, χωρίς να εκβιάζεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές και ενέργειες.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε επανειλημμένα αποδείξει ότι κατανοούμε τα προβλήματα της Τουρκίας και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε για την επίλυση τους, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές τις καλής γειτονίας, που ο Πρόεδρος Ερντογάν απαξιώνει. Πρέπει να καταλάβει ότι στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων και με απάνθρωπες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν έντιμες διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής  μας αν δεν αλλάξει τακτική».

Πρέπει να καταλάβει ότι στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων και με απάνθρωπες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν έντιμες διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας αν δεν αλλάξει τακτική».

Η επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ, τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα καθώς είναι θύμα της έλλειψης ανάληψης ευθυνών του Συμβουλίου» επειδή δεν αναθεώρησε τη Συνθήκη του Δουβλίνου και κατηγόρησε τον κ. Βέμπερ ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά μια κατάσταση προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κάνουμε επίθεση σε εθνικές κυβερνήσεις».

Χαρακτήρισε, δε, τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ως «επονείδιστες» και δήλωσε ότι συμφωνεί με τους ελέγχους στα σύνορα, αλλά όταν γίνονται «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Αναφερόμενη, μάλιστα, στις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για «ασπίδα» στα ευρωπαϊκά σύνορα, είπε με νόημα: «Η ασπίδα είναι για να προστατευτούμε από τα όπλα».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, ενώ είπε ότι για τη σημερινή κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Για «κροκοδείλια δάκρυα» έκανε λόγο η Σοφία Ιντ Βελτ από τους Φιλελεύθερους, η οποία τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά, όπως επίσης και υπέρ μίας ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασύλου. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το κόμμα της δεν βάλει έτσι εύκολα την υπογραφή της για την οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε θύματα του εκβιασμού του Ερντογάν», σημείωσε η Αναλίζα Ταρντίνο από την ΚΟ του κόμματος «Ταυτότητα και Δημοκρατία», λέγοντας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν τα λεφτά αυτά πρέπει να δίνονται στην Τουρκία και όχι στην Ιταλία, την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές στις δαπάνες για τη Γεωργία. Όπως είπε, «δεν μας αρέσει αυτή η Ευρώπη [...] η υπομονή μας έχει εξαντληθεί». Όσον αφορά τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και αναφέρουν ότι «η Ελλάδα είναι ασπίδα μας», είπε πώς «εμείς (ως κόμμα) χρόνια τα πρεσβεύουμε αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με το πρόβλημα της Τουρκίας. Νομίζω ό τι η υπομονή έχει εξαντληθεί».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είπε πώς αυτό που δεν βλέπουμε είναι η ανθρωπιστική καταστροφή, σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί ότι η Ευρώπη νοιάζεται για τους πρόσφυγες μόνο όταν απειλούνται τα σύνορα. Και η απάντηση που τους δίνουμε είναι δακρυγόνα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε δε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να υποστηρίζει τα κράτη στα σύνορά της, αλλά αποτυγχάνει εάν θεωρείται ασφάλεια η περιχαράκωσή τους. Όσοι βρίσκονται στα σύνορα θα πρέπει να μοιράζονται στα κράτη μέλη καθώς υπάρχουν κοινότητες, αληθινοί ήρωες που, εθελοντικά, προσφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. «Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια. Αν θέλει να αξίζει. Χρειάζεται να βοηθήσει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε και όλοι ίσοι είμαστε», είπε.

Για έναν ιδιότυπο «υβριδικό πόλεμο» στα σύνορα στο Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο Εμμανουήλ Φράγκου, μέλος του προεδρείου της ΚΟ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ζήτησε, μεταξύ άλλων, το «σφράγισμα των συνόρων» και το κλείσιμο όλων των ΜΚΟ, τις οποίες κατηγόρησε ως υπεύθυνες για «τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».

«Εμείς δεν παίζουμε στο παιχνίδι «κοιτάξτε πρώτα τα σύνορα και μετά τους ανθρώπους», είπε η Κορνέλια Ερνστ από την Ενωτική Αριστερά. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι, θα πρέπει γρήγορα να πάνε στα κράτη μέλη», πρόσθεσε και ανέφερε ότι, ήδη, 138 πόλεις στη Γερμανία είναι έτοιμες να υποδεχτούν αμέσως πρόσφυγες.

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την τραγωδία της Συρίας και τον πόνο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών ως πεδίο διαπραγμάτευσης», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, που κατέκρινε την πρακτική ανακοινώσεων Τούρκων αξιωματούχων με ψευδή στοιχεία και γεγονότα, και υπογράμμισε ότι ακριβώς αυτή η στάση καταδεικνύει και «το πολιτικό αδιέξοδο που τους οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια».

«Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της και προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», διατηρώντας «ακέραιη της Ζώνη Σένγκεν», κάτι, που, όπως είπε, «οφείλουμε να το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και ότι προσφυγική - μεταναστευτική κρίση δεν υπάρχει μόνο στον Έβρο.

«Φαίνεται να ξεχνάτε πολλοί εδώ μέσα -κυρίως από τα δεξιά έδρανα- ότι υπάρχουν 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο», είπε και, καταλήγοντας, πρόσθεσε: «Αποδείξτε, λοιπόν, την αλληλεγγύη σας όχι μόνο στο πώς η Ελλάδα θα περιφρουρήσει τα σύνορά της, αλλά πώς θα υπάρχει πρόγραμμα μετεγκατάστασης για φύγουν από την Ελλάδα προς τα κράτη μέλη και πώς θα αναθεωρήσουμε, με έναν δίκαιο τρόπο το Δουβλίνου, ώστε να ην σηκώνουν το βάρος οι πρώτες χώρες εισόδου».

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, αναφέροντας πως «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ανταγωνίζονται τη Ρωσία για τον ενεργειακό έλεγχο οδηγώντας σε διάλυση της Συρίας και σε κύματα ξεριζωμένων. Στηρίζουν την Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία, στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο, Κύπρο, Λιβύη ως ανταλλάγματα απόσπασής της από την επιρροή της Ρωσίας. Η αστική τάξη  της Τουρκίας επιχειρεί να επωφεληθεί με μοχλό τα θύματα αυτών των σχεδίων, τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, που ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας τους εγκλωβίζουν στα ελληνικά νησιά, πριμοδοτώντας τις ακροδεξιές συμμορίες».

«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το να γίνει η Ελλάδα φυλακή της ΕΕ, περιφρονώντας τη μαζική εξέγερση των νησιωτών και εμπλέκεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ καλεί ξένες στρατιωτικές δυνάμεις τύπου frontex στα σύνορα» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Να καταγγελθούν τώρα ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και τα σχέδια νεκρανάστασής της. Να κλείσουν τα hotspots και με ευθύνη ΕΕ - ΟΗΕ, να οργανωθούν διαδικασίες ασύλου μέσα στην Τουρκία με πλήρη δικαιώματα των προσφύγων κι άμεση μεταφορά στις χώρες τελικού προορισμού τους».

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, λέει το ΚΙΝΑΛ

12/08/2020 - 20:05 - Ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των εντεινόμενων προκλήσεων της Τουρκίας...

Εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας ζήτησε ξανά από τον Κ. Μητσοτάκη η Φ. Γεννηματά

11/08/2020 - 13:39 - «Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει...

Να μην επιτρέψει η κυβέρνηση στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα, ζήτησε η Φ. Γεννηματά

10/08/2020 - 21:49 - «Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας...

Αποκαρδιωτική και εξοργιστική η εικόνα στην Εύβοια, καταγγέλλει το ΚΙΝΑΛ

10/08/2020 - 20:50 - Τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, Λευκαντί, Βασιλικό και Ψαχνά επισκέφθηκε κλιμάκιο του...

Ενημέρωση των κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε ο Α. Λοβέρδος

10/08/2020 - 16:14 - Να ενημερωθούν τα κόμματα από την κυβέρνηση για τις «επιθετικές πρακτικές της Άγκυρας», ζήτησε...

Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα - ειδήσεις
Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, γιατί σύντομα θα μας εκδικηθεί

Γιάννης Μαγκριώτης

Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί και η εύκολη αισιοδοξία, είναι εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές με την εύκολη και διαρκή απαισιοδοξία. Ο Έλληνας υπουργός...

Δείτε όλο το άρθρο
Κρατικές προμήθειες: Και όμως μπορούν να ωθήσουν την εγχώρια παραγωγή

Δημήτρης Μάρδας

Το 1993 με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, ένα σύνολο από τέσσερεις Οδηγίες επιδίωκαν να ρυθμίσουν την αγορά των κρατικών προμηθειών των...

Δείτε όλο το άρθρο
Το ματς του θανάτου – Ουκρανία 1942: Ο αετός του Γ΄ Ράιχ «ξεπουπουλιάζεται» στο γήπεδο

Tην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ναζί ενθάρρυναν τη διοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων για τους δικούς τους...

Δείτε όλο το άρθρο
2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

Πάνω από 500.000 θύματα είχαν οι Ρομά κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη. Η επιλογή της 2 Αυγούστου και μάλιστα με πολλά χρόνια...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανάλυση για Τουρκία: Αυτά που αλλάζουν μετά το Καστελλόριζο

Η επιλογή της Τουρκίας ν’ αναστείλει και ενδεχομένως να ματαιώσει το σχέδιο για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αποτελεί ηχηρή...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της Marc, η ΝΔ προηγείται 21,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,5%, το ΚΙΝΑΛ το... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της Opinion Poll (6/7/2020) Στη δημοσκόπηση της OPINION POLL , η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,2% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 20,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις