Βουλή: Από σήμερα στις Επιτροπές τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση

🕔11/06/2018 - 12:17

Ξεκινάει  σήμερα στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξήγησε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας: «Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, πριν από την κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και είναι, κατά συνέπεια, σκόπιμο οι διατάξεις που θα ψηφίσει η Ολομέλεια να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ πριν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο Eurogoup. Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κατά συνέπεια, ο επείγον χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι σε όλους προφανής». Σημείωσε, δε, πως είναι κατανοητή η ανάγκη η κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρηθεί, αλλά «το σχέδιο νόμου τηρεί όλες τις προβλέψεις τής καλής νομοθέτησης, η δομή του ακολουθεί τη δομή ενός καλού νομοσχεδίου με μέρη, κεφάλαια, άρθρα και κατά συνέπεια επιτρέπει τη συζήτηση κατ' άρθρο στη Βουλή και τη διαφοροποίηση, αν αυτό είναι αναγκαίο, από βουλευτές και επίσης επιτρέπει τη συζήτηση με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία του επείγοντος. «Είμαστε για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές και συζητάμε μνημονιακά μέτρα με διαδικασίες εξπρές, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουμε εκταμιεύσει την υποδόση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό με ευθύνη τής κυβέρνησης που δεν μπορεί να δώσει πόρους στην πραγματική οικονομία. Για μία ακόμη φορά είμαστε αντιμέτωποι με την ανικανότητα και αβελτηρία της κυβέρνησης. Πρέπει να μας πείτε σε ποια σημεία περιλαμβάνονται οι διατάξεις του επικαιροποιημένου μνημονίου που ζητούμε να το καταθέσετε στη Βουλή» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Χουλιαράκης απάντησε στον κ. Σταϊκούρα ότι σχετικά με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, «η εισήγηση που έκανε ο ESM μαζί με την υποστήριξη των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της ΕΕ, ήταν θετική. Εισηγήθηκε την εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι την 15η Ιουνίου. Ήταν η εμμονή μιας συγκεκριμένης χώρας, εμμονή να δει αποδείξεις πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού, που οδήγησε τελικά στην αναβολή τής εκταμίευσης, για μερικές ημέρες». Επίσης, τόνισε ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται, αλλά η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσει την αναβολή της» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα κείμενα των προγραμμάτων, ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας εκτελείται κάθε πρόγραμμα προσαρμογής. Το ίδιο έγινε στο πρώτο πρόγραμμα, το ίδιο έγινε στο δεύτερο πρόγραμμα και το ίδιο γίνεται και τώρα. Το δε κείμενο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΕ.

«Τίθενται μείζονα ζητήματα συνταγματικής τάξης, κυρίως για τη συνταγματικότητα της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το μεσοπρόθεσμο ως το 2022, που σημαίνει ότι χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση» υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιωάννης Κουτσούκος και ζήτησε να κατατεθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο, το οποίο αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο στην αγγλική γλώσσα στο διαδίκτυο.

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Δεν μας προξενεί εντύπωση που η κυβέρνηση προκρίνει τη διαδικασία επείγοντος, θέλει να συγκαλύψει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων» παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε νομοσχέδιο μαμούθ με διαδικασίες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» υποστήριξε ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο και η κυβέρνηση βιάζεται να «αλλάξει τα φώτα» στους πολίτες. Ζήτησε, ακόμη, να κατατεθεί στην ελληνική γλώσσα στη Βουλή το επικαιροποιημένο μνημόνιο, για να διαπιστωθεί ποιες διατάξεις είχαν προβλεφθεί σε αυτό και αν είναι ίδιες με αυτά που προωθούνται τώρα προς ψήφιση.

«Στο σχέδιο νόμου έχουμε σοβαρά ζητήματα, όπως η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, οι τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το κακό μαθητή που ετοιμάζει τελευταία ώρα τα μαθήματά του» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δ. Καβαδέλλας.

«Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει στο σκοτάδι την κοινή γνώμη για τα σκληρά μέτρα που θα ψηφίσει με αυτό το νομοσχέδιο» σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Καρακώστας.

Αύριο Τρίτη, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.

Η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να υποθηκεύσει για 99 χρόνια την περιουσία του ελληνικού λαού έναντι 26 δισ. ευρώ, υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας: «Εδώ ήμασταν όταν κουβεντιάζαμε το υπερταμείο. Σας έλεγα ότι αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Οδηγούμαστε σήμερα να βάζετε υποθήκη για 26 δισ. ευρώ, το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού λαού. Λυπάμαι πολύ και σας το λέω ευθέως, όπως το νιώθω. Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνετε αυτό. Τα υπόλοιπα πράγματα μπορούμε να τα διορθώσουμε. Και τους νόμους να αλλάξουμε μπορούμε, και τη φορολογία να μειώσουμε μπορούμε, και να αυξήσουμε μια σύνταξη. Αυτό όμως δεν θα μπορεί να το αλλάξει καμία επόμενη κυβέρνηση. Δεν έχετε, λοιπόν, δικαίωμα, ούτε εκπροσωπείτε σήμερα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να υποθηκεύσετε την περιουσία του ελληνικού λαού για 99 χρόνια έναντι 26 δισ. ευρώ. Δεν το έχετε αυτό το δικαίωμα». «Η θεωρία της καθαρής εξόδου είναι και επισήμως μύθος και η πολιτική του 4ου Μνημονίου γίνεται πλέον καθεστώς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα «που πλήττουν συνταξιούχους, μισθωτούς και τις λαϊκές οικογένειες», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απώλεια κάθε ηθικού ερείσματος και πλήρη κατάρρευση του φιλολαϊκού προφίλ, που επιδιώκει να εμφανίζει». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις με βάση τις οποίες, όπως είπε, αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές περιοχές, μειώνονται οι συντάξεις, μειώνονται οι μισθοί λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου και δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος των λογαριασμών των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να καταργήσουν το «χαράτσι», το αυξάνουν στις λαϊκές περιοχές, όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Αγία Βαρβάρα, το Χαϊδάρι, στους Αγίους Αναργύρους, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Ταύρο και στην Καλλιθέα, στο Κερατσίνι, την Δραπετσώνα και άλλες συνοικίες. «Αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που θα προστατεύατε. Υπάρχει ή όχι θέμα ηθικής τάξεως;» διερωτήθηκε.

Θέμα «ηθικής τάξεως» για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έθεσε επίσης όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τον ν. Κατσέλη και τον νόμο της ΝΔ, με αρμόδιο υπουργό τον ίδιο (ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προστάτευσε το 90% των δανειοληπτών), ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι «μετατρέπει όλους τους Έλληνες σε υποψήφιους άστεγους». Όπως είπε, ακόμη, ο κ. Τσίπρας έταζε στην ΔΕΘ το 2014, «νέα Σεισάχθεια» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πείθοντας πολλούς να μην ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση καθώς τα χρέη τους θα διαγράφονταν και αντί αυτού, αφού απελευθέρωσε όχι μόνο τα «κόκκινα δάνεια» «που δήθεν θα προστάτευε από τα funds» αλλά και τα ενήμερα δάνεια, φέρνει μία ρύθμιση που επιτρέπει το άνοιγμα των λογαριασμών των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Τόνισε δε ότι «το μεγάλο ψέμα περί καθαρής εξόδου», αποδεικνύεται περίτρανα από τα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ, με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, τα οποία και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε έξι μήνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος, ότι όλοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το αφορολόγητο, θα χάσουν μία με δύο συντάξεις, όλοι οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα, περίπου 480.000 άνθρωποι, θα χάσουν τρεις συντάξεις, όσοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα χάσουν μία σύνταξη, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποστούν αύξηση εισφορών 18% και οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν έναν μισθό.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα, είπε, αποδεικνύουν την «ψεύτικη αγάπη» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο και απευθύνθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα με ένα τραγούδι του Σαββόπουλου, λέγοντας «ψεύτικη η αγάπη σας και δεν σας προστατεύει».

Για «συνεχιζόμενη λιτότητα» και «Υπερταμείο, που επιβλήθηκε στη χώρα καθιστώντας την αποικία χρέους» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που σημείωσε πως «δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει μειώνοντας τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τσακίζοντας το αφορολόγητο».

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο «για αναγκαία υπέρβαση της λιτότητας» υποστηρίζοντας πως η λιτότητα συνεχίζεται γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους έμμισθους με τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ τα αντίμετρα που υπάρχουν δεν αφορούν τους ίδιους αλλά άλλους. «Ο φορολογούμενος πολίτης που θα χάσει από το αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξη του δεν πρόκειται να πάρουν από τα αντίμετρα αν και εφόσον εφαρμοστούν, όπως σωστά λέει η κυβέρνηση,» σημείωσε.

Όπως τόνισε, τα 3,5% πλεονάσματα τα οποία φεύγουν από την Ελλάδα και πηγαίνουν για την επόμενη πενταετία μέχρι το 2022, για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού. «Πρόκειται για αφαίρεση ενός ποσού το οποίο παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη», είπε.

Μιλώντας για το θέμα του Υπερταμείου, ο κ. Φίλης είπε ότι «το Υπερταμείο, για να είμαστε καθαροί, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Και με τα 25 δισ. και χωρίς τα 25 δισ., η δημόσια περιουσία πηγαίνει εκεί για αξιοποίηση. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται -με χειρότερους όρους ήταν πριν- που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους για 99 χρόνια. Πρέπει, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης», επεσήμανε.

«Δεν υπερηφανευόμαστε ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια. Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορέσαμε για να αντισταθμίσουμε κάποιες πλευρές αντικοινωνικές τους. Ο πυρήνας είναι σκληρός, νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη, με βάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανατρέψουμε αυτόν τον πυρήνα και αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε. Τέλος, κριτική άσκησε ο κ. Φίλης και για τη ρύθμιση που αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

 

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


💬Αφήστε το σχόλιο σας

Τα πεδία με αστεράκι είναι υποχρεωτικά

Θεματικά νέα

Πολιτικά άρθρα Κρατικός προϋπολογισμός 2020: Το οικονομικό κλίμα, οι προσδοκίες και τα εμπόδια

Δημήτρης Μάρδας

Στις πρώτες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, παρουσιάζεται ο δείκτης του οικονομικού...

Δείτε όλο το άρθρο
Πίσω από τη βιτρίνα

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη «Χιλιάδες εργαζόμενοι σε κάθε πόλη βιώνουν την πικρή εμπειρία να περιμένουν τα Χριστούγεννα με τρόμο. Κάθε κορίτσι στις πωλήσεις...

Δείτε όλο το άρθρο
Αληθινή βία

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Στην τηλεόραση, ένα τρέιλερ ταινίας. Γρήγορο μοντάζ, έντονη μουσική, σκηνές βίας. Που μοιάζουν, όμως, με καρικατούρα βίας. Επειδή...

Δείτε όλο το άρθρο
H αλλαγή Κλίματος δεν θα πέσει από τον ουρανό…

Polydefkis Papadopoulos

Η απόφαση Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων σε πολλές από τις 197...

Δείτε όλο το άρθρο
Ανταγωνισμός: Ραγίζοντας καρδιές

Μάχη Μαργαρίτη

της Μάχης Μαργαρίτη Άλλη μία εθνική επέτειος πέρασε. Άλλη μία μαθητική παρέλαση έγινε. Μπροστά, οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες. Οι άριστοι. Πίσω,...

Δείτε όλο το άρθρο
Δείτε όλα τα άρθρα
Δημοσκοπήσεις Δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll (29-11-2019) Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll που διενεργήθηκε από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.... Δείτε περισσότερα Δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για Το Βήμα (24-11-2019) Προβάδισμα 16,3 μονάδων δίνει στη ΝΔ έναντι του  ΣΥΡΙΖΑ   δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis για το «Βήμα της... Δείτε περισσότερα
Αναζήτηση δημοσκόπησης
Μέσο Δημοσίευσης
Επωνυμία Εταιρείας
Ημερομηνία      Από:
Δημοσίευσης   Έως:

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις
Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter

Τα στοιχεία σας είναι εμπιστευτικά!